18 Ιουνίου 2008

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Πώλησης Μετοχών και της Συμφωνίας Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom AG».


 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και άρα όλη η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή εμφανίζονται σήμερα στη Βουλή όπως ο πατροκτόνος του γνωστού ανεκδότου, που όταν κατηγορείται και εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου, ζητάει επιείκεια επειδή έμεινε ορφανός.

Διότι τι συνέβη; Το τέχνασμα της Κυβέρνησης ήταν πως οργάνωσε όλη τη διαδικασία, η οποία επέτρεψε στη MIG να αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό μετοχών του Ο.Τ.Ε., το 20% των μετοχών της. Αυτό το επέτρεψε η Κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε να κατέχει το 48% του μετοχικού κεφαλαίου, το 52% αν συνυπολογίσουμε τις μετοχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα και είτε δεν είχε κάτι στο μυαλό της, οπότε είναι επικίνδυνη, είτε είχε κάτι στο μυαλό της που ήταν άκρως σκοτεινό και αδιαφανές, μεθόδευσε την εκποίηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου και ουσιαστικά χειραγώγησε την υπόθεση και διευκόλυνε την απόκτηση αυτού του σημαντικού ποσοστού από τη MIG. Αυτή ήταν η πρώτη φάση του σχεδίου. Και αφού πια είχε χαθεί ο έλεγχος, αφού το ελληνικό δημόσιο είχε περιοριστεί στο 28% του μετοχικού κεφαλαίου, αφού πια δεν υπήρχε κανένας νομικός φραγμός για την επιθετική εξαγορά, αφού είχαν χαθεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας για το ελληνικό δημόσιο, άρχισε η δεύτερη φάση του σχεδίου, που ουσιαστικά ήταν η διευκόλυνση και η υπόθαλψη της τριμερούς σχέσης μεταξύ ελληνικού δημοσίου, MIG και Deutsche Telecom, ώστε να μεταφερθεί ο έλεγχος του Ο.Τ.Ε. στη Deutsche Telecom με το υπερτίμημα να εισπράττεται από τον ιδιώτη μεσολαβητή, δηλαδή από τη MIG.

Η Κυβέρνηση εισάγει ενώπιον της Βουλής υποτίθεται μια συμφωνία για κύρωση. Στην πραγματικότητα εισάγει ενώπιον της Βουλής αυτήν τη σκοτεινή και παράνομη μεθόδευση και ζητά από τη Βουλή την πολιτική κάλυψη της πλειοψηφίας, με την ψευδαίσθηση ότι η ψήφος των 152 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες και η νομοθετική κύρωση μπορεί να εξαλείψει και να θεραπεύσει τις νομικές ευθύνες.

Κύριε Υπουργέ, ούτε οι πολιτικές ευθύνες συγκαλύπτονται, ούτε οι νομικές ευθύνες θεραπεύονται. Η σύμβαση αυτή είναι ούτως ή άλλως αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο για τους λόγους που θα εξηγήσω και η μεθόδευση είναι προφανής. Είσθε έκθετοι και πολιτικά και νομικά, γιατί έχετε συντελέσει ένα αναπτυξιακό έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και τελικά εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή.

Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Η ελληνική Κυβέρνηση υποτίθεται ότι μεθοδεύει αποκρατικοποίηση του Ο.Τ.Ε., ενώ στην πραγματικότητα οδηγεί τον Ο.Τ.Ε. στον έλεγχο της Deutsche Telecom μέσα από μία διαδικασία ελεγχόμενη όχι από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από έναν ιδιώτη επενδυτή από τη MIG.

Αυτό που εισάγετε σήμερα μέσω της Βουλής, είναι η απόδειξη της ανεπάρκειάς σας ή η απόδειξη της βαθιάς ενοχής σας, επειδή έχετε οργανώσει αυτό το σχέδιο εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και τελικά εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Τι θα διαλέξετε; Θα διαλέξετε την εκδοχή που λέει, ότι όταν ξεκίνησαν όλα αυτά είχατε παντελή έλλειψη σχεδίου και ανικανότητας διαχείρισης και χάσατε τον έλεγχο της κατάστασης; Ότι όταν ξυπνήσατε, ήταν αργά, γιατί βρέθηκε η MIG με το 20% να απειλεί με επιθετική εξαγορά τον Ο.Τ.Ε. και τότε συνειδητοποιήσατε ότι έπρεπε να λάβετε νομικά μέτρα; Ή θα ομολογήσετε ενώπιον της Βουλής, ότι τόσο αφελής δεν είσθε, αλλά εδώ δεν θα έπρεπε να παραδεχτείτε ότι είσθε εντυπωσιακά και επικίνδυνα πονηροί, διότι έχετε αλλοιώσει και έχετε καταστρατηγήσει όλες τις νομικές διαδικασίες οι οποίες σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Το να επικαλείστε σειρά εικονικών αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Γιατί ο Ο.Τ.Ε. είχε αποκρατικοποιηθεί αφ΄ης στιγμής είχε χαθεί ο έλεγχος και αφ’ στιγμής είχε περιοριστεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου μόλις στο 28% χωρίς καμία διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και κυρίως του δικαιώματος άσκησης της διοίκησης.

Η αλήθεια, όπως προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων, δηλαδή από τη διασταύρωση των όσων είπατε εσείς ενώπιον της Βουλής και των όσων είπε ο κ. Βγενόπουλος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, είναι ότι η διαφωνία σας αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή διοίκηση του Ο.Τ.Ε., η διορισμένη από σας υπό τον κ. Βουρλούμη, χειρίστηκε θέματα μείζονος σημασίας για το μέλλον του Οργανισμού. Η διαφωνία ανάμεσα σε σας και τον κ. Βγενόπουλο αφορούσε το επαχθές δάνειο για την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών στην COSMOTE με όρους δυσμενέστατους στη διεθνή τραπεζική αγορά και βεβαίως την επιλογή να πουληθεί η INFOTE, δηλαδή ένα στοιχείο του χαρτοφυλακίου του Ο.Τ.Ε. πολύ σημαντικό για τη συνολική του φυσιογνωμία και για τις συνολικές αποδόσεις του και για την κεφαλαιακή του αξία. Αυτό ειπώθηκε ενώπιον της Επιτροπής και αυτό δεν το διαψεύδετε. Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα εικονικά έγγραφα τα οποία φέρατε τώρα για δήθεν διαδικασία αποκρατικοποίησης, έχουν ένα και μόνο σκοπό, αφού παραπλανήσατε τη Βουλή φέρνοντας για κύρωση αυτήν τη δήθεν σύμβαση, ενώ ζητάτε ουσιαστικά να εγκρίνουν την πολιτική σας επιλογή που κάνατε και να σας απαλλάξουν από μία ευθύνη από την οποία δεν μπορείτε να απαλλαγείτε, έρχεσθε τώρα και προσθέτετε την απόπειρα εξαπάτησης των μικρομετόχων. Γιατί δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που κάνατε με την επίκληση των αλλεπάλληλων αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Θέλετε να επιμείνετε στον ισχυρισμό σας ότι δεν υπάρχει εν προκειμένω υποχρέωση κατά το Ελληνικό και το Κοινοτικό Δίκαιο για την υποβολή δημόσιας προσφοράς εκ μέρους της Deutsche Telecom, προκειμένου να αποκτηθεί απ’ αυτήν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή αντίστοιχη, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και όπως προβλέπει η σχετική Οδηγία, η 25/2004 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράγματι εδώ υπαγόμεθα στις εξαιρέσεις; Πρόκειται για διαδικασία αποκρατικοποίησης; Όχι βεβαίως. Διότι εδώ με μια ιδιωτική συμφωνία, μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου ως μετόχου και της Deutsche Telecom, η Deutsche Telecom αποκτά εμμέσως πλην σαφώς τον πλήρη έλεγχο του Ο.Τ.Ε., δηλαδή έλεγχο επί δικαιωμάτων ψήφου που προσεγγίζουν το 50%, άρα συντρέχει ευθέως περίπτωση εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για την υποχρεωτική υποβολή δημόσιας πρότασης.

Και τώρα θέλετε να απαλλάξετε τη DEUTSCHE TELEKOM από την υποχρέωση αυτή, δηλαδή θέλετε να κρατήσετε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο το κόστος της προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης και του μέλλοντος του Ο.Τ.Ε.

Το γεγονός ότι δεν έχετε εφαρμόσει καμία διαδικασία αποκρατικοποίησης προκύπτει από το κείμενο της σύμβασης. Στη συμφωνία μετόχων δεν υπάρχει καμία αναφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό το Ο.Τ.Ε. Σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται αυτή η επιλογή; Γιατί διαλέξατε τη DEUTSCHE TELEKOM και γιατί συνάψατε αυτήν τη συμφωνία; Ο νόμος ο οποίος επιβάλλει να προηγείται απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για όλες τις εταιρείες που ελέγχουν δίκτυα, για όλες τις εταιρείες που ήταν μονοπώλια προβλέπει μία σειρά από κριτήρια. Ελέγξατε αυτά τα κριτήρια; Το μείζον κριτήριο είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός; Οι δύο παράγραφοι του άρθρου 2 της συμφωνίας μετόχων; Πρόκειται για μία κοροϊδία που απευθύνεται προς το πρόσωπο του ελληνικού λαού και προς το πρόσωπο του Κοινοβουλίου.

Άρα υπάρχει μία μακροχρόνια μεθόδευση η οποία αναδεικνύει ένα τεράστιο πρόβλημα πολιτικής και νομικής ευθύνης. Αυτή η μεθόδευση με κυνικό τρόπο ομολογήθηκε από την Κυβέρνηση. Η εμφάνιση του κυρίου Βγενόπουλου έρχεται να δώσει στη Βουλή όλα εκείνα τα τεκμήρια που μας επιτρέπουν με ασφάλεια να πούμε ότι η τριγωνική σχέση ελληνικού Δημοσίου, MIG και DEUTSCHE TELEKOM συνιστά πλήρη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.
Βεβαίως το γεγονός ότι ζητάτε από τη Βουλή να σας επικυρώσει αυτήν την ενέργειά σας συνιστά απόπειρα εγκλωβισμού των 152 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε μία διαδικασία, σε μία επιχείρηση για την οποία οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας δεν έχουν καμία ευθύνη, εσείς όμως, ο Πρωθυπουργός και όσοι συνέπραξαν σ’ αυτήν τη μεθόδευση έχετε τεράστια πολιτική και νομική ευθύνη.

Δεν μπορείτε -ευτυχώς για τους μικρομετόχους- δεν μπορείτε -ευτυχώς για τα συμφέροντα του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας- να ξεφύγετε από ορισμένους φραγμούς. Οι φραγμοί αυτοί δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τη δήθεν κύρωση μιας σύμβασης. Οι φραγμοί αυτοί είναι οι φραγμοί του κοινοτικού δικαίου. Η οδηγία 25/2004 υπάρχει. Είστε υποχρεωμένοι να προβείτε στην πρόταση προς το σύνολο των μετόχων για εξαγορά.

Εδώ αναδεικνύεται το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της ευθύνης σας. Δεν έχετε προβλέψει τίποτε απ’ όλα αυτά, δεν έχετε προβλέψει καμία διαδικασία προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου διότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας ελέγχονται δικαστικά και σίγουρα θα βρεθεί κάποιος μικρομέτοχος που θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα τινάξει στον αέρα αυτήν τη σύμβαση και θα βρεθείτε στο διπλάσιο υπόλογοι γιατί δεν θα έχετε εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής και προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων του Δημοσίου.

Έχετε υποχρέωση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρετε αυτήν τη σύμβαση, να την επαναδιαπραγματευθείτε, να προστατεύσετε πραγματικά τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και των μικρομετόχων, να ζητήσετε συγγνώμη από τη Βουλή γιατί την υποβάλατε σ’ αυτήν την ταλαιπωρία, γιατί επιδιώξατε να την καταστήσετε συνυπεύθυνη και συνένοχη.

Αυτό ούτως ή άλλως δεν είναι ένα ζήτημα που κλείνει σήμερα το βράδυ. Το ζήτημα μένει ανοικτό, η ευθύνη είναι τεράστια. Το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται με μία επιχείρηση και το μέλλον της, αλλά συνδέεται με τη διαφάνεια, με τη λειτουργία των θεσμών, με το κράτος δικαίου, με τη νομιμότητα και κυρίως συνδέεται με τη μεγάλη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση που υπάρχει στην Αίθουσα αυτή για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στον τομέα της τηλεπικοινωνίας και των πληροφοριών.

Αποδεικνύετε με τις ενέργειές σας, με τις σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις σας ότι δεν έχετε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Διαχειρίζεστε υποθέσεις, τις διαχειρίζεστε εν κρυπτώ, τις διαχειρίζεστε παράνομα και πλήττετε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2008