Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί της διαδικασίας
Συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»

 

left-red-arrow Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τα επιχειρήματα των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και την ουδέτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις Διαρκείς Επιτροπές. Είχα την εντύπωση ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι φιλικά ουδέτερη. Από φιλικά ουδέτερη στην Επιτροπή, έγινε αρνητική στην Ολομέλεια. Κρίμα! Γιατί αυτή τη στιγμή συναντάται ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό και ο ελληνικός λαός περιμένει μηνύματα υπευθυνότητας, ενότητας και συναίνεσης.

Θα σας δώσω μία σύντομη απάντηση επί του Συντάγματος και του Κανονισμού, γιατί βλέπω ότι πάρα πολλοί κήδονται σήμερα, στην έναρξη της συνεδρίασης, της τήρησης του Συντάγματος και του Κανονισμού. Το Σύνταγμα ενός κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και ο Κανονισμός της Βουλής προστατεύουν τα δικαιώματα της Μειοψηφίας και διευκολύνουν την άσκηση του νομοθετικού έργου και τη λειτουργία της συντεταγμένης πολιτείας. Για το λόγο αυτό σ’ όλα τα πολιτεύματα τα αντιπροσωπευτικά της υφηλίου προβλέπεται ο θεσμός των εξαιρετικών, των επειγουσών ή κατεπειγουσών νομοθετικών διαδικασιών.Στο άρθρο 76 του Συντάγματος και στο άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι η Κυβέρνηση μπορεί όποιο νομοσχέδιο θεωρεί όχι απλώς και μόνο χρονικά πιεστικό, αλλά και υψίστης πολιτικής σημασίας, για να μην πλατειάζει η συζήτηση, να το χαρακτηρίσει κατεπείγον, αυτό να εισαχθεί την επόμενη μέρα της κατάθεσής του στην Επιτροπή και την αμέσως επόμενη στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου.

Είπα εκ μέρους της Κυβέρνησης στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως και εάν το προσεγγίσει κανείς, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του άρθρου 76 του Συντάγματος. Πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, πριν το Eurogroup και επιπλέον είναι υψίστης πολιτικής σημασίας.

Επειδή, όμως, η Κυβέρνηση σέβεται την Αντιπολίτευση και το διάλογο, εφόσον έχουμε τη χρονική δυνατότητα να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο μέχρι την Πέμπτη, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, μπορούμε να κάνουμε την επεξεργασία σε έξι συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και σε πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, αντί να κάνουμε μία συνεδρίαση στην Επιτροπή και μία στην Ολομέλεια.

Και αντί να εκτιμηθεί η ευαισθησία της Κυβέρνησης και το χέρι που απλώνει στην Αντιπολίτευση και διαδικαστικά, έρχεται η Αντιπολίτευση -και δυστυχώς παρασύρεται σ’ αυτήν τη συνδικαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που έπρεπε να έχει μνήμη και συνείδηση ευθύνης- και προβάλλει στρεψόδικους ισχυρισμούς για παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Αυτό που έχει συμβεί είναι η με απόλυτη ευαισθησία πλήρης εφαρμογή του Συντάγματος και του Κανονισμού, προς όφελος του δικαιώματος της Αντιπολίτευσης να διατυπώνει τις θέσεις της και τον αντίλογό της. Άρα, όχι απλώς δεν υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού, αλλά επιπλέον υπάρχει μία μέθοδος να συζητούμε ανετότερα, αλλά να καταλήγουμε σ’ ένα πολιτικό αποτέλεσμα.

Είναι, λοιπόν, άσφαιρα και υποκριτικά τα όσα έχουν λεχθεί με επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Όποιος ενδιαφέρεται για την κοινοβουλευτική νομιμότητα πρέπει πρώτα να σέβεται το δικαίωμα του Βουλευτή να προσέρχεται, χωρίς να παρεμποδίζεται, στο Κοινοβούλιο. Όποιος σέβεται τη νομιμότητα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν κάνει στόχο του το θεσμό της Βουλής, το Βουλευτή ως λειτουργό της Δημοκρατίας και το κτήριο του Κοινοβουλίου. Όποιος θέλει να ασκήσει ψυχολογική και πολιτική πίεση στους Βουλευτές, προκειμένου να αλλοιώσει τη βούλησή τους, δεν σέβεται ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τη Δημοκρατία. Αυτή είναι η τυπική απάντηση. Τώρα έρχομαι στην ουσιαστική απάντηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης -δυστυχώς συμπεριλαμβανομένης τώρα και της Νέας Δημοκρατίας- παίζετε εν ου παικτοίς, αν νομίζετε ότι η Κυβέρνηση και οι εκατόν πενήντα τέσσερις Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουμε ένα βάρος επειδή αυτό μας ικανοποιεί ή μας προσφέρει κάτι πολιτικά ή εκλογικά. Η συνείδηση ευθύνης, η υποχρέωσή μας να μετρηθούμε με την ιστορία του τόπου μάς επιβάλλει να λάβουμε ένα βάρος που είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μας αναλογεί και κοινοβουλευτικά και ανθρώπινα. Όταν όμως έχουμε απέναντί μας αυτό το τείχος δημαγωγίας και ανευθυνότητας, αυτή την τυφλότητα του πολιτικού συστήματος είμαστε υποχρεωμένοι να σηκώσουμε εμείς αυτόν το σταυρό του μαρτυρίου. Όποιοι εκμεταλλεύονται τον πόνο του ελληνικού λαού, τις θυσίες του, προκειμένου να παίξουν ένα φθηνό κομματικό και εκλογικό παιχνίδι, είναι υπόλογοι και πολιτικά και ιστορικά.

Αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί. Η εμπρόθεσμη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι ανάγκη της Κυβέρνησης. Είναι ανάγκη του φτωχού και μεσαίου εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου που πρέπει να πάρει επίδομα.

Ναι, κύριοι! Γιατί δεν έχετε να του προτείνετε τίποτα. Παίζετε με τον πόνο του και τον οδηγείτε σε αδιέξοδο και σε απόγνωση. Χρησιμοποιείτε τον εργαζόμενο, τον άνεργο και τον συνταξιούχο ως όμηρους στα κομματικά σας παιχνίδια. Παίζετε με τη φωτιά. Παίζετε εν ου παικτοίς. Δεν έχετε συνείδηση των κινδύνων που αυτή τη στιγμή απειλούν τη χώρα. Πρέπει να σταματήσει αυτό το φεστιβάλ ιστορικής και πολιτικής ανευθυνότητας!

Και καλά η άλλη Αντιπολίτευση. Και καλά ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Και εσείς όμως, οι της Νέας Δημοκρατίας, που χειριστήκατε την περίοδο 2004-2009, την περίοδο του μηδενός, την περίοδο που ακυρώνεται οικονομικά και δημοσιονομικά; Δεν έχετε συνείδηση των καταστάσεων; Δεν έχετε αίσθηση της ευθύνης της Παράταξής σας!

Το παρεμπίπτον ζήτημα δεν είναι παρεμπίπτον. Είναι το κύριο ζήτημα της μοίρας αυτού του τόπου. Να πάρει ο καθένας την ευθύνη του για τη μοίρα αυτού του τόπου! redsq

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2011