Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

 

Ανάρτηση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ

 

Οφείλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της εφημερίδας Εστία που διαβάζουν ενδελεχώς το βιβλίο μου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» που έχει ως κορμό την αφήγησή μου για την οικονομική κρίση.

Σήμερα εστιάζουν στο κεφάλαιο του βιβλίου που αναφέρεται στο πώς επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, το 2014, ποινικοποιήθηκε η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή, χωρίς να υπάρξει κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για την υπενθύμιση μιας διπλής επιτυχίας, καθώς και νομοθετήσαμε αυτό που επιβαλλόταν ιστορικά και το οποίο δεν είχε νομοθετηθεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις (για γνωστούς λόγους που θα έπρεπε να αναφέρει η εφημερίδα) και επιτύχαμε αυτό να μη προκαλέσει τουρκική αντίδραση.

Δήλωσε τότε η κυβέρνηση - επισημαίνει η Εστία - ότι η νομοθετική αναφορά στις γενοκτονίες και η ποινικοποίηση της άρνησής τους έχει ιστορικό χαρακτήρα και δεν αφορά τη σημερινή Τουρκία. Πράγματι δήλωσε το προφανές. Όπως η αναγνώριση και η οικουμενική καταδίκη του Ολοκαυτώματος δεν συνιστά καταδίκη της σημερινής Γερμανίας. Το γεγονός δε ότι η Τουρκία δεν αντέδρασε προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ηθικό, ιστορικό και θεσμικό βάρος στη νομοθετική ρύθμιση του 2014 που καμία κυβέρνηση δεν έφερε πριν και δεν άλλαξε μετά.

 

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2022