31 Δεκεμβρίου 2009

Προσφώνηση  του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου στη ΛΑΕΔ κατά την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Μίκη Θεοδωράκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010

Μίκη ποιος θα το έλεγε ότι σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς θα φοιτούσες και θα αποφοιτούσες ταυτόχρονα και από τις τρεις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων…
Aυτό που γίνεται σήμερα χάρις την πρωτοβουλία του κ. Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ΄Αμυνας εδώ, στην Λέσχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μία ανατροπή.  Στην πραγματικότητα είναι μία αποκατάσταση της ιστορίας γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης, δεν είναι ένας άνθρωπος που έχει ταυτιστεί  με την  ιστορική  εμπειρία των τελευταίων εξήντα και πλέον χρόνων, είναι ένα «ζωντανό μνημείο» του έθνους μας.

'Οχι μόνο του πολιτισμού μας, γιατί ανήκει σε εκείνη την μικρή κατηγορία ανθρώπων που έχουν την σπάνια ικανότητα να λειτουργούν ως η ενεργός συνείδηση του έθνους, του λαού και της κοινωνίας. Γιατί ο  Μίκης Θεοδωράκης  -τα έχω πει αυτά πολλές φορές και τα πιστεύω και το ξέρει αυτό ο Μίκης και μου τα συγχωρεί  γιατί γνωρίζει ότι ο λόγος μου είναι ειλικρινής και αυθεντικός- συνθέτει ιδιότητες εξαιρετικά σπάνιες. 

Κατ’ αρχάς είναι αγωνιστής, έχει συνείδηση της ιστορίας,  ικανότητα να υπερβαίνει τον φόβο, να τολμά, ξέρει τι σημαίνει αντίσταση υπό πολλές συνθήκες, πραγματική αντίσταση. Είναι διανοούμενος, έχει γνώση της ιστορίας, αίσθηση του συσχετισμού των δυνάμεων, παρακολουθεί τα ρεύματα σκέψης παράγει ιδέες. ξέρει ότι ο πιο σημαντικός πόλεμος είναι πάντα ο πόλεμος των ιδεών γιατί οι ιδέες έχουν υλική υπόσταση.  Και βεβαίως είναι ένας μεγάλος δημιουργός. δεν είναι απλά ένας καλλιτέχνης, ένας μουσικός και μάλιστα μουσικός της μεγάλης μουσικής φόρμας, των συμφωνιών, της όπερας και φυσικά του τραγουδιού που συμπυκνώνει μέσα  σε λίγες νότες και σε λίγα λεπτά μια ολόκληρη μουσική αντίληψη, αλλά είναι κυρίως ποιητής.

Έφερε ο ίδιος τον Ελληνικό λαό σε επαφή με τον πιο σημαντικό ποιητικό του λόγο με την ποιητική του παράδοση και ό ίδιος παράγει λόγο, όχι απλώς ήχο. Και με αυτόν τον τρόπο έφιππος, έχει διασχίσει την ιστορία και του 20ου αιώνα και τώρα των αρχών του 21ου αιώνα και εξακολουθεί να προχωρά, συγκρουόμενος με αντιλήψεις με στερεότυπα, με συνήθειες, με  αδράνειες. Είναι πάντα μια φωνή που μπορεί να σε επαναφέρει όχι στην τάξη, αλλά στην σκέψη και αυτό είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. 

Και το γεγονός ότι σήμερα, εδώ, η οικογένεια των  Ενόπλων Δυνάμεων τιμά τον   Μίκη Θεοδωράκη που κάποτε ήταν απόβλητος, δρούσε αντεθνικά, ήταν αντίπαλος, ήταν εσωτερικός εχθρός, σημαίνει πάρα πολλά για την ενότητα του ΄Εθνους, για την κοινωνική συνοχή και για την δημοκρατική συνείδηση των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που μας το προσφέρει και πάλι σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης .

Να είσαι πάντα γερός δυνατός και να σε χαιρόμαστε. 

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2009Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2009