Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2014


Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, προς τους εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου


Κύριε Γενικέ Πρόξενε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και την ευκαιρία που δίνετε στους εκπροσώπους της ομογένειας μας, σε μένα, τη σύζυγό μου και τα μέλη της Αντιπροσωπείας να συναντηθούμε σήμερα εδώ στη φιλόξενη κατοικία σας.

Σας μεταφέρω, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού και όλης της Ελληνικής Κυβέρνησης. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, υπό την κοινοβουλευτική μου ιδιότητα, κι όλης της Βουλής των Ελλήνων, γιατί εδώ εκφράζουμε όλο το έθνος, δεν εκφράζουμε μόνο την κυβερνητική πλειοψηφία.


Ήθελα να σας παρακαλέσω για μια ακόμη φορά - το κάνω πάντα όταν απευθύνομαι στην ομογένεια εδώ στις ΗΠΑ, όπως και στις υπόλοιπες χώρες υποδοχής, όπου ανθεί το ελληνικό στοιχείο, περιλαμβανόμενου φυσικά και του Κυπριακού ελληνισμού - να μην αναπαράγονται καθόλου οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις στην Ελλάδα.  Πρέπει ο ελληνισμός να είναι αρραγής και ενωμένος, η συστράτευση να είναι απόλυτη γιατί στόχος μας εδώ είναι να προβάλουμε το όνομα της Ελλάδας, τα σύμβολα, τις επιτυχίες, τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά, αλλά βεβαίως και το σύγχρονο πρόσωπο μιας Ελλάδας, που βγαίνει από την κρίση μετά από πέντε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια προσαρμογής, ύφεσης, για την ακρίβεια μετά από επτά χρόνια ύφεσης, από το 2008. Αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις πολύ σκληρές, τώρα η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από την κρίση και το Μνημόνιο, να αλλάξει κεφάλαιο, να ξαναγυρίσει στην κατάσταση της ισότιμης, αυτοδύναμης χώρας  - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.  Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι η επιλογή που κάναμε ήταν μια επιλογή δύσκολη, επώδυνη, με τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό κόστος.  Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο της παραμονής στην ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για τη χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τη δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο θα βρει την θέση που κατείχε, αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ο μύθος ενός άλλου εναλλακτικού σχεδίου απεδείχθη επικίνδυνος και, όταν έχεις μπροστά σου το δίλημμα της ασύντακτης χρεωκοπίας της χώρας, που θα σήμαινε πως εξανεμίζονται περιουσίες, εισοδήματα και ευκαιρίες, ή την επιλογή των δύσκολων μέτρων προσαρμογής, είσαι υποχρεωμένος να διαλέξεις τα δύσκολα αυτά μέτρα.  Όμως, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε και άλλη φορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ιδίως ως Υπουργός Εξωτερικών, ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν αλλοιώθηκε, ούτε κάμφθηκε στο παραμικρό η εθνική μας πολιτική. Δεν επηρεάστηκε η εξωτερική πολιτική της χώρας από την οικονομική κρίση, το δανεισμό, από το γεγονός ότι είχαμε και έχουμε ανάγκη από την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ακόμη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης και να παίζει ένα ρόλο, που ως τώρα δεν είχε παίξει, γιατί ήταν στραμμένο στις χώρες τις αναπτυσσόμενες, κυρίως του Τρίτου Κόσμου.  Οι θέσεις μας για όλα τα θέματα, όπως είχα την ευκαιρία να τις παρουσιάσω πριν από λίγη ώρα στο Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., είναι πολύ καθαρές και η συνάντησή μου, αύριο το πρωί, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε την κοινή μας εθνική γραμμή για το Κυπριακό, αλλά βέβαια το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας, των Σκοπίων, το ίδιο ισχύει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη στάση μας στα Δυτικά Βαλκάνια, το ίδιο ισχύει για τις θέσεις της Ελλάδας σε όλες τις διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις που αυτήν την στιγμή σοβούν. Γιατί σπανίως είχαμε, τα τελευταία 25 χρόνια, τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων. Ποτέ ίσως δεν είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια τόσες πολλές ανοιχτές κρίσεις στη νότια και την ανατολική γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάρα πολύ κοντά σε εμάς. Παρά πολύ κοντά στην Ελλάδα. Πολύ κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον ελληνισμό.  

Στην Ουκρανία έχουμε μια πολύ σημαντική ελληνικής καταγωγής κοινότητα, στη Μέση Ανατολή έχουμε το Πατριαρχείο μας των Ιεροσολύμων, έχουμε τις ιδιαίτερες σχέσεις μας με την Αίγυπτο, έχουμε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έχουμε τη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, έχουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας στο Λίβανο, έχουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας στη Λιβύη που επηρεάζει πάρα πολύ την παρουσία μας, γενικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, νέες μορφές τρομοκρατίας, την αμφισβήτηση της έννοιας του Κράτους, μεγάλα θέματα ασφάλειας, που μας θέτουν μπροστά σε τραγικά διλήμματα για την σχέση δημοκρατίας και ασφάλειας στον κόσμο.

Μέσα σε αυτήν την τόσο ταραγμένη περιοχή, η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας. Μαζί με την Κύπρο μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τριγωνικές σχέσεις, όπως με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά για την υπέρβαση των κρίσεων, οι οποίες είναι απειλητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και την περιφερειακή ειρήνη.  Εφαρμόζουμε μια γραμμή, η οποία αντανακλά στα εθνικά μας συμφέροντα. Η στάση που διαμορφώνει η Ελλάδα σε όλα τα μεγάλα θέματα, στην κρίση στην Ουκρανία, στην κρίση της σχέσης Δύσης  και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ιράν, παντού, αυτές οι θέσεις αντανακλούν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό πρωτίστως, σε αυτά που μας ενδιαφέρουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει οι επιλογές μας να είναι αυτές που προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Που δεν μειώνουν τα επιχειρήματά μας. Που δεν μεταβάλουν επί το δυσμενέστερο το συσχετισμό των δυνάμεων.  Άρα, όλα είναι αλληλένδετα.

Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία εδώ, ο Ελληνισμός της Διασποράς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επιχειρηματικός κόσμος, ο ακαδημαϊκός κόσμος, ο κόσμος που βρίσκεται μέσα στην κοινωνία και την αμερικανική ζωή να φροντίζει ώστε να ανατρέπονται άδικα και ατεκμηρίωτα στερεότυπα σε βάρος της Ελλάδας. Πολύ συχνά επαναλαμβάνονται απόψεις για την Ελλάδα, οι οποίες είναι άδικες και ατεκμηρίωτες.  Και η δική σας υπερηφάνεια για την ελληνική σας ταυτότητα είναι αυτή που πείθει τους συνομιλητές σας μέσα στην αμερικανική κοινωνία, μέσα στην αμερικανική οικονομία, στα αμερικανικά Μ.Μ.Ε.

Θα έχω αύριο την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο διατηρούμε μια πολύ στενή σχέση, μια φιλία προσωπική, όπως και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος επισκέπτεται τις ημέρες αυτές τις Μητροπόλεις της Θράκης, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για κοινές πρωτοβουλίες, οι οποίες μας φέρνουν πολύ πιο κοντά με άλλες χριστιανικές κοινότητες, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα, που είναι η απειλή κατά τον χριστιανών αλλά και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Χάρηκα ιδιαιτέρως γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σήμερα στα θέματα αυτά, διατυπώνοντας θέσεις, οι οποίες είναι απολύτως ταυτόσημες με τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.  

Χρειαζόμαστε επίσης την βοήθειά σας για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα δώσουν δουλειά, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και, ιδίως, της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Η κρίση μας έκανε πολύ πιο ώριμους και πρέπει να μας κάνει όλους πολύ πιο υπεύθυνους. Η αλήθεια είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, βασισμένο στη δουλειά των Ελλήνων. Στην εργασία, στο μυαλό, τις ικανότητες και την γη.  Δυο ενδογενείς πόρους ανάπτυξης έχουμε: τους ανθρώπους μας και τη γη μας. Από εκεί ξεκινούν όλα. Και ο ελληνικός τουρισμός, οι επιδόσεις του και οι δυνατότητές του είναι το πιο καλό παράδειγμα. Εξίσου καλό παράδειγμα είναι οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Και δεν χρειάζεται να έχω άλλο παράδειγμα εκτός από εσάς για το τι σημαίνει ελληνικό πνευματικό κεφάλαιο. Ελληνικό διανοητικό κεφάλαιο. Διαπρέπει παντού, όπου κι αν βρεθεί, σε όλο τον κόσμο.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, να σας ενθαρρύνω, εσάς που εκπροσωπείτε τον οργανωμένο Ελληνισμό στη Νέα Υόρκη και τις Η.Π.Α. Και εκ μέρους της συζύγου μου και εκ μέρους της ελληνικής αποστολής, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Πρόξενο για μια ακόμη φορά, τον Πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στον ΟΗΕ και να ευχηθώ στην καθεμιά και τον καθένα από εσάς υγεία και οικογενειακή προκοπή και όλοι μαζί να ευχηθούμε στον τόπο μας να καταλάβει την θέση που του αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕξωτερική ΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014