Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013

 

Τριτολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ 
στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ 
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ήθελα να παρεμβληθώ για ένα λεπτό πριν από τον κ. Καμμένο, αλλά δεν μου το επέτρεψε. Καταθέτω την επίσημη απομαγνητοφώνηση που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο σταθμός «Αθήνα 9,84» με τη συνέντευξη του κ. Δρίτσα την Πέμπτη 28-11-2013 και ώρα 13.35’. Ακριβώς επειδή ήταν μία από τις καλύτερες συνεντεύξεις, είπα να καταστεί τμήμα της κοινοβουλευτικής ιστορίας με την κατάθεσή της στα Πρακτικά της Βουλής.

Θέλω να πω μία λέξη σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Καμμένος. Καταρχάς, όλα όσα ζητά να διερευνηθούν, πολλά από τα οποία ορθώς ζητά να διερευνηθούν, έχουν διερευνηθεί εις βάθος και από την Προκαταρκτική Επιτροπή και από την Επιτροπή Εξοπλισμών ως Εξεταστική, η οποία διερεύνησε όλα αυτά τα ζητήματα και όπου θα μπορούσε να είχε θέσει όλα τα θέματα που θέλει, όπως τα έθετε σε εμένα, ζητώντας από εμένα απαντήσεις, να διερευνήσω εγώ δηλαδή –και ορθώς το έθετε- και να του δώσω απαντήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Και το έκανα αυτό.

Δεύτερον, πρέπει να διευκρινίσω για πολλοστή φορά ότι ακριβώς επειδή η Ferrostaal συνελήφθη με παράνομες πληρωμές, απεβλήθη από τη σύμβαση του 2010 και το νόμο. Δεν είναι μέρος της σύμβασης ακριβώς ως εταιρεία ελεγχόμενη σε παράνομες πληρωμές.

 

Επίσης, για να μην υπάρχει καμία αχλή μυστηρίου, το ποια εταιρεία είναι συνδεδεμένη με άλλη εταιρεία, πράγματι, είναι ένα ζήτημα του εταιρικού δικαίου και αυτό λένε οι πέντε γνωμοδοτήσεις που είχαμε καταθέσει από τότε στη Βουλή, ότι είναι συνδεδεμένη εταιρεία. Θα αρκούσε πράγματι αυτό που είπε ο κ. Καμμένος και το είχα πει στη Βουλή, ότι η Abu Dhabi Mar είναι αντισυμβαλλόμενή μας και έχει ευθύνη συμβατική για οτιδήποτε σχετίζεται με την Privinvest, αλλά η Privinvest από μόνη της επειδή είναι μέτοχος της Abu Dhabi Mar, ένας από τους δύο μαζί με την βασιλική οικογένεια, είναι συνδεδεμένη με την Abu Dhabi Mar. Αυτό λένε πέντε καθηγητές. Και η Lazard έχοντας διερευνήσει την Abu Dhabi Mar διερεύνησε και τους μετόχους της και έχει και την πλήρη εικόνα της Privinvest. Το μετοχολόγιο που σας έδωσα της Abu Dhabi Mar αναδεικνύει το ρόλο της Privinvest.

Εν πάση περιπτώσει, για πρώτη και μόνη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου πήρα την πρωτοβουλία και έφερα ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής τον εκπρόσωπο και διευθύνοντα σύμβουλο της HDW, της ThyssenKrupp Marine Systems, τον κ. Ατζπόντιεν και τον ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύμβουλο και της Abu Dhabi Mar και της Privinvest, που είναι ο κ. Ινσταντάρ Σάφα. Σας τους έφερα ενώπιον της Επιτροπής και σας είπα «ρωτήστε, αποκαλύψτε, πιέστε, μην έρθετε μετά να πείτε ότι δεν ρώτησα αυτά που ήθελα». Και όταν είδα τη δυστοκία της Αντιπολίτευσης τότε να υποβάλουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, πιεστικές, αιχμηρές, λέω, «θα τις κάνω εγώ τις ερωτήσεις να απαντήσετε στη Βουλή τι πρόκειται να κάνετε, ποιοι είστε, τι έχετε κάνει».

Άρα, έχετε δει τα πρόσωπα, ξέρετε ποιοι είναι, θα μπορούσατε να έχετε διερευνήσει τα πάντα και μπορείτε να κάνετε όλες τις ερωτήσεις σας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η εξεταστική επιτροπή τι είναι; Η εξεταστική επιτροπή είναι το θεσμικό όχημα, για να πει ο κ. Τσίπρας ότι, ξέρετε, έχουμε θέσει υπό έλεγχο την Κυβέρνηση, έχουμε θέσει υπό έλεγχο το ΠΑΣΟΚ, έχουμε θέσει υπό έλεγχο τον εφιάλτη μας, τον κ. Βενιζέλο. Αυτό είναι το θέμα.

Όπως απέτυχε η στρατηγική της εφόδου το 2012 λόγω του ΠΑΣΟΚ και χάρις στο ΠΑΣΟΚ, έτσι θα αποτύχει και στο μέλλον. Δεν έχει περιθώριο άλλο αυτή η στρατηγική. Χωνέψτε το!

Tags: Εθνική ΆμυναΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375