Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012
Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου για το πόθεν έσχες των βουλευτών μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής
Όπως ορθά είπατε, εδώ και επτά μήνες περίπου, με πρωτοβουλία μου έχει νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Επί τη βάση αυτού του νέου νομικού καθεστώτος, όπως επίσης γνωρίζει η Βουλή, έχουμε ζητήσει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μας πληροφορήσει για εμβάσματα προς το εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2010-2011, και τώρα βεβαίως και 2012, τα οποία υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ώστε να δούμε αν αυτά δικαιολογούνται από το εισόδημα ή την περιουσία.
Ταυτόχρονα η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Αργύρης, έχει αποστείλει στη Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τον ονομαστικό κατάλογο των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες προς τον Πρόεδρο της Βουλής, των πολιτικών προσώπων δηλαδή, προκειμένου να παραλληλίζονται οι καταστάσεις.
Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε στα χέρια μας τις καταστάσεις του 2009 και του 2010. Προχθές, προ δύο ημερών, το σύστημα Δίας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μας διαβίβασε τα στοιχεία του 2011, τα οποία βεβαίως είναι πολύ μεγάλα σε όγκο. Και αυτή τη στιγμή τρέχουν τα συστήματα Δίας και το σύστημα του πόθεν έσχες, προκειμένου να δούμε πού υπάρχει κοινός τόπος.
Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς πολιτικών προσώπων που έχουν εμβάσματα προς το εξωτερικό μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ το 2011. Τα ονόματα αυτά θα οριστικοποιηθούν μέσα στην ημέρα και θα δοθούν στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες τον Αντιπρόεδρο κ. Αργύρη, προκειμένου να κληθούν οι αναφερόμενοι στην κατάσταση αυτή από την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες και να δώσουν εξηγήσεις. Ταυτόχρονα όπου το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι υπάρχει πεδίο φορολογικού ελέγχου, το ΣΔΟΕ έχει εντολή να προβεί αμέσως σε έκτακτους φορολογικούς ελέγχους. Έχω δώσει σχετική εντολή στον Ειδικό Γραμματέα, τον πρώην εισαγγελέα κύριο Διώτη.
Επειδή τώρα η καθεμία περίπτωση απ’ αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά -μπορεί κάποιο μέλος της οικογένειες να έχει εμπορικές συναλλαγές και να είναι απολύτως αθώες και ανώδυνες αυτές οι μεταβιβάσεις στο εξωτερικό, μπορεί κάποιος άλλος να είχε ένα πρόβλημα υγείας κ.λπ- δεν νομίζω ότι είναι σωστό να γίνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση άμεσα ή έμμεσα, πριν προηγηθεί αυτή η φάση της ακρόασης από την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες, η οποία φαντάζομαι ότι μπορεί να διαρκέσει μία-δύο μέρες. Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει.
Θα σας εφοδιάσω λοιπόν με τα σχετικά στοιχεία, ώστε να κινηθεί αμέσως η διαδικασία αυτή. Διότι πράγματι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ νομιμότητας και δεοντολογίας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα αντιστρεφόμενο. Έχω κάνει έκκληση τις τελευταίες μέρες κατ’ επανάληψη να δημιουργήσουμε ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανασυγκροτούνται και διασφαλίζονται με το νέο πρόγραμμα. Τα πολιτικά πρόσωπα και οι περί τα πολιτικά πρόσωπα συγγενείς ας ξεκινήσουν αυτό το κίνημα επιστροφής καταθέσεων.
Να διευκρινίσω όμως και κάτι άλλο. Από τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν αποσυρθεί από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες, μόνο 16 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μεταβιβαστεί στο εξωτερικό. Επ’ αυτών ασκείται έλεγχος. Τα υπόλοιπα είναι εδώ στην Ελλάδα ή έχουν φύγει με μη τραπεζικές διαδικασίες ή είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα άλλων κρατών, ή είναι επενδεδυμένα σε τιμαλφή, σε έργα τέχνης, σε χρυσό ή είναι σε θυρίδες. Για τον πολύ κόσμο δυστυχώς είναι στα σπίτια, στα στρώματα.
Όπως υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδας οι πολίτες έχασαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τόκους επειδή απέσυραν αυτές τις καταθέσεις. Και η οικονομία μέσα από τη μόχλευση των δισεκατομμυρίων αυτών, που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί από το τραπεζικό σύστημα, έχασε ποσοστά ανάπτυξης. Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία επειδή πάντοτε ισχύει το δόγμα «ο τρώσας και ιάσεται» να ξεκινήσει από εδώ το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παρέμβαση για καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία
Επαναλαμβάνω ότι η Ελβετία έχει πολύ μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Τώρα τα «σκήπτρα» τα κρατάει το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα ποσά που εξάγονται το 35% κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο 9% κατευθύνεται στην Ελβετία.
Επίσης, στην Ελβετία υπάρχουν καταθέσεις ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών οι οποίες δεν προκύπτουν από δραστηριότητες στην Ελλάδα. Εκεί έχουμε ένα πρόβλημα συνεννόησης με τις ελβετικές αρχές, διότι αυτές οι καταθέσεις και στην Ελλάδα θα ήταν αφορολόγητες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Είμαι σε συνεχή επαφή και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης με τις ελβετικές αρχές. Το πρόβλημά μας με την Ελβετία δεν είναι η Ελβετία. Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν θέλει να συνάπτονται επιμέρους συμφωνίες των κρατών-μελών με την Ελβετία. Θέλει να κάνει μια ενιαία συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελβετία. Εμείς έχουμε το αντεπιχείρημα ότι τέτοιες συμφωνίες έχει συνάψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζητάμε να υπογράψουμε μία ίδια συμφωνία, με προκαταβολή μάλιστα. Και αυτό ελπίζω ότι θα το πετύχουμε τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ, η Ελβετία, υπό τη διεθνή πίεση, ανακοίνωσε χθες –όπως ξέρετε- ριζική αλλαγή του καθεστώτος του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Πιστεύω ότι αυτό μας διευκολύνει πάρα πολύ, ώστε να λύσουμε αυτό το μεγάλο ιστορικό πρόβλημα που λέγεται «ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία».
Κατά τη γνώμη μου, όμως, από πλευράς όγκου, το πρόβλημα είναι οι καταθέσεις οι οποίες έφυγαν και δεν εμφανίζονται πουθενά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Να μην έχετε, δε, καμία αμφιβολία, κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει αυτά που λέει το Υπουργείο Οικονομικών και συνεργάζεται απολύτως. Και ό,τι στοιχεία έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έχουμε κι εμείς, τα έχει και η Βουλή και μπορούμε να αναζητάμε ό,τι θέλουμε. Και θα το μεταφέρω ξανά στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτό. Αλίμονο, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο επόπτης του τραπεζικού συστήματος και μέσα στα καθήκοντά της, λόγω Ευρωσυστήματος, είναι να προστατεύει τη διαφάνεια και να συνεργάζεται απολύτως με την Επιτροπή του κ. Νικολούδη, την αρμόδια Αρχή, δηλαδή, για τον έλεγχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος μετέχει στο συλλογικό Όργανο της Αρχής αυτής και παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις διαδικασίες.