Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση από τον  κ. Ανδρέα Λοβέρδο


 Κατ' αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λοβέρδο για την παρουσίαση που έκανε και για την ουσιαστική συμβολή του, την τόσο θαρραλέα και συγκεκριμένη στις επεξεργασίες που πρέπει να ξεκινήσουν για τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, για τη νέα φυσιογνωμία της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Αυτό που μας ενώνει, όχι μόνο τον Ανδρέα και εμένα, αλλά όλους εδώ, συναδέλφους στη Βουλή στην Κυβέρνηση, συναγωνιστές στην κοινωνία, είναι η αγωνία για πολύ απλά και θεμελιώδη πράγματα, που ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό αυτονόητα. Πριν ξεσπάσει η κρίση και τη συνειδητοποιήσουμε, θεωρούσαμε πως έχουμε λύσει ιστορικά μια μεγάλη σειρά προβλημάτων, πως έχουμε λύσει οριστικά τα προβλήματα δημοκρατίας, πολιτικής, ανάπτυξης, προόδου, κοινωνικής συνοχής, όλα αυτά δυστυχώς έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Τίποτε δεν είναι πια αυτονόητο.



Τα μεγάλα αυτονόητα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, της μεταπολεμικής περιόδου, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση και το πρώτιστο καθήκον μας –νομίζω ότι αυτό είναι το βαθύτερο νόημα των όσων είπε και ο Ανδρέας σήμερα- είναι να επαναθεμελιώσουμε τα αυτονόητα, να ξαναμιλήσουμε για όλα αυτά. Το τι είναι Δημοκρατία πλέον, πώς λειτουργεί η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία -η μετααντιπροσωπευτική Δημοκρατία όπως έχω πει εδώ και πολύ καιρό από το 2007- είναι κάτι που πρέπει να το βρούμε.

Το αν υπάρχει περιθώριο άσκησης μιας αυτόνομης πολιτικής πρέπει κι αυτό να το διεκδικήσουμε. Το αν έχει νόημα να μιλάει κανείς χωρίς συστολή για Σοσιαλισμό ή Σοσιαλδημοκρατία ή για προοδευτική σκέψη, για προοδευτική στάση σήμερα στην Ευρώπη, θέλει κι αυτό πάρα πολύ συζήτηση. Είναι μονόχρωμη και μονοδιάστατη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος Σοσιαλιστής ή Σοσιαλδημοκράτης.

Επίσης, το μεγάλο ζητούμενο τώρα πια είναι, εάν αυτό που λέγεται ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει υπό συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης. Άρα, πρέπει να απαντήσουμε ξανά για όλα τα μεγάλα και παλιά διλήμματα και να δώσουμε σ’ αυτά ένα ουσιαστικό νέο περιεχόμενο. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε και νομίζω ότι αυτό είναι το νόημα των όσων θέλει να πει ο Ανδρέας σήμερα, το είπε νομίζω με πολύ μεγάλο θάρρος και με πολύ μεγάλη ευθύτητα και των όσων πρέπει όλοι μας  να πούμε.

Η συζήτηση απ’ ό,τι καταλαβαίνετε σήμερα ξεκινάει έτσι; Είναι μια πρωτοβουλία για την οποία θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λοβέρδο, είναι μια πρωτοβουλία που αφορά όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν μιλάω για το πολιτικό σύστημα, γιατί το πολιτικό σύστημα είναι συνολικά υπό αμφισβήτηση και έκθετο σε πάρα πολύ αυστηρή κριτική.

Άρα, έχουμε να πείσουμε για τις ηθικές προϋποθέσεις του διαβήματός μας. Ηθικές προϋποθέσεις του διαβήματος σημαίνει ότι πρέπει να πείσουμε πως λέμε την αλήθεια ή πως είμαστε ειλικρινείς, γιατί αυτό έχει σημασία. Την αλήθεια πρέπει να μπορείς να την καταλάβεις. Μπορεί να είσαι ειλικρινής και να μην μπορείς να πεις την αλήθεια, γιατί δεν μπορείς να την κατανοήσεις και να την περιγράψεις. Και αν δεν μπορέσεις να κατανοήσεις και να περιγράψεις ένα πρόβλημα, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να το λύσεις.

Αυτό, λοιπόν, που συμβαίνει στις μέρες μας είναι ότι ο κόσμος αμφισβητεί το αν έχουμε την ικανότητα να κατανοούμε την αλήθεια, αν έχουμε τις ηθικές προϋποθέσεις να λέμε την αλήθεια, εάν έχουμε ένα σχέδιο, εάν μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση, εάν μπορούμε να προσφέρουμε το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Πάνω σ’ αυτό θα οικοδομηθεί η Δημοκρατία, η πολιτική, το πρόταγμα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, το πρόταγμα του νέου μοντέλου ανάπτυξης, μιας φιλοεπενδυτικής Ελλάδας, το πρόταγμα ενός κοινωνικού κράτους που αντέχει στην κρίση. Και χωρίς ανεξήγητες και ανεξέλεγκτες δαπάνες μπορεί να προσφέρει με μικρότερο κόστος καλύτερες υπηρεσίες σε περισσότερους αποδέκτες.

Αυτά είναι πολύ συνοπτικά τα προβλήματα, οι προβληματισμοί, το κοινό πεδίο που έχουμε με τον Ανδρέα και πιστεύω ότι σ’ αυτό συστρατεύονται πολλοί, συστρατεύονται όλοι, μας ενδιαφέρει να είμαστε ενωμένοι.

Δυστυχώς -και κλείνω μ’ αυτό- η παλιά αγαπημένη μου έκφραση, για το «ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ» ηχεί παράδοξα τώρα, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί, το έχω πει πολλές φορές και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά και πρέπει να το ανασυστήσουμε

Πρέπει, λοιπόν, να αναστήσουμε ξανά, να ανασυστήσουμε και άρα να αναστήσουμε το Κίνημα, την Παράταξη. Μιλάει ο Ανδρέας Λοβέρδος -και αυτό δεν το σχολίασε, θα μου επιτρέψει να το κάνω εγώ- για «νέα ελληνική ανόρθωση» επιγράφει το κείμενό του, όπως είχε την καλοσύνη να  μου στείλει και που το διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι ένα ολόκληρο βιβλίο έτσι, είναι στην πραγματικότητα ένα τεκμήριο πολιτικής σκέψης, προβληματισμού, μια πρόταση.

«Ανόρθωση» ήταν το μεγάλο σύνθημα του 1909, ήταν το σύνθημα των αρχών του 20ού αιώνα. Γουδί, Ελευθέριος Βενιζέλος, αστικός εκσυγχρονισμός και τώρα πραγματικά χρειαζόμαστε μία νέα ελληνική ανόρθωση. Πρέπει στην πραγματικότητα να θέσουμε ξανά τα προβλήματα προκειμένου να βρούμε τις λύσεις των προβλημάτων αυτών.

Να ξέρετε, να είστε σίγουροι, ότι αν το ανθρώπινο μυαλό έχει την ικανότητα να περιγράψει το πρόβλημα, έχει την ικανότητα να βρει και τη λύση. Και νομίζω, ότι αυτή η ιδεολογία, η ιδεολογία της αλήθειας, η ικανότητα διαχείρισης της εθνικής κρίσης, η προοπτική που θέλουμε να δώσουμε, αυτό είναι που θα δώσει ξανά ανάσα στο Κίνημά μας και θα μας επιτρέψει να ξαναμιλήσουμε από-ενοχοποιημένα για πολιτική.

Γιατί έχουμε ενοχοποιηθεί όλοι πάρα πολύ στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης όμως και  μάλιστα η επιτυχής διαχείριση της κρίσης στην πραγματικότητα είναι η προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας. Και τελικά δεν υπάρχει σπουδαιότερη ιδεολογία, σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα από τη σωτηρία της πατρίδας. Και αυτό νομίζω ότι πια μας ενώνει όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Ανδρέα μου συγχαρητήρια και καλή επιτυχία. -

 

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2012