Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2015

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής 

Κυρία Πρόεδρε, άκουσα από το κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα της Βουλής την άποψη που διατυπώσατε προηγουμένως για το πως συγκροτείται το Σώμα και για το αν έπραξε ορθά ή εσφαλμένα ο αρμόδιος Εισαγγελέας, αρνούμενος να χορηγήσει άδεια παρουσίας στη σημερινή συνεδρίαση σε Βουλευτές που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης.

Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντιθεσμική, αντίθετη στο Σύνταγμα και παραβιάζει κατά τρόπο βάναυσο την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Επιχειρήσατε, με την άποψη που διατυπώσατε, να υπαγορεύσετε κατά τρόπο αθέμιτο θεσμικά την πολιτική σας βούληση στον αρμόδιο Εισαγγελέα, δηλαδή σε έναν ανεξάρτητο ισόβιο δικαστικό λειτουργό που κρίνει δικανικά. Εσείς παραβιάσατε κατά τρόπο ασύστολο την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Διότι αν η άποψη της Προέδρου της Βουλής είναι ότι όταν δεν χορηγείται άδεια σε προσωρινώς κρατούμενους Βουλευτές, δεν συγκροτείται νόμιμα το Σώμα, τότε εκβιάζετε τη δικαιοσύνη να αποφασίζει με έναν τρόπο τέτοιο που καθιστά νόμιμη –δήθεν - τη συγκρότηση της Βουλής.

Θέσατε, δε, εκ του πλαγίου ζήτημα νόμιμης συγκρότησης και άρα, νόμιμης λήψης αποφάσεων και για το παρελθόν. Ευτυχώς, η νομολογία και η θεωρία του συνταγματικού δικαίου κρίνει ότι τα εσωτερικά ζητήματα της Βουλής, ακόμη κι αυτή καθ’ αυτή η συγκρότησή της ως interna corporis, δεν ελέγχονται δικαστικά. Βεβαίως, όμως, τίποτα δεν αποκλείει μία αλλαγή της νομολογίας. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο για τα δικά του θέματα θεωρεί ότι και τα θέματα της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής αφορούν τον έλεγχο της συνταγματικότητας. 

Άρα, επειδή είστε εκλεγμένη και με την ψήφο μας ως θεματοφύλακας του κοινοβουλευτισμού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά τη Βουλή και τις λειτουργίες της, θέλω να σας παρακαλέσω να ανακαλέσετε αυτά που είπατε, να αρθείτε στο ύψος της Έδρας σας, διότι διαφορετικά οφείλω να σας επισημάνω ότι χρησιμοποιείτε ένα θεσμικό λειτούργημα, το οποίο ασκείτε στο όνομα της Βουλής, ως ουδέτερη Πρόεδρος, προκειμένου να διοχετεύσετε τις πολιτικές απόψεις του κόμματος από το οποίο προέρχεστε και προκειμένου να παραβλάψετε την ισορροπία της διάκρισης των εξουσιών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτοφανές. Πρόκειται για μία προσβολή της συνταγματικής τάξης στον πυρήνα της που είναι το κράτος δικαίου, που είναι σπουδαιότερο και από τη δημοκρατική αρχή και από την κοινοβουλευτική αρχή. Στην πραγματικότητα, θέλετε να ασκήσετε πίεση προς τη δικαιοσύνη να άρει την προσωρινή κράτηση. Επηρεάζετε την επικείμενη δικαστική κρίση στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

Έχετε τώρα την ύστατη ευκαιρία να αποκαταστήσετε τη συνταγματική τάξη και το δημοκρατικό κύρος του Σώματος, αλλά και του κόμματος της πλειοψηφίας από το οποίο προέρχεστε.

  

24.02.2015, Βουλή: Συντελείτε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. from Evangelos Venizelos on Vimeo.


 

Δεύτερη Παρέμβαση, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου

"Ολίγον, κατ’ ολίγον διολισθαίνει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός"

 

Ευ. Βενιζελος: Παραβιάζετε τον Κανονισμό.

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Εγείρεσθε για να πείτε ότι συμφωνείτε με την πρόταση;

Ευ. Βενιζελος: Μην κάνετε φθηνό χιούμορ. Ζητώ το λόγο κατά το άρθρο 67, διότι παραβιάζετε τον Κανονισμό με το χειρισμό που κάνετε.

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Κύριε Βενιζέλο, παραβιάζετε τη διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία έχει ξεκινήσει.

Ευ. Βενιζελος: Ζητώ το λόγο επί της διαδικασίας.

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Έχετε το λόγο. Αφού  στερηθήκατε το λόγο τόσο καιρό, παρακαλώ.

Ευ. Βενιζελος: Μην είσθε ειρωνική! Μην είσθε απρεπής! Μην είσθε αλαζονική! Να συνειδητοποιήσετε ότι ασκείτε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής και να αποκτήσετε την αυτοσυγκράτηση που απαιτεί ο ρόλος αυτός.

Η ψηφοφορία, όπως τη θέτετε, παραβιάζει κραυγαλέα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, διότι θέτετε υπό ψηφοφορία την παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Λέτε ότι ο εισαγγελέας ανάλογα με το πώς κρίνει με διάταξή του ,εάν θα δώσει άδεια εξόδου σε έναν προσωρινά κρατούμενο, καθίσταται ρυθμιστής του πολιτεύματος. Λέτε, επίσης, ότι εάν ο εισαγγελέας δεν δώσει άδεια, δεν έχουμε νόμιμη συγκρότηση της Βουλής. Δηλαδή από όλη τη συζήτηση που έγινε, από την παρέμβαση του κυρίου Υπουργού, από την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος της Πλειοψηφίας – που σας αποδοκίμασαν- εσείς, βγάζετε το συμπέρασμα ότι πρέπει να θέσετε σε ψηφοφορία την αρχική, αντισυνταγματική άποψή σας. Πού προβλέπει ο Κανονισμός τη διεξαγωγή παρόμοιας ψηφοφορίας;

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Στο άρθρο 71, κύριε Βενιζέλο. Ανοίξτε το.

Ευ. Βενιζελος: Σε ποιο άρθρο;

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Στο άρθρο 71.

Ευ. Βενιζελος: Για διαβάστε το άρθρο 71. Τι λέει το άρθρο 71;

Δεν θα μου κάνετε εμένα επίκληση ανύπαρκτων διατάξεων. Κάνετε μαθήματα Κανονισμού της Βουλής και διαβάζετε τις διατάξεις «σινδονηδώς», συμβολαιογραφικώς. Για διαβάστε ποια διάταξη επικαλείσθε. Καμία. Γιατί παραβιάζετε και τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη.

 Σας αποδοκίμασε το κόμμα σας. Σας αποδοκίμασαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής. Και επιμένετε αταλάντευτη και επίμονη. Συντελείτε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ναι, ναι, κύριοι,  μη γελάτε! Μη γελάτε! Διότι ολίγον, κατ’ ολίγον διολισθαίνει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός.

Επίσης, κυρία Πρόεδρε, με την τόσο μεγάλη ευαισθησία στην τήρηση του Συντάγματος, παρισταμένου και του κυρίου Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, πότε θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή την παράταση του μνημονίου για να την ψηφίσει η Βουλή;

Η γερμανική Βουλή ψηφίζει την Παρασκευή.

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Αυτή η Βουλή παράταση του μνημονίου δεν θα ψηφίσει, κύριε Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζελος: Η ελληνική Βουλή πότε θα συζητήσει και πότε θα ψηφίσει την παράταση του μνημονίου;

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του μνημονίου.

Ευ. Βενιζελος: Α, ναι; Δεν θα ψηφίσει…

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Μην αγωνιάτε!

Ευ. Βενιζελος: …και δεν θα έχουμε παράταση της δανειακής σύμβασης…

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του μνημονίου.

Ευ. Βενιζελος: ...και πώς θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαταστήσει την ομαλή σχέση με τις ελληνικές τράπεζες;

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΠτΒ): Ολοκληρώσατε;

Ευ. Βενιζελος:: Δεν θα γλυτώσετε την αλήθεια, τη συζήτηση, την ψηφοφορία.

Να ποιο είναι το πραγματικό θέμα: Το πραγματικό θέμα είναι η παραβίαση του Συντάγματος στην παράταση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Φοβάστε τους Βουλευτές σας και φοβάστε την αλήθεια.

 

 

Ολίγον, κατ’ ολίγον διολισθαίνει η δημοκρατία μας from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Βουλή | Κυβέρνηση | ΠτΔΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015