Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πρώτη παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου σε τοποθέτηση του Προέδρου του Λα.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη

Μονή συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου – Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού – Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης»


left-red-arrow Άκουσα με προσοχή την παρέμβαση του Προέδρου κ. Καρατζαφέρη. Μέριμνα και ευθύνη της Κυβέρνησης είναι το να διατηρεί την  κοινωνική ειρήνη και να επιβάλει το σεβασμό της έννομης τάξης, πάντα μέσα από τον διάλογο, πάντα μέσα από τη συναίνεση και την αναζήτηση ευρύτερα αποδεκτών λύσεων. Αυτή είναι η απάντησή μου στην εισαγωγική παρατήρηση του κ. Καρατζαφέρη.

Επιλέγω δύο σημεία, αυτά που αφορούν την «καρδιά» του προβλήματος της πραγματικής οικονομίας:Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι προϋπόθεση και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η καλύτερη αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου οδηγεί σε καλύτερη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της ρευστότητας, στο οποίο αναφέρθηκα, αλλά και με το ζήτημα των εγγυήσεων και των εγγυητικών επιστολών. Κάνουμε συντονισμένες κινήσεις, κάνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα λέμε. Και δεν πρέπει να λέμε πολλά πράγματα στα ζητήματα αυτά.

Έργα του ΕΣΠΑ, οδικά και άλλα, όλα θα προχωρήσουν. Τίποτα δεν θα μείνει σε ακινησία, τίποτα δεν θα μείνει σε αδράνεια. Αν δεν κινηθούν αυτά τα έργα, τότε δεν θα πάρει μπροστά η «μηχανή» της πραγματικής οικονομίας. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους -τις τράπεζες, τους παραχωρησιούχους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε στη Βουλή –γιατί η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει- την ολοκληρωμένη λύση. Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και για το Υπουργείο Οικονομικών και για το Υπουργείο Ανάπτυξης και για το Υπουργείο Υποδομών. Άρα, θέλω να σας καθησυχάσω. Από την άποψη αυτή, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες.redsq

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2011