Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

 

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τον Γιάννη Σεργόπουλο και το βιβλίου του «Στο ΕΑΤ- ΕΣΑ», εκδ. ΠΟΛΙΣ

 

Με τον Γιάννη Σεργόπουλο μας συνδέει στενή φιλία σαρανταπέντε ετών. Είναι η προσωποποίηση της σεμνότητας και της ανιδιοτέλειας. Ένας βαθειά στοχαστικός άνθρωπος. Διανοούμενος με έντονη αίσθηση της Ιστορίας και άρα των μεγεθών. Λάτρης του βιβλίου και της κίνησης των ιδεών. Μάχιμος δικηγόρος κυρίως όμως ενεργός πολίτης. Ο Γιάννης Σεργόπουλος αντιδρά απέναντι σε όλες τις προκλήσεις ως γνήσιος δημοκράτης, ως πραγματικός και όχι ρητορικός πατριώτης και ως θαρραλέος άνθρωπος. Η αγάπη που του έχω δεν μου επιτρέπει να είμαι κριτικός αναγνώστης του βιβλίου του. Δηλώνω τη μεροληπτική μου διάθεση. 

Το βιβλίο του Γιάννη Σεργόπουλου δεν είναι μια ακόμη μαρτυρία γύρω από τη δικτατορία, μια κατάθεση θύματος των βασανιστών της χούντας. Δεν παρουσιάζεται ως ιστορικό δοκίμιο, ως αναστοχασμός γύρω από τα γεγονότα και τις καταστάσεις εκείνης της εποχής, ως πρόταση ερμηνείας γύρω από τη στάση της κοινωνίας πριν και μετά τη μεταπολίτευση, ως συμβολή στη μελέτη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και των εμβληματικών στιγμών του όπως η Νομική και το Πολυτεχνείο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από όλα αυτά.

Το βιβλίο του Γιάννη Σεργόπουλου είναι η ανεπιτήδευτη αφήγηση ενός νέου, ούτε καν είκοσι ετών, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ωμή βία της δικτατορίας γιατί αντιστέκεται στο όνομα της αξιοπρέπειας του και της απολύτως προσωπικής του σχέσης με τη Δημοκρατία, την Πολιτική και την Ιστορία. Η αίσθηση της αξιοπρέπειας είναι για τον Γιάννη Σεργόπουλο το βασικό κίνητρο της πολιτικής και πολύ περισσότερο της αντιστασιακής δράσης. Δεν υπάρχει κάτι το λογοτεχνικά ή κινηματογραφικά ηρωικό. Υπάρχει και αγωνία και φόβος και πόνος. Υπάρχουν οι συνήθεις σε κάθε οικογένεια τριβές των γενεών. Τίποτα όμως δεν μπορεί να ανακόψει την αίσθηση καθήκοντος και αξιοπρέπειας του αφηγητή - πρωταγωνιστή. Η απλή, βιωματική αφήγηση του Γιάννη Σεργόπουλου τοποθετεί τον αναγνώστη μέσα στο κλίμα και τις συνθήκες της εποχής και αναδεικνύει την αξιοπρέπεια σε θεμελιώδη παράμετρο της δημοκρατικής και ιστορικής ευθύνης του κάθε πολίτη ατομικά πριν αυτός δράσει συλλογικά. Από αυτή την οπτική γωνία πρέπει, νομίζω, να διαβαστεί το βιβλίο. Όχι ως αυτοβιογραφική αφήγηση, αλλά ως μια αλληγορία που αναφέρεται στο σήμερα.

* Ο Γιάννης Σεργόπουλος παρουσιάζει σήμερα, Παρασκευή 13.12. ,ώρα 7 μμ ( στον   πολυχώρο του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής ),το βιβλίο του « Στο ΕΑΤ- ΕΣΑ. Μια μαρτυρία για τα χρόνια της δικτατορίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν ο Θανάσης Γιαλκέτσης και η Τζίνα Μοσχολιού.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10158236818128623&id=80258823622&__tn__=-R

Tags: Δηλώσεις 2019Παρουσιάσεις Βιβλίων