Μαδρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 

 

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Υπουργική Διάσκεψη της Μαδρίτης για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.


Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το Ισπανό συνάδελφό μας, τον Υπουργό José Manuel García-Margallo γι’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την ισχυρή δέσμευσή της υπέρ της διαφύλαξης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Χαιρετίζουμε εκ νέου το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ καθώς και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λιβύη και υπογραμμίζουμε ότι η εθνική συμφιλίωση συνιστά προϋπόθεση για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη Λιβύη. Παροτρύνουμε την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί, του μοναδικού δηλαδή νομίμου εκπροσώπου του λαού της Λιβύης, προκειμένου να ηγηθεί των προσπαθειών που αποσκοπούν στη δημιουργία της δυναμικής εκείνης που θα επιτρέψει την εξεύρεση μια συμπεριληπτικής πολιτικής λύσης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων και συνιστωσών της λιβυκής κοινωνίας.


Φυσικά, το κρισιμότερο στοιχείο παραμένει πάντα ο πραγματικός και αποτελεσματικός έλεγχος της εδαφικής επικράτειας. Η νομιμοποίηση είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τη νομιμότητα. Η νομιμοποίηση συνδέεται με κάτι υλικό και απτό: τον πραγματικό επιτόπιο έλεγχο της εδαφικής επικράτειας.

Χρειαζόμαστε ένα εποικοδομητικό και συμπεριληπτικό διάλογο επί ενός γενικά αποδεκτού πολιτικού προγράμματος. Το απαραίτητο εργαλείο για τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης είναι η υιοθέτηση Συντάγματος που θα διαφυλάσσει τις αρχές του κράτους δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και, φυσικά, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών.

Υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών,  αλλά και τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Bernardino Leon στην αποστολή που έχουν να συντονίσουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση της Λιβύης. Πρέπει, επίσης, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί από τις συγκρούσεις και ταυτοχρόνως να επιλύσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Εκφράζουμε τη βαθειά ανησυχία μας για την αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη Νότια Ευρώπη καθώς και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των περιφερειακών φορέων όσον αφορά την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος. Οι χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ευρώπης χρειάζονται μια συνεκτική και ενιαία απάντηση στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και θα πρέπει να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση των δυνάμεων και μέσων μας.

Η Ελλάδα εκφράζει, τέλος, ακόμα μια φορά τη βούλησή και την ετοιμότητά της να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/parembase-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-sten-upourgike-diaskepse-gia-te-statheroteta-kai-ten-anaptuxe-ste-libue-kai-te-boreia-aphrike-madrite-17092014.html

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375