Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ορίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group) που θα εισηγηθεί σχετικά με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθώντας τους καταστατικούς σκοπούς του και τις ευρωπαϊκές αξίες,  μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό, αλλά και την εκ μέρους της καταγγελία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ομάδα υψηλού επιπέδου μετέχουν εκτός από τον κ. Βενιζέλο, οι πρώην Πρωθυπουργοί  της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και της Σλοβακίας Iveta Radičová, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Marie Eriksen Søreide και ο πρώην  Πρόεδρος  του Κοινοβουλίου της Ανδόρρας Josep Dallerès Codina.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο να αποδεχθεί  τη σχετική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέχει στην Επιτροπή Υπουργών και είναι αρμόδιος για τα θέματα του Συμβουλίου του Ευρώπης  και  ο Πρέσβης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασε  την ελληνική πρόταση στη Γενική Γραμματέα.

Tags: ΔικαιοσύνηΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2022Δελτία τύπου

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"