Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα την έντιμη αλλά αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης ν’ απαντήσει στα όσα είπαμε προηγουμένως.Έρχομαι στην ουσία της υπόθεσης. Ο ανακριτής παραβίασε το Σύνταγμα, συνέταξε όμως ένα δημόσιο έγγραφο, το έστειλε στη Βουλή και αυτό απετέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος όλων των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό το έγγραφο δημιουργεί ζήτημα ποινικής ευθύνης και προκαλεί τη Βουλή να κινήσει την διαδικασία του άρθρου 86.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο ν’ απαντήσει σε αυτή την πρόκληση που κατά παράβαση του Συντάγματος, απευθύνει προς τη Βουλή ένας δικαστικός λειτουργός. Και υποβάλλαμε την πρόταση για την σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Το ΠΑΣΟΚ εξηγεί τη στάση του. Μπορεί να μου πει η κυβέρνηση, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα ψηφίσουν κατά συνείδηση υπέρ της σύστασης της Προκαταρκτικής Επιτροπής, θα συμπράττουν με το ΠΑΣΟΚ στην αντίφαση που κατήγγειλε ο κ. Υπουργός; Ή θα έχουν ενεργήσει κατά συνείδηση;

Δεύτερη παρατήρηση: Πρώτη φορά είδαμε να παραβιάζεται από εισαγγελικό ή δικαστικό λειτουργό το Σύνταγμα και να έρχονται ανεπίτρεπτα πορίσματα στη Βουλή; Όχι βεβαίως. Και το έγγραφο του κ. Σανιδά για το Βατοπαίδιο, που ήρθε ως συνέχεια της πίεσης που ασκήθηκε σε εισαγγελικούς λειτουργούς να μη στείλουν τον φάκελο στη Βουλή, λειτούργησε ως μπούμερανγκ, γιατί ποινικοποίησε στον έσχατο βαθμό την υπόθεση και προσέδωσε στο ζήτημα του Βατοπαιδίου, πέρα από τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις, και τις ποινικές διαστάσεις που κατ' αρχάς ο κ. Σανιδάς θέλησε να προσδώσει στην υπόθεση.

Όλα όσα συμβαίνουν στην Δικαιοσύνη λειτουργούν ως μπούμερανγκ. Όσες φορές ή κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, αυτό το πλήρωσε ακριβά.

Κι επειδή αυτό πια είναι ένα ιστορικό μάθημα, γι ‘αυτό πρέπει ν’ αποφασίσουμε να επιβάλλουμε θεσμικές εγγυήσεις, έτσι ώστε να θωρακίσουμε την δικαστική εξουσία και ν’ αναβαθμίσουμε τον δημόσιο βίο της χώρας. Ας μη μας τραβά προς τα πίσω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ας μας αφήσει να πάμε τον τόπο μπροστά !

 


 

 

 

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009