19 Μαρτίου 2010

Κυρία Πρόεδρε του Ναυτικού Μουσείου, θέλω να σας ευχαριστήσω  για την πρόσκλησή σας και να σας συγχαρώ για τη δραστηριότητά σας.
Επί πάρα πολλά χρόνια είστε η ψυχή ενός πολύ σημαντικού θεσμού και χαίρομαι κάθε φορά που διαπιστώνω το πόσο μεγάλο βάθος, αλλά και πόσο μεγάλη προοπτική έχει το έργο του Ναυτικού Μουσείου της χώρας μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό μας Ναυτικό θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη δραστηριότητά σας, μια πολύ καλή ευκαιρία δε για να το δηλώσουμε αυτό είναι η σημερινή πολυπρόσωπη εκδήλωση που διοργανώνετε για την παρουσίαση του βιβλίου του Ναυάρχου, του κ. Παλούμπη.


Θέλω επίσης να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε στον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος του Ναυτικού Μουσείου, τον κ. Λασκαρίδη, ως  Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» τις θερμές μας ευχαριστίες για τη συμβολή του Ιδρύματος στο έργο της αποκατάστασης των φάρων της χώρας μας σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Ήθελα να τις μεταφέρω ο ίδιος προσωπικά τις ευχαριστίες αυτές αλλά δυστυχώς λείπει, οπότε αναλαμβάνετε αυτό το φορτίο.

Κύριε πρώην Πρωθυπουργέ, κ. Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων , κύριοι συνάδελφοι, κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής  Άμυνας, κ. Επίτιμε Αρχηγέ, κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κ.κ. Επίτιμοι Αρχηγοί των κλάδων, κ. Αρχηγέ του Στόλου, κ. Γενικέ Γραμματέα του ΙΜΟ, χαίρομαι γιατί βρίσκομαι εδώ εκ μέρους της κυβέρνησης για να στηρίξω όχι μόνο την προσπάθεια του Ναυτικού Μουσείου, αλλά και τη συγκεκριμένη έκδοση που τιμά ταυτοχρόνως δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων: Το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Το Πολεμικό Ναυτικό ιστορικά είναι, μαζί με το Στρατό Ξηράς, η μήτρα και ο ανάδοχος της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι πολύ σημαντικό, να το θυμόμαστε αυτό, γιατί έτσι ερχόμαστε σε επαφή με τις ιστορικές ρίζες μιας πολύ σύγχρονης έννοιας που διέπει την, όπως λέγεται τώρα, δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή  με την έννοια της διακλαδικότητας. Πάνω στην οποία εργάζονται τα Γενικά μας Επιτελεία και επί τη βάση της οποίας ετοιμαζόμαστε σε λίγες εβδομάδες να παρουσιάσουμε, με την ευθύνη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής  Άμυνας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, ώστε να δίνουμε απάντηση στο μέγα ερώτημα, ποια είναι η πραγματική απειλή και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Βεβαίως η συγκυρία είναι κάπως περίεργη γιατί τιμούμε τη γένεση στην πραγματικότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη, αλλά θα έλεγα, όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φιλοσοφικό ερώτημα: Πόσο πρωτόγονη είναι κατά βάθος η ανθρωπότητα όταν καλείται ν’ αντιμετωπίσει γεωλογικά φαινόμενα όπως η ενεργοποίηση του  ηφαιστείου στην Ισλανδία που παρακωλύει τη λειτουργία όχι μόνο της Πολιτικής, αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ατλαντικού. Να δούμε πώς η περιστροφή της γης και οι άνεμοι θα ρυθμίσουν, σύμφωνα με τη βούληση των θεών τα πράγματα, να δούμε πότε θ’ αποκατασταθεί η τάξη στους αιθέρες. Γιατί αποδεικνύεται ότι οι αιθέρες είναι πολύ πιο ευαίσθητοι και εύθραυστοι από τα πελάγη, τα οποία έχουν από την άποψη αυτή μεγαλύτερη παράδοση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Χαίρομαι επίσης γιατί διαπιστώνω τους επτά περίπου μήνες που ασκώ τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι ανεξαρτήτως δογμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι στενή και αγαστή η συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, όταν λείπουν τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας η Πολεμική Αεροπορία καλύπτει το κενό, οι δε πιλότοι του Πολεμικού  μας Ναυτικού δίνουν μάχες στους αιθέρες και δίνουν και τη ζωή τους για να θυμηθούμε το δραματικό περιστατικό των Ιμίων των 1996 που στοίχισε τη ζωή σε στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, ιπτάμενα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού προς τα οποία οφείλουμε ένα διαρκές μνημόσυνο τιμής.

Κυρίες και κύριοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις- θέλω να σας διαβεβαιώσω ως πολιτικός τους προϊστάμενος ότι- έχουν πλήρη συνείδηση της αποστολής τους. Έχουν και πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους που επωμίζονται. Προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Τώρα τα διακυβεύματα είναι γεμάτα αποχρώσεις και λεπτομέρειες και καμιά φορά είναι πιο δύσκολο να απαντήσεις με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στις νέες αυτές προκλήσεις από ότι σε παλιές, απλές, θεμελιώδεις προκλήσεις παλαιότερων εποχών. Πάντα όμως υπάρχουν μερικές αναλλοίωτες αξίες που υπηρετεί και το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία και φυσικά ο Στρατός Ξηράς: ο πατριωτισμός, η υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας, η παροχή του αναγκαίου αισθήματος ασφάλειας προς τον ελληνικό λαό σε μια περίοδο διάχυτης και γενικευμένης ανασφάλειας.

Χαίρομαι όταν διαπιστώνω πόσο υψηλό είναι το κύρος των ενόπλων δυνάμεων, πόσο υψηλό είναι το κύρος και του ναυτικού μας και της αεροπορίας μας στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Και επειδή πλησιάζει σε λίγες μέρες η μαύρη επέτειος της δικτατορίας 21ης Απριλίου, αξιοποιώ την ευκαιρία για να τονίσω πως τώρα οι ένοπλες δυνάμεις μας,  έχουν πλήρη αίσθηση της δημοκρατικής νομιμότητας, υπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, είναι θεματοφύλακες των συνταγματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

Η έκδοση του ναυτικού μουσείου και το πόνημα του κ. Παλούμπη είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε πως ξεκίνησε μια εποποιία ολόκληρη από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πώς αυτή συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Τότε τα τεχνολογικά μέσα ήταν απλούστερα αλλά και οι απαιτήσεις για τις τεχνικές δεξιότητες και τον ηρωισμό και τη λεβεντιά των χειριστών ίσως να ήταν μεγαλύτερες.

Και θέλω να ελπίζω ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου θα γίνει και για τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού που ασχολούνται με τα εναέρια μέσα και για τα στελέχη μας της Πολεμικής Αεροπορίας, μια ωραία ευκαιρία να ανατρέξουν στις πηγές, να ξαναβρούν τις ρίζες τους, να νιώσουν ότι αποτελούν τη συνέχεια μιας πολύ σημαντικής παράδοσης που συνδέεται με τους καταστατικούς μύθους του ελληνισμού.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω για μια ακόμη φορά να συγχαρώ και το Μουσείο και τον συγγραφέα και να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας και τη στήριξή σας προς το Ναυτικό Μουσείο.
Ευχαριστώ πολύ.

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2010Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2010