Αθήνα, 1 Μαρτίου 2014

 Χαιρετισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη

Είναι πολιτικό και ιστορικό καθήκον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών να παρουσιάσουμε μια νέα αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Μια αφήγηση, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες αξίες που βρίσκονται στην ιστορική βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: τη δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την οικολογική ευαισθησία, τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και το κοινωνικό κράτος, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και πρώτα απ΄ όλα την απασχόληση.

Μια αφήγηση, που ξεκινάει από την αρχή ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι υπόθεση των πολιτών, των κοινωνιών, των λαών. Είναι υπόθεση δημοκρατίας και γενικού συμφέροντος. Μόνο στη βάση αυτή αποκτούν τις κανονικές τους διαστάσεις η ενιαία αγορά, η τραπεζική ένωση, το κοινό νόμισμα, η δημοσιονομική εξυγίανση και η μακροοικονομική σταθερότητα.

Είναι καθήκον μας να απαντήσουμε στα διάφορα ρεύματα του ευρωσκεπτικισμού και του οικονομικού εθνικισμού. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες των χωρών σε κρίση ότι η δική μας Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των πολιτικών λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων που καταστρέφει όνειρα. Αλλά η Ευρώπη είναι η Ευρώπη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες των οικονομικά ισχυρών χωρών μελών ότι η δική μας Ευρώπη είναι μια win win κατάσταση για όλους, όλοι μπορεί να ωφελούνται μέσα από την ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Αυτή την Ευρώπη εκφράζει η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την στήριξη όλων μας.

Δεν αγνοούμε τους διακυβερνητικούς συσχετισμούς ή εθνικά συμφέροντα. Ο Μάρτιν όμως μπορεί να συνθέσει τη δημοκρατική δυναμική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη βαθειά του γνώση των θεμάτων που απασχολούν τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώτα απ΄ όλα τις αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων στις 28 χώρες μέλη.

Η πολιτική μας πρόταση έχει τώρα ένα χειροπιαστό ανθρώπινο πρόσωπο και όνομα: Μάρτιν Σουλτς, για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευχαριστώ.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014