18 Νοεμβρίου 2022 

Για «Το λευκό κουστούμι» του Ξ. Μπρουντζάκη, εκδόσεις Καστανιώτη, 2022

  

Ο Ξενοφών Μπρουντζάκης είναι ένας στιβαρός αλλά και ευαίσθητος άνθρωπος των βιβλίων και των αφηγήσεων που έχει το χάρισμα να χειραφετείται διαρκώς από τους εσωτερικούς καταναγκασμούς που έχουμε όλοι μας. Ξέρει πολύ καλά ότι κάθε αφήγηση είναι κατά βάθος αυτοβιογραφική και δεν διστάζει αυτό να το δηλώσει ευθέως. Είναι επίσης προσηλωμένος σε μια προσωπική γεωγραφία που καθιστά τη δική του Τήνο ήπειρο και τα δικά του Εξάρχεια  νησί. Μας προσφέρει τώρα ένα γοητευτικό και κυρίως ειλικρινές μυθιστόρημα τελικής  ενηλικίωσης, επιστροφής στη μήτρα και ταυτόχρονα οριστικής εξόδου από αυτήν. Παρότι αποστασιοποιημένος από την έντονη θρησκευτική όψη του νησιού του είχε  προφανώς ακούσει πολλές φορές ως παιδί τον στίχο «Λάμπρυνόν μου την στολή της ψυχής, Φωτοδότα, και σώσον με.»

Το «λευκό κουστούμι» είναι η στολή της ψυχής του, της απελευθέρωσής του από τα στενά όρια  και εντέλει η στολή του ως συγγραφέα. Αναζητά άλλωστε την  εγγύηση της συγγραφικής του «λευκότητας» στην αναψηλάφηση της σχέσης του με τον Πατέρα. Με τον πατέρα κατά κυριολεξία, αλλά και με ό,τι συνθέτει τον γενετικό κώδικα της αφηγηματικής του μνήμης από την πατρική και από τη μητρική γραμμή.

Ένα  βιβλίο σύνθετο παρά τη φαινομενική απλότητά του που εγκαθιδρύει αμέσως μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη του.