Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2018

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN ΤV  με την Έλλη Στάη

 

Ε. Στάη: Θα συνομιλήσουμε απόψε με τον κ. Βενιζέλο, τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, πρώην Υπουργό, πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθηγητή, όλα κ. Βενιζέλο, καλώς ήρθατε στο studio του Open.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.

Ε. Στάη: Αναρωτιόμουν από πού να ξεκινήσω μαζί σας. Θέλω ένα μικρό σχόλιο για το πρώτο θέμα της σημερινής επικαιρότητας, για να πάμε μετά στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα, είχατε και γενέθλια χθες, ένας χρόνος ΚΙΝΑΛ, κι έχουμε να πούμε πολλά για τον χώρο της κεντροαριστεράς. Θα ήθελα να μου πείτε για την επίθεση στον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, τι πιστεύετε εσείς ότι είναι; Είναι αυτό που μας έδωσαν ως πρώτες πληροφορίες, είναι ομάδες νέων που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας, κάτι σαν τους Πυρήνες της Φωτιάς;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω αυτό. Αυτό είναι μία αστυνομική εκτίμηση που δεν μπορώ να την κάνω εγώ. Εγώ μπορώ να καταδικάσω το γεγονός, γιατί πρόκειται για μία τρομοκρατική ενέργεια, για μία ενέργεια εναντίον της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας, νομίζω, σε ετοιμότητα γιατί μπορεί το τελικό συμπέρασμα που θα βγάλει η αστυνομία να είναι απροσδόκητο, δεν ξέρω αν σίγουρα έχουμε μία αριστερής προέλευσης δολοφονική ενέργεια, μπορεί να είναι και από άλλη πολιτική προέλευση αυτό το οποίο συνέβη.

Ε. Στάη: Πιστεύετε ότι μπορεί να στοχεύει το Δικαστικό Σώμα;

Ευ. Βενιζέλος: Στοχεύει το Δικαστικό Σώμα, προφανώς, γιατί στράφηκε κατά ενός πολύ γνωστού εισαγγελικού λειτουργού, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος είχε εμπλακεί σε πολύ κρίσιμες υποθέσεις και για την προστασία της δημοκρατίας.

Ε. Στάη: Όταν είπατε ότι δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να προέρχεται από παρυφές τρομοκρατίας, δεν μπορεί να….

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω. Κάνω πολιτικές υποθέσεις, δεν μπορώ να κάνω αστυνομικές. Να κάνουν οι υπηρεσίες τη δουλειά τους και η δικαιοσύνη, είμαι βέβαιος, ότι δεν πτοείται από τέτοιου είδους ενέργειες και έχουμε δει και στο παρελθόν.

Ε. Στάη: Θα μπορούσε να έχει να κάνει και με υποθέσεις που έχει χειριστεί;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, υποθέσεις, σας είπα ότι ο κ. Ντογιάκος έχει χειριστεί υποθέσεις και θεσμικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με την προστασία της δημοκρατίας.

 

Ε. Στάη: Ευχαριστώ πολύ προς το παρόν για αυτό τον σχολιασμό και πάμε να δούμε τώρα, λοιπόν, με αφορμή τον ένα χρόνο ΚΙΝΑΛ, θέλω να σας κάνω κάποια ερωτήματα βάσει κάποιων θέσεών σας που είχατε τις τελευταίες μέρες. Μιλήσατε λοιπόν προχθές για μία ευρωπαϊκή ξεφτίλα, έτσι ακριβώς, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή αριστερά πάει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κι αυτό με αφορμή ότι ο κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί στο SPD και μίλησε για τα θέματα που αφορούν τον χώρο αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι δείγμα σοβαρότητος του SPD που συγκυβερνά τη Γερμανία με την καγκελάριο Merkel, να καλεί τον κ. Τσίπρα να απευθυνθεί στο συνέδριό του ως ένας ευρωπαϊστής ηγέτης ο οποίος μπορεί να συνομιλεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ε. Στάη: Είχαν όμως μία πολύ συγκεκριμένη αιτιολόγηση γιατί το κάνουν. Υπάρχουν λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους στην Ευρώπη από την ακροδεξιά, άρα πρέπει να υπάρχει ένας συνασπισμός αριστερών, κεντροαριστερών και άλλων προοδευτικών γενικότερα, πρασίνων κ.λπ. για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Αυτό δεν είναι επαρκής εξήγηση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι. Αυτή η εξήγηση ξέρετε τι σημαίνει; Θα σας την πω εγώ, με τη δική μου διατύπωση. «Αν είναι κίνδυνος ο εθνικολαϊκισμός της δεξιάς και της ακροδεξιάς, κίνδυνος δηλαδή που προέρχεται από τους οπαδούς της αυταρχικής μη φιλελεύθερης δημοκρατίας, σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία, ας βρούμε έναν λαϊκιστή, εθνικολαϊκιστή, δήθεν ριζοσπάστη, της δήθεν αριστεράς, να τους χτυπήσουμε σύμφωνα με το δόγμα ότι πάσσαλος πασσάλω μόνον μπορεί να χτυπηθεί». Νομίζω ότι είχαν την απόλαυση πάντως όλοι…

Ε. Στάη: Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν νομίζω να είδατε ότι είναι χαρακτηρισμοί που τώρα οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Μου επιτρέπετε; Οι χαρακτηρισμοί οι πραγματικοί είναι αυτοί που έχω πει, ότι είναι ένα delivery boy ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Δεν νομίζω ότι υπήρχε ευκολότερη κυβέρνηση, πιο υποταγμένη και πιο ενδοτική μετά τον Αύγουστο του 2015. Είχαν την απόλαυση οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες να ακούσουν την εξομολόγηση του κ. Τσίπρα, ότι «ευτυχώς είχα καθαρό μυαλό και ανέτρεψα το αποτέλεσμα της θολωμένης μου πολιτικής».

Ε. Στάη: Μιλάτε για το δημοψήφισμα του 2015;

Ευ. Βενιζέλος: «Οδήγησα τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και της εξόδου από το Ευρώ και της ασύντακτης χρεοκοπίας, αλλά τελευταία στιγμή, ανέβλεψα κι έτσι σωθήκαμε», από ποιόν; «Από εμάς τους ίδιους», είπε ο κ. Τσίπρας. «Σώσαμε τη χώρα από τον εαυτό μας, διότι κυβερνούσαμε οδηγώντας την στον όλεθρο». Το έχετε ξανακούσει αυτό;

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο, αυτό το σκεπτικό ξέρετε ότι ετέθη στην κρίση του λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είναι μία πραγματικότητα αυτό και μπορεί να σας έκανε εντύπωση, το mea culpa δηλαδή. Ξέρετε τι μου λέτε τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Μα τα λάθη τα δημοκρατικά, ψηφίζονται και ξαναψηφίζονται.

Ε. Στάη: Μου είπατε ότι ο κ. Τσίπρας είπε mea culpa στην πραγματικότητα για να μεταχειριστώ του Ανδρέα Παπανδρέου μία ρήση.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, κ. Στάη, όλα τα μεγάλα ιστορικά λάθη τα οποία έχουν οδηγήσει το έθνος στο χείλος της καταστροφής, έχουν ψηφιστεί δημοκρατικά τις περισσότερες φορές. Με εξαίρεση τα αμιγώς δικτατορικά καθεστώτα…

Ε. Στάη: Δεν μπορεί να πει κάτι κανείς όμως κάτι εκεί.

Ευ. Βενιζέλος: …με εξαίρεση ας πούμε αυτό που έκανε η δικτατορία στην Κύπρο, στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας έχουμε πολλά μεγάλα, κολοσσιαία λάθη, τα οποία έχουν ψηφιστεί.

Ε. Στάη: Πιστεύετε δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή, η καλή αποδοχή που έχει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά μάλλον θα έλεγα, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οφείλεται στο ότι κάνει ακριβώς ό,τι του λένε; Γιατί θα σας πω το εξής τώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Σε όλα τα θέματα

Ε. Στάη: Γιατί θα σας πω το εξής τώρα, για παράδειγμα στο θέμα…

Ευ. Βενιζέλος: Προθυμοποιείται και περισσότερο από ο,τι θέλουν

Ε. Στάη: Εντάξει, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έκαναν και κάτι πολύ διαφορετικό, κ. Βενιζέλε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν είχαν ποτέ συνδέσει…

Ε. Στάη: Μνημόνιο είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και μνημόνιο ακολουθούσαν.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω.

Ε. Στάη: Εγώ τώρα θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου, γιατί έτσι πρέπει να κάνω.

Ευ. Βενιζέλος: Κάντε τον, δεν είναι κάτι δύσκολο, άλλωστε, να κάνει κανείς το συνήγορο του διαβόλου.  

Ε. Στάη: Το διάβολο είναι δύσκολο να κάνει.

Ευ. Βενιζέλος: Τον συνήγορο της αλήθειας είναι δύσκολο να κάνει. Σας λέω, λοιπόν, το εξής, ποτέ δεν είχε συνδεθεί η εξωτερική πολιτική με την οικονομική κατάσταση και ανάγκη της χώρας. Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, συνέδεσε την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας με την οικονομική διαπραγμάτευση. Αυτό είναι ένα εθνικό σφάλμα. Επίσης, η πολιτική των υπερπλεονασμάτων για την οποία μιλήσατε προηγουμένως στο δελτίο σας, είναι η πολιτική της υπερφορολόγησης, της εξόντωσης της μεσαίας τάξης, που οδηγεί στην απουσία επενδύσεων, στην παράταση της ανεργίας, στην έλλειψη προοπτικής των οικογενειών και άρα δίνουμε κάποια επιδόματα για να εξαγοράσουμε τι; Τη μιζέρια. Άρα είναι η πιο αντιαναπτυξιακή πολιτική η οποία υπάρχει. Η χώρα εξήλθε από το μνημόνιο με αναιμική ανάπτυξη χωρίς προοπτική, με 2% ανάπτυξη, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης.  

Ε. Στάη: Θα σας πω κάτι εδώ, ότι, ναι, το θέμα της φορολογικής πολιτικής, ειδικά για τη μεσαία τάξη, είναι μία κοινή αποδοχή.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τα 2 δισ. υπερπλεόνασμα τι είναι; Είναι τα νοσοκομεία που δεν έχουν λεφτά, τα σχολεία που δεν έχουν λεφτά, η ακύρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η έλλειψη επενδύσεων.

Ε. Στάη: Να σας πω όμως κάτι, όταν εσείς, κ. Βενιζέλο, εσείς εισηγηθήκατε τον πιο μισητό νόμο της δεκαετίας, τον ΕΝΦΙΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ως προσωρινό μέτρο και ο κ. Τσίπρας τον μονιμοποίησε…

Ε. Στάη: Εντάξει, δεν ξέρει κανείς εάν θα παρέμενε και με εσάς.

Ευ. Βενιζέλος: Τον μονιμοποίησε και τον επέκτεινε. Με συγχωρείτε, δεν είναι το ίδιο να έχεις έσοδα, τα οποία φτάνουν μόλις στο 1,6 δις, για μία περίοδο εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας, το 2011-2012, και να έρχεσαι και να το μονιμοποιείς αυτό και να το επεκτείνεις και να έχεις διεκδικούμενο στόχο 3,5 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Ε. Στάη: Να σας ρωτήσω όμως κάτι άλλο;

Ευ. Βενιζέλος: Όλα όσα έλεγαν εναντίον των πολιτικών μας, τα υιοθέτησαν, τα έκαναν δόγμα και τα προσκυνούν ως άγαλμα.

Ε. Στάη: Εσείς έχετε δηλώσει ότι είστε ευχαριστημένος, γιατί σας δικαιώνουν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε, εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος όταν η χώρα ταλαιπωρείται.

Ε. Στάη: Νομίζω ότι έχετε πει κάτι τέτοιο, δικαιώνουν τη δική μας πολιτική έχετε πει.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν δικαιώνεται η πολιτική μας έτσι, απλώς διαψεύδουν τις ελπίδες που είχε επενδύσει ο κόσμος επάνω τους, δηλαδή επάνω σε μία ψευδαίσθηση, επάνω σε ένα θόλωμα, επάνω σε μία φενάκη. Αυτό είναι κάτι αντιδημοκρατικό και πρωτοφανές, ποτέ άλλοτε δεν έχουν ειπωθεί αυτά.

Ε. Στάη: Παρόλα αυτά, κ. Βενιζέλο, αυτό που περιγράψατε ως σύνδρομο της Στοκχόλμης, εννοείται δηλαδή ότι ο...

Ευ. Βενιζέλος: Ερωτεύτηκαν τους απαγωγείς τους.

Ε. Στάη: Τους βασανιστές τους.

Ευ. Βενιζέλος: Τους «βασανιστές», τους «κακούς Ευρωπαίους».

Ε. Στάη: Και οι βασανιστές λοιπόν ερωτεύτηκαν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, χαϊδεύουν το εξημερωμένο κατοικίδιο.

Ε. Στάη: Εγώ είδα με προσοχή τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών χθες.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το να σε χαϊδεύουν, το λέω ειρωνικά και μεταφορικά. Το να σε χαϊδεύουν ως εξημερωμένο κατοικίδιο της ευρωπαϊκής ορθοδοξίας δεν είναι εθνική υπερηφάνεια.

Ε. Στάη: Πάντως εγώ ακούγοντας χθες τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, του κ. Scholz, ο οποίος άφησε τελείως ανοικτό το θέμα, το ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις ντε και καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ποιος περιέκοψε τις συντάξεις;

Ε. Στάη: Οι πάντες, όλοι σας κόψατε τις συντάξεις.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι οι πάντες. Όχι, με συγχωρείτε.

Ε. Στάη: Πώς όχι οι πάντες; Οι πρώτες περικοπές ήταν επί των δικών σας κυβερνήσεων.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μιλάμε για όλες τις περικοπές.

Ε. Στάη: Γιατί δεν μιλάμε, τις ξεχνάμε;

Ευ. Βενιζέλος: Μιλάμε για την τελευταία περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου, μιλάμε για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συντάξεων. Αυτό το ψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χρειάζεται.

Ε. Στάη: Εντάξει, εσείς είχατε ψηφίσει τις προηγούμενες περικοπές.

Ευ. Βενιζέλος: Και τις διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ενσωματώνει στο νόμο Κατρούγκαλο.

Ε. Στάη: Εντάξει, αυτό δεν δικαιώνει τις προηγούμενες περικοπές, δεν υπάρχουν καλές και κακές περικοπές.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, λοιπόν, τις δικαιώνει απολύτως. Υπάρχουν στιγμές και στιγμές.

Ε. Στάη:Καλές και κακές περικοπές δεν υπάρχουν.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι άλλο η περικοπή, με τη χώρα να είναι σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως των 10 μονάδων και δημοσιονομικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ το 2009 και άλλο η χώρα να έχει τάχα μου δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα και υπερπλεόνασμα και να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περικοπή των συντάξεων. Δεν χρειαζόταν το μέτρο αυτό, αρκούσε…

Ε. Στάη: Εγώ κατάλαβα πάντως ότι δεν θα γίνουν τώρα οι περικοπές.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν τις έχουμε ψηφίσει και έχω προτείνει το πάγωμα.

Ε. Στάη: Το πλέον πιθανό ενδεχόμενο, αυτή τη στιγμή, είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη, θα μου επιτρέψετε να πω το εξής.

Ε. Στάη: Αυτό δεν θεωρείτε ότι είναι μία θετική εξέλιξη;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, αφήστε με να σας εξηγήσω, μην παίζουμε με τον πόνο των συνταξιούχων.

Ε. Στάη: Οι μόνοι που δεν παίζουμε είμαστε εμείς, γιατί δεν τους κόψαμε ποτέ τίποτα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα δικαστικών αποφάσεων, αγωγών και αιτήσεων για αναδρομικά, που συμποσούνται σε πολλά δισεκατομμύρια, κάπου 9 έως 11 δισεκατομμύρια είναι αυτά τα οποία μέσω των αποφάσεων μπορεί να σημαίνουν τα αναδρομικά, και έχει και το ζήτημα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς και φυσικά μετά και οι νέοι συνταξιούχοι θα ζητήσουν εξίσωση με τους παλιούς.

Ε. Στάη: Αυτό είναι βέβαιο.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα λοιπόν κατάφερε η κυβέρνηση να μην έχει η χώρα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, ορθολογικό, δίκαιο, με εσωτερική λογική και προοπτική.

Ε. Στάη: Πάντως εγώ άκουσα το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, που δεν είχα ακούσει ποτέ τον προηγούμενο, να λέει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας φέρονται σοφά. Είδατε; Σας κάνει εντύπωση η αρνητική.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Τι κοστίζουν τα λόγια; Εμένα με ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας .

Ε. Στάη: Εάν κερδίσουν τώρα τη μη μείωση των συντάξεων, παρόλα αυτά που αναλύσατε, που είναι έτσι όπως τα λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Έχει σημασία η χώρα να έχει βασικά συστήματα λειτουργίας. Να έχει τραπεζικό σύστημα, ασφαλιστικό σύστημα, φορολογικό σύστημα που δεν καταστρέφει την ανάπτυξη και τη μεσαία τάξη, να έχει αστυνομία, να έχει ένοπλες δυνάμεις, να έχει στοιχειωδώς λειτουργούσα διοίκηση και μία δικαιοσύνη, η οποία δεν χειραγωγείται από την κυβέρνηση.

Ε. Στάη: Λέτε ότι τώρα χειραγωγείται η δικαιοσύνη;

Ευ. Βενιζέλος:   Η κυβέρνηση επαίρεται, καμαρώνει όταν δείχνει να χειραγωγεί και να προκαταλαμβάνει τη δικαιοσύνη. Για να πάρουμε τα δύο άκρα, το ασφαλιστικό και τη δικαιοσύνη.

Ε. Στάη: Εγώ σας το ρωτώ ευθέως, πιστεύετε ότι χειραγωγείται η δικαιοσύνη από την κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι υπάρχουν δίκτυα σε επαφή με την κυβέρνηση, τα οποία επιχειρούν να χειραγωγήσουν την δικαιοσύνη. Υπάρχουν, κάποιοι λίγοι, πρόθυμοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, η συντριπτική πλειονότητα των λειτουργών ανθίστανται, διότι είναι πιστοί στο καθήκον τους και στη συνείδησή τους.

Ε. Στάη: Να πάμε τώρα στο μέλλον του ΚΙΝΑΛ.

Ευ. Βενιζέλος: Νόμιζα ότι θα μιλήσουμε για την αναθεώρηση.

Ε. Στάη: Θα πούμε και για την αναθεώρηση. Δεν θα κάνουμε την ανάλυση τώρα της αναθεώρησης, γιατί εσείς ως συνταγματολόγος…

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά είναι το μέλλον του τόπου.

Ε. Στάη: Θα πούμε και για την αναθεώρηση, αλλά το τι θα συμβεί με το ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη δημοκρατία και για το μέλλον του τόπου. Η κ. Γεννηματά χθες είπε στην εκδήλωση που κάνατε, ζητάμε ισχυρή εντολή για να γίνουμε δύναμη ανατροπής και να εξασφαλίσουμε πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Θα ήθελα, εάν μπορείτε, να μου το διασαφηνίσετε αυτό. Τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να σας πω την άποψή μου.

Ε. Στάη: Προφανώς θα μου πείτε την άποψη του συνόλου.

Ευ. Βενιζέλος: Η κ. Γεννηματά, αν άκουσα καλά, είπε ότι βασικός στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει…

Ε. Στάη: Αυτό το έχετε πει εσείς.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το λέει και η κ. Γεννηματά, το λέει η παράταξη.

Ε. Στάη: Πάντως, το έχετε πει εσείς εδώ και πολύ καιρό.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, μα προφανώς το έχω πει από πολύ καιρό.

Ε. Στάη: Και χθες μίλησε για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Να προσθέσω και κάτι άλλο, τον Οκτώβριο σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1…

Ευ. Βενιζέλος: Τελειώστε τις ερωτήσεις, να σας δώσω μία απάντηση.

Ε. Στάη: Είναι μία ερώτηση που έχει τα στοιχεία. Είχε πει η κ. Γεννηματά, ελάτε να κάνουμε μία μεγάλη κυβέρνηση ώστε να πάει στους εταίρους, να τους πει δεν βγαίνουμε με 3,5% πλεόνασμα, ο ελληνικός λαός δεν βλέπει μία αυτοδύναμη δεξιά ως τη λύση στα προβλήματά του και ερωτώμενη εάν είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας-ΚΙΝΑΛ, απάντησε, γιατί όχι; Σας ρωτώ λοιπόν, επειδή είμαστε όλο και πιο κοντά στις εκλογές, ποια είναι αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω την άποψή μου. Η κ. Γεννηματά είπε αυτό που εκφράζει την αγωνία της παράταξης και την αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ηττημένος στρατηγικά, άρα να μην μπορεί να ελέγξει αυτός τις εξελίξεις σε σχέση με την επόμενη κυβέρνηση, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί και πέρα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει την υποχρέωση να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, να πει αυτό είναι το σχέδιο και σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε και με αυτό να πορευτούμε. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι ο ηττημένος στρατηγικά ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κληθεί κι αυτός να μετάσχει, εάν θέλει, αλλά χωρίς να μπορεί να παρεμποδίσει. Αριθμητικά, όπως ξέρετε, για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω του εκλογικού συστήματος πρέπει να μετέχει οπωσδήποτε το πρώτο κόμμα, χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται, ο λαός θα μας πει ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα.

Ε. Στάη: Βάσει των δημοσκοπήσεων αυτής της στιγμής, έχουμε πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι θα ήταν κακό κι αντιπαραγωγικό να υπάρχει αυτοδυναμία ενός κόμματος, άρα και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να μην υπάρχει αυτοδύναμη κομματική πλειοψηφία γιατί μόνον έτσι…

Ε. Στάη: Είναι σαφές αυτό, το είπε και η κ. Γεννηματά πολλές φορές.

Ευ. Βενιζέλος: Το λέει η κοινή λογική και η εθνική ανάγκη. Αλλά αφ’ ης στιγμής δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις που θα εγγυηθούν την προοδευτική κατεύθυνση. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του υπερπλεονάσματος, όταν καμαρώνει και «λέει κατάφερα να έχω πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%», δεν βοηθά να διεκδικήσουμε μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2% και να απαιτήσουμε δημοσιονομικό χώρο. Τον δημοσιονομικό χώρο τον έχει θυσιάσει ο κ. Τσίπρας, γιατί πρέπει να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές της υπανάπτυξης και των επιδομάτων και της νέας πελατείας.

Ε. Στάη: Αφήστε με να επιμείνω στο πιο συγκεκριμένο για να πούμε κάποια πράγματα και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Με αυτό το σκεπτικό που τώρα μας αναλύσατε, το ακούσαμε και από την κ. Γεννηματά, σημαίνει ότι εάν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το δικό σας σκεπτικό, γιατί όχι, να συμμετέχει και ο ηττημένος στρατηγικά ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ίσως και το πλέον πιθανόν, εσείς δεν θα προχωρήσετε σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και πιθανόν κάποια άλλα κόμματα τα οποία θα μπουν στη Βουλή;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι η κ. Γεννηματά είπε μία ωραία έκφραση, ότι δεν μπορεί να αφεθεί ο τόπος ακυβέρνητος, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να κυβερνηθεί με έναν τρόπο ο οποίος έχει νόημα, ο οποίος δίνει μία προοπτική, γιατί τώρα ο τόπος δεν έχει προοπτική. Με συγχωρείτε, έχουμε συνείδηση…

Ε. Στάη: Προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν το αποκλείετε, συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία από ό,τι καταλαβαίνω, απλά δεν θέλετε να βγει αυτοδύναμο.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Έχουμε συνείδηση ότι η τετραετία αυτή, 2015-2018, έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει άλλες εντυπώσεις;

Ε. Στάη: Εγώ δεν θα πάρω θέση σε αυτό, αυτή είναι η θέση που λέτε εσείς.

Ευ. Βενιζέλος: Δήθεν εξόδου από το Μνημόνιο, δήθεν έπαινοι των Ευρωπαίων; Η χώρα δεν έχει ανάπτυξη, δεν έχει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν έχει τράπεζες, δεν μπορεί να βγει στις αγορές, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες παρά μέχρι το 2020 από το μαξιλάρι, αφού μάζεψε όλη τη ρευστότητα και έχει εξοντώσει την αγορά.

Ε. Στάη: Με ειδοποιούν ότι σχεδόν δεν έχουμε καθόλου χρόνο, αλλά μία ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα σας την κάνω, θα σας παρακαλέσω μόνο, είστε χειμαρρώδης, να κρατήσουμε τον χρόνο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι όσο εσείς.

Ε. Στάη: Εγώ δεν είμαι καθόλου χειμαρρώδης.

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν ένα πλημμυρισμένο δελτίο, με δύο χειμάρρους.

Ε. Στάη: Εσείς, στα σημεία που συμφωνείτε, υπάρχει φαντάζομαι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα ψηφίσετε ;

Ευ. Βενιζέλος: Συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει ξεκλειδώνουμε τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος και άρα οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι όταν δεν υπάρχει συναίνεση αναθεωρητική και πολιτικός και συνταγματικός πολιτισμός που να λειτουργεί στη χώρα, ώστε να μπορούν να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνεννοήσεις. Άρα τίποτα δεν πρέπει να ψηφιστεί ως αναθεωρητέο στην παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, για κανένα θέμα δεν πρέπει να μπορεί η επόμενη Βουλή να αποφασίσει με 151 ψήφους, πρέπει η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων να υπάρχει στην επόμενη Βουλή ως εγγύηση σοβαρότητας και ως εγγύηση αυστηρότητας του Συντάγματος, ώστε το Σύνταγμα να είναι ευρύχωρο και να χωρά όλο το έθνος.

Ε. Στάη: Αυτό είναι απολύτως σαφές. Αύριο στη συζήτηση στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και λεπτομέρειες, να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και αυτό που λέτε είναι πολύ συγκεκριμένο και πολύ σαφές, κ. Βενιζέλο. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν απόψε μαζί μας.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

 

 

Tags: Συνεντεύξεις 2018