Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2016

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Βουλής κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο  αρχηγών των κομμάτων για θέματα διαφάνειας

 

Ευ. Βενιζέλος: Με ποια διαδικασία μου δίνετε το λόγο;

Ν. Βούτσης (ΠτΒ) : Με την διαδικασία του επί προσωπικού

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί εκκρεμεί και άλλη μου αίτηση επί του κανονισμού η οποία προτάσσεται όλων των άλλων.

Ν. Βούτσης (ΠτΒ) : Θα μιλήσετε δύο φορές; Δεν υπάρχει «προτάσσεται». Τώρα κάνουμε μια κατ’ οικονομία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

Ευ. Βενιζέλος: Ο Κανονισμός ισχύει και οι βουλευτές δεν είναι βουβά πρόσωπα. Διεξάγεται συνεδρίαση της Βουλής.

Ν. Βούτσης (ΠτΒ) : Τα εξήγησα το πρωί αυτά

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να μου διευκρινίσετε με ποια ιδιότητα μίλησε στη Βουλή ο κ. Καμμένος;

 

Ν. Βούτσης (ΠτΒ) : Με την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος

Ευ. Βενιζέλος: Του αρχηγού του κόμματος; Θέλω να είναι σαφώς καταγεγραμμένο αυτό στα πρακτικά. Ότι δεν μίλησε με την ιδιότητα του υπουργού. Έχω λόγο που σας ρωτάω, θα καταλάβετε. Δεν κάνω τυχαίες ερωτήσεις.

Ν. Βούτσης (ΠτΒ) : Ποτέ.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω διαπιστώσει τώρα τελευταία ότι υπάρχει πλήρης ιδεολογική, πολιτική και αισθητική ώσμωση και σύμμιξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και σήμερα, μετά την κοινή διασκέδαση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας μίλησε από το βήμα της Βουλής ως κλώνος του κ. Καμμένου. Όμως ο αυθεντικός κ. Καμμένος έχει την αξία του. Γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει από τις επιλογές του, από τον χαρακτήρα του, και τη φύση του. Η φύση του τον οδηγεί σε προσβολές της προσωπικότητας και σε χυδαιότητες.

Πριν από 40 χρόνια, στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γνώρισα και μετά παντρεύτηκα τη γυναίκα μου που ανήκει σε μια πολυμελή, συντηρητική  οικογένεια της βορείου Ελλάδος, την οικογένεια Μπακατσέλου. Ανήκουν όλοι στη ΝΔ. Έχουν στενές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή. Πολύ στενές σχέσεις. Θα μπορούσε ο κ. Καμμένος, που ανάγεται στον Καραμανλισμό, να έχει ρωτήσει και να  έχει πληροφορηθεί.

Συνδέει συνεχώς σχετικούς και ασχέτους που φέρουν το επίθετο αυτό, με εμένα. Με την πολιτική μου δράση και την προσωπικότητά μου.

Είπαμε εμείς ποτέ τίποτα για την οικογένεια Φιλίππου, της πρώτης του συζύγου; Για την οικογένεια Τζούλη, της δευτέρας του συζύγου; Για τον πατέρα του; Για τους συγγενείς του; Να ρωτήσει, να μάθει και να σέβεται το χώρο από τον οποίο προέρχεται και τον οποίο έγλειφε και προσκυνούσε επί χρόνια.

Αυτό αφορά και την υπόθεση Βγενόπουλου. Έχω πει πολλές φορές στην αίθουσα αυτή ότι προτείναμε ως κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανταλλάξουμε επιστολές και να ακυρώσουμε την διμερή συμφωνία αμοιβαίας προστασίας  επενδύσεων Ελλάδας – Κύπρου ώστε να μην μπορεί ο κ. Βγενόπουλος να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Κύπρου αλλά και άλλοι που επικαλούνται  την Κύπρο κατά της Ελλάδας. Δεν έγινε. Και αντί να το κάνει τώρα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας τη γραμμή μας, λέει διάφορες αοριστίες περί του ποιος προστατεύει ποιόν και ποιος διευκολύνει ποιόν.

Αυτό έχει σχέση και με τα υποβρύχια. Εάν ο κ. Καμμένος ήταν νέος στην αίθουσα θα ήμουν πολύ πιο επιεικής. Αλλά έχει ζήσει και έχει στηρίξει την προσπάθεια μου να προστατεύσω το δημόσιο συμφέρον και τα λεφτά του δημοσίου το 2010. Και στην Επιτροπή Εξοπλισμών και στην Ολομέλεια της Βουλής. Εχθές η Καθημερινή κυκλοφόρησε με κορυφαίο τίτλο «Τουρκικά Υποβρύχια στο Αιγαίο». Πως υπάρχουν τα ελληνικά υποβρύχια; Ποιος τα απέκτησε; Ποιος έφερε την κυριότητα; Ποιος έδωσε υπόσταση στα λεφτά του δημοσίου που είχαν δοθεί επί δέκα χρόνια. Ο ομιλών.

Και κάτι ακόμη. Ο κ. Αθανασίου είπε έστειλε ο Άρειος Πάγος. Δεν έστειλε ο Άρειος Πάγος. Έστειλε η εισαγγελία εφετών και το ανακάλεσε το έγγραφο αυτό η Εισαγγελία του ΑΠ. Και όταν ο βουλευτής του κ. Καμμένου ο κ. Κόκκαλης σε μια τηλεοπτική εκπομπή το επικαλέστηκε αυτό, προσκομίστηκε το έγγραφο της Εισαγγελίας του ΑΠ που επιπλήττει τους εισαγγελείς γιατί αναδιαβίβασαν στη Βουλή τα πρακτικά της επειδή η κα. Κωνσταντοπούλου καταστρατηγούσε το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Η κα. Κωνσταντοπούλου, το καμάρι της εποχής εκείνης.

Μια τελευταία κουβέντα:  Εάν θέλει να κάνει ερωτήσεις περί Καλογρίτσα ο κ. Καμμένος να τις απευθύνει στον κ. Σπίρτζη, στον κ. Παππα, και στον κ. Τσίπρα. Όχι σε μένα. Αρκετά. Γιατί θα έχουμε μεγάλη συνέχεια εδώ.

  

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2016

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375