Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

 

Κύριε Πρόεδρε, περίμενα ότι θα υπάρξει ένα όριο στο πολιτικό θράσος και την υποκρισία. Αλλά δυστυχώς ο Άγιος Αντώνιος που γιορτάζει σήμερα και ο οποίος πέρασε από τους περιβόητους πειρασμούς του Αγίου Αντωνίου, δεν έχει διδάξει τίποτε στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι έχει συμβεί τέσσερις μήνες τώρα; Παρακολουθούμε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία, η οποία έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα ως Πρόεδρό του, την Κυβέρνηση, τη σταθερότητα, τη χώρα.

Και τι έχει αποδειχτεί με αλλεπάλληλα χτυπήματα στη σκευωρία τις τελευταίες μέρες; Ότι ήταν όλα ένα ψέμα.

Σήμερα λοιπόν πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας και ανάγκη προστασίας δεν έχει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε εγώ. Ανάγκη προστασίας έχουν οι αυτουργοί της σκευωρίας. Γι' αυτό πρέπει να μπούμε στη συζήτηση επί της ουσίας, για να πούμε πολλά σήμερα.

Αλλά, βλέποντας ότι έχουν χάσει το παιχνίδι της ουσίας, βλέποντας ότι έχουν επενδύσει σε πρόσωπα τα οποία απεδείχθησαν αναξιόπιστα και τραγικά, στήνουν από χτες το χορό της κάλπης, ενώ το πρόβλημα είναι η κάλπικη σκευωρία. Και αντί να μιλήσουμε επί της ουσίας σήμερα, θέτουν διαδικαστικά θέματα.

Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση που αναπτύξατε αναμφίβολα είναι αυτή που εδράζεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν είχαμε στο παρελθόν ταυτόχρονη συζήτηση διαφορετικών προτάσεων σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και το άρθρο 155 παρ. 6 του κανονισμού οι προτάσεις τίθενται σε ψηφοφορία, έτσι κάναμε στο παρελθόν. Κάθε πρόταση ετίθετο σε ψηφοφορία με χωριστή κάλπη ανά πρόσωπο, που περιλαμβάνεται στην πρόταση.

Απλώς τώρα έχουμε τρεις παράλληλες προτάσεις και η κάθε μια έχει τα  πρόσωπα κατά των οποίων απευθύνεται. Είναι σωστό αυτό που λέτε και διαδικαστικά έτσι πρέπει να γίνει για να είμαστε νομικά και συνταγματικά άψογοι.

Όμως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βρει προσχήματα ή θέματα, σήμερα, που πρέπει να μιλήσουμε στην ουσία να αναδείξουμε τη σκευωρία, να πάει ο καθένας στον πάγκο του.

Η πρότασή  μου είναι -υπερβαίνοντας τους διαδικαστικούς φραγμούς και τον φορμαλισμό- ό,τι έχει γίνει πάντα στη Βουλή: Κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα; Αθροιστικά; Γιατί έτσι θεώρησαν τα κόμματα; Κάνοντας πολιτικές επιλογές και πολιτική επίθεση; Μήπως πρόκειται να γίνει καμία δικανική κρίση; Μήπως θα αποφανθούν οι εισαγγελείς; Οι πολιτικοί αντίπαλοι και οι σκευωροί θα ψηφίσουν.

Να ψηφίσουν λοιπόν σε μια κάλπη ανά πρόσωπο. Δεν θα μου στερήσουν όμως εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου το δικαίωμα, να ψηφίσουμε εκεί που πρέπει να ψηφίσουμε, λέγοντας μία κάλπη ένα ψηφοδέλτιο. Από πού ως πού; Ποτέ δεν έγινε αυτό. Άλλη προσπάθεια συγκάλυψης και παραπλάνησης!

Καθαρά πράγματα: τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο. Και ο καθένας να πάρει την ευθύνη του.

Και ζητώ από την πλειοψηφία, από τη Νέα Δημοκρατία τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στη συζήτηση επί της ουσίας.

Και έρχομαι τώρα στη μυστικότητα. Η μυστικότητα έγινε υποχρεωτικότητα της ψήφου και έγινε και υποχρεωτική νομιμοποίηση της σκευωρίας, έγινε υποχρεωτική νομιμοποίηση σχημάτων συνεργασίας που υπερβαίνουν το όριο της δημοκρατικής αξιοπιστίας εδώ μέσα.

Άρα, πρέπει και να νομιμοποιήσουμε τώρα αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ρεσάλτο κατά του ΠΑΣΟΚ και κατά της Κυβέρνησης και κατά της χώρας; Και επικαλούνται τη μυστικότητα, αυτοί που υπέγραψαν σύσσωμοι και σύμπαντες, με τον κ. Τσίπρα πρώτο, την πρόταση. Και έχουν βγει από το πρωί στις τηλεοράσεις και λένε ότι «έχουμε κάνει την πρόταση για να πέσει η Κυβέρνηση». Το λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα, η οποία ψάχνει τώρα τον φερετζέ της κάλπης. Ε, όχι! Σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία. -

 

2013-01-14. Παρέμβαση στη συζήτηση για προκαταρκτική εξέταση from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375