Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

 

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Καταρχάς, πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υφυπουργών και του συναδέλφου του κ. Πάγκαλου, του Αντιπροέδρου, λέγοντας ότι σας ευχαριστούμε θερμά γιατί δεχτήκατε να αναλάβετε αυτά τα δύσκολα αλλά και ελπιδοφόρα καθήκοντα και γιατί μας τιμήσατε με την πρότασή σας να μετάσχουμε στην κυβέρνηση αυτή.

Υπάρχει σήμερα συσσωρευμένη στην ελληνική κοινωνία ανασφάλεια, πικρία και δυσπιστία. Αυτό είναι ένα υπόστρωμα εκρηκτικό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως μια πολύ θετική δύναμη αναγέννησης των προσδοκιών και των ελπίδων. Ήδη οι έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν μια πολύ θετική υποδοχή της νέας κυβέρνησης. Άρα επωμίζεστε και επωμιζόμαστε ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος.Υπάρχει μια αλλαγή σελίδας στον πολιτικό πολιτισμό της χώρας με τη συμφωνία των τριών κομμάτων. Έχει συντελεστεί μια αλλαγή ιστορικού χαρακτήρα. Η αλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να ξαναγνωριστούμε όλοι και να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη νηφαλιότητα, ωριμότητα, ενότητα, συναίνεση, σύνεση και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί έχω ζήσει και την περιπέτεια των τελευταίων 5 μηνών από την πολύ κρίσιμη θέση του Υπουργού Οικονομικών και ως εκ τούτου μπορώ να καταλάβω και να διαισθανθώ αυτές τις αλλαγές οι οποίες μπορούν να συντελεστούν.

Τώρα, η επόμενη εβδομάδα είναι μια εβδομάδα ιδιαίτερα απαιτητική και πυκνή, γιατί πρέπει να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις και να παρασχεθεί η πανηγυρική ψήφος εμπιστοσύνης με την υπερπλειοψηφία που διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό είναι το εύκολο.

Πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμαστεί   και να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2012 και αυτό πρέπει να γίνει ει δυνατόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Άρα, πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει συζητήσει και να έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό και να έχουν γίνει ταχύρρυθμες συνεννοήσεις του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα κόμματα για τα σημεία του προϋπολογισμού που τους ενδιαφέρουν, ιδίως για το σκέλος των δημοσίων δαπανών.

Πρέπει να προχωρήσουμε ένα τουλάχιστον νομοθέτημα, το οποίο αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες, το οποίο καθυστερεί και το οποίο κατεπείγει.

Πρέπει να κάνουμε όλα όσα προαπαιτούνται για την έκτη δόση, γιατί δεν έχουμε μόνο πολιτικά προαπαιτούμενα, έχουμε και διαχειριστικά προαπαιτούμενα, prior actions δηλαδή για την έκτη δόση, ώστε να μπορέσει το EUROGROUP έστω με τηλεφωνική διάσκεψη στις 17 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση.

Άρα, ως τότε πρέπει να έχουν γίνει όλες οι ενέργειες. Απομένουν ορισμένες διοικητικού και διαχειριστικού χαρακτήρα λεπτομέρειες αλλά απομένει και η εκπλήρωση των πολιτικών προϋποθέσεων, τις οποίες όλοι ξέρετε με τον άλφα ή βήτα τρόπο.  Και πρέπει να ξεκινήσουμε και επίσημα και δημόσια τη διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δηλαδή πρέπει να γίνει αναγγελία του PSI ει δυνατόν τη Δευτέρα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεννοηθούμε αλλά αυτό επείγει, δεν μπορούμε να το καθυστερήσουμε περισσότερο από Δευτέρα, Τρίτη. Και αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Άρα, να έχουμε υπόψη ότι αυτά είναι που πρέπει να γίνουν. Έχουμε έναν κατάλογο με τις αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Θα το συζητήσουμε στην πρώτη ουσιαστική συζήτηση που θα γίνει στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα σας στείλω στα γραφεία σας τις υποχρεώσεις κάθε Υπουργείου σε σχέση με τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την έκτη δόση και σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής, σε σχέση με την πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής και ιδίως αυτά που προβλέπονται για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012. Γιατί αυτά πρέπει να τα περιλάβετε στα σημειώματα που θα στέλνονται στον Πρωθυπουργό για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, γιατί είναι αναγκαίες και αναγκαστικές κινήσεις που πρέπει να κάνει κάθε Υπουργείο.

Και αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν την εβδομάδα αυτή, σας τα είπα υπαινιχτικά με όσα ανέφερα προηγουμένως, θα μας δοθεί η ευκαιρία φαντάζομαι κάποια στιγμή πριν τη Δευτέρα να τα συζητήσουμε διεξοδικότερα.

Άρα, αύριο το πρωί να αξιοποιήσουμε όλη την ημέρα και ει δυνατόν και την Κυριακή προκειμένου να κάνουμε όλες τις συνεννοήσεις που απαιτείται σε διμερές διυπουργικό επίπεδο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτά τα θέματα.

Όπου χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις Διυπουργικών Επιτροπών και ιδίως της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων επίσης θα σας έρθουν δια περιφοράς να υπογράψετε τα σχετικά κείμενα. Εάν υπάρχει κάποιο θέμα που οποιοσδήποτε από εσάς το θεωρεί σοβαρό, θα κάνουμε και κανονική συνεδρίαση για να τα αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2011

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375