Αθήνα, 14 Αυγούστου 2015

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου "Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης"


Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Σταθάκης είπε τώρα, λίγο πριν κατέβει από το βήμα, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή με το 3ο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή των δυο προηγουμένων προγραμμάτων. Προφανώς, διότι η χώρα το 2009 βρέθηκε με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ, με πρωτογενές έλλειμμα 11% περίπου του ΑΕΠ εκείνης της εποχής, 13,7% του ΑΕΠ του σημερινού.

Εσείς παραλάβατε τη χώρα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, με θετικό ρυθμό ανάπτυξη και με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και λόγω των τραγικών χειρισμών σας τους τελευταίους 7 μήνες η χώρα έχασε και το θετικό ρυθμό γυρίζοντας στην ύφεση και το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και τώρα θα έχει, φέτος, πρωτογενές έλλειμμα. Και θ’ αναγκαστεί να ξανακάνει την προσπάθεια των προηγούμενων 4,5 ετών τα επόμενα 3. Μέσα σε 6 περίπου μήνες χάσαμε τουλάχιστον τα 3 από τα 4,5 προηγούμενα χρόνια, τα 2/3 της εθνικής προσπάθειας.

Κι έτσι έχουμε τώρα το 3ο μνημόνιο το βαρύτερο, το χειρότερο, το πιο άδικο, το οποίο θα είχαμε αποφύγει αν ακολουθούσατε το πλαίσιο που βρήκατε στις 25 Ιανουαρίου και αν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είχατε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση ώστε να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Αν όχι στις 28 Φεβρουαρίου, θα μπορούσατε να έχετε αξιοποιήσει την παράταση που πήρατε εσείς στις 20 Φεβρουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου.

Σας ρώτησα προηγουμένως, όταν έλαβα το λόγο επί του Κανονισμού, με ποια συνταγματική βάση έρχεται προς έγκριση το σχέδιο της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Την παράταση της 20ης Φεβρουαρίου, που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης επικαλούμενος τη γενική εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κατά το δημόσιο λογιστικό, να υπογράφει συμβάσεις διαχείρισης του δημοσίου χρέους, γιατί δεν τη φέρατε στη Βουλή;

Και γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι δε ζήτησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η παράταση της 20ης Φεβρουαρίου; Γιατί; Την ψήφισε το Γερμανικό Κοινοβούλιο και το Φινλανδικό. Γιατί σας άφησαν να μην την ψηφίσετε; Γιατί κάποιους τους είχε ενημερώσει ότι θα προκύψει οξύ εσωκομματικό πρόβλημα; Γιατί κάποιος τους είχε προϊδεάσει ότι θα χειριστεί καλύτερα την κατάσταση με το τέλος της παράτασης, με τη χώρα κολλημένη στον τοίχο, εξουθενωμένη, στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας;

Κι έρχεστε τώρα και φέρνετε ένα 3ο μνημόνιο που σας είχα πει ότι θα είναι δάνειο 50 δισεκατομμυρίων το Μάρτιο και τώρα έφτασε να είναι 86 δις, 91 δις. Μας φέρετε μια δανειακή σύμβαση που έχει το ποσό του δανείου σε αγκύλες. Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι το δάνειο από τον ESM. Πόσο θα είναι, κύριοι Υπουργοί, το δάνειο; Τι έγκριση δίνει η Βουλή; Για πόσο δάνειο, από ποιον; Από τον ESM; Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Πόσα θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων;

Το πρώτο που έκανα το 2011 ήταν να ακυρώσω το στόχο των 50 δισεκατομμυρίων από ιδιωτικοποιήσεις. Αρνήθηκα κάθε είδους εγγύηση, κάθε είδους collateral και ποτέ δε δεχθήκαμε να γίνει αυτό το περιβόητο Ταμείο που για τα επόμενα 30 χρόνια θα λειτουργεί όπως το κρατικό μονοπώλιο επί Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, που έπαψε το 1985 στη χώρα, από το 1898 άρχισε.

Θα συγκεντρώνει πόρους πρωτίστως για την εξόφληση του δανείου που παίρνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Ξέρετε πόσο έχετε επιβαρύνει το δημόσιο χρέος μόνο λόγω Τραπεζών; 25 δισεκατομμύρια από την απώλεια του χαρτοφυλακίου λόγω της διάλυσης του Χρηματιστηρίου. Το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ εξανεμίστηκε, το Μάιο του 2014 ήταν 25 δις και άλλα 25 που θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος για την ανακεφαλαιοποιηση.

Η δυναμική του δημοσίου χρέους ποια είναι, ξέρετε; Από κει που είχαμε μια προοπτική να προσεγγίσουμε το στόχο το 2022, τώρα χάθηκε η προοπτική αυτή.

Μας φέρνετε να ψηφίσουμε μια σύμβαση χωρίς να ξέρουμε πόσο είναι το δάνειο και από πού.

Ψηφίζουμε τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι 4,5 δις επί 3. Και συγκρίνετέ τα με την παιδική χαρά του e-mail Χαρδούβελη.

Ψηφίζουμε όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που η τρόικα είχε σημειώσει ότι δεν τα έχουμε νομοθετήσει τα προηγούμενα 5 χρόνια και τα φέρνετε όλα και τα νομοθετούμε σε μια νύχτα. Αρτοποιία, γάλα, φαρμακεία, και βέβαια μια κολοσσιαία συνταξιοδοτική  και κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς καμία ζύμωση, καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση.

Και το επιστέγασμα όλων αυτών; Το χρέος. Λέει η κυβέρνηση: «Μα, όταν θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση θα πάρουμε κάτι στο χρέος». Τι; Αυτό που είχαμε πάρει το 2012, την υπόσχεση του Eurogroup ότι δίπλα στο κούρεμα του 2012, δίπλα στη μεγάλη αναδιάρθρωση, θα γίνει και μια συμπληρωματική. Καλοδεχούμενη.

Αλλά αυτό δε φτύνατε; Αυτό δε χλευάζατε; Αυτό δεν αρνηθήκατε; Δε λέγατε διαγραφή; Δε λέγατε διεθνή διάσκεψη; Δε λέγατε μονομερείς κινήσεις; Δε λέγατε ονομαστική μείωση; Τώρα θα πάμε σε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ίσως καλύτερα επιτόκια.

Ξέρετε εμείς τι έχουμε πάρει μ’ αυτά; Λέει ο κ. Ρέγκλιν που θα υπογράψει με τον κ. Τσακαλώτο τη σύμβαση, στην ετήσια έκθεση του ESM του 2014, ότι η αναδιάρθρωση μόνο του δανείου του EFSF το 2012 μας προσέφερε μείωση σε καθαρή αξία 100 δισεκατομμύρια. Το 49% του ΑΕΠ της χώρας του 2013.

Ξέρετε πόση ήταν η ονομαστική μείωση του 2012; 126 δις η ονομαστική συν τα 100 της αναδιάρθρωσης. Μακάρι να φέρετε ένα μικρό ποσοστό από αυτό, αλλά θα είναι μικρό. Και τώρα θα καταλάβετε τι έχει γίνει, με τι αγώνα και με τι προσπάθεια.

Και όλα αυτά σ’ ένα κείμενο που αναγνωρίζει και ενσωματώνει τα προηγούμενα προγράμματα με τους όρους τους και το περιβόητο Ευρωπαϊκό Δίκαιο  όπως σωστά ειπώθηκε, το είδαμε τώρα, στο πρώτο δάνειο-γέφυρα από τον EFSM. Προκειμένου να συναινέσουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, πήραν εγγύηση της Επιτροπής και η Επιτροπή για να δώσει την εγγύησή της δεσμεύει και παρακρατεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Δεν υπάρχουν επιπλέον κονδύλια αναπτυξιακά, είναι τα ήδη δεδομένα του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.

Και το κερασάκι; Όλα αυτά τα ψηφίζει η Βουλή σήμερα. Ολονυχτία. Και ζητά ο Υπουργός Οικονομικών, εξουσιοδότηση να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο, που περιλαμβάνονται σε παράρτημα του νομοσχεδίου και επιπλέον, την εξουσιοδότηση να υπογράφει κάθε αναγκαία τροποποίηση, διόρθωση και συμπλήρωση. Ελεύθερα.

Δηλαδή να προσθέτει όρους, ν’ ανανεώνει όρους. Είναι ποτέ δυνατόν να δοθεί τέτοια εξουσιοδότηση οποιουδήποτε;  Θα ανατρέπεται εις το διηνεκές ό,τι ψηφίζει η Βουλή σήμερα;

Λέω λοιπόν με την τροπολογία: τουλάχιστον να προστεθεί εδάφιο σύμφωνα με το οποίο η εξουσιοδότηση αφορά τροποποιήσεις και διαρθρώσεις δευτερεύοντος και τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες θα κοινοποιούνται στη Βουλή, ώστε αν η Βουλή χρειάζεται να κυρώσει, να κινεί τη διαδικασία κύρωσης.

Και ρώτησα, απάντησα δεν πήρα: Με ποια διάταξη του Συντάγματος θα κυρωθεί η σύμβαση αυτή που είναι σύμβαση όχι μ’ εταιρεία, αλλά σύμβαση με διακρατικό Οργανισμό; Ισχύει το άρθρο 28 παρ. 1 με βάση το οποίο η Βουλή το 2012 κύρωσε τη Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και  τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τροποποίησε το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τεχνικά, είναι η βαθύτατη ουσία της ταλαιπωρίας της χώρας που παραπλανήθηκε, εξαπατήθηκε, διχάστηκε, καταδημαγωγήθηκε.

Και δεν έχει ένας το θάρρος, την ευθύνη, την ευθύτητα, να πει «ναι, είπαμε ψέματα στις εκλογές, ψέματα στο δημοψήφισμα, δε μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και για να μην εκδηλωθεί η εσωτερική μας διαφωνία, καταστρέψαμε την οικονομία».

Οφείλετε να πείτε την αλήθεια. Το λιγότερο: Οφείλετε να καταλάβετε την αλήθεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε συνεννοημένοι στα δεδομένα τα θεσμικά και τα τεχνικά και γύρω από την ιστορική αλήθεια στην αίθουσα αυτή.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015