Ρώμη, 6 Μαρτίου 2014

 

Παρέμβασης Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη της Ρώμης για την υποστήριξη της Λιβύης 

«Εξοχότητες,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιταλική κυβέρνηση και προσωπικά την Υπουργό, κυρία Federica Mogherini για τη φιλοξενία αυτής της μείζονος σημασίας συνδιάσκεψης, η οποία προσέφερε στη διεθνή κοινότητα την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη και να διερευνήσει τις δυνατότητες για τη διασφάλιση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.

Η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα του λαού της Λιβύης για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Εκατοντάδες τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια και θα συνεχίσουμε, βεβαίως, να στηρίζουμε το αίτημα του λαού της Λιβύης για ένα σταθερό δημοκρατικό μέλλον.


Οι πρόσφατες παραβιάσεις της ασφάλειας και οι εκρήξεις βίας στη χώρα προκαλούν ανησυχία όσον αφορά τη διαδικασία μετάβασης και υπογραμμίζουν τη σημασία ενός αξιόπιστου συμμετοχικού Διαλόγου και μιας συνολικής διαδικασίας Εθνικής Συμφιλίωσης. Αυτό είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της προόδου προς ένα σταθερό και συνεκτικό κράτος της Λιβύης.

Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο και την οικοδόμηση των θεσμών, είναι μείζονος σημασίας να ενθαρρύνουμε τη Λιβύη, σεβόμενοι πλήρως την αρχή της εθνικής κυριότητας και της εθνικής ευθύνης, να επιδείξει αποφασιστικότητα για την άμεση συνέχιση της οικοδόμησης του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη δημοκρατική της μετάβαση.

Χαιρετίζουμε το σχηματισμό της νεοεκλεγείσας Συντακτικής Συνέλευσης και προσβλέπουμε στην επιτυχή έκβαση των εργασιών της. Η δημοκρατία στηρίζεται κατά βάση στο κράτος δικαίου και στην ύπαρξη ενός Συντάγματος που θα εγγυάται, μεταξύ άλλων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των συνιστωσών της κοινωνίας της Λιβύης είναι, επίσης, θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της ικανότητας των κεντρικών της αρχών να ασκούν πλήρως τις εξουσίες τους σε όλη την επικράτεια.

Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό, με τη σειρά του μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη και να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε μια περαιτέρω αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Λιβύη, προκειμένου να θέσει την περιφερειακή προσέγγιση στο επίκεντρο αυτών των σύνθετων ζητημάτων. Ως χώρα που είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με τη διαχείριση των συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης, η Ελλάδα υποστηρίζει τις αρχές της πρόληψης, της προστασίας, της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Οι ανησυχητικές προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, οι οποίες είναι πιο εμφανείς στις ανατολικές και νότιες περιοχές της επικράτειας της Λιβύης, παραμένουν οι πιο σοβαρές απειλές για τη σταθερότητα και – μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της χώρας.

Η ενίσχυση της ασφάλειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με τις οικονομικές προτεραιότητες. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα ωφελήσει την ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθεί ο πλήρης έλεγχος των λιβυκών Αρχών επί των φυσικών πόρων της χώρας και η αδιατάρακτη χρήση των υποδομών, που είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές πετρελαίου. Αυτό το βήμα θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση του λαού και του κράτους της Λιβύης.

Η συνάντησή μας, εδώ στη Ρώμη, αποτελεί σαφή απόδειξη της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να σταθεί στο πλευρό του λιβυκού λαού που αγωνίζεται για να βγει νικητής από αυτή την ταραχώδη περίοδο.

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γείτονα χώρα, Λιβύη, με την οποία διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Εξ ονόματος της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι, σε συνεργασία με τις λιβυκές Αρχές και τη διεθνή κοινότητα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συνδράμουμε στη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους που θα σέβεται τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μειονοτήτων.

Σας ευχαριστώ».

https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/parembase-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-ste-diethne-diaskepse-gia-te-libue-rome-06032014.html

https://youtu.be/9yddWZ35jP4

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014