Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010


Απαντώντας στην υπ’ αριθμ. 998/68/29-6-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Σοβαρά ερωτήματα για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε σήμερα Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 στη Βουλή.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρη γιατί δίνει στην Κυβέρνηση την ευκαιρία να ενημερώσει τη Βουλή για πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως την προσπάθειά μας να εγκαθιδρύσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας στον ευαίσθητο αυτό χώρο, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με βασικό μοχλό την αρμόδια κοινοβουλευτική υποεπιτροπή.Πράγματι, τα όσα αναφέρει στο προοίμιο της Ερώτησής του ο κ. Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αληθεύουν. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με εισαγγελική παραγγελία και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται προβαίνει σε μία σειρά από ελέγχους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και με τον εκσυγχρονισμό των παλιών φρεγατών τύπου S.Και τα δύο συνδέονται με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Και τα δύο συνδέονται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και γι αυτό έχω δώσει ρητή και κατηγορηματική εντολή να παρασχεθεί κάθε αναγκαία διευκόλυνση, να διαβιβαστούν οι φάκελοι, να καταθέσουν ως μάρτυρες όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε προσωπική γνώση ή συμμετοχή στις διαδικασίες αυτές. Θέλω να τονίσω εδώ ή θυμίσω σε όσους το έχουν ξανακούσει ότι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα τα έχω διαβιβάσει και εγώ στον κύριο Εισαγγελέα του Αρείου πάγου με δύο επιστολές μου –μία στις 6 Απριλίου και μία στις 3 Μαΐου- και έχω απευθύνει και σχετική επιστολή στην μητρική γερμανική εταιρεία που κατέχει αυτή τη στιγμή το σύνολο των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων, την ThyssenKrupp, διαμαρτυρόμενος εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας γιατί σε όλες τις συμβάσεις στις οποίες κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι –η Siemens, η Ferrostaal, η Daimler, η Mann- δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα τίθεται ζήτημα διαφάνειας και στη λειτουργία αυτών των μεγάλων γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Και έλαβα τη διαβεβαίωση ότι όλα τα στοιχεία που διαθέτουν θα τα θέσουν υπ’ όψιν μας κι εμείς με τη σειρά μας υπ’ όψιν της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει ζητήσει όπως πληροφορούμαι -αλλά δεν είμαι αρμόδιος να το εκφέρω αυτό επισήμως- και την κίνηση της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής. Άλλωστε είναι προφανές ότι χωρίς δικαστική συνδρομή δεν μπορούμε να έχουμε το σύνολο των στοιχείων υπ’ όψιν μας.

Όλα αυτά τα έχουμε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση που αφορά το μέλλον των ναυπηγείων με την είσοδο ως βασικού μετόχου της Abu Dhabi Mar και τη νέα σύμβαση για τα υποβρύχια, ώστε να υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για τις εγγυήσεις διαφάνειας και να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες ρήτρες για την επιβολή ποινικών ρητρών ή για την αναζήτηση αποζημιώσεων εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Τονίζω αυτό που είπα στην αρχή. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου οικονομικών κινείται όχι επί τη βάση πολιτικών εντολών, εντολών της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά επί τη βάση εισαγγελικής παραγγελίας. Άρα κανείς δεν μπορεί να διαφύγει από τον έλεγχο αυτό. Βεβαίως και η Κυβέρνηση έχει ισχυρή και αταλάντευτη θέση υπέρ του ελέγχουν πάντων χωρίς καμία διάκριση και του καταλογισμού των ευθυνών σε όλους, είτε είναι πολιτικά πρόσωπα, είτε επιχειρησιακά, έιτε επιχειρηματικά. Πολύ περισσότερο αυτό πρέπει να είναι -και είμαι βέβαιος ότι είναι- η σταθερή γραμμή της Δικαιοσύνης. Άρα η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει πουθενά. Εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται θα εντοπιστούν. Και ήδη έχω δηλώσει εγγράφως προς την Εισσαγελεία ότι το ελληνικό Δημόσιο εφόσον ασκηθούν ποινικές διώξεις θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Άρα έχει και αστικές αξιώσεις τις οποίες θα προβάλει με κάθε τρόπο. 

Προεδρεύων (Γρ. Νιώτης): Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει τον λόγο.

Γ. Καρατζαφέρης:
Κύριε Υπουργέ, θέλω να χαιρετήσω την ευαισθησία σας σε θέματα διαφάνειας. Εάν την ίδια ευαισθησία είχαν δείξει τα τελευταία χρόνια και άλλοι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και του ενός κόμματος και του άλλου κόμματος, η Ελλάδα θα είχε γλιτώσει πολλά δισ., θα ήταν χαμηλότερα πολύ το δημόσιο χρέος.

Επίσης, πρέπει να πω ότι η υπο-επιτροπή –που νομίζω ότι μετεξελίχθη σε επιτροπή- θα μπορούσε με μία δική σας συμβολή, να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο. Οι αποφάσεις δηλαδή να λαμβάνονται με τα 4/5, όπως γίνεται σε άλλες επιτροπές ή, αν θέλετε, τουλάχιστον με τη σύμφωνη γνώμη τριών κομμάτων για να δέσετε ακόμα καλύτερα το κεφάλαιο διαφάνειας, για το οποίο πράγματι ενδιαφέρεστε.

Πρέπει λοιπόν να σας θυμίσω ότι όσοι διετέλεσαν Υπουργοί Εθνικής Άμυνας εξαφανίστηκαν από την πολιτική. Να θυμίσω από το Γιάννη Βαρβιτσιώτη, να θυμίσω τον Αρσένη, να θυμίσω τον Τσοχατζόπουλο, να θυμίσω τον Γιάννο Παπαντωνίου, να θυμίσω τον Σπηλιωτόπουλο ακόμα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν ανακατεύεται πλέον με τα κοινά της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να ελπίζω ότι εσείς θα σπάσετε αυτή την εθνική παράδοση και θα τη σπάσετε, εάν συνεχίσετε να υπηρετείτε αυτά ακριβώς αυτά τα οποία τώρα μέσα εδώ μας είπατε ότι υπηρετείτε.

Ψάχνοντας βρήκα ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα. Εκτός από τα γνωστά εμβάσματα-μίζες προς τη ΜΙΕ, τα οποία διακινηθήκαν το 2002-2003 και φτάνουν στα 83 εκατ. ευρώ –έτσι για να καταλάβει ο κόσμος γιατί μιλάμε- για παροχές συμβούλων. Έλληνας ο ένας μέτοχος, Άγγλος ο άλλος μέτοχος. Το πράγμα, όμως, η διαφθορά, η μίζα συνεχίζεται.

Ακούστε τι βρήκα. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία, δηλαδή ο Σκαραμαγκάς, έστειλαν σε μία εταιρεία συμβούλων στο Νέο Δελχί της σειράς MARIN για καλές υπηρεσίες κ.τ.λ., για τη φροντίδα, λέει, πελατειακών σχέσεων στην Ασία στις 14/1/2005, 1.900.000. Μία άλλη απόδειξη, ένα μήνα αργότερα, άλλο 1.900.000, γιατί η ίδια εταιρεία φρόντισε για πελατειακές σχέσεις στην Αργεντινή, στη Χιλή, στη Βενεζουέλα και στη Βολιβία. Σαν να προσπαθείς να πλασάρεις υποβρύχια στην Ουγγαρία που δεν έχει θάλασσα.

Το 2004, τον Οκτώβριο, εμβάζουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία αμοιβή συμβούλου ύψους 1.300.000 στη Sidewind, η οποία εδρεύει στις Ολλανδικές Αντίλλες. Όλα αυτά μαζεύονται στην τράπεζα BNP της Γενεύης, όπου ο τελικός αποδέκτης είναι Έλληνας.

Η δικιά μου έρευνα έδειξε ότι πρόκειται για άνθρωπο ο οποίος έχει τοποθετηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Δεν θα δώσω το όνομα στη Βουλή. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να το βρει ο ΣΔΟΕ ή ο Εισαγγελέας. Έχω όμως όλα τα στοιχεία στη διάθεσή σας, κύριε Υπουργέ.

Πιστεύω λοιπόν ότι τουλάχιστον όσα ελέχθησαν εδώ, τόσο από εσάς όσο και τα στοιχεία που σήμερα θα παραδώσω στα Πρακτικά, πρέπει να φτάσουν στον Εισαγγελέα. Δηλαδή η εκτελεστική εξουσία να στείλει τα πρακτικά ώστε να μπορέσουμε να βρούμε άκρη. Είμαι δε σίγουρος ότι όταν μιλάμε για διακίνηση 96 εκατ. ευρώ –κι αυτά από έρευνες των αρχών της Γερμανίας- δεν είναι 96 εκατ. ευρώ σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Σαφώς κάποια πολιτικά πρόσωπα κρύβονται πίσω από αυτά τα ονόματα. Πρέπει να φτάσουμε εκεί.

Είναι οδυνηρό να στήνουμε κάθε βδομάδα και μια Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή. Δεν μπορούμε όμως να σταματήσουμε όταν βγαίνουν κάθε μέρα, κύριε Υπουργέ, τέτοια τεράστια ποσά. Μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσά από το Βατοπέδι, το οποίο μας απασχόλησε σε δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους. Πρέπει να το δούμε. Και πάνω από όλα πρόκειται για οπλικά συστήματα, πρόκειται δηλαδή για την ασφάλεια του ελληνικού λαού και για την ασφάλεια των παιδιών μας που είναι μέσα σε αυτά το υποβρύχια.

Τώρα, όσον αφορά τα υποβρύχια αυτά και την προσπάθεια που γίνεται, την οποία εμείς παρακολουθούμε με εξαιρετική προσοχή και το ξέρετε. Έχω την αίσθηση ότι δημιουργείται μια ευκαιρία από την όλη υπόθεση -μία υπόθεση, θα έλεγα, όχι και τόσο καθαρή και διαφανή όταν την παραλάβατε- υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να βγει κερδισμένη. Και ως χώρα της Μεσογείου έχει κάποιο ενδιαφέρον. Βέβαια πήγε να γίνει μία εμπλοκή κατά τις μεγάλες συναντήσεις -που δεν θα ήθελα να προσδιορίσω εδώ στην Αίθουσα και δεν πρέπει- αλλά και με χώρα που βρίσκεται στον Ινδικό.

Νομίζω ότι η δική σας προσοχή και η δική σας διείσδυση μπορεί να βγάλει τη χώρα πολλαπλώς ωφελημένη από ένα πράγμα το οποίο ξεκίνησε στραβά, οδηγήθηκε στραβά όλη τη δεκαετία και σήμερα είναι μία χειροβομβίδα χωρίς περόνη στα χέρια της ελληνικής Πολιτείας.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι θα κάνετε το καθήκον σας. Αλλά βεβαίως θα ήθελα να σημειώσω, σε σχέση με αυτά που είπατε εσείς, ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να διδάσκουν την ελληνική Πολιτεία, Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, πώς να τα «πιάνουν». Να σας θυμίσω Thyssen, Ferrostaal, Kraus, Daimler, Man, Deutsche Bank, Siemens. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να είμαστε και εμείς επιφυλακτικοί. Όταν σε διαγωνισμό λαμβάνει μέρος γερμανική εταιρεία, να είμαστε κουμπωμένοι και όταν δίνετε χειραψία σε Γερμανό επιχειρηματία να φοράτε γάντια να μην λερωθείτε.

Προεδρεύων (Γρ. Νιώτης): Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

 Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τον κ. Καρατζαφέρη, τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., για τα τόσο καλά του λόγια και τον ευχαριστώ επίσης για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθειά μας αυτή.

Έχω δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά κατά την προτελευταία ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής, που με την τροποποίηση του Κανονισμού θα μετατραπεί σε Διαρκή Επιτροπή, ότι αν δεν υπάρχει ευρυτάτη και καθαρή συναίνεση και πάντως εάν δεν υπάρχει στήριξη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση –γιατί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός πολύ υπεύθυνα αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως τα θέματα- δεν πρόκειται να προχωρούμε στην ολοκλήρωση συμβάσεων. Πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Πρέπει οι αμυντικές δαπάνες να είναι ο υποδειγματικός χώρος της διαφάνειας και όχι ένα περίκλειστο μαύρο κουτί, όπου ο καθένας μπορεί να υποψιάζεται, δυστυχώς επειδή έχει ενδείξεις, ότι συμβαίνει κάτι το ύποπτο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι προσβλητικό  για τη Βουλή, προσβλητικό για το κράτος δικαίου, προσβλητικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό έχει σπάσει, θα σπάσει. Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά.

Επίσης, θέλω να συμφωνήσω με τον κ. Καρατζαφέρη στα όσα είπε για τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες. Αυτά τα έχω περιλάβει στην επιστολή που έστειλα στον εκπρόσωπο της ThyssenKrupp, ζητώντας ακριβώς εξηγήσεις για τη συμπεριφορά αυτή και χαίρομαι, πρώτον, διότι στη νέα σύμβαση δεν μετέχει η Ferrostaal, η οποία είχε μία ανάμιξη στη διακίνηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των αρχικών συμβάσεων. Χαίρομαι επίσης  γιατί  βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι οι σταθερές τιμές και γιατί δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία, ακριβώς επειδή επιτρέπουν την αντίστροφη κίνηση χρήματος, είναι ένας μηχανισμός που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να λειτουργεί και να αντικατασταθεί από ολοκληρωμένα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Όλα αυτά τα περιλαμβάνουμε στη νέα σύμβαση, με βάση και τις συμβουλές που λαμβάνουμε από διεθνείς εταιρείες auditing, δηλαδή άσκησης διαρκούς λογιστικού και λειτουργικού ελέγχου. Επίσης, όρος είναι όλες οι συμβάσεις των αντισυμβαλλομένων μας με υποκατασκευαστές ή με προμηθευτές αγαθών ή υπηρεσιών -και υπηρεσίες είναι και οι περιβόητοι σύμβουλοι όλων των κατηγοριών- να κατατίθενται στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε με τις υπηρεσίες του το ελληνικό κράτος να μπορεί να ελέγξει τον τρόπο εκτέλεσης και πληρωμής αυτών των συμβάσεων, οι οποίες πρέπει να δικαιολογούνται με βάση την αρχική σύμβαση, δηλαδή με βάση το χρήμα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, ο Έλληνας πολίτης.

Όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας  -κι ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τα πρόσθετα στοιχεία, τα οποία θα τα παραλάβω από τα χέρια σας και θα τα διαβιβάσω στον Εισαγγελέα, αλλά και στις υπηρεσίες μας, ώστε να κάνουν κι αυτές το καθήκον  τους- όλα αυτά βεβαίως δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα. Όμως είναι ταυτόχρονα και η «μήτρα» από την οποία γεννιέται μια νέα αντίληψη για τα πράγματα αυτά, τα οποία πρέπει με συνέπεια και αποφασιστικότητα να υπηρετήσουμε, αλλά και με συναίνεση. Γιατί αν τα θέματα αυτά είναι ένα πεδίο φθηνής και συμβατικής κομματικής αντιδικίας, δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα!

Ευχαριστώ πολύ. 

____________________________________________________________________________

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη είχε ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ έφερε στην επιφάνεια πλήθος στοιχείων που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα γύρω από τον τρόπο εκτέλεσης των συμβάσεων του Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσεως S. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν σωρεία παρατυπιών σε μια διαδικασία κατά την οποία κεντρικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισαν υπεράκτιες εταιρείες.
Ερωτάσθε:       
1. Θα προχωρήσετε στις δέουσες ενέργειες προς εντοπισμό τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων;
2. Θα αξιώσετε, τουλάχιστον, αποζημιώσεις από πρόσωπα και φορείς που εμπλέκονται σε πράξεις δωροληψίας και δωροδοκίας;»

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2010

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375