Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2016 

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή στην έναρξη της συζήτησης για την τροπολογία περι τηλεοπτικών αδειών

  

Σύμφωνα με τα άρθρα 112 και 108 του Κανονισμού της Βουλής,  τα νομοσχέδια με τα οποία κυρώνονται διεθνείς συμβάσεις, όπως το αρχικό νομοσχέδιο που εισάγεται για συζήτηση,  διέρχονται από την Ολομέλεια με μια διαδικασία συνοπτική.

Αυτό όμως αφορά μόνο τα νομοσχέδια τα κυρωτικά διεθνών συνθηκών, λόγω της ευρείας συναίνεσης με την οποία  αυτά ψηφίζονται συνήθως και στην επιτροπή και στην Ολομέλεια. Αφ’ης στιγμής ένα τέτοιο νομοσχέδιο γίνεται όχημα για να εισαχθεί προς συζήτηση ένας εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, όπως αυτός που αφορά η τροπολογία του κ. Παππά, ένας νόμος που αφορά θεμελιώδες δικαίωμα, μια θεσμική εγγύηση  όπως η πολυφωνία στα ΜΜΕ, ένας νόμος που αφορά το άρθρο 15 του Συντάγματος για τη ραδιοτηλεοπτική κατάσταση της χώρας και το άρθρο 95 του Συντάγματος για τη συμμόρφωση στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή την καρδιά του κράτους δικαίου, δεν είναι νόμος κυρωτικός διεθνούς σύμβασης. Αλλάζει η φύση του νομοσχεδίου. Δεν μπορεί να γίνει επίκληση και εφαρμογή των συνοπτικών διαδικασιών του άρθρο 108 του Κανονισμού.

Διότι εδώ η Βουλή πρόκειται να συζητήσει και να ψηφίσει τις επιπτώσεις της κατάρρευσης ενός πρόδηλα αντισυνταγματικού νόμου, για την αντισυνταγματικότητα του οποίου έχουμε προβάλει ενστάσεις και έχουμε προειδοποιήσει πάμπολλες φορές από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα.

Τι έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας; Απεδέχθη στο σύνολό της τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχουμε προβάλει εδώ κατ’ επανάληψη.  

Πρόκειται λοιπόν για μία ήττα η οποία δεν είναι μόνο απλά πολιτική είναι βαθιά θεσμική, είναι δημοκρατική, αφορά το κράτος δικαίου.

Και αυτό το γνωρίζουμε από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες με βάσει τις οποίες ενεργεί και η κυβέρνηση.

Όταν θα δημοσιευθεί η απόφαση, τότε θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει. Γιατί, για μένα, αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν συνιστά έκπληξη. Αν συνιστά κάτι έκπληξη, η έκπληξη βρίσκεται στο ότι υπήρξε μια μειοψηφία στην απόφαση αυτή, όχι πλειοψηφία.  

Άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι, επί του Κανονισμού και της διαδικασίας, συζήτηση του νομοσχεδίου με τη νέα φύση του. Επί της ουσίας, απόλυτη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα αναμονής χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα, και να περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης ώστε να έχει πλήρη γνώση του κειμένου, ας μας το πει και να κάνει αυτό. Αλλά όχι το τέχνασμα της αναστολής ισχύος ενός νόμου ο οποίος ούτως ή άλλως έχει παραμεριστεί ώς αντισυνταγματικός  και ως εκ τούτου η μόνη λύση που έχει η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής είναι η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ.

Έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ οι έννοιες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το μόνο που σώζει τα προσχήματα για την κυβέρνηση είναι να έρθει να συνομολογήσει το σφάλμα της και να νομοθετήσει τη συμμόρφωση.  

 

3.11.2016 Η κυβέρνηση να συνομολογήσει το σφάλμα της from Evangelos Venizelos on Vimeo.


 

Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στην έναρξη της συζήτησης για την τροπολογία περί τηλεοπτικών αδειών.

 

 

Δυστυχώς ο κ. Βούτσης μιλώντας προηγουμένως από τα βουλευτικά έδρανα ήταν, όχι απλώς διχαστικός, αλλά βαθιά προσβλητικός. «Τη συμπεριφορά μας την καθοδηγούσαν συμφέροντα». Μα τα συμφέροντα, όπως είχα πει στη Βουλή, όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο του κ. Παππά, ανέβηκαν στα δένδρα τώρα και φάνηκαν τα οπίσθια τους. Φάνηκε το τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα και όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ και σε άλλους χώρους. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που ανοίγει στη χώρα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, σε σχέση με άλλες χώρες, άρα αυτά θα συζητηθούν και ας μην μας προκαλεί ο κ. Βούτσης, ο οποίος προσπαθεί να μας πει ότι τώρα αποκαθίσταται η συνταγματική τάξη, η οποία προσβλήθηκε βάναυσα και αυτό το διαπίστωσε το ΣτΕ παρά την πεισματική προσπάθεια που έγινε να καθοδηγηθεί το ΣτΕ, να εκβιαστούν δικαστές, να επηρεαστεί η απόφαση.

Θα πω στον κ. Βούτση ότι η διαδικασία, η κανονική συζήτηση του νομοσχεδίου, δεν συνιστά παραχώρηση και γενναιοδωρία, αλλά υποχρέωση και κατά το Σύνταγμα και τον  κανονισμό της Βουλής. Δεν μας κάνει δώρα ο κ. Πρόεδρος σε σχέση με  τον κανονισμό. 

 

3.11.2016 Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή (2) from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2016