Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

 

Παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής


Πρώτη παρέμβαση

left-red-arrow Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται ως κατεπείγον και προτείνω η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή να αποδεχτεί το χαρακτηρισμό αυτό, ώστε αύριο η Βουλή εν ολομελεία να ολοκληρώσει τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης. Γιατί με το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνονται τα σχέδια του staff level agreement, της συμφωνίας σε επίπεδο επιτελείων, υπηρεσιών, που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που συνιστούν το περιεχόμενο του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν είναι εφικτή η χρηματοδοτική και χρηματοοικονομική επιβίωση της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι εφικτή η έναρξη και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους δηλαδή το PSI, δεν είναι δυνατόν να πορευτεί η χώρα, να σταθεί η χώρα.

Χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος το ουσιαστικό περιεχόμενο, το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στα κείμενα που τίθενται υπό την έγκριση της Βουλής, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε αδιέξοδο. Μου δόθηκε η ευκαιρία πριν από λίγη ώρα, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, να εξηγήσω τι σημαίνουν όλα αυτά και θα το κάνω μιλώντας και στην επιτροπή και στην Ολομέλεια αύριο.

Επίσης, με το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνονται τα σχέδια των συμβάσεων που πρέπει να συνάψει η χώρα μας με τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Χταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το EFSF, προκειμένου να λάβουμε τα 30 δισ. ευρώ τα οποία είναι αναγκαία για το PSI, τα 35 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία ως εγγύηση του EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενδιάμεση ρευστότητα, δηλαδή για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά το διάστημα εφαρμογής του PSI από την επίσημη πρόσκληση με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων στις 5 Απριλίου, και επίσης τη σύμβαση η οποία μας επιτρέπει να αντλήσουμε πόρους από το EFSF για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να καταστούν υγιείς, απολύτως σταθερές, βιώσιμες. Αυτό είναι και η μόνη λύση για την ελληνική πραγματική οικονομία και για την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, γιατί χωρίς την επάνοδο των καταθέσεων δεν μπορούμε να αλλάξουμε ουσιαστικά τα επίπεδα ρευστότητας.

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ, ώστε το Euro Working Group, δηλαδή το Eurogroup με σύνθεση των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών, να διαπιστώσει την Τρίτη το μεσημέρι ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να συγκληθεί το Eurogroup σε Σύνοδο την Τετάρτη, να εγκρίνει οριστικά το νέο οριστικό το νέο Ελληνικό πρόγραμμα για να μπορέσουμε την Παρασκευή το αργότερο, που είναι η τελευταία μέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε την επίσημη δημόσια διεθνή προσφορά για το PSI.

Η συζήτηση που έγινε το Eurogroup την περασμένη Τετάρτη ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση. Θα αναφερθώ στην κατ’ ουσίαν συζήτηση στα θέματα αυτά, μια συζήτηση η οποία θέτει επί τάπητος μεγάλα διλήμματα, στα οποία καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός και τελικά η Βουλή των Ελλήνων.

Τα ερωτήματα είναι πρωτίστως πολιτικά. Τους απασχολεί πάρα πολύ να ξέρουν εάν υπάρχει η βούληση και η συνέχεια στην Ελλάδα, η βούληση αποδοχής του προγράμματος και η εγγύηση πως η αποδοχή αυτή την αφορά μόνον την παρούσα Κυβέρνηση και την παρούσα Βουλή, αλλά και την επόμενη Κυβέρνηση και την επόμενη Βουλή. Ό,τι λέμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ό,τι κάνουμε -δηλώσεις, έρευνες, δημοσκοπήσεις, συγκρούσεις- όλα είναι υπόψη των εταίρων μας, οι οποίοι έχουν τα δικά τους πολιτικά προβλήματα, έχουν τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες, τα δικά τους κοινοβούλια, τα δικά τους εκλογικά σώματα, τα δικά τους υπαρξιακά προβλήματα ο καθένας απ’ αυτούς.

Δεν απευθυνόμαστε μόνο στη Γερμανία, τη Γαλλία ή ακόμη και την Ιταλία που ζει το δικό της πρόβλημα. Απευθυνόμαστε και σε χώρες όπως η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα, που έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο, πολύ κατώτερους μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα και είναι δανείστριές μας. Απευθυνόμαστε σε χώρες, οι οποίες έχουν κυβερνήσεις πολυκομματικές, κυβερνήσεις μειοψηφίας, κυβερνήσεις συντηρητικού προσανατολισμού, μέσα σε μια Ευρώπη, η οποία έχει μία κατεύθυνση διαφορετική απ’ αυτή που νομίζουμε ή απ’ αυτή που υπήρχε πριν από πέντε ή από δέκα χρόνια.

Αυτή είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, αυτός είναι ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων. Πρέπει να σώσουμε τα λίγα, δυστυχώς, κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει και πρέπει η Βουλή να μας επιτρέψει την Κυριακή το βράδυ να πάμε την Τρίτη και την Τετάρτη να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και να πείσουμε τους εταίρους μας και στη συνέχεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως πρέπει και μπορεί να εγκριθεί το πρόγραμμα.

Εάν δεν εγκριθεί το πρόγραμμα θα οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία -θέλω να είμαι σαφής εξ αρχής- διότι και η συντεταγμένη χρεοκοπία απαιτεί χρηματοδότηση, απαιτεί πρόγραμμα, απαιτεί όρους όχι τόσο σκληρούς, αλλά πάρα πολύ σκληρότερους.

Αν, λοιπόν, αν δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα είτε στην ασύντακτη χρεοκοπία, που σημαίνει πλήρης διάρρηξη του κοινωνικού, οικονομικού και θεσμικού ιστού της χώρας, ή σε συντεταγμένη χρεοκοπία που σημαίνει όροι πολύ χειρότεροι, πρέπει να ψηφιστεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο αυτό.

Οι λόγοι για τους οποίους η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο αυτό ως κατεπείγον είναι λόγοι εθνικά υπαρξιακοί, είναι λόγοι βαθύτατα πολιτικοί, είναι λόγοι ιστορικοί και επικαλούμαστε στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, όχι για λόγους διαδικαστικούς, αλλά για λόγους εθνικής επιβίωσης.

Όποιος έχει άλλη πρόταση, θα πει την πρόταση αυτή πλήρως εξηγώντας τις συνέπειες στον ελληνικό λαό. Τι σημαίνει αυτό για μισθούς, συντάξεις, επίπεδο ζωής, ανέργους. Τι σημαίνει αυτό για επιχειρήσεις. Τι σημαίνει για την ακίνητη περιουσία στην οποία είναι επενδεδυμένες οι προσδοκίες του ελληνικού λαού και ο ιδρώτας του ελληνικού λαού. Αυτά πρέπει να ειπωθούν.

Ακούστε, βιαστήκατε κ. Παφίλη, βιαστήκατε κ. Παπαδημούλη και κ. Λαφαζάνη, βιαστήκατε να πάρετε το λόγο πριν από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση. Βιαστήκατε, καταγγείλατε και θέλετε να πάμε στο λαό. Στο λαό θα πάμε, αλλά ο καθένας θα πει στο λαό την αλήθεια. -


 

Δεύτερη παρέμβαση

left-red-arrowΚυρίες και κύριοι βουλευτές, το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, όχι μόνο από το 1975 οπότε και ισχύει, αλλά από το 1822 που άρχισε να συντάσσεται η ελληνική πολιτεία σε όλες της τις μορφές, προβλέπει εξαιρετικές νομοθετικές διαδικασίες, διαδικασίες κατεπείγοντος και επείγοντος και το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου, σε όλες τις αντιπροσωπευτικές Δημοκρατίες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Το Σύνταγμά μας προβλέπει ρητά τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ιστορικά η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει συνδεθεί με ζητήματα μείζονος πολιτικής σημασίας. Γιατί όταν τα ζητήματα είναι μείζονος πολιτικής σημασίας, όλοι έχουν το ενδιαφέρον να παρακολουθούν διαχρονικά διαρκώς την εξέλιξή τους, όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει και όλοι μπορούν να τοποθετηθούν στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που τίθενται.

Ξέρετε γιατί καταρρέει το πολιτικό σύστημα; Γιατί διατυπώνει λόγο υποκριτικό και ψευτο-διαδικαστικό. Περιμέναμε να πάρουμε το νομοσχέδιο, τα σχέδια των συμβάσεων με το EFSF που ούτε εξειδικευμένοι νομικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να αναλύσουν, προκειμένου να δούμε τα μεγάλα διλλήματα που έχουμε;

Τα μεγάλα διλήμματα είναι αυτά που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες: τι θα κάνουμε με τις εργασιακές σχέσεις, τι θα κάνουμε με το κατώτερο μισθό, τι θα κάνουμε με τις συλλογικές συμβάσεις, τι θα κάνουμε με το 13ο και 14ο μισθό, τι θα κάνουμε με τις επικουρικές συντάξεις, τι θα κάνουμε με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ποιο είναι το ερώτημα που συζητάμε όλες τις μέρες, από τις 26 Οκτωβρίου και μετά; Γιατί σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Παπαδήμου και πήρε πλειοψηφία στη Βουλή, με 258 ψήφους στους 300 Βουλευτές; Για να εφαρμόσει όλα όσα οδήγησαν στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όλα όσα απορρέουν από την απόφαση αυτή. Έτσι είπαν οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και αυτό ψήφισαν 258 Βουλευτές.

Αυτά είναι που απορρέουν από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Εάν δεν αποδεχτούμε όρους, δεν υπάρχει χρηματοδότηση δεν μας δίνουν 240 δισ. ευρώ, τα οποία καταβάλλονται ή εγγυώνται από τους φορολογούμενους πολίτες των άλλων 16 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ή από πολίτες που οι χώρες τους μετέχουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έστω με λίγα ποσά δανειοδοτούν την Ελλάδα. Και ο Βραζιλιάνος και ο Ρώσος και ο Κινέζος πολίτης πρέπει κανονικά να έχει άποψη γι' αυτό. Γιατί τα ποσά που παίρνει η Ελλάδα και από το ΔΝΤ -τα πολύ λιγότερα, σε σχέση με τα ποσά της Ευρωζώνης και του EFSF- είναι ποσά, τα οποία κάποιες χώρες τα δίνουν ή τα εγγυώνται.

Έχουμε πρόβλημα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εμείς στην Ελληνική Βουλή, αλλά θέλουμε η Φιλανδική Βουλή να ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ή η Ολλανδική Βουλή να δώσει έγκριση στην Κυβέρνησή της με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ή η Γερμανική Κάτω Βουλή να δώσει την έγκρισή της, όχι απλώς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά με έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειά της, η οποία θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου. Έκτακτη Σύνοδος, για να δοθεί η άδεια στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να εγκρίνει τις συμφωνίες αυτές με την Ελλάδα.

Είναι υποκριτική η άποψη αυτή. Πείτε: «Διαφωνώ. Δεν θέλω το πρόγραμμα. Διαφωνώ επί της ουσίας, δεν θέλω η Ελλάδα να πάρει τα λεφτά, δεν θέλω τη λύση του PSI, δεν θέλω την απόφαση του Οκτωβρίου. Θέλω η Ελλάδα να οδηγηθεί στην πτώχευση, στη δραχμή». Μη λέτε: «Έχω αντίρρηση για την εφαρμογή μιας διαδικασίας», που την προβλέπει ρητά το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».

Αποτελεί θράσος κοινοβουλευτικό κ. Λαφαζάνη, θράσος και ύβρη, το να μιλάτε για πραξικόπημα, επειδή η Κυβέρνηση ευρυτάτης πλειοψηφίας εισηγείται τον χαρακτηρισμό ενός νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος.

Θα ζητήσετε συγνώμη γι' αυτή την ύβρη τη θεσμική! Είστε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της Ελλάδας της φτώχειας, της Ελλάδας της ταπείνωσης. Εσείς προσωπικά! Και άλλοι, όμοιοι με εσάς. Να πείτε στον ελληνικό λαό τι μοίρα του επιφυλάσσουν οι πολιτικές σας προτάσεις. Δεν κάνετε Συνδικαλισμό εδώ! Εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας και δεν θα κρυφτείτε πίσω από διαδικαστικά τερτίπια, ευτελούς χαρακτήρα.

Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον γιατί είναι υπαρξιακό. Εάν έχετε άλλη πρόταση για το μέλλον και τη μοίρα του τόπου, θα την πείτε επί της ουσίας, ανοιχτά, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου και όχι επικαλούμενοι απαράδεκτα επιχειρήματα θεσμικώς υβριστικά.

Ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία. Ευτυχώς! Διότι αν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας, θα μας κλείσετε φυλακή. Υπάρχει μείζον προσωπικό θέμα; Μείζον θεσμικό θέμα υπάρχει. Θα ζητήσετε συγνώμη γι' αυτό που είπατε περί πραξικοπήματος. Συγνώμη! Τελείωσε η πλάκα! Παίζουμε τη μοίρα της χώρας. redsq

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΧρηματοοικονομική ΣφαίραΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2012