Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην τελετή για τα 100 χρόνια ιστορίας του Θωρηκτού Αβέρωφ

Κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων, Σεβασμιώτατε, κ. Αρχηγέ του ΓΕΕΘΑ, κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας από το εξωτερικό, κυρίες και κύριοι.

Το Έθνος τιμά σήμερα την ίδια την ιστορία του. Τιμά το Πολεμικό του Ναυτικό και στην πραγματικότητα βρίσκεται αντιμέτωπο με το σκληρό και επιτακτικό ερώτημα, εάν εμείς, οι Έλληνες του 21ου αιώνα, εν μέσω μια βαθιάς δημοσιονομικής αλλά και ηθικής κρίσης, διατηρούμε αλώβητη τη μνήμη μας, έχουμε ενεργό ιστορική συνείδηση και μπορούμε να δώσουμε μια θετική απάντηση στην αγωνία του ελληνικού λαού που περιμένει στηρίγματα αισιοδοξίας και φώτα προοπτικής.

Το Θωρηκτό Αβέρωφ δεν είναι ένα μουσείο, είναι ένα μνημείο, είναι μία κιβωτός. Είναι ακριβώς η κιβωτός της ιστορικής μνήμης του Έθνους. Αντιλαμβάνομαι πόσο υπερήφανη είναι η ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, η σημερινή και η παλαιότερη, πόσο υπερήφανα είναι όλα τα στελέχη του. Αυτό το αίσθημα της υπερηφάνειας δεν ανήκει μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό, ανήκει σε όλες της Ένοπλες Δυνάμεις που εκπροσωπούνται εδώ από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες που περιβάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό και όλους του κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων με αγάπη, με στοργή, με αναγνώριση.

Οι καιροί βεβαίως έχουν αλλάξει. Το Θωρηκτό Αβέρωφ και ο Ναύαρχος Κουντουριώτης έλαμψαν σε μία περίοδο γενικευμένου αναθεωρητισμού όταν ξαναχαράχτηκαν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας. Τώρα, το ζητούμενο δεν είναι ο αναθεωρητισμός, αλλά η προστασία της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας. Και σήμερα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο στόλος μας είναι εγγυητής ακριβώς αυτής της σταθερότητας και της ειρήνης που προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε με την αποτρεπτική μας ισχύ. Και επιπλέον, όπως ορθά επεσήμανε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το Πολεμικό μας Ναυτικό πρωταγωνιστεί σε πολλές διεθνείς αποστολές, πάντα στο πλαίσιο των εντολών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετέχει σε αυτές τις αποστολές γιατί έτσι –το έχουμε πει πολλές φορές στη Βουλή των Ελλήνων- συμβάλει στο να διαμορφώνονται στην περιοχή μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκείνοι οι συσχετισμοί δυνάμεων που είναι απολύτως αναγκαίοι προκειμένου η πατρίδα μας να διατηρεί την αξιοπρέπειά της, την υπερηφάνεια της, την ακεραιότητά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τις δικαιοδοσίες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρμοδιότητές που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, τα προβλήματα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη θάλασσα βαίνουν αυξανόμενες, σε αντίθεση με μια σταθεροποιημένη κατάσταση στον αέρα. Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, εν μέσω αυτής της κρίσης, αυτός ο λαός, ο υπερήφανος, ο αξιόμαχος, που έχει την ικανότητα να υπερβαίνει τα προβλήματα, να στείλει παντού ένα πολύ απλό μήνυμα: Μπορεί μεν να περιορίζεται κατ’ ανάγκη η δημοσιονομική μας κυριαρχία, μπορεί μεν να προσφεύγουμε στην βοήθεια των εταίρων και φίλων μας και των διεθνών οργανισμών, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα σε σχέση με τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας, με την άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, γιατί αυτή δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αυτή δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να το λέμε τώρα που μπορεί κάποιοι που δεν γνωρίζουν τα πράγματα να υποθέσουν ότι ενδέχεται μία θέση αδυναμίας στην οικονομική διαπραγμάτευση να μετατραπεί και σε θέση αδυναμίας και σε μία πολιτικο-διπλωματική διαπραγμάτευση ή σε έναν στρατιωτικό συσχετισμό. Δεν ισχύει αυτό, ισχύει το τελείως αντίστροφο.

Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία -τώρα που ακούσαμε την ομιλία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και την εξαιρετική ομιλία του Ναύαρχου κ. Καλούδη που ασχολείται τόσο πολύ συστηματικά με τη ναυτική μας ιστορία- να κάνουμε ορισμένες αναψηλαφήσεις της ιστορικής μνήμης και ορισμένες συγκρίσεις: αν οι καταστάσεις οι σημερινές μας παραπέμπουν σε καταστάσεις παλιότερες, αν κάτι μας θυμίζουν τα περιστατικά σε σχέση με τη ναυπήγηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, σε σχέση με την απόκτηση των αναγκαίων οπλικών συστημάτων, σε σχέση με τη διακίνηση των αμυντικών δαπανών. Γιατί το έθνος μας είναι γεμάτο προσόντα. Το κράτος μας, όμως, έχει ορισμένα εγγενή διαρθρωτικά μειονεκτήματα που όλα εμφανίζονται ταυτόχρονα με τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι όλα καταγεγραμμένα στην ιστορία του 19ου αιώνα.

Η πατρίδα μας, όπως και να το κάνουμε, γεννήθηκε ιστορικά με δημόσιο χρέος. Και το δημόσιο χρέος –συνέχεια των δανείων της ανεξαρτησίας- συνδέεται με την απόκτηση των πρώτων πολεμικών πλοίων του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, πριν ακόμα αναγνωριστεί διεθνώς η ανεξαρτησία του. Κάθε μεγάλο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συνδέεται με μία αχλή μυστηρίου. Θωρακίζουμε, λοιπόν, την αξιοπρέπεια και την εθνική ισχύ του τόπου μας, όταν επιβάλουμε κανόνες διαφάνειας με τη βοήθεια όλων των κομμάτων και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η ηγεσία της οποίας παρίσταται σήμερα εδώ, στην τελετή αυτή.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ενωμένο το έθνος, συνεκτική η κοινωνία και υπεύθυνοι και υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες, να αφήσουμε πίσω τα μικρά, να επιδείξουμε τη γενναιοδωρία που επιβάλει η Ιστορία και η συγκυρία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος. Αυτός ο οικονομικός και ηθικός πόλεμος είναι ο πόλεμος της περιόδου αυτής, είναι ο πόλεμος της δικής μας γενιάς. Και χρειαζόμαστε το δικό μας “Θωρηκτό Αβέρωφ” που πρέπει να είναι η ενότητα, η συναίνεση, η συνοχή, η επινοητικότητα και κυρίως η δουλειά όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Με τη δουλειά μας, με το μυαλό μας, με τη γνώση, με την αυτοπεποίθηση και με την αισιοδοξία που απαιτείται θα ξεπεράσουμε την κρίση, θα κερδίσουμε τον πόλεμο αυτό και θα τιμήσουμε εμπράκτως το Θωρηκτό Αβέρωφ και όλους τους ήρωες που συγκροτούν το απόθεμα της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕθνική ΆμυναΠολιτικές Ομιλίες, 2011Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2011