Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβασεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015"

 

Γ’ παρέμβαση

left-red-arrow Ήθελα να ενημερώσω τον προλαλήσαντα συνάδελφο και όλους τους συναδέλφους ότι πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή Υπουργών όλων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ειδική σύσκεψη για το νομοθετικό έργο, για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και για όλα τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν. Και η ομόφωνη κυβερνητική απόφαση και η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι πως θεωρεί ζήτημα εμπιστοσύνης την υπερψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου.

 

Πρέπει, δε, να σας πω ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει συζητηθεί αναλυτικά και έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστικό, δε, παράδειγμα είναι η κύρωση της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής για τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής, την ιστορία για τα οποία θα την πούμε κάποια στιγμή αν επιμένετε.

 

Αποφασίσαμε, λοιπόν, και πάλι σήμερα στην διυπουργική αυτή σύσκεψη πως θα κυρωθεί η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Απεσύρθη γιατί δεν ήταν έτοιμη η ελληνική μετάφραση της σύμβασης. Αυτό, λοιπόν, γιατί είδα, κ. Βλάχο, ότι πήρατε μεγάλη φόρα, λέγοντας: «Δεν θα ψηφίσουμε τα άρθρα, έτσι θα μετέχουμε». Ή μετέχετε ή δεν μετέχετε. Θα αναλάβετε την ευθύνη της πολιτικής σας συμμετοχής στην διαχείριση του εθνικού προβλήματος.

Αυτό το παιχνίδι του «μέσα-έξω», της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης δεν θα συνεχιστεί. redsq


 

Δ’ παρέμβαση

 

left-red-arrow Κύριε Χατζηδάκη εκτιμώ πολύ το συναινετικό σας ύφος και τη διάθεσή σας. Απλώς, θέλω να καταλάβετε το εξής: Εγώ δεν είμαι Υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Εγώ είμαι Υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και είμαι και Υπουργός σας. Όσο είμαι Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, είμαι και Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, οφείλω να σας πω. Και μέρες τώρα αγωνίζομαι να λύσω προβλήματα, τα οποία αφορούν Υπουργεία που διευθύνουν συνάδελφοι εκλεκτοί, προερχόμενοι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Θα παρατηρήσατε ότι η τροπολογία που εισήχθη σήμερα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αμύνης. Αυτό ήθελε πολύ κόπο από το Υπουργείο Οικονομικών, από το επιτελείο μου και από εμένα. Αγωνιζόμαστε να λύσουμε προβλήματα του τόπου. Κάνουμε μια προσπάθεια εθνική. Εδώ δεν είμαστε για να δούμε συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ κομμάτων ή μεταξύ προσώπων. Και αυτό το νόημα είχε και η σημερινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

 

Θα έλεγα, για να διευκολύνουμε τα πράγματα και για να διαφυλάξουμε το κλίμα, επειδή μόλις τελείωσε μια πολύ κρίσιμη πολύωρη συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσημη ανακοίνωση είναι ότι επανελήφθησαν οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και του IIF και αυτές θα συνεχιστούν αύριο.

Επειδή, λοιπόν, συνέβη αυτό και επειδή αύριο επίκειται η συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό και η ευρύτερη συνεννόηση των αρχηγών των κομμάτων, ας κρατήσουμε τους τόνους έτσι.

Νομίζω ότι κάναμε το μεσημέρι μια επισκόπηση όλων των διατάξεων και των εκκρεμοτήτων, επί τη βάσει και των εγγράφων που μου είχατε δώσει, αντίγραφο του οποίου έδωσα στον κ. Αβραμόπουλο για να είναι ενήμερος και να συζητήσει μαζί σας, πράγμα που έγινε, και νομίζω ότι όλα θα λυθούν, αρκεί να αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο σκοπός μας. Ο σκοπός μας δεν είναι να μετατρέψουμε την Κυβέρνηση σε πεδίο αντιδικίας των κομμάτων, αλλά σε όργανο συνεργασίας και συναντίληψης υπέρ του Έθνους. redsq

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2012