8 Ιουνίου 2022

 

Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό (7.6.2022)

 

Υποδεχόμαστε σήμερα με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή τον Παρασκευά Αυγερινό. Τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί αποδέχτηκε την πρότασή μας και είναι σήμερα εδώ, όχι για να τιμηθεί, αλλά για να μας τιμήσει με την παρουσία του και νομίζω ότι αυτό το λέω εκφράζοντας όλες και όλους σας. Χαίρομαι γιατί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Κύκλου μετά από δυόμιση χρόνια γίνεται εδώ, σε αυτό τον ειδυλλιακό κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών με την ανακαίνιση του οποίου έχω συνδέσει ένα μέρος της κυβερνητικής μου θητείας και χαίρομαι γιατί σήμερα εδώ, σε αυτό το χώρο, μπορούμε να νιώσουμε και την  ιστορική, ας το πούμε έτσι, αύρα που εκπέμπει το Μουσείο. Ευχαριστώ και τους υπευθύνους του Μουσείου για τη βοήθειά τους στην οργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός φέρει ένα όνομα το οποίο από μόνο του συμπυκνώνει μία μακρά   διαδρομή και μία πολύ μεγάλη προσφορά, είναι μία από τις μεγαλύτερες εμβληματικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου. Ξεκίνησε από την ορεινή Γορτυνία, από την Αρκαδία, πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες μάχες της γενιάς του, σε όλα τα κρίσιμα θέματα, σπούδασε ιατρική, έγινε ένας μάχιμος χειρουργός, συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, είναι ο ίδιος συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και σε όλη του τη διαδρομή, την πολιτική, τη δημόσια, τουλάχιστον αυτά τα σχεδόν 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, συνδέεται με ορισμένες λέξεις οι οποίες νομίζω ότι περιγράφουν, έτσι όπως είναι κρουστές και βαρυσήμαντες, την προσωπικότητά του:

Ο Παρασκευάς Αυγερινός έχει καταστεί συνώνυμος της αξιοπρέπειας, της σοβαρότητας, της εγκυρότητας, της ανεξαρτησίας, της μετριοπάθειας, είναι ένα πρόσωπο που έχει συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, όχι μόνο φίλων αλλά και πολιτικών αντιπάλων και εξέφραζε πάντα μέσα στην αισθητική της Μεταπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ μία ιδιαίτερη εκδοχή, γιατί ο Παρασκευάς Αυγερινός ήταν πάντα, πριν αυτό σχηματοποιηθεί από τον Κώστα Σημίτη, ένας εκσυγχρονιστής, ένας αντιλαϊκιστής και τις περιόδους εκείνες που ήταν περίπου αυτονόητο και δεδομένο ότι ο δημόσιος λόγος και η δημόσια πράξη προσλαμβάνει αυτήν τη χροιά.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός τίμησε με την παρουσία του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μία λαμπρή θητεία για πάρα πολλά χρόνια, φθάνοντας μέχρι και το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Σώματος, τίμησε τη Βουλή των Ελλήνων την οποία και εκπροσώπησε στη Συνέλευση  για την κατάρτιση της Συνθήκης για τη θέσπιση ενός Συντάγματος για την Ευρώπη που δυστυχώς απεδείχθη ατελέσφορη και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τη μεταβατική, όπως λέγεται, Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία όμως καλά κρατεί επί τόσα χρόνια.

Βέβαια ήταν μία χαρακτηριστική παρουσία της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετά την αλλαγή του 1981, όταν επωμίστηκε τη μεγάλη ευθύνη του τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Ως Υπουργός Υγείας αυτής της κυβέρνησης, ο Παρασκευάς Αυγερινός διαμόρφωσε το σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, του προσέδωσε τη μορφή του νόμου και με μία ομάδα σημαντικών συνεργατών, νέων τότε όλων στην ηλικία, έθεσε τις βάσεις αυτού του μεγάλου θεσμικού οικοδομήματος το οποίο δοκιμάσθηκε τώρα υπό συνθήκες πανδημίας και παρά τα προβλήματα, παρά την κριτική, άντεξε. Νομίζω ότι αυτό μας δίνει μία στέρεη βάση συζήτησης για το μέλλον του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας μετά την εμπειρία της πανδημίας.

 Οργανώνουμε  σήμερα, για να τιμήσουμε τον Παρασκευά Αυγερινό, μία εκδήλωση για την προοπτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μία εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, για τις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις μετά την πανδημία και κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που λειτουργεί ως ένα εργαστήριο δοκιμασίας όλων των ευρωπαϊκών υλικών. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μία εκδήλωση για το εκλογικό σύστημα. Είναι τομείς με τους οποίους έχει συνδεθεί και συνδέεται συνειρμικά, αυτόματα, ο Παρασκευάς Αυγερινός, γιατί ανάμεσα στα άλλα ήταν και είναι πάντα μία έγκυρη φωνή εκλογικών προβλέψεων και νομίζω ότι είναι από τους λίγους στο δημόσιο βίο που κατανοεί εις βάθος τη λειτουργία του πολιτικού  συστήματος, στην καρδιά του οποίου βεβαίως βρίσκεται το εκλογικό σύστημα, χωρίς το οποίο δεν αποκτά αριθμητική υπόσταση το κομματικό σύστημα.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός έχει γράψει, εδώ και κάποια χρόνια, τις εντυπώσεις του, τις αξιολογήσεις του για το κρισιμότερο, το πιο χαρακτηριστικό τμήμα της δημόσιας δράσης του και νομίζω ότι όλοι έχουμε διαβάσει στο βιβλίο αυτό την ιδιαίτερη οπτική γωνία του, που κατά τη γνώμη μου κωδικοποιεί τους χαρακτηρισμούς που με πολύ μεγάλη προσοχή, χωρίς να θίξω τη σεμνότητα του, διατύπωσα προηγουμένως.

Θα αφήσω να μιλήσει ο ίδιος, γιατί αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να περιέχει το σημερινό πρόγραμμα. Ο Κύκλος Ιδεών νιώθει ότι εκπληρώνει μία υποχρέωση τιμώντας σήμερα, με όλη την αγάπη  και όλη την τιμή που του αξίζει, τον Παρασκευά Αυγερινό. Θέλω να του ευχηθώ να είναι γερός, δυνατός, ακμαίος, πάντα εύστοχος, πάντα ευαίσθητος, πάντα να διατυπώνει αυτόν τον ιδιαίτερο πολιτικό λόγο με τον τρόπο  που μόνον αυτός ξέρει,  ευθέως  ή με υπαινικτικές αναφορές όπου πρέπει ή και με τη βαριά σιωπή του όπου απαιτείται, να διατυπώνει.

Αγαπητέ Παρασκευά, μας έχεις τιμήσει περισσότερο από ό,τι αναλογεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο και χαιρόμαστε γιατί έχουμε το μεγάλο προνόμιο να έχουμε και εμείς βαδίσει λίγα μέτρα δίπλα σου. Πραγματικά σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε να χαίρεσαι την οικογένεια σου, να χαίρεσαι τους φίλους σου και εμείς να χαιρόμαστε αυτή την ευλογία της παρουσίας σου. Να είσαι καλά.

 

***

 

 

Ευ. Βενιζέλος: Διαλέξαμε ένα συμβολικό δώρο, ένα αναμνηστικό το οποίο είναι πολύ κλασικό, είναι μία ελιά, ένα κλαδί ελιάς. Τώρα τι σημαίνει ένα κλαδί ελιάς εν μέσω πολέμου, δεν είμαστε ειρηνιστές άνευ ετέρου, θέλουμε να επιβληθεί ειρήνη με ακέραιη την επικράτεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ένα είναι αυτό. Δεύτερο είναι η ανάμνηση της ελληνικής ελιάς ως μεγάλης ομπρέλας των προοδευτικών δυνάμεων, να μην το λησμονήσουμε τελείως. Νομίζω ότι, επειδή είχες μία συμβολή στη σύλληψη αυτή, θα θέλαμε να το αποτυπώσουμε.

Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει σύμβολο πιο αυθεντικό, πιο ελληνικό για έναν πατριώτη, έναν Ευρωπαίο, έναν κοσμοπολίτη, έναν άνθρωπο που έχει πλήρη συνείδηση της Ιστορίας, δηλαδή και του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος. Δεν σε πιστεύω όταν λες, δεν μιλώ για το μέλλον, δεν με ενδιαφέρει το μέλλον, το λες από ευγένεια και μετριοφροσύνη, είσαι στραμμένος στο μέλλον και ως τέτοιον, ως έναν άνθρωπο του μέλλοντος θέλουμε να σε τιμήσουμε με αυτό το κλαδάκι της ελιάς.  

 

*Αναλυτικά για την εκδήλωση δείτε εδω: https://ekyklos.gr/ev/818-apo-to-esy-tou-1983-ston-epanasxediasmo-ton-ypiresion-ygeias-meta-tin-empeiria-tis-pandimias-ekdilosi-timis-ston-paraskeva-avgerino.html

Φωτογραφικό υλικο: https://www.flickr.com/photos/ekyklos/albums/72177720299636118

7.6.2022 Εκδήλωση τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: ΥγείαΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2022

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375