Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο American Jewish Committee 


Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και φέτος εδώ μαζί σας για να επαναβεβαιώσουμε και να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία της φιλίας μας. Της φιλίας μεταξύ του Ελληνικού και του Εβραϊκού λαού. Της φιλίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα. Και της φιλίας μεταξύ των Διασπορών των δυο αρχαίων μας λαών.

Βρίσκομαι, επίσης, εδώ για να επαναλάβω τη δέσμευσή μας στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και, ιδίως, του αντισημιτισμού. Πέρυσι σας διαβεβαιώσαμε ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμιά θέση στην ελληνική κοινωνία.

Και στις αρχές αυτού του μήνα, η Βουλή των Ελλήνων αναθεώρησε την αντιρατσιστική νομοθεσία. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι αυτός ο νέος νόμος περιλαμβάνει πιο διευρυμένα κριτήρια και αυστηρότερες ποινές για όσους επιδοκιμάζουν, υποτιμούν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Κατά τον τελευταίο χρόνο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, έχει επανειλημμένως εκφράσει φιλοναζιστικά αισθήματα, έχει τεθεί υπό κράτηση και βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, το Ελληνικό Κράτος διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αναφέρομαι, παραδείγματος χάριν, στη νομοθεσία που υιοθετήσαμε πριν τρία χρόνια, το 2011, η οποία προβλέπει τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν ξεριζωθεί από την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής και είναι τώρα Ισραηλινοί πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, η χρονιά αυτή υπήρξε μία χρονιά μεγάλης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο, την κοινή γειτονιά της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος δυτικός σύμμαχος στην περιοχή.

Και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη φίλη χώρα, το Ισραήλ, διαδικασία που προχωράει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε προχωρήσει στη σύναψη πολλών συμφωνιών, πραγματοποιήσαμε, τον περασμένο Οκτώβριο τη συνάντηση G2G στο Ισραήλ και είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μας.

Γιατί η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φίλοι και εταίροι, σε μία περιοχή όπου παρόμοιες σχέσεις σπανίζουν και, άρα, έχουν ζωτική σημασία. Και χαίρομαι γιατί αυτή η σχέση αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής και της Εβραϊκής Διασποράς.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΕξωτερική ΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014