4 Δεκεμβρίου 2006

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση Επερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σχετικά με τους συμβασιούχους.

Κύριε Πρόεδρε, το περιβόητο ζήτημα των συμβασιούχων που ταλανίζει επί χρόνια τη χώρα, έχει προσλάβει πλέον τραγικές διαστάσεις, διαστάσεις ηθικού χαρακτήρα.

Το γεγονός ότι ο κύριος Πρωθυπουργός εν ψυχρώ εγκαταλείπει μια ρητή κατηγορηματική προεκλογική του δέσμευση και λοιδορεί χιλιάδες εργαζομένων και τις οικογένειές τους, έχει επιπτώσεις συνολικά ως προς την αξιοπιστία και το κύρος των πολιτικών προσώπων, των πολιτικών κομμάτων και του δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.

Το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι πλέον ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα, γιατί καταρρακώνουμε το κύρος του Συντάγματος και την αξιοπιστία νέων θεσμών όπως το Α.Σ.Ε.Π..

Ό,τι και να λέμε εμείς, κανείς δεν πείθεται ότι αυτές οι νέες εγγυήσεις αξιοκρατίας και διαφάνειας τηρούνται και γίνονται σεβαστές. Αυτό είναι ένα μήνυμα εξαθλίωσης του δημόσιου βίου που το εισπράττει κάθε νέος άνθρωπος και η οικογένειά του στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι, επίσης, πρόβλημα αναπτυξιακό γιατί ποτέ δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ότι υπάρχει από την Κυβέρνησή σας ένας σχεδιασμός για τις ανάγκες του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρχει ταξινόμηση, να υπάρξουν καθαρές διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης του προσωπικού αυτού.

Συνεχώς ακούμε το επιχείρημα: «Κι εσείς τι κάνατε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Γιατί δεν λύσατε το πρόβλημα των συμβασιούχων;». Χρειάζεται μία ευθεία απάντηση. Η απάντηση είναι ότι πρώτον κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μονιμοποιήθηκαν με διαδοχικούς νόμους εκατόν είκοσι χιλιάδες συμβασιούχων. Απ’ αυτούς οι εξήντα πρώτες χιλιάδες είχαν προσληφθεί την περίοδο 1990-1993 από την τότε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Παρ’ ό,τι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προέβη στη μονιμοποίηση εκατόν είκοσι χιλιάδων συμβασιούχων έναντι τριάντα δύο χιλιάδων που είναι ο προσβλητικός απολογισμός της δικής σας τριετίας, παρά την υπόσχεση των διακοσίων πενήντα χιλιάδων νομιμοποιήσεων, έχετε το πολιτικό θράσος να θέτετε διαρκώς το ζήτημα των ευθυνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ναι, έχει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευθύνες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι απαλλάσσεστε εσείς των δικών σας ρητών υποσχέσεων και των δικών σας ευθυνών για την πολιτική εξαπάτηση, την ταλαιπωρία και την εξαθλίωση;

Επίσης πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνησή σας δεν βαρύνεται απλά και μόνο με παραλείψεις, αλλά και με συστηματικές ενέργειες παρεμπόδισης της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Παρεμποδίζετε τη μονιμοποίηση νομοθετικά γιατί έχετε θεσπίσει κριτήρια στο π.δ. 164/2004 που εξ ορισμού παραβιάζουν το νόμο και αποκλείουν χιλιάδες εργαζομένων, γιατί δεν νομοθετείτε όπως πρέπει τη σύσταση των οργανικών θέσεων και γιατί ουσιαστικά προετοιμάζετε το έδαφος για την έκδοση αρνητικών δικαστικών αποφάσεων και αρνείστε να σεβαστείτε τις θετικές για τους συμβασιούχους αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Κρύβεστε δε τώρα πίσω από την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ είχατε προετοιμάσει το έδαφος στη Βουλή λέγοντας «περιμένετε, δεν αποδεχόμαστε την τροπολογία σας για να λυθεί το θέμα των συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων γιατί η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση θα επιλύσει το θέμα» και ήλθε και το περιέπλεξε.

Σας επαναλαμβάνω λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι η μόνη οδός διαφυγής που έχετε είναι να ψηφίσετε την τροπολογία που απορρίψατε, την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την τροπολογία με την οποία προβλέπεται ρητά ότι οι αμετάκλητες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων συνιστούν πλήρη, νόμιμο τίτλο καταβολής της σχετικής δαπάνης. Μόνον έτσι γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών και μόνον έτσι διασώζεται η Ελλάδα από την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Σας προειδοποιώ ότι αν δεν αποδεχθείτε τη ρύθμιση που εισηγείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με βάση την παράνομη και αντισυνταγματική γραμμή που ακολούθησε η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαπειλείται και επίκειται η καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γιατί η πρακτική της Κυβέρνησής σας, η πρακτική του Γενικού Λογιστηρίου και η γραμμή του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστούν ευθεία και κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και θα τρέχετε πάλι πίσω από μία καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ θα έχετε ταλαιπωρήσει χιλιάδες εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι επί μήνες αυτοί και οι οικογένειές τους.

Είναι δε αστείο -θα έλεγα ότι είναι κοινωνικά απαράδεκτο- να τους λέτε, μπορεί να σας πληρώσουμε με βάση την αρχή του αδικαιολόγητου πλουτισμού για τα δεδουλευμένα, αλλά θα απολυθείτε, θα χάσετε τη θέση εργασίας, θα βρεθείτε στο δρόμο, με μία μικρή πιθανότητα να επαναπροσληφθείτε, μέσω του Α.Σ.Ε.Π. Αυτά δεν μπορεί να τα λέει κάποιος σε ανθρώπους που εκλιπαρούν γονυπετείς να πάρουν το φαράσι και τη σκούπα και να καθαρίζουν τους δρόμους των πόλεων στους δήμους των οποίων υπηρετούν, ως συμβασιούχοι, στο τμήμα καθαριότητας. Υπάρχουν ηθικοί και κοινωνικοί φραγμοί που πρέπει να τους σεβόμαστε εάν θέλουμε και εμείς να μας σέβονται οι πολίτες.

Προτείνω, ως άμεσα μέτρα, πρώτον, να σεβαστείτε τις δικαστικές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων, που και δικαιοδοσία έχουν και αρμοδιότητα έχουν και έχουν χαρακτηρίσει τις συμβάσεις μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, ως συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δεύτερον, να τροποποιήσετε δραστικά το προεδρικό σας διάταγμα, μεταβάλλοντας τα κριτήρια, εναρμονίζοντάς τα με την κοινοτική οδηγία, έτσι ώστε οι τριάντα δύο χιλιάδες συμβασιούχοι που μονιμοποιούνται, να αυξηθούν, τουλάχιστον κατά τι, για να μειώσετε την προσβολή που έχετε κάνει στους ανθρώπους αυτούς.

Τρίτον, να νομοθετήσετε επειγόντως οργανικές θέσεις, εκεί όπου απαιτείται προκειμένου να τακτοποιηθούν συμβασιούχοι που έχουν δικαιωθεί και από το Α.Σ.Ε.Π..

Τέταρτον, επιτέλους ξεκινήστε μία απογραφή της κατάστασης, ώστε να ξέρουμε με βάση τους συμβασιούχους που υπηρετούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σήμερα, επί των ημερών σας, στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με οποιαδήποτε νομική μορφή, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή με συμβάσεις έργου, ποιοι είναι αυτοί που καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θεσπίστε θέσεις, οργανώστε διαδικασίες μονιμοποίησης με διαφάνεια και πείτε μας, ποιες θέσεις είναι αυτές που είναι πράγματι εποχικές και πρόσκαιρες, ώστε να ξέρει ο ελληνικός λαός και να παρακολουθεί και τις δικές σας πράξεις και παραλείψεις, αλλά και τη δική μας συνέπεια αύριο, όταν ως κυβέρνηση, θα κάνουμε όλα όσα απαιτούμε από σας να κάνετε στο όνομα των πολιτών και αρνείσθε, προσβάλλοντας τους πολίτες και ιδίως προσβάλλοντας τα θύματα της δικής σας προεκλογικής παραπλάνησης. 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2006

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375