Αθήνα, 30 Μαρτίου 2014

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, 
επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κατά την άποψή του, πρόταση δυσπιστίας που στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών.

Θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η πρόταση αυτή υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και ως εκ τούτου καλώ τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής να απορρίψει ευθύς αμέσως την υποβληθείσα αυτή πρόταση ως απαράδεκτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος, η Βουλή με απόφασή της μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Η πρόταση δυσπιστίας όμως δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά, εάν δεν παρέλθει εξάμηνο από την υποβολή προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας, όπως λέει ευθύς αμέσως, το δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου.

Ερμηνεύουμε το Σύνταγμα αναγόμενοι στις αρχές που το διέπουν, στις αρχές που διέπουν ένα σύγχρονο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης διέπεται από την αρχή της δεδηλωμένης και πιο συγκεκριμένα, από το 1975 και μετά στη χώρα μας, από την αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας, που αποτελεί ρητή και ευδιάκριτη αρχή της λειτουργίας του πολιτεύματός μας.

 

Για το λόγο αυτό, το Σύνταγμα στο άρθρο 84 εγκατέστησε ένα φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας, δηλαδή την άσκηση ενός τόσο σημαντικού και ακραίου μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης, αλλά έχει ως μόνο στόχο την παρεμπόδιση του νομοθετικού έργου, της κυβερνητικής λειτουργίας, της λειτουργίας της χώρας.

Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι για λόγους προστασίας αυτών των τόσο σημαντικών συνταγματικών αγαθών, που είναι εθνικά αγαθά, να επισημάνουμε το αυτονόητο, ότι η πρόταση αυτή είναι πρόταση, κατά το Σύνταγμα και κατά τον Κανονισμό της Βουλής, απαράδεκτη και άρα μη δυνάμενη να τεθεί υπό συζήτηση επί της ουσίας. Η Κυβέρνηση φοβάται να αντιμετωπίσει την πρόταση αυτήν επί της ουσίας;

 Προφανώς όχι. Γιατί η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ επί του νομοσχεδίου έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία που, ούτως η άλλως, θα διεξαχθεί για τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους εταίρους και πιστωτές μας είναι μία ψηφοφορία που δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αλλά την εθνική στρατηγική, την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Για εμάς η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι -ούτως ή άλλως- μία πολύ μεγάλη θεσμική και πολιτική ευκαιρία για την πανηγυρική επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την Κυβέρνηση.

Άρα, είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση πολιτικά ούτε φοβάται ούτε αποφεύγει την σύγκρουση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

 Η Κυβέρνηση, όμως, είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει πρώτον, τα εθνικά συμφέροντα. Είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τη διεθνή, πολιτική και οικονομική αξιοπιστία της χώρας. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, αισιοδοξίας και προοπτικής στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία και δεν είναι διατεθειμένη να παίζει με τους θεσμούς και το Σύνταγμα της χώρας.

Ως εκ τούτου, εάν η πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διεξαχθεί μία πρόταση μέσα από την οποία θα ελεγχθεί η ύπαρξη της δεδηλωμένης πλειοψηφίας, αυτό, με το παραπάνω, διασφαλίζεται μέσα από τη συζήτηση και τη ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου. Αν η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι –που δυστυχώς είναι- να καθυστερήσει η διαδικασία, να ευτελιστεί η διαδικασία, να υπονομευθεί η πορεία της χώρας και της οικονομίας, να τρωθεί η αξιοπιστία, να πληγεί το φρόνημα, να υποβαθμιστεί η μεγάλη επιτυχία αυτού που έχουμε κάνει, αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε.

Φυσικά δεν θα το δεχθούμε. Υπάρχει δε περίτρανη απόδειξη της καταστρατήγησης του Συντάγματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

 Στρέφεται δήθεν κατά του Υπουργού Οικονομικών, για να προβάλει τον παιδαριώδη ισχυρισμό ότι αυτό δεν είναι πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης και άρα δεν ισχύει η απαγόρευση του εξαμήνου. Για ποιο λόγο στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών; Για κάποια προσωπική επιλογή; Για κάποιο προσωπικό ατόπημα; Στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών, όπως θα μπορούσε να στραφεί κατά του Υπουργού Ανάπτυξης, κατά του Υπουργού Υγείας, κατά του Υπουργού Εσωτερικών, κατά οποιουδήποτε Υπουργού και υποτίθεται ότι με τη λογική αυτή μπορεί να το κάνει στη συνέχεια και να το κάνει διαρκώς. Κάθε τρεις μέρες να στρέφεται κατά ενός Υπουργού για λόγους που αφορούν την κυβερνητική πολιτική.

Στην πρόταση που υπεβλήθη κατηγορείται ο Υπουργός Οικονομικών όχι ως άτομο, αλλά ως όργανο άσκησης μιας συλλογικής κυβερνητικής πολιτικής που είναι εγκεκριμένη από την πλειοψηφία της Βουλής. Αυτό είναι η επιτομή, το «σχολικό παράδειγμα» της καταστρατήγησης.

Άρα, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπερβαίνει τη συγκεκριμένη πρόταση γιατί καθίσταται πλέον πρόβλημα σεβασμού των θεσμών, πρόβλημα δημοκρατίας και πρόβλημα πολιτικής και εθνικής σοβαρότητας.

 Ναι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε να διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, μπορείτε να αντιδράτε, μπορείτε να είστε πάρα πολύ οξείς σ’ αυτά που λέτε, μπορείτε να είστε υβριστικοί, απειλητικοί, εκφοβιστικοί, εκβιαστικοί, όπως και είστε, αλλά δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε την ομαλή λειτουργία της Βουλής και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και δεν μπορείτε να υπονομεύσετε την εθνική προσπάθεια. Δεν σας αφήνουμε να το κάνετε. Δεν θα το κάνετε.

Η στρατηγική της εφόδου κουράζει. Η στρατηγική της εφόδου απέτυχε μία φορά, αποτυγχάνει τώρα εκ προοιμίου, «από τα αποδυτήρια», όπως είπα, χωρίς έφοδο, χωρίς προοπτική εξουσίας, γιατί αυτό είναι τώρα που σας τροφοδοτεί, το οποίο είναι αφελές και ανιστόρητο. Δεν υπάρχει συνεκτική ουσία, δεν υπάρχει κάτι να πείτε.

Βέβαια, αυτό που σας έχει οδηγήσει σε θεσμικές παρεκτροπές και σ’ έναν πρωτοφανή εκνευρισμό είναι το γεγονός ότι χάνετε την επιχειρηματολογία σας. Φεύγουν οι «βάρβαροι». Ένα κόμμα που είναι συγκυριακό «όχημα» διαμαρτυρίας και έκφρασης της αγωνίας και της αντίδρασης του κόσμου, τι θα κάνει χωρίς μνημόνιο, χωρίς κρίση; Τι θα κάνει τώρα που γυρίζει σελίδα η χώρα; Κάνει αυτά που βλέπετε. Παραβιάζει και καταστρατηγεί τους θεσμούς και προσπαθεί να παρεμποδίσει μία εθνική προσπάθεια. Την ώρα που απαιτείται εθνική ενότητα και τουλάχιστον στοιχειώδης συναίνεση στα θεμελιώδη, έχουμε μία ανάξια των περιστάσεων καταστρατήγηση των διαδικασιών, με στόχο την καθυστέρηση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Αυτό καταρχάς, κύριε Τσίπρα, πλήττει την αξιοπιστία σας ως υποψηφίου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πώς θα το εξηγήσετε όταν θα μιλήσετε με τους συνυποψήφιους σας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο; Θα έχετε κάποια δυσκολία να το εξηγήσετε.

Επειδή -δυστυχώς για σας αλλά ευτυχώς για τον τόπο- υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει Σύνταγμα και υπάρχει η εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που τη διέπει, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το Σύνταγμα και επικαλούμενοι το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο του Σώματος να απορρίψει ως απαράδεκτη την πρότασή σας. Είστε απαράδεκτοι.  

*** 
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, 
επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ  
(μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
)

 

Καταρχάς, θέλω να συγχαρώ, κύριε Πρόεδρε, εσάς, γιατί σωστά εντοπίσατε το ιταμό ύφος και τον αδιανόητο κοινοβουλευτικά και χυδαίο εκβιασμό που διετύπωσε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Απείλησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων πως αν δεν συμμορφωθεί στις δικές του επιθυμίες, θα τον υποβάλει στην προσωπική και θεσμική δοκιμασία της πρότασης μομφής. Αυτό είναι ασχημία κοινοβουλευτική και δημοκρατική. Και του απαντήσατε με σθένος όπως πρέπει. Εκτός εάν η απάντησή σας εξελήφθη ως βροχή, ενώ ήταν φτύσιμο, αυτό που έπρεπε να είναι.

Δεύτερον, επειδή άκουσα πολλά για το πώς διεκόπη προηγουμένως η συνεδρίαση, σας διαβάζω τα Πρακτικά: «ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ένα λεπτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θέλω να σας θυμίσω κάτι. Θα διακόψουμε έτσι κι αλλιώς, απλά κατά το άρθρο 142 παράγραφος 6 η πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.

Μισό λεπτό. Θα το ξεδιαλύνω, δεν υπάρχει θέμα. Η τελευταία ήταν 8/11/2013…

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όμοιας πρότασης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Όμοιας.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:Μα, το απεδέχθη η Κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Θα διακόψουμε έτσι κι αλλιώς για ένα μισάωρο και θα επανέλθουμε, αφού το δούμε και με το νομικό τμήμα της Βουλής».

Άρα, έτσι διεκόπη η συνεδρίαση, «για να το δούμε με το νομικό τμήμα της Βουλής».

Λέτε πολλά, βαριά, ατεκμηρίωτα, χωρίς κανένα φραγμό, χωρίς καμία δεοντολογία, χωρίς να σέβεστε τίποτα. Δεν θα απαντήσω στις προσωπικές προσβολές, διότι εξαρτάται ποιος τις απευθύνει τις προσβολές αυτές. Και επειδή οι προσωπικές προσβολές απευθύνθηκαν από ανθρώπους που δεν είναι αντικείμενο  ενδιαφέροντός μου, τις παραβλέπω.

Υπάρχει, όμως, ένα δημοκρατικό πρόβλημα. Γιατί έχετε πεισμώσει, κύριε Τσίπρα; Τι πείσμα είναι αυτό;

Η Κυβέρνηση είπε προηγουμένως, δια του Αντιπροέδρου της, ότι ούτως ή άλλως πολιτικά για εμάς η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά διαδικασία εμπιστοσύνης. Πολιτικά το βράδυ η νομοθετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μία ψηφοφορία πολιτικά βαρύνουσα. Θα δούμε εάν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη πλειοψηφία πάνω στην οποία στηρίζεται η Κυβέρνηση και κυρίως η εθνική στρατηγική. Συζητάμε με αφορμή το νομοσχέδιο, ψηφίζουμε με αφορμή το νομοσχέδιο και μετράμε τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό δυνάμεων με απόλυτη θεσμική σοβαρότητα και διαφάνεια. Τι παραπάνω θέλετε;

Θέλετε να παρεμποδίσετε τη λήψη απόφασης. Θέλετε να παρεμποδίσετε την πλειοψηφία να ασκήσει τις αρμοδιότητές της. Θέλετε να υπονομεύσετε τη χώρα. Άρα, καταστρατηγείτε το Σύνταγμα για να υπονομεύσετε την εθνική στρατηγική. Λειτουργείτε ως πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχει κόστος γι’ αυτό που κάνετε, οικονομικό κόστος, κοινωνικό κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν, γιατί διότι εσείς υπονομεύετε τις προσπάθειές μας.

Όλοι κρινόμαστε και όλοι θα κριθούμε στο τέλος από κάθε άποψη.

Έχετε πραγματικά αναλάβει τεράστια ευθύνη, εθνική ευθύνη, διότι όχι τώρα μόνο, στο τέλος, στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, θέτοντας φραγμούς, καταλύοντας την ενότητα και τη συναίνεση, παρεμποδίζοντας την κοινωνία να καταλάβει στο σύνολό της τι συμβαίνει, ποια είναι τα πραγματικά ερωτήματα, έχετε αυξήσει τον κίνδυνο για το έθνος και τους πολίτες και δεν έχετε συμμορφωθεί!

 Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι δεν καταλαβαίνετε τι σας λένε και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Προφανώς, δεν καταλάβατε ούτε τη διαφοροποίηση του κ. Κουβέλη, ούτε το γεγονός ότι ταυτίζεστε με τον κ. Καμμένο, σε μία αντίληψη περί ήθους της πολιτικής, ενώ διαφωνείτε με την κυρία Παπαρήγα, η οποία σας έκανε ένα μάθημα του πώς φερόμαστε πολιτικά και πώς χειριζόμαστε τα θέματα επί της ουσίας και όχι με διαδικαστικό και αδιέξοδο πείσμα. Όμως, έχετε κάνει την επιλογή σας. Ανήκετε σε μία αντίληψη. Ταυτίζεστε με συγκεκριμένες δυνάμεις.

Έχετε, λοιπόν, ηττηθεί πολλαπλά σήμερα. Πρώτον, διότι διακόψατε τη συζήτηση για την ουσία των ρυθμίσεων, γιατί δεν έχετε τι να πείτε.  Σπαταλάτε το χρόνο του Κοινοβουλίου και των Βουλευτών και στην πραγματικότητα μετατρέπετε το θεμελιώδες ουσιαστικό ζήτημα της πορείας της χώρας σε μία παιδαριώδη συζήτηση για το τι λένε ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα σε κάτι που είναι οφθαλμοφανές και αυτονόητο.

Δεν τολμήσατε δε να πείτε ούτε καν ποιοι σας συμβουλεύουν και ποιους επικαλείστε. Δεν το είπατε και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, γιατί φυσικά δεν υπάρχουν επιχειρήματα νομικά, υπάρχουν σκοπιμότητες μικροκομματικές. Και δεν τις εξυπηρετείτε μόνος σας, έχετε και συνεργούς στην εξυπηρέτηση αυτών των μικρών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι σέβεστε πολύ τη δεοντολογία και θέλετε να ολοκληρώνονται οι κύκλοι. Η δική μου άποψη, όμως, είναι ότι αφού μου απαντήσει ο κ. Τσίπρας –γιατί έτσι ξεκίνησε αυτή η συζήτηση- να κηρύξετε περαιωμένη τη συζήτηση και να καλέσετε το Σώμα δι’ εγέρσεως να αποφανθεί. Πρέπει τα κόλπα να σταματούν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ιστορικές ευθύνες, αλλά και με προοπτικές.

*** 

Δεύτερη παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, 
επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ  
(μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ να ανακαλέσετε στην τάξη τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, γιατί προηγουμένως, απευθυνόμενος στο Σώμα και παραποιώντας την αλήθεια, είπε πως δεν διάβασα επί λέξει τα λόγια της κυρίας Κόλλια που προήδρευε κατά τη λήξη της συνεδρίασης, που είναι κατά τη διακοπή της συνεδρίασης, που είναι και το πόρισμα της ως τότε συζήτησης. Και εις απόδειξη του ψεύδους που είπε, διάβασε ένα απόσπασμα από παρέμβαση της προεδρεύουσας κ. Κόλλια, πολλά λεπτά νωρίτερα, σε προγενέστερο σημείο της συζήτησης, όταν δεν είχαν τεθεί τα θέματα.

Άρα, πρώτον, με κατηγόρησε ψευδώς, ότι δεν ενημέρωσα το σώμα, και δεύτερον, εψεύσθη διότι  προσπάθησε να παραπλανήσει το Σώμα, κατά τρόπο ευτελέστατο και πρωτοφανή για αρχηγό κόμματος. Και εις απόδειξη του γεγονότος ότι έχω αναγνώσει επί λέξει από τα πρακτικά της Βουλής τα όσα είπε η κ. Κόλλια, μαζί με τις παρεμβολές του κ. Τσίπρα και  του κ. Μητρόπουλου, καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής τις σελίδες 255 και 256 των πρόχειρων πρακτικών της προηγούμενης φάσης της συζήτησης. Και επειδή ο κ. Τσίπρας δεν προσέχει, δεν κατανοεί το τι κάνει, γιατί τα κάνει χωρίς επίγνωση των θεσμικών συνεπειών των πράξεών του και ως εκ τούτου δεν περιμένω να μου ζητήσει συγνώμη, σας παρακαλώ να τον ανακαλέσετε στην τάξη. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375