Αθήνα, 10 Ιουλίου 2015
Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί της ένσταση αντισυνταγματικότητας
κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης
με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)
Κύριε Πρόεδρε, έχω το πολύ δυσάρεστο και περίεργο καθήκον να τοποθετηθώ σε αυτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας, γιατί μήτρα αυτής της ένστασης είναι το γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε με τις ψήφους και της Χρυσής Αυγής υπέρ της διεξαγωγής ενός ψευδεπίγραφου δημοψηφίσματος που καταστρατηγούσε το άρθρο 44 του Συντάγματος και έθετε υπό την κρίση του ελληνικού λαού ένα παραπλανητικό ερώτημα . Και αυτό φάνηκε από την εργαλειακή αντίληψη με την οποία ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια χρησιμοποίησε το 61% που απέσπασε.
Είπε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σήμερα : " το 61%, το ηχηρό όχι το εκλαμβάνω ως ψήφο εμπιστοσύνης". Αυτό το 61% έχει και ψήφους της Χρυσής Αυγής μέσα που τις εξέλαβε ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ο κ. Τσίπρας.
Αν λοιπόν όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής αφορούσαν ένα κανονικό δημοψήφισμα, ένα συνταγματικό δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τις δημοκρατικές παραδόσεις και αρχές, θα είχε δίκιο, γιατί πράγματι η θεωρία του συνταγματικού δικαίου, ομόφωνα λέει ότι το δημοψήφισμα αυτό δεν είναι συμβουλευτικό, δεν είναι μια επίσημη δημοσκόπηση που την ερμηνεύουμε μετά κατά το δοκούν. Είναι δεσμευτικό επί της αρχής.
Άρα δεν μπορεί να εισαχθεί νομοσχέδιο στη συνέχεια επί άλλης αρχής. Αντικρούω όμως την ένσταση, επειδή το δημοψήφισμα αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα διχαστικό δημοψήφισμα που υποδυόταν τη συνταγματική διαδικασία, ενώ ήταν μια στιγμή αμηχανίας του κ. Τσίπρα και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ζήτησε να ψηφιστεί το όχι και τώρα έρχεται και καλεί τη Βουλή να πει ένα ναι επί του ίδιου καταλόγου μέτρων. Άρα δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής επειδή το δημοψήφισμα δεν είναι κατά κυριολεξία δημοψήφισμα.
Η δεύτερη ένσταση που ανέπτυξε η Χρυσή Αυγή, λέει " εδώ πάτε να συνάψετε μια σύμβαση όχι με μια εταιρεία, όπως ήταν το EFSF, που είναι εταιρεία Λουξεμβούργου, αλλά πάτε να συνάψετε μια σύμβαση και ένα μνημόνιο προσαρτημένο στη σύμβαση με τον ESM ο οποίος είναι διεθνής οργανισμός. Υποκείμενο του διεθνούς δικαίου. Άρα μπορεί κανείς πράγματι να πει εύλογα ότι ισχύει το άρθρο 36 του Συντάγματος και ότι απαιτείται κύρωση σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος".
Αυτό το μνημόνιο, το αντιμνημονιακό μνημόνιο, το αριστερό μνημόνιο, το βαθύτερο μνημόνιο, το τρίτο μνημόνιο, θα κυρωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 36 και το άρθρο 28 και θα αποκτήσει και σχετικά αυξημένη νομική ισχύ. Θα είναι ένα νομικά ισχυρότερο μνημόνιο.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε στην αρχή της συνεδρίασης ότι συμφωνεί, θα προστεθεί εδάφιο στο άρθρο μόνο πως η τελική συμφωνία θα έρθει ενώπιον της Βουλής για έγκριση, δηλαδή για κύρωση. Άρα έχουν δίκιο. Θα έρθει η συμφωνία αυτή σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος ως συμφωνία του διεθνούς δικαίου.
Γιατί δεν ήρθε η παράταση της προηγούμενης συμφωνίας που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης στις 20 Φεβρουαρίου; Τότε δεν χρειαζόταν η Βουλή; Τότε είχατε επινοήσει τη θεωρία ότι μπορούμε ερήμην της Βουλής να υπογράφουμε. Ενώ τώρα βεβαίως έφτασε η ώρα της αλήθειας και η Εξεταστική Επιτροπή, εξετάζει εμβριθώς τη θεωρία ότι κακώς οι προηγούμενες συμφωνίες, τα προηγούμενα προγράμματα δεν κυρώθηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 28. Αυτά λένε ενθουσιασμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή που τώρα θα αποκτήσει πολύ μεγάλο αντικείμενο επί του τρίτου μνημονίου.
Δεν έχουν καταλάβει ότι οι συμβάσεις οι προηγούμενες, ήταν συμβάσεις μεταξύ υποκειμένων του ιδιωτικού δικαίου, γιατί και η πρώτη σύμβαση με τα κράτη ήταν στην πραγματικότητα σύμβαση με όμιλο δανειστών και η δεύτερη σύμβαση με μια εταιρεία.
Τώρα όμως τα νομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Άρα η ένσταση της Χρυσής Αυγής έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Διότι η κυβέρνηση, η οποία κρύφτηκε από τη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου ,έρχεται τώρα με την κάλυψη που θέλει να έχει από την αντιπολίτευση και δεν φοβάται τους βουλευτές τους δικούς της και λέει "τα φέρνω τα θέματα στη Βουλή γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, γιατί έφτασε η ώρα της αλήθειας". Άρα η ένσταση προβάλλεται κατά τρόπο ο οποίος είναι αλυσιτελής, όπως λέμε, γιατί ούτως ή άλλως με την τροπολογία που απεδέχθη ο Υπουργός, θα έρθει στη Βουλή για κύρωση και θα έχουμε εκεί πολύ μεγάλο αντικείμενο συζήτησης.
Όμως η συμφωνία αυτή πρέπει να μας λέει και πόσο θα είναι το δάνειο, γιατί ώς τώρα κανείς δεν μας έχει πει πόσο θα είναι το δάνειο. Δίνουμε μια εξουσιοδότηση χωρίς να έχουμε πει πόσο δάνειο θα πάρουμε και για ποιο σκοπό. Υπάρχει πρόβλεψη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Μας είπε ο κ. Τσίπρας, θα έχουμε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν θα έχουμε τρόικα, γιατί το ΔΝΤ δεν είναι μέσα. Μα, είναι ως επιτηρητής. Δεν είναι ως πιστωτής.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει στις 31 Μαρτίου 2016 και υπολείπονται 16 δισεκατομμύρια να πάρουμε. Παύει να ισχύει το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ; Άρα ψευδές αυτό που ακούστηκε. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ υπάρχει, δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί το χρηματοδοτικό σχήμα.
Και βεβαίως αυτά τα οποία υπαινίσσεται η Χρυσή Αυγή έχουν ως έρεισμα την ασάφεια και τις ανακρίβειες της τοποθέτησης του κ. Πρωθυπουργού ο οποίος είπε προηγουμένως "κοιτάξτε τι επιτυχία, δεν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, παρά θα φτάσουμε μέχρι το 3%".
Παρέλειψε να πει ότι αυτό συμβαίνει επειδή χάνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή θα είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2015, ενώ τώρα πάμε σε ύφεση 3% ,κενό 5,5% μονάδες του ΑΕΠ ,10 δισεκατομμύρια. Να, γιατί το mail Χαρδούβελη είχε κόστος 1 δισεκατομμύριο και το μνημόνιο Τσίπρα έχει κόστος αρχής, γιατί δεν έχουμε φτάσει στο τέλος, 12 δισεκατομμύρια.
Και βεβαίως υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο δεν είπανε οι κύριοι της Χρυσής Αυγής. Το ζήτημα του χρέους. Αναρωτιέμαι τώρα που έχετε εγκαταλείψει τις θεωρίες του επαχθούς χρέους, τώρα που η Βουλή θα δώσει εντολή αντίθετη προς αυτά που κάνει η περιβόητη "Επιτροπή Αλήθειας", η μη κοινοβουλευτική, τώρα που προσχωρείτε σε αυτά που κάναμε και κατορθώσαμε το 2012 ,όταν κουρέψαμε συνολικά σε πραγματική αξία 180 δισεκατομμύρια, τώρα -αυτά όταν θα φέρουν ενα ευρώ κούρεμα - αυτοί που θα υπογράψουν τη σύμβαση θα πούνε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την παραπλάνηση, τις λοιδορίες και κυρίως γιατί δηλητηρίασαν την ψυχή και το μυαλού του ελληνικού λαού;
Άρα η ένσταση αντισυνταγματικότητας δεν ισχύει, αλλά ισχύει το μεγάλο πρόβλημα συνταγματικότητας που είναι η έλλειψη σεβασμού στην αλήθεια και τη δημοκρατία.
10.6.2015, Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί της ένσταση αντισυνταγματικότητας from Evangelos Venizelos on Vimeo.