Αθήνα, 18 Μαρτίου 2015

 Δεύτερη παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

 

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Πρόεδρε, λυπάμαι ειλικρινά, γιατί παραβιάζετε ασύστολα τον κανονισμό της Βουλής και γιατί ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Δεν θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό που είναι πράγματι σημαντικό για την κοινωνία, αλλά και μια ωραία ευκαιρία προκειμένου να συζητήσουμε για το πού πηγαίνει η χώρα, έχει ψηφιστεί επί της αρχής. Και είναι προσωπικό σας κατόρθωμα το ότι δεν έχει ψηφιστεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής επί της αρχής, ενώ το νομοσχέδιο έχει τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί ομόφωνα, ή σχεδόν ομόφωνα επί της αρχής.

Καταστρέφετε τις δυνατότητες της πολιτικής συναίνεσης. Ενώ ο ρόλος σας είναι να δημιουργείτε κλίμα συναντίληψης και ηπιότητας, εσείς συστηματικά, οργανωμένα και επίμονα τροφοδοτείτε εντάσεις, πυροδοτείτε συγκρούσεις. Τι συνέβη προηγουμένως; Επικαλεστήκατε το άρθρο 72 του κανονισμού της Βουλής και όπως έχετε πράγματι δικαίωμα ως Πρόεδρος του σώματος, θέσατε εσείς ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας ,όταν διαπιστώθηκε ότι οι υπογράφοντες την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν ήταν παρόντες τη στιγμή της εκφώνησης και δεν μπορούσε να ….

Ζ. Κωνσταντοπούλου, ΠτΒ: Το έθεσα πριν διαπιστωθεί. Σας διορθώνω. Το έθεσα πριν διαπιστωθεί. Εξ αρχής.

Ευ. Βενιζέλος: Μετά ήρθατε, μετά από μια διακοπή πολλών λεπτών και υπαναχωρήσατε λέγοντας, δεν επιμένω σε ονομαστική ψηφοφορία, θέλω να επιστρέψουν όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και να κάνουμε μια κανονική τρέχουσα διαδικασία επί της αρχής.

Δεν είναι αυτό το θέμα. Ο προηγούμενος χειρισμός σας δεν ήταν χειρισμός διαδικαστικός. Πολιτικά ,ως Πρόεδρος της Βουλής, θέλατε να ταυτιστείτε με τη Χρυσή Αυγή. Θέλατε να τη θέσετε υπό την αιγίδα και την προστασία σας, όπως κάνετε συστηματικά επί εβδομάδες τώρα παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής.

Θυσιάσατε το μεγάλο θέμα …..

Ζ. Κωνσταντοπούλου, ΠτΒ: Μήπως θέλετε να ψηφίσετε για το ΠΑΣΟΚ έστω και  καθυστερημένα κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Μην με διακόπτετε. Θυσιάσατε το μεγάλο ζήτημα της συναίνεσης στο βωμό της δικής σας προσωπικής, επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή. Προσωπικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη μοίρα σας και να αμφισβητήσετε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της ενδοκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Πρόεδρος της Βουλής και ως φορέας ενός πολιτειακού αξιώματος, πρέπει να σέβεστε το Κοινοβούλιο. Πρέπει να σέβεστε τις δημοκρατικές αξίες και ευαισθησίες και να φροντίζετε με τη συμπεριφορά σας να υπάρχει κλίμα ηρεμίας, ηπιότητας και συναίνεσης.

Αυτό που κάνετε είναι μια βαριά και ιστορικά ασυγχώρητη υπονόμευση και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Δεν προσφέρετε υπηρεσία πουθενά, ούτε στο κόμμα σας, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στη  Βουλή, ούτε στη χώρα. Αν έχετε κάποιο προσωπικό σχεδιασμό μπορείτε να τον υπηρετήσετε. Όχι όμως σε βάρος των θεσμών και μιας εθνικής στρατηγικής.

Σας καλώ να καταλάβετε ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές, οι οποίες είναι προκλητικές, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές όχι από την αντιπολίτευση, αλλά απ’ όλο το Κοινοβούλιο. Έπρεπε να έχετε πάρει το μήνυμα από την ίδια σας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από τις διαφωνίες που προκαλείτε με τους βουλευτές του κόμματός σας, με τα στελέχη της κυβέρνησης που διαφοροποιούνται επιμελώς από τις δικές σας προσωπικές απόψεις.

Έχετε κάνει τη Βουλή ένα είδος τιμαρίου προσωπικού. Προσβάλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία και την κοινοβουλευτική παράδοση, με το νέο "θεσμό "των συνεντεύξεων στις οποίες προαναγγέλλει η Πρόεδρος της Βουλής πρωτοβουλίες που πρέπει να συζητιούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων, μεταξύ των κομμάτων, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Και νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε προσωπικές, πολιτικές προτεραιότητες ανεξάρτητες από τις κυβερνητικές. Δεν υπάρχει σύστημα κυβερνώσας Βουλής. Δεν υπάρχουν δυο παράλληλα συστήματα εξουσίας. Ένα εδώ με εσάς και ένα με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ,με την κυβέρνηση.

Εδώ φτάνουμε σε πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης και είστε προσωπικά υπεύθυνη και υπόλογη για την κατάσταση αυτή.

Σας καλώ εν προκειμένω, σε κλίμα ηρεμίας και με σαφή τα ερωτήματα κατά τον Κανονισμό, να επαναλάβετε την ψηφοφορία, όπως προσιδιάζει στο ύφος του Κοινοβουλίου και όχι με ανακριτικού τύπου ερωτήματα, τι ψηφίζει το ένα κόμμα, τι ψηφίζει το άλλο κόμμα, τι ψηφίζει το άλλο κόμμα.

Εδώ ψηφίζουν οι βουλευτές. Ψηφίζουν κατά συνείδηση. Ψηφίζουν ευκρινώς. Τα κόμματα τοποθετούνται, όποτε κρίνουν ότι πρέπει να τοποθετηθούν. Το πώς αιτιολογείται η ψήφος και όταν επιτρέπεται να αιτιολογηθεί, το λέει ο κανονισμός  της Βουλής. Δεν σέβεστε απολύτως τίποτα. Ούτε τον Κανονισμό, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τις παραδόσεις και εκτίθεστε.

Και σας προειδοποιώ -όχι εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι εκφράζω το σύνολο τουλάχιστον της αντιπολίτευσης -και σας καλώ να συνετιστείτε πραγματικά και να αξιοποιήσετε τη μοναδική ευκαιρία που έχετε με μια κοινοβουλευτική θητεία ,στην ηλικία σας, να είστε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και να κάθεστε σε μια έδρα την οποία έχουν λαμπρύνει προσωπικότητες που διέγραψαν ιστορία με βάρος και βάθος στην ελληνική ζωή. Είναι μια ευκαιρία για σας να αφήσετε ένα αποτύπωμα το οποίο είναι θετικό και όχι να ενεργείτε ως παράγοντας συνεχών εντάσεων.

Αν η χώρα εδώ δεν εκπροσωπηθεί με ένα τρόπο γενναιόδωρο, γενναιόψυχο, με προοπτική, πώς η κοινωνία θα πάρει  ένα μήνυμα ότι έχει προοπτική η δημοκρατία στον τόπο και ότι μπορούμε να έχουμε μια στρατηγική ανάτασης;

Νομίζω ότι υπονομεύετε και το λόγο τον ενθουσιώδη και υπερήφανο που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση.  Διότι εκεί που πάμε να εστιάσουμε στη συζήτηση για την εθνική στρατηγική με διαφωνίες, με συγκρούσεις, εσείς έρχεστε και ρίχνετε το φως στη μιζέρια των διαδικαστικών τριβών και ορισμένων γκρίζων διαδρομών. Αυτών που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή και το δημοκρατικό τόξο.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Πάρα πολύ σοβαρά. Και οι οιωνοί υπήρχαν και έπρεπε να τους έχουν δει τους οιωνούς αυτούς αυτοί που σας πρότειναν ως Πρόεδρο της Βουλής. Εμείς σας ψηφίσαμε για να αντιληφθείτε ότι είστε Πρόεδρος όλης της Βουλής, όλων των κομμάτων, όλων των βουλευτών.

Σας ψηφίσαμε γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε το θεσμό, όχι εσάς προσωπικά, ούτε αυτό το εκτιμήσατε, ούτε αυτό συνυπολογίσατε. Και λυπάμαι πραγματικά πάρα πολύ. Έχετε ψηφιστεί και με την ψήφο της αντιπολίτευσης, των περισσοτέρων κομμάτων και βουλευτών και έχετε υποχρεώσεις απέναντί μας. Υποχρεώσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ βαριές και δεν βλέπω δυστυχώς να ανταποκρίνεστε.

 

18.3.2015 Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση στη Βουλή from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 


 

(παρέμβαση Προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου)


Ευ. Βενιζέλος: Όταν προέκυψε το ζήτημα με τον κ. Μπαλτάκο και τη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία του με τον κ. Κασιδιάρη, ζήτησα αμέσως δημόσια την αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό. Και ο Πρωθυπουργός, τότε ο κ. Σαμαράς, τον απέπεμψε. Δεν ζήτησα την αποπομπή σας.  
Κάποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι βρίσκεστε στην Έδρα αυτήΤιμήστε την εκλογή σας από τη Βουλή και το γεγονός ότι σας υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

 
             

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015