Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλε
 
«Κωστής Στεφανόπουλος - ο μοναχικός Πρόεδρος»

Κύριε Πρόεδρε, Αιδεσιμολογιώτατε, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, θέλω πριν από οτιδήποτε άλλο να ευχαριστήσω θερμά την αγαπητή συνάδελφο στη Βουλή πριν από χρόνια, τη Νίτσα Λουλέ, γιατί μου έκανε την τιμή να με καλέσει σήμερα να συμβάλω κι εγώ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της.

Η πάντοτε ευγενική συνάδελφος Νίτσα Λουλέ, ειδικεύεται στις βιογραφίες και μας παρουσιάζει με το βιβλίο αυτό μια ψηφιδωτή, πολύ ενδιαφέρουσα, βιογραφία του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, γραμμένη με πολύ μεγάλη και έκδηλη προσωπική αγάπη. Αυτό βεβαίως δε μειώνει σε τίποτα την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα της συγγραφής, αλλά θα έλεγα ότι ενισχύει την δική μας αγάπη προς τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, γιατί μας εντάσσει σε ένα ολόκληρο σύμπαν προσωπικό του βιογραφούμενου που σπανίως έχουμε τη δυνατότητα να δούμε όσοι δεν έχουμε την ευκαιρία να το συναναστρεφόμαστε.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012

 

Ομιλία Ευαγγέλου Βενιζέλου,  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Νιάρχου «Οι αταίριαστοι – 62 συζητήσεις»

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Ο Θανάσης Νιάρχος είναι παλιός μου φίλος, έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες δραστηριότητες εκδοτικού χαρακτήρα και με παραπλάνησε σε σχέση με το βιβλίο αυτό δύο φορές.

Την πρώτη φορά με έπεισε ότι θα συνομιλήσω με το Σταμάτη Φασουλή για θέματα τέχνης. Και πράγματι ήρθε ο Σταμάτης στο γραφείο μου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τότε, και συζητήσαμε για θέματα πολιτικής.

Στη συνέχεια, πριν από λίγες μέρες, με έπεισε ότι θα έρθουμε στην παρουσίαση του βιβλίου με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για να μιλήσουμε για θέματα πολιτικής, με αφορμή το βιβλίο αλλά κατά βάσιν για την πολιτική συγκυρία.

Και τελικά, λόγω της απουσίας του κ. Τσίπρα και της κας Παπαρήγα κι επειδή με τον Φώτη Κουβέλη, ούτως ή άλλως, είμαστε αναμενόμενοι στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα, θα μιλήσουμε σήμερα όχι για θέματα πολιτικής αλλά για θέματα τέχνης.

29 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου για το βιβλίο του καθ. Peter Bofinger
«Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ»

Για την Ελλάδα της κρίσης, ίσως το εκδοτικό γεγονός του 2012 να είναι η  έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Peter Bofinger «Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ» (στην  ελληνικη γλώσσα: Εκδόσεις Πόλις, μετάφραση Ελίζας Παπαδάκη).

Ο καθηγητής Bofinger, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων της γερμανικής κυβέρνησης από το 2004, καθίσταται ο καλύτερος ίσως συνήγορος των ελληνικών επιχειρημάτων προς το γερμανικό και γενικότερα το ευρωπαϊκό κοινό, καθώς αφενός ανατρέπει πλήρως όλα τα αρνητικά στερεότυπα που επί μήνες καλλιεργήθηκαν σε βάρος της Ελλάδας, αφετέρου δε παρουσιάζει με ενάργεια τη δύσκολη πραγματικότητα των ευρωπαϊκών συσχετισμών και των βαθειά ριζομένων οικονομικών εθνικισμών που υπάρχουν ακόμη στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να δει κανείς την απλότητα και ως εκ τούτου τη πειστικότητα  με την οποία ο καθηγητής Bofinger ανατρέπει το βασικό στερεότυπο μιας Ελλάδας που δεν θέλει ή δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Επικαλούμενος τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ (IMF, Fiscal Monitor Update, July 2012), ο Bofinger λέει αυτό που με θαυμασμό είχε πει  πρώτη η σχετική έκθεση της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας: ότι για την περίοδο 2009-2012, από τις χώρες που είναι εντεταγμένες σε πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα είναι αυτή που έχει κάνει την εντυπωσιακότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που φτάνει τις 8,6 ποσοστιαίες μονάδες , όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται αρκετά πίσω, στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 5,7 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης.

26 Μαΐου 2005


Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί έχω περάσει πολλά χρόνια της ζωής μου σε αυτούς τους χώρους, όπου ανήκει και η αίθουσα που μας φιλοξενεί. Θέλω να συγχαρώ τον εκδότη, τις εκδόσεις «Ζυγός» για αυτήν την ωραία, ογκώδη και επιμελημένη δουλειά και να δηλώσω την πολύ μεγάλη μου χαρά γιατί παρουσιάζω το βιβλίο ενός πολύ παλιού φίλου.

6 Δεκεμβρίου 2006


Ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει καταφέρει να κάνει την παρουσίαση ενός βιβλίου ανοικτή συγκέντρωση. Ίσως επειδή είναι κλειστό βιβλίο και όχι ανοικτό. Ο Μίμης είναι ένας άνθρωπος με παιγνιώδη διάθεση πάντα, ένα λάτρης της θεωρίας των παιγνίων και στην πραγματική ζωή και στην πολιτική. Γι΄ αυτό και «θηλυκό» και «πόκερ» στον τίτλο του βιβλίου του.

3 Νοεμβρίου 2006


Επειδή θα σας μιλήσω για την πρόσληψη του μυθιστορήματος του Γιώργου από μένα, θα ξεκινήσω με μια εξομολόγηση προσωπικού χαρακτήρα γιατί πρέπει να εξηγήσω τις βιωματικές προϋποθέσεις της πρόσληψης.

30 Μαΐου 2006


«Το νέο σύστημα διεθνούς ισχύος και ο ρόλος του εθνικού κράτους»


Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι μια επώδυνη διαδικασία. Η επιλογή του τίτλου είναι ακόμη πιο επώδυνη, γιατί ο συγγραφέας καλείται να συμπυκνώσει μέσα σε  λίγες λέξεις  τον πυρήνα της προσέγγισής του.

27 Φεβρουαρίου 2006


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, μου έλεγε τώρα ο Μιχάλης Ιγνατίου ότι είχα την ευκαιρία και τη χαρά να παρουσιάσω και το προηγούμενο βιβλίο που είχανε γράψει με τον Κώστα Βενιζέλο, με τον οποίο δεν μας συνδέει καμία συγγένεια, αλλά απλώς καλή γνωριμία και φιλία και χαίρομαι γιατί τώρα στην παρέα προστέθηκε και ο Νίκος Μελέτης και έχουμε αυτό το πολύ ωραίο πολιτικοδιπλωματικό θρίλερ, ουσιαστικά ένα σπουδαστήριο της σύγχρονης διπλωματικής ιστορίας της χώρας μας, γύρω από το κορυφαίο πρόβλημά μας που είναι το Κυπριακό.

12 Απριλίου 2006

Ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο οποίος με πολύ ευγενικό τρόπο μου ζήτησε να έρθω να μιλήσω κι εγώ για το βιβλίο του, είναι ένας νέος σύγχρονος θα έλεγα δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, που είναι απροκατάληπτος, είναι όπως οφείλει καχύποπτος, είναι φωτογραφικός –αυτό το αποδεικνύει και με την ικανότητά του να χειρίζεται το φωτογραφικό φακό- και επειδή είναι φωτογραφικός είναι διεισδυτικός, αλλά δεν είναι αποσπασματικός, μπορεί να συνθέτει τις παρατηρήσεις του και να αντλεί συμπεράσματα.

11 Απριλίου 2006


Είναι η ελληνική κοινωνία «προσοδοθηρική»;


Θέλω κι εγώ να χαιρετίσω το εκδοτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, που διευθύνει με πολύ μεγάλη επιτυχία και μεράκι ο Θοδωρής Πελαγίδης, με πολύ εκλεκτούς εταίρους και συνεργάτες, αλλά και τη συνεργασία του Κέντρου Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων με τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση.