Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2012

 

Παρεμβάσεις Ευ. Βενιζέλου σε ανοιχτό πάνελ του PES στις Βρυξέλλες στο

9ο  Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)

  

Παρέμβαση 1 (μετάφραση από αγγλικά)

Οπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα πολύ σοβαρή και πολύ εύθραυστη. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ παράλληλα βιώνουμε μια μεγάλη ύφεση εδώ και πέντε χρόνια που σωρευτικά φτάνει το 24%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το διαδεδομένο αρνητικό στερεότυπο για μια χώρα που δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εχουμε πετύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σε ότι,τι αφορά το πρωτογενές ε λλειμμα -πλεόνασμα, έχουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 12% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα με μια ύφεση επιπέδου 24% του ΑΕΠ. Παράλληλα έχουμε μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία στο 24% που στους νέους ξεπερνάει το 55%.

Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί ένα είδος ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού εργαστηρίου για την εφαρμογή μια πολιτικής λιτότητας που πρεπει να αποκτησει προοπτική. Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος,χρειαζόμαστε μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή.Αυτο ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο: ο απαραίτητος συνδυασμός ανάμεσα στην δημοσιονομικη προσαρμογή και στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατική νομιμοποίηση . Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση που να περιλαμβάνει το όραμα της ευημερίας και της υπερίσχυσης της ελπίδας τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόβλημα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα είναι να πείσουμε την κοινωνία των πολιτών για την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτό το προγραμμα. Είμαστε τώρα, αυτή την εβδομάδα, έτοιμοι να λάβουμε για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για το τελευταίο -ελπίζουμε- πακέτο περικοπών σε δαπάνες ώστε να πετύχουμε τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ομως, από την άλλη μεριά, χρειαζόμαστε αλλού είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια, όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με την δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας.

Αυτή είναι η κατάσταση εν συντομία.

 

Παρέμβαση 2 (μετάφραση από αγγλικά)


Από την πρώτη στιγμή η θέση μας για το Financial Transaction Tax ήταν ξεκάθαρα θετική. Είναι άλλωστε μια νέα ιδέα που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μια βασική προγραμματική μας θέση.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το πρόβλημα της ρευστότητας για τον χρηματοοικονομικό τομέα ,αλλά κυρίως για την πραγματική οικονομία. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με το πρόβλημα της περίφημης εξόδου των αμερικανικών και ασιατικών κεφαλαίων από την Ευρώπη.

Ο σκληρός πυρήνας του χρηματοοικονομικού προβλήματος και του προβλήματος ανάπτυξης στην Ευρώπη σήμερα είναι η έλλειψη ξένων κεφαλαίων. Γι αυτό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ξαναφέρουμε την ομαλότητα στην λειτουργία της δια τραπεζικής αγοράς μεταξύ Ευρώπης - ΗΠΑ - Ασίας .

Το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνει η ΕΚΤ. Η τελευταία απόφαση του κ. Ντράγκι είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες κινήσεις, πολύ περισσότερες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ζωτικής σημασίας τόσο για την ΕΕ, αλλά κυρίως για την Ευρωζώνη, να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος που έχει πλεον υπαρξιακό χαρακτήρα.

Το βασικό πρόβλημα για την χρηματοοικονομική αγορά ,σε σχέση με πρωτοβουλίες όπως το FTT ,είναι το πολιτικό περιβάλλον. Διότι το βασικό έλλειμμα που έχουμε στην ήπειρο μας είναι το πολιτικό και ιδεολογικό έλλειμμα.

Οι ιδέες κυβερνούν τον κόσμο και γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε να γίνει μια ανοιχτή, γενναιόδωρη και πολιτική συζήτηση για τους απαραίτητους πολιτικούς θεσμούς, ώστε να πετύχουμε ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης στην πορεία προς την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Χωρίς ένα νέο πλαίσιο για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, δεν ειναι αρκετό να μιλάμε εδώ στην Ευρώπη για το FTT ως μια περιφερειακή πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα.


Παρέμβαση 3 (μετάφραση από γαλλικά)

Πρέπει να μιλήσουμε ακόμα μια φορά, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά για το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης. Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια οικονομία όχι μόνο με όρους δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικους  Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια οικονομία πραγματική, για μια οικονομία πολιτική και κοινωνική.

Πρόκειται για μια βαθειά ιδεολογική συζήτηση.

Μιλαμε στην ουσία για τον τρόπο σκέψης των σοσιαλιστών. Οι σοσιαλιστές πρέπει να έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, διότι η επικρατούσα ιδεολογία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία κι αυτό αποτελεί ήττα για τους σοσιαλιστές. Δεν μπορούμε να είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτο το πλέον "επιστημολογικο παράδειγμα".

Γι αυτό πρέπει να προσθέσουμε πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις στη συζήτηση και βεβαίως και οικονομικές, αλλα όχι με την στενά τεχνική έννοια του όρου. Γιατί στο κάτω-κάτω μιλάμε για ανθρώπους, για κοινωνίες. μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Μιλάμε σε τελική ανάλυση για έναν ευρωπαϊκό πατριωτισμό. Και αυτός ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός πρέπει να κτιστεί σε βάσεις δημοκρατικές γιατί τίθεται ένα ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Αυτός ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός πρέπει να κτιστεί πάνω στη βάση της κοινωνικής συνοχής.

 

***

*Στο πάνελ ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Μαζί για την οικονομία που χρειαζόμαστε», συμμετείχαν:

Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Joseph Muscat, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Μάλτας
Victor Ponta, Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
Juan Fernando López Aguilar, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας
Emma Reynolds, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας

2012-09-29. PES-Μαζί για την οικονομία που χρειαζόμαστε from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375