6 Οκτωβρίου 2006

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση Επερώτησης Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Εργων, σχετικά με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος για τις τοπικές εκλογές.


 

Κυρία Πρόεδρε, η πολιτική νευρικότητα με την οποία αποπειράθηκε να απαντήσει ο κύριος Υπουργός στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνει ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο των καταστάσεων. Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον μιας πολλαπλής δίνης: Δίνη κοινωνική, όπως δείχνουν οι απεργίες, η διάλυση της εκπαίδευσης, οι αντιδράσεις όλων των κοινωνικών εταίρων.

Δίνη δημοσιονομική, όπως δείχνει το δεύτερο τέχνασμα με την αύξηση του Α.Ε.Π., μετά την περιβόητη απογραφή.

Δίνη θεσμική, που φαίνεται καθαρά στη συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απέναντι στη δικαιοσύνη, απέναντι στη Βουλή, η οποία υποβαθμίζεται συνεχώς σε κρίσιμα θέματα, που ήδη αναφέρθηκαν, όπως οι υποκλοπές. Αφήστε που έμεινε σκοπίμως ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, για να πιάσουμε τα σκάνδαλα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πιάσαμε τα φθινοπωρινά σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας και του κοινωνικού της περίγυρου.

Και βεβαίως βρίσκεται σε μια δίνη ηθική, με την πολιτική έννοια του όρου. Γιατί ο ψευτοπουριτανισμός, η υποκρισία, η δημαγωγία, η ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία είναι συμπεριφορές που εκδικούνται. Και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνησή του.
Στο θέμα, δε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χρηματοδότησης των δήμων και των νομαρχιών ουσιαστικά συγκρούονται δύο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις: Μια αντίληψη που εκφράζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι μια αντίληψη θεσμική, αναπτυξιακή, που υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τις τοπικές κοινωνίες και μια αντίληψη, που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, που είναι μια αντίληψη παλαιοκομματική, ρουσφετολογική, πελατειακή, αυταρχική. Αρκεί να αποτυπώσουμε σε διαγράμματα αυτό που συμβαίνει με τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις των δήμων και με τις εγκρίσεις θέσεων. Αξίζει να δει κάποιος τα διαγράμματα αυτά, όπου φαίνεται, ανά πολιτικό χρώμα, η χρηματοδότηση των δήμων από τις οριζόντιες δράσεις του «ΘΗΣΕΑ».

Καταθέτω αυτό το διάγραμμα για τα Πρακτικά, προκειμένου να δουν όλοι, με μια απλή εικόνα, για το πού βρίσκεται η ανισότητα, η επιλεκτικότητα και η πελατειακή σχέση.

Το ίδιο ισχύει και στην χρηματοδότηση από τη ΣΑΕ 055. Υπάρχει η ίδια ακριβώς κατάσταση. Το καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά.

Το ίδιο ισχύει και ως προς την έγκριση των θέσεων μερικής απασχόλησης. Το καταθέτω επίσης και αυτό.

Αυτή είναι μια εικόνα που προσβάλλει πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Γιατί εδώ, κυρία Πρόεδρε, δεν πρόκειται για μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κομματικούς μηχανισμούς, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, που είναι διατεταγμένοι και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πίσω απ’ αυτήν τη συμπεριφορά απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κρύβονται περιοχές της χώρας, κρύβονται τοπικές κοινωνίες, κρύβονται ανάγκες, κρύβονται προβλήματα ανεργίας και απασχόλησης, κρύβονται άνθρωποι. Και φαίνεται ότι εδώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, δεν υπάρχει κανένα μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης. Γι’ αυτό απευθύνω στον κύριο Υπουργό και στο συνάδελφό του, της Οικονομίας και των Οικονομικών, την εξής πρόκληση: Ενσωματώστε το περιβόητο 25% στο Α.Ε.Π.. Υπολογίστε το νέο Α.Ε.Π., με βάση τους δικούς σας υπολογισμούς, και πείτε μας τι προκύπτει απ’ αυτήν την αύξηση του Α.Ε.Π.. Προκύπτει εντυπωσιακή και κραυγαλέα διόγκωση όλων των ανισοτήτων: Των περιφερειακών ανισοτήτων, των εισοδηματικών, των κοινωνικών. Θα φανεί ότι η περιφέρεια, η Ελλάδα που βρίσκεται έξω από το κέντρο, παίρνει πολύ λιγότερα κονδύλια, έχει πολύ μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, έχει πολύ μεγαλύτερη υστέρηση.

Υπολογίστε το νέο Α.Ε.Π. όπως το θέλετε και θα δείτε ότι όλες οι κοινωνικές δαπάνες, οι δαπάνες για υγεία, για πρόνοια, για κοινωνική ασφάλιση, οι δαπάνες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμενοι στο δρόμο τρεις εβδομάδες τώρα, είναι πολύ μικρότερες πια, ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Είμαστε πολύ πίσω από τους ευρωπαϊκούς ίσους όρους.

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, το πρόβλημα της εισοδηματικής ανισότητας και ανεπάρκειας, το πρόβλημα της αρνητικής αναδιανομής, εις βάρος χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, μεσαίων στρωμάτων και εις βάρος των περισσότερων περιφερειών της χώρας είναι πολύ εντονότερο. Και τότε θα καταλάβετε ότι όλες σας οι υποσχέσεις έχουν μείνει χωρίς αντίκρισμα και το κενό της πολιτικής σας είναι τεράστιο.

Σταματήστε επιτέλους, κύριε Υπουργέ, τους συμψηφισμούς και την παρελθοντολογία. Οι δικές σας πράξεις κρίνονται. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή να αντιπολιτεύεται διαρκώς την ανάμνηση των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας να χειραφετηθεί οικονομικά. Βεβαίως με εγγυήσεις διαφάνειας, βεβαίως για την εξυπηρέτηση των πολιτών, βεβαίως με κανόνες χρηστής διαχείρισης, αλλά επιτέλους να χειραφετηθεί. Γι’ αυτό εμείς έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θετικές προτάσεις για την αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο, για τον αιρετό περιφερειάρχη, για την ενσωμάτωση των νομαρχιών στο νέο περιφερειακό σχήμα, για νέους ισχυρούς δήμους, οι οποίοι, όμως, να έχουν αυτοτέλεια οικονομική, αυτοπεποίθηση διοικητική, ώστε να απολογούνται στον πολίτη τους για όσα κάνουν και για όσα δεν κάνουν.

Ιδού η πρόκληση! Δεν διατυπώνετε παραμονές δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ίχνος προγραμματικού λόγου. Ο λόγος σας είναι μόνο πελατειακός, παλαιοκομματικός και δήθεν διοικητικός, ότι ασκείτε εποπτεία. Εποπτεία επιλεκτική.

Πλήθος δημοσιευμάτων έχουμε για το Δήμο Θεσσαλονίκης και για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και έχουμε καταθέσει επερώτηση των Βουλευτών Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν φροντίζουν, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενοι διοικητικοί, οικονομικοί και δικαστικοί έλεγχοι, χωρίς να υιοθετούμε εκ προοιμίου τίποτε, αλλά πρέπει να διερευνώνται και να αποσαφηνίζονται όλα αυτά. Και φυσικά όχι κατόπιν εορτής, όχι μετά τις εκλογές, γιατί ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει και να ψηφίζει γνωρίζοντας. Φυσικά, η απάντηση θα δοθεί με τον πρέποντα τρόπο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές γιατί οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούν, γιατί ο πολίτης καταλαβαίνει ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες του, γιατί ο πολίτης βιώνει το πρόβλημα της υστέρησης της χώρας σ’ ένα σωρό τομείς.

Όμως σημαντικότερος και από το εισόδημα, σημαντικότερος και από την ανεργία είναι ο τομέας των θεσμών και του πολιτικού ήθους και εκεί είναι που η Κυβέρνηση έχει αποτύχει, έχει πάρει μηδέν στις εξετάσεις για την παιδεία, έχει πάρει μηδέν στις εξετάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει πάρει μηδέν στις εξετάσεις για το σεβασμό και την υποστήριξη του ρόλου του Κοινοβουλίου!

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι όλα αυτά τα μέτωπα ανοικτά.

Οφείλω και εγώ, αλλά και όλοι οι συνάδελφοί μου, της Αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, να εκφράζουμε την αγωνία μιας κοινωνίας που υποαντιπροσωπεύεται πολιτικά και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το μεγάλο πρόβλημα των δημοκρατικών θεσμών είναι αυτή η σκανδαλώδης πια υποαντιπροσώπευση της αγωνίας και των συμφερόντων της κοινωνίας και των πολιτών. Και αυτό πρέπει να γίνει και στο επίπεδο της Βουλής και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ε, δεν μπορούμε να ανακόπτουμε την έκφραση των πολιτών. Οι πολίτες οργίζονται, αγωνιούν, αγωνίζονται, απαιτούν και αυτό το μήνυμα θα το καταθέσουν και στην κάλπη την επόμενη Κυριακή!

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2006