Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2014


Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων 

Κύριε Πρέσβη,
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές
Αξιότιμα μέλη του Forum γαλλόφωνων επιχειρήσεων και του Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, στο πολύ σημαντικό αυτό οικονομικό συνέδριο που σφυρηλατεί και ενδυναμώνει τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία. Η συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας είναι πάντοτε σε πολύ υψηλό επίπεδο, η σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στην πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα είναι γνωστή και αναγνωρισμένη, όπως επίσης και η στενή μας συνεργασία στην Ε.Ε. και στο πλαίσιο όλων των μεγάλων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, του οποίου η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος από το 2006.

Χαίρομαι γιατί το σύνθημα «Grece-France Alliance» που πέρασε από τον τομέα της άμυνας τη δεκαετία του ’70 στον τομέα του πολιτισμού στις μέρες μας με την πρόσφατη πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, επεκτείνεται σήμερα και στον τομέα της οικονομίας. Στο τομέα της οικονομίας μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για να ενισχύσουμε τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, για να υποβοηθήσουμε την ελληνο-γαλλική συνεργασία, την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία και τις κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν ακόμα περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις της Γαλλίας με την Ελλάδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα σας ξεχωριστά για τις σημαντικές σας προσπάθειες και για την παρουσία σας εδώ που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της ισχυρής βούλησης των επιχειρήσεων, των κοινωνιών, των ηγεσιών των χωρών μας υπέρ της ενίσχυσης και της  περαιτέρω εμβάθυνσης της ελληνο-γαλλικής φιλίας και οικονομικής συνεργασίας.

Εξοχότητες,

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Πέντε χρόνια πρωτοφανούς προσπάθειας ολοκληρώνονται. Διανύουμε το τελευταίο χιλιόμετρο στον Μαραθώνιο για την έξοδο από την κρίση. Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο της παραμονής στην ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για τη χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τη δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο θα βρει την θέση που κατείχε, αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της Τρόικας, καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Αυτό το σχέδιο θέσαμε σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου  εμπιστοσύνης στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, είπαμε ότι θα εξετάσουμε και τη συμφωνημένη ολοκλήρωση του σκέλους του προγράμματος που αφορά το ΔΝΤ σε συνεργασία τόσο με αυτό όσο και με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Τονίσαμε ότι αρκούν οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ενεργοποιηθούν. Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση «μετά το πρόγραμμα», διατηρώντας ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Η Ελλάδα, βεβαίως, σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους και όπως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελλάδα κινείται με σχέδιο, ασφάλεια, με στρατηγική σταθερότητα σε πέντε άξονες ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση.

Αυτοί οι πέντε άξονες είναι:

1. Η σταδιακή απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα,  η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Με την οριστική απόφαση σε σχέση με τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οριστική επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, βιωσιμότητα που ήδη έχουμε εξασφαλίσει.

2. Ο δεύτερος Άξονας είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Και αυτό ξεκινάει από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την αναγκαία συναίνεση.

3. Ο τρίτος άξονας είναι η προστασία της κοινωνικής συνοχής.

4. Ο τέταρτος Άξονας είναι η εδραίωση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η ενίσχυση των θεσμών μιας χώρας που, όπως απέδειξε η επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία, παραμένει πυλώνας σταθερότητας μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή.

5. Ο πέμπτος Άξονας είναι η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι σχέδιο απασχόλησης.

Εξοχότητες,

Σε όλη αυτή την πορεία, η Γαλλία στάθηκε συνεχώς στο πλευρό μας και είναι ένας πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας στην έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και οι δύο χώρες συνδέονται με φιλικούς δεσμούς δεκαετιών. Σήμερα, εργαζόμαστε εντατικά με τη γαλλική κυβέρνηση για την περαιτέρω τόνωση και αναβάθμιση των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων.

H επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, François Hollande, στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2013, επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Ελλάδος να αναθερμάνει την οικονομία της, ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου,  υπεγράφη ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο για την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου μεταξύ του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του αντίστοιχου γαλλικού οργανισμού MEDEF.

Είχα και ο ίδιος την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2014, να συζητήσω διεξοδικά, μεταξύ άλλων, για τις ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις με τον ομόλογό μου Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών και φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Laurent Fabius, όπου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους ενίσχυσης της παρουσίας των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ενδεικτική της ολοένα στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι και η συμμετοχή της Γαλλίας με 30 εκατ.€  στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG). Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, των υδάτινων πόρων και τεχνολογιών πληροφορικής (ΙΤ), παρέχουν ανεξάντλητες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών εταιριών.

Ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε  να έχουμε πάντα υψηλά στις προτεραιότητές μας την στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την εξέχουσα εταίρο μας και φίλη Γαλλία.

Και πάλι σας καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014