Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις Ευαγγέλου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2013

 

Α’ παρέμβαση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2013


 

Ενώ στην αίθουσα διεξάγεται η θεσμικά κρίσιμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας, διεθνώς εξακολουθεί να διεξάγεται μία συζήτηση που περιέχει πληροφορίες, αλλά και παραπληροφόρηση, σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τη χώρα μας, με τη θέση της μέσα στην Ευρώπη, με τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αντιδράσουν ή να μην αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, μιλώντας εδώ στη Βουλή των Ελλήνων, να κάνω μία πολιτική δήλωση για τα θέματα αυτά, τώρα, αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, που κορυφώνεται η ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση για το ολοκληρωμένο πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει και πρέπει να οδηγήσει τη χώρα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Με την καταλυτική ψηφοφορία της Τετάρτης και την υιοθέτηση των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων, η Ελλάδα εκπλήρωσε πλήρως, με το παραπάνω, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, τις υποχρεώσεις της. Περιττεύει να τονίσω ότι μέσα σε δυόμισι χρόνια μηδενίσαμε ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα και ήδη, σε λίγο, η χώρα μπαίνει στην περιοχή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε την αντοχή της και την αποφασιστικότητά της. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και πάλι πάρα πολύ ακριβό τίμημα ευθύνης. Αναλαμβάνουμε το τίμημα αυτό. Το κόστος είναι μεγάλο, αλλά είναι αναγκαίο.

Έχοντας αυτή την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, θέλω να στείλω δύο μηνύματα:

Το πρώτο μήνυμα το απευθύνω στην Κυβέρνηση –είμαι σίγουρος ότι ακούει ο Πρωθυπουργός- την οποία στηρίζουμε και στην οποία μετέχουμε και την κοινοβουλευτική υπόσταση της οποίας διαφύλαξε το ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη.

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, επίμονοι, σκληροί στην διαπραγμάτευση. Είχα ζητήσει από τον Ιούνιο να προταχθούν τα πολιτικά θέματα, να έχουμε ένα ασφαλές πλαίσιο αναφοράς. Αποδέχθηκα την αντίστροφη σειρά και στηρίζω τον Πρωθυπουργό. Τώρα εξειδικεύσαμε και υιοθετήσαμε τα μέτρα. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης ή καθυστέρησης.

Την άλλη εβδομάδα το Eurogroup πρέπει σε επίπεδο καθαρής πολιτικής απόφασης να δώσει απάντηση:

-          για την εκταμίευση των δόσεων του 2012

-          για την βιωσιμότητα του χρέους -άρα για την αξιοπιστία του προγράμματος, γιατί τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τα τελευταία και θα είναι τα τελευταία, δεν υπάρχουν άλλα

-          για την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής –την ουσιαστική επιμήκυνση

-          για τη δημοσιονομική αξιοπρέπεια της χώρας –δεν θα ξαναμπεί στο τραπέζι το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού και της αμφισβήτησης του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γενικού Λογιστηρίου

-          για τα αναπτυξιακά αντίβαρα και

-          για το επικοινωνιακό πλαίσιο –αμφίσημες δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα θα είναι στο ευρώ, αν είναι συνεπής» δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται, γιατί στην πραγματικότητα καθιστούν τη χώρα έρμαιο μιας διεθνούς κοινότητας καιροσκόπων και σπεκουλαδόρων.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους και το στέλνει ένα κόμμα που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος, ένα κόμμα ευρωπαϊκό, ένα κόμμα που αγωνίζεται να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη:

Η παράταση της εκκρεμότητας –πρέπει να το καταλάβουν αυτό όλα τα κράτη-μέλη, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί- είναι αργός θάνατος. Ο αργός θάνατος της Ελλάδας, η κοινωνική και πολιτική έκρηξη δεν είναι πρόβλημα ελληνικό. Είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Το ντόμινο που θα δημιουργηθεί θα θίξει όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα θίξει την Ευρωζώνη συνολικά.

Όποιος νομίζει ότι παίζει με τις αντοχές της Ελλάδας και του ελληνικού λαού κάνει λάθος. Τελικά παίζει με τις αντοχές του ίδιου του λαού του.

Αυτά είναι δύο μηνύματα που είμαι βέβαιος ότι εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία της αίθουσας και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αν η θέση αυτή, όπως την διατυπώνω τώρα, είναι η εκφρασμένη, η δεδηλωμένη θέση της Βουλής των Ελλήνων, ενισχύουμε την Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση και κυρίως θωρακίζουμε τη χώρα και τον λαό μας.

Σας ευχαριστώ. -

 

2012-11-09. Α' παρέμβαση στη συζήτηση για προϋπολογισμό 2013 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Β’ παρέμβαση, μετά από παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ)


Υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά σε αυτά που λέμε εμείς και σ’ αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι προσωπικά ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος έχει και εκλάμψεις ειλικρίνειας σε σχέση με την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Αλλά, υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά.

Όπως συνέβη με την προηγούμενη παρέμβασή μου, έτσι κάθε φορά εμείς τοποθετούμαστε από την σκοπιά του εθνικού συμφέροντος και της υποστήριξης των διαπραγματευτικών θέσεων της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται  από μία μικροκομματική συγκυριακή οπτική γωνία.

Κορυφαίο παράδειγμα; Η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα και ήδη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση, με την οποία καλεί κάθε ξένο επενδυτή να προσέξει γιατί οποιαδήποτε επενδυτική συμμετοχή του στην Ελλάδα, υπό κυβέρνηση η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει, θα ακυρωθεί. Δηλαδή, μία αντεθνική πρόσκληση, μία αντιεπενδυτική, αντιαναπτυξιακή πολιτική, μία προβοκάτσια εναντίον του τόπου.

 

 

2012-11-09. Β παρέμβαση στη συζήτηση για προϋπολογισμό 2013 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375