Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην 44η Ολομέλεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ 

 

Εξοχότατοι κ.κ. Πρέσβεις των κρατών μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, διακεκριμένοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών σωμάτων των κρατών μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, κ. Γενικέ Γραμματέα, κ. πρώην Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κυρίες και κύριοι αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην Ελλάδα και σας υποδέχομαι στη Βουλή των Ελλήνων, όχι μόνο υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών, αλλά κυρίως υπό την ιδιότητα του μέλους της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Χαίρομαι πραγματικά γιατί η ολομέλεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ συνέρχεται σήμερα, λίγες μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με τη Σύνοδο αυτή κορυφώνεται στην πραγματικότητα η Ελληνική Προεδρία του ΟΣΕΠ, η οποία είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη στη Μολδαβική Προεδρία, για να συνεχιστεί αυτή η αλληλουχία των κοινών μας προσπαθειών προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος αυτού του Οργανισμού.

Βεβαίως, την περίοδο που διανύουμε η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει ξαναγίνει μια περιοχή πολιτικών εντάσεων και κρίσεων. Τα ζητήματα της ασφάλειας, της ισορροπίας, της συνύπαρξης, τα ζητήματα που συνδέονται με την ερμηνεία και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της προσοχής. Έχουμε όμως διεθνή φόρα, διεθνείς οργανισμούς, στο πλαίσιο των οποίων μπορούμε να συζητούμε και να προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα αυτά.

Είχαμε την ευκαιρία την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Βασιλεία της Ελβετίας, να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά. Και, βεβαίως, η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, ως παλαιό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, συζητά, γιατί έχει πάμπολλες ευκαιρίες, τα θέματα αυτά. Και, κυρίως, καλλιεργούμε με συνέπεια, με συστηματικό και επίμονο τρόπο, με σεβασμό στους συνομιλητές μας, το πλήρες δίκτυο των διμερών σχέσεών μας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ.

Για εμάς αυτές οι διμερείς σχέσεις έχουν τεράστια σημασία και αποτελούν τη βάση της πολυμερούς συνεργασίας μας και στους κόλπους του Οργανισμού για τη Συνεργασία του Εύξεινου Πόντου.
Ο ΟΣΕΠ, όμως, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, έχει μία προστιθέμενη αξία, είναι ένας οργανισμός με οικονομικό χαρακτήρα. Μας παρέχει, συνεπώς, τη δυνατότητα, στρέφοντας την προσοχή μας στα ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης, να συμβάλλουμε μ’ έναν έμμεσο αποτελεσματικό τρόπο στην εκτόνωση των κρίσεων, την υπέρβαση των διαφορών και βέβαια την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει ο Οργανισμός για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο.

Ο Οργανισμός μας καλύπτει μια περιοχή 350 εκατομμυρίων κατοίκων, μια τεράστια αγορά, ένα τεράστιο παραγωγικό δυναμικό. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα - και η παρουσία σας εδώ αποτελεί απόδειξη του γεγονότος αυτού - να αξιοποιήσουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για να διαμορφώσουμε τη μελλοντική πορεία μας με στόχο πάντα το τρίπτυχο που ανέφερα ειρήνη – σταθερότητα – ανάπτυξη, ευημερία για τους λαούς, τα έθνη και τους πολίτες μας.

Αυτός ήταν ο βασικός στόχος και της ελληνικής Προεδρίας στο εξάμηνο που λήγει. Βεβαίως, υπάρχουν πάντα τεχνικά προβλήματα. Είχαμε την ευκαιρία, στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, να συζητήσουμε παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού. Και πράγματι, με τη βοήθεια της Γραμματείας και με τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών, πιστεύω ότι έχει καταστεί κοινή συνείδηση πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες καθιστούν τον Οργανισμό λειτουργικότερο, απλούστερο, αποτελεσματικότερο προς όφελος των λαών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αποδοτική και παραγωγική συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη τη μόνιμη Γραμματεία του ΟΣΕΠ και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Υπάρχουν, όμως, και άλλα συνδεδεμένα σώματα όπως το επιχειρηματικό Συμβούλιο και τα δύο σώματα που φιλοξενούμε στην Ελλάδα, την  Τράπεζα Εμπορίου και ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου και το Διεθνές Κέντρο Μελετών του Ευξείνου Πόντου.

Νομίζω ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεών μας, στον τρόπο λειτουργίας των ομάδων εργασίας και κυρίως στη μετατροπή του ΟΣΕΠ σ’ ωέναν οργανισμό, ο οποίος είναι προσανατολισμένος σε μία πρακτική κατεύθυνση. Δηλαδή προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού, της χρηματοδότησης και της εφαρμογής πολύ συγκεκριμένων αναπτυξιακών σχεδίων, τα οποία όταν τα συλλαμβάνουμε ως ιδέες μπορούμε και να τα χρηματοδοτήσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση και άλλες διεθνείς και περιφερειακές πηγές χρηματοδότησης.

Βέβαια, εσείς, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ, οι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων είστε η αυθεντική,  η έγκυρη, η δημοκρατική φωνή των λαών των κρατών μελών. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδεικνύεται ο θεσμός της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης σε ένα ώριμο αντιπροσωπευτικό περιφερειακό θεσμό που διαφυλάσσει τον οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του οργανισμού. Όλα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων σε σχέση με τον τουρισμό, την ενέργεια και τα δίκτυα που αναπτύσσονται είναι αυτονόητα και κοινής αποδοχής.

Η εφαρμογή στην πράξη προσκρούει σε δυσκολίες και προσκρούει σε δυσκολίες γιατί υπάρχουν προβλήματα νομικά προβλήματα που συνδέονται με τις διαρθρωτικές έννομες τάξεις των κρατών μελών του ΟΣΕΠ αλλά και προβλήματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή κοινοτική έννομη τάξη, με το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τα προβλήματα αυτά. Και η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ, που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΕΕ, κάνουμε συντονισμένα προσπάθειες, προκειμένου να υπερβούμε τα προβλήματα αυτά. Αυτός είναι ο στόχος της συνεργασίας μας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως στόχος μας είναι να προσπαθούμε να διευκολύνουμε της σχέσεις της ΕΕ με όλα τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχει ιδιαίτερη σημασία να αναπτύξουμε ένα διάλογο που είναι ειλικρινής, ψύχραιμος, απροκατάληπτος. Δεν αγνοούμε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν αγνοούμε κρίσεις, εντάσεις συγκρούσεις διαφορές.

Η ιστορία μας προσδιορίζει αλλά πρέπει στο μέτρο του δυνατού να αποφεύγουμε μια συναισθηματική και ιδεολογική χρήση της ιστορίας και να αντιμετωπίζουμε πάντα τα πράγματα από την οπτική γωνία του μέλλοντος και από την οπτική γωνία του επιτακτικού αισθήματος των λαών μας που θέλουν όλοι ανεξαιρέτως:  Σταθερότητα, ειρήνη, ανάπτυξη, επενδύσεις απασχόληση, νέες ευκαιρίες.

Eίμαι βέβαιος ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, εδώ στην Αθήνα, λίγο πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, θα στείλει πάρα πολύ ευκρινή μηνύματα. Εγώ, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, σας δέχομαι όλους, ως φίλους και εταίρους και σας παρακαλώ να μεταφέρεται στα Κοινοβούλια σας στις Κυβερνήσεις σας στους ομολόγους μου αυτό το μήνυμα συνεργασίας, φιλίας και εταιρικής σχέσης.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕξωτερική ΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014