Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή
 

Έχω ζητήσει το λόγο επί του Κανονισμού κυρία Πρόεδρε, διότι εδώ έχουμε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού.

Όπως ορθά και με θάρρος είπατε, έχουμε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους, αλλά δεν διαθέτει η ίδια ως κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα, την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση έχει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον λοιπόν αυτή είναι η κατάσταση, έτσι περιγράφεται, και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τη διαπίστωση της συγκεκριμένης πλειοψηφίας πρέπει αυτό να επιβεβαιώνεται κάθε φορά με τις πρακτικές της Βουλής. Η πρακτική της Βουλής ήταν «ακούμε και καταγράφουμε τις θέσεις των κομμάτων».

Ακούστηκαν και κατεγράφησαν οι θέσεις των κομμάτων, δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Τους ανεξάρτητους, αν ήθελε, θα τους είχε καλέσει ο προεδρεύων εχθές να τους ρωτήσει. Άνοιξε τη διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι το Σώμα έχει απαρτία και λαμβάνει αποφάσεις με τον συνήθη τρόπο. Και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αυτό συνέβη.

Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο της Βουλή την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε. Και επειδή εδώ πολιτικά πράττουμε, αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιόρρυθμο της κατάστασης: Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας.

Άρα μην το ψάχνετε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των θεσμών και των βουλευτικών συνειδήσεων που έχετε κάνει.

Εάν δεν το αποδεχθείτε αυτό, η Βουλή θα συνεχίσει με ένταση και το αποτέλεσμα θα είναι μια ακραία θεσμική σύγκρουση.

Θυσιάστε το νομοσχέδιο σεβόμενοι την κοινοβουλευτική αρχή για να πορευθεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στη ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.  

 

30.1.2019, Ευ. Βενιζέλος, Βουλή: Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2019