Αθήνα, 30 Ιουνίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην τελετή λήξης της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. 


Κλείνει σήμερα ένα από τα πιο πυκνά εξάμηνα των τελευταίων σαράντα ετών.

Μέσα σε αυτές τις 180 ημέρες συνέπεσαν:

1. Η   πρόκληση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Η δοκιμασία των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών,  από τις οποίες η χώρα βγήκε σταθερή και με καθαρό  στρατηγικό προσανατολισμό που συνυπολόγισε τις επιτακτικές ανάγκες, τις αντοχές και τα μηνύματα της ελληνικής κοινωνίας.

3. Η   επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων,  που έγινε με ιδιαίτερα ενθαρρυντικούς όρους.

4. Η επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που πετύχαμε το 2013 και μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε ένα πρώτο κοινωνικό μέρισμα με αποδέκτη τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

5. Η  δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και της ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με σημαντική συμμετοχή ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, έτσι ώστε τώρα οι τράπεζες να είναι στραμμένες στη βασική τους αποστολή: την στήριξη των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας, των νοικοκυριών.


6. Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που ανοίγουν την αγορά προς  όφελος των καταναλωτών, σε συνδυασμό με μέτρα προστασίας των πιο αδύναμων, όπως  οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κατάλογος των εσωτερικών εξελίξεων  είναι πολύ μακρύς.

Εξίσου μακρύς είναι ο κατάλογος διεθνών κρίσεων του εξαμήνου αυτού, από την Ουκρανία μέχρι το Ιράκ , απέναντι στις  οποίες η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έπρεπε να τοποθετηθεί επί τη βάσει αρχών αλλά και με τη  σκέψη πάντα στραμμένη στην προστασία των εθνικών προτεραιοτήτων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εξελίχθηκε η πέμπτη κατά σειρά, μετά την ένταξη μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες,  ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κινηθήκαμε οργανωτικά με απόλυτο συντονισμό, ευελιξία, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και λιτότητα καθώς δαπανήσαμε μόλις το 30 % του σχετικού προϋπολογισμού και εξοικονομήσαμε το 70% . Η ελληνική προεδρία ήταν αισθητά φθηνότερη σε σχέση με  όλες τις προηγούμενες προεδρίες μικρών, μεσαίων ή μεγάλων κρατών - μελών.

Κινηθήκαμε πολιτικά με εξαιρετικά ευδιάκριτες προτεραιότητες, με σαφείς στόχους, σε στενή και θεσμικά αξιοπρεπή συνεργασία με τις μόνιμες προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με  την Γραμματεία του Συμβουλίου και βεβαίως με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: τον Πρόεδρο του, την Ολομέλεια,  τις επιτροπές και τις κοινοβουλευτικές του ομάδες.

Ο κατάλογος των επιτευγμάτων της ελληνικής προεδρίας σε όλες τις συνθέσεις του Συμβουλίου είναι εντυπωσιακός. Ολοκληρώθηκαν νομοθετικές διαδικασίες που εκκρεμούσαν για χρόνια και ελήφθησαν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που σηματοδοτούν τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής.

Τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες που ακούσαμε δεν είναι μόνο οι  τυπικές και συνήθεις για κάθε περιοδική προεδρία .

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό για την συνεχή, αυτόματη, μπορώ να πω, συνεργασία.

Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που προήδρευσαν επιμέρους σχηματισμών του Συμβουλίου, υπό το συντονισμό του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Τον πιο στενό μου συνεργάτη στα θέματα αυτά, υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Τον υφυπουργό Άκη Γεροντόπουλο που ανέλαβε τις μακρινές αποστολές, τους Γενικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών με ονομαστική αναφορά στην Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, το Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέσβη Θεόδωρο Σωτηρόπουλο, τον αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου και τον επικεφαλής του Γραφείου Προεδρίας πρέσβη Δημήτρη Καραμήτσο - Τζιρά .

Ευχαριστώ όλα τα στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην υπόθεση της προεδρίας.

Δεν είναι τώρα η στιγμή του αναλυτικού απολογισμού, αλλά πρέπει ενδεικτικά  να αναφέρω τα μεγάλα βήματα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, την νέα ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας, τις πολιτικές κατευθύνσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, τη νέα ΚΑΠ .

Και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής διεύρυνσης και γειτονίας:

τις συνοδούς της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια και της Αθήνας με τις χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Η Ελλάδα αναβάθμισε πολιτικά, με συγκεκριμένες κινήσεις που καταγράφονται στη μνήμη των άλλων κρατών, τη θέση της σε όλες τις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για αυτήν: Δυτικά Βαλκάνια, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική.

Άλλωστε τώρα αρχίζει η ελληνική προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου μέσα σε ένα εξαιρετικά ταραγμένο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που κάνει ακόμη πιο έντονες τις οικονομικές προκλήσεις και ευκαιρίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την κρίση και την επάνοδο στην κανονικότητα ενός ουσιαστικά ισότιμου Κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Αυτή την κανονική και ισότιμη όψη της  Ελλάδας - σε αντίθεση με τα άδικα, αρνητικά στερεότυπα που τροφοδότησε η κρίση - ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο η ελληνική προεδρία.  Ας διαφυλάξουμε αυτό το κεκτημένο χωρίς μικρότητες εσωτερικής κατανάλωσης. Το χρωστάμε στις σκληρές θυσίες του ελληνικού Λαού.


 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕλληνική ΠροεδρίαΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375