Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 

Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την κοινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, της διαρκούς επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, και της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης : Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»

 

 

Κυρία Πρόεδρε, ο κανονισμός της Βουλής διέπει και τη λειτουργία των Επιτροπών, όχι μόνο της Ολομέλειας. Θέλω λοιπόν να θέσω ζήτημα παρεμπίπτον, όπως προβλέπει το άρθρο 67 του κανονισμού, διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συνεννόησής μας επί των θεσμών και επί της δημοκρατίας, και θα παρακαλούσα και την προσοχή του κ. Υπουργού, ο οποίος εισηγείται εκ μέρους της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι σε εσάς και είναι πολύ σοβαρές οι στιγμές. Λέει ο κ. Τσακαλώτος ότι εισηγείται ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν του έχει ζητηθεί από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να εισαχθεί στη Βουλή, ότι είναι δική του η πρωτοβουλία ,αλλά προφανώς θέλετε μια ψήφο συναίνεσης. Έτσι κ. Υπουργέ; Θέλετε μια ψήφο και από την αντιπολίτευση.

Εάν θέλετε μία ψήφο και από την αντιπολίτευση, είστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να μεταβάλλετε διατυπώσεις της αιτιολογικής έκθεσης, που είναι ανιστόρητες και είναι πολιτικά προσβλητικές για τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, για τα Κόμματα της αντιπολίτευσης και για τους ανθρώπους, την ψήφο των οποίων θέλετε; Πρώτο αυτό.

Δεύτερο επί του κανονισμού. Παραπέμπει το άρθρο μόνο του νομοσχεδίου, σε σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και σε όρους για τη δημοσιονομική πολιτική, που κατατέθηκαν –λέει- στη Βουλή των Ελλήνων. Τέτοια κείμενα δεν υπάρχουν, δεν έχουν κατατεθεί, δεν προσδιορίζονται και μας καλείτε να υπερψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που δια παραπομπής, αναφέρεται σε μη υφιστάμενα κείμενα, τα οποία διαμορφώνουν το πλαίσιο της εξουσιοδότησης που ζητάτε.

Είστε σε θέση να μας καταθέσετε ως παράρτημα της αιτιολογικής έκθεσης και του νομοσχεδίου τα κείμενα αυτά; Ή είστε διατεθειμένος να διαγράψετε την παραπομπή σε αυτά τα ανύπαρκτα κείμενα;

Πρόεδρος: Τελειώσατε κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο καθαυτό …

Πρόεδρος: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτή τη στιγμή όμως παραβιάζετε και εσείς τον κανονισμό, αν θέλετε κι εγώ τον έχω παραβιάσει, αλλά στο παρεμπίπτον θέλει υπογραφές τουλάχιστον δύο βουλευτών. Δεν έχετε καταθέσει και ίσως σας έδωσα και λάθος τον λόγο. Λοιπόν, τελειώστε τώρα αυτή τη στιγμή όμως κ. Βενιζέλο. Να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ευ. Βενιζέλος: Στη αιτιολογική έκθεση προβλέπεται ρητά ότι η συνολική συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή. Αυτό πρέπει να περιληφθεί  τουλάχιστον αυτό, στη νομοτεχνική διατύπωση του άρθρου μόνο.

Και επίσης τελευταίο ερώτημα. Έχετε κάνει μια αίτηση σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Συνθήκη αυτή έχει κυρωθεί δια νόμου, του Νόμου 4063/2012 ,είναι κείμενο αυξημένης τυπικής ισχύος σύμφωνα με το άρθρο 28. Αυτή η Συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου έχει μία ορολογία: προβλέπει μια σύμβαση παροχής χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης και ένα Μνημόνιο κατανόησης.

Εδώ καταθέτετε μια εξουσιοδότηση, η οποία χρησιμοποιεί ασαφή και ανύπαρκτη νομικά ορολογία, την οποία δεν μπορείτε να επινοήσετε γιατί η Συνθήκη που διέπει τον ESM και ισχύει στην ελληνική έννομη τάξη, μιλάει ρητά για Μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θέλετε να αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι και για σύμβαση παροχής χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης.

Αυτές είναι οι έννοιες του άρθρου 13 της Συνθήκης, που έχετε επικαλεστεί.

Πρόεδρος: Κύριε Βενιζέλο, έχετε κάνει μια κανονικότατη ομιλία, την ώρα που δεν έχουν ξεκινήσει οι εισηγητές.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι ερωτήματα κρίσιμα για τη διαδικασία αυτή.

Πρόεδρος: Κύριε Βενιζέλο δεν έχετε πλέον τον λόγο και δεν υπάρχει παρεμπίπτον ζήτημα, όταν δεν το έχετε καταθέσει από πριν με δυο υπογραφές και το γνωρίζετε αφού μιλάτε για τον κανονισμό.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Πρόεδρε …

Πρόεδρος: Δεν συνεχίζεται κ. Βενιζέλο η συζήτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Ορίστε και οι δυο υπογραφές.

Πρόεδρος: Δεν συνεχίζουμε τη συζήτηση.  

 

10.7.2015 Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρία from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015