Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

 

Παρέμβαση Βενιζέλου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής


left-red-arrowΚυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση, κηδόμενη του δημοσίου συμφέροντος, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.

Η αναβολή της Συνόδου και η τοποθέτηση της για τις 22 και 23 Οκτωβρίου, τοποθετεί την συνεδρίαση αυτή, χρονικά, μετά την πιθανολογούμενη ημερομηνία υποβολής της έκθεσης της τρόικας για τα θέματα που αφορούν την χώρα μας. Και θεωρούμε ότι θα θωρακίσει τη χώρα η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού και η έκδοση μιας σειράς διοικητικών πράξεων που συνιστούν προηγούμενη ενέργεια, προκαταρκτική ενέργεια, σε σχέση με την εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για το νέο πρόγραμμα, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, για την «21η Ιουλίου plus», όπως έχω πει πολλές φορές. Και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα λόγος που πρέπει η Βουλή να λάβει υπόψη της πάρα πολύ σοβαρά, προκειμένου να έχουμε τηρήσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο υπαγορεύεται από μείζονος σημασία εθνικές ανάγκες.


Βεβαίως, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο αυτό «κατεπείγον» και να διεξαχθεί μια συζήτηση στην Επιτροπή και μια συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της αρχής και επί των άρθρων. Και είναι χαρακτηριστική περίπτωση κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Αλλά επειδή έχουμε ένα στοιχειώδη χρόνο μπροστά μας, ο οποίος είναι περίπου δέκα ημερών, ώστε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει μια άνετη συζήτηση, μια συζήτηση χωρίς την χρήση των διατάξεων περί κατεπείγοντος, με σύντμηση της δεύτερης ανάγνωσης.

Η δεύτερη ανάγνωση δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι μια ρύθμιση που έχει κάνει ο κανονισμός της Βουλής. Αυτά τα οποία ακούω, περί κανονισμού και περί τυπικής νομιμότητας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θέλω να τα σχολιάσω από επιστημονικής πλευράς, γιατί είναι πολιτικά επιχειρήματα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη της εσωτερικής της διαδικασίας. Τα “interna corpori” της Βουλής δεν ελέγχονται. Οι διαδικασίες της εσωτερικής τυπικής συνταγματικότητας δεν ελέγχονται. Ο Κανονισμός της Βουλής πρέπει να τροποποιηθεί. Μπορεί αύριο να προβλέψουμε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλαγή του Κανονισμού, γιατί πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να μπορεί να έχουμε σύντμηση του χρόνου μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης και αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση και σε οποιαδήποτε σύνθεση της Βουλής.

Κάνουμε μια πρόταση η οποία είναι καλόπιστη, η οποία είναι αιτιολογημένη πολιτικά και –με εξαίρεση της στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την οποία θέλω να επαινέσω για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα- έχουμε μια αντιμετώπιση από τον Συνασπισμό, από τον Συριζα ιδίως, ο οποίος θέτει τα θέματα με μια διάθεση πολύ μεγάλης υπερβολής.

Λοιπόν, ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο έτσι ώστε να είναι η χώρα έτοιμη να έχει επιχειρήματα στις 22 και 23 Οκτωβρίου και το πώς εφαρμόζεται η νομιμότητα, το Σύνταγμα, το τι σημαίνει έννομη τάξη. Θα το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά, μην το συζητήσουμε σήμερα. Δεν είναι η κατάλληλη περίσταση. Αν θέλετε να είμαστε σε όλα απολύτως νόμιμοι, με το μοιρογνωμόνιο, μπορούμε να είμαστε. Μπορούμε να είμαστε.redsq

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2011

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375