Αθήνα, 26 Μαΐου 2012

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε πολιτική εκδήλωση στο επιμελητήριο Κορίνθου

left-red-arrowΦίλες και φίλοι, χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ στην ωραία και ηλιόλουστη Κόρινθο. Λυπάμαι που καθυστερήσαμε, αλλά έπρεπε να δω τους φορείς της περιοχής, που μου ανέπτυξαν τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου. Ακόμη περισσότερο χαίρομαι, γιατί σας βλέπω εδώ .συγκεντρωμένους στη φιλόξενη αυτή αίθουσα, καθώς βαδίζουμε προς τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η χώρα δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στο βασικό ερώτημα κάθε εκλογικής αναμέτρησης που είναι: ποια Κυβέρνηση θα οδηγήσει τον τόπο. Ποια κόμματα, ποιοι άνθρωποι θα αναλάβουν την ευθύνη να διαχειριστούν την κρίση, να τη διαχειριστούν καλύτερα από ό,τι τη διαχειριστήκαμε εμείς - εφόσον αυτό είναι εφικτό- να προσφέρουν στον κόσμο στον ελληνικό λαό μεγαλύτερες δυνατότητες, μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερες προοπτικές.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου άλλαξε ο πολιτικός χάρτης, έπαψε να υπάρχει το παλιό διπολικό κομματικό σύστημα. Τώρα έχουμε ένα κομματικό σύστημα πολυπολικό, με πολλούς πόλους. Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ενός διπόλου, κάνουν πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Γιατί αποδείχτηκε ότι ο κόσμος θέλει συνεργασίες. Αποδείχτηκε ότι ο τόπος μας, η πατρίδα μας δεν κυβερνιέται με πλειοψηφίες,  ούτε του 17 %ούτε του 20% ούτε θα έλεγα και του 51%. Γιατί θέλει εθνικά μέτωπα. Θέλει συσπείρωση δυνάμεων. Θέλει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα πείσει όχι μόνο την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά τους διεθνείς παράγοντες, την Ευρώπη, τους κύκλους της διεθνούς οικονομίας, ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο. Κυβερνιέται με αξιόπιστο τρόπο. Μπορεί να βγει από την κρίση, μπορεί να σεβαστεί τις θυσίες του ίδιου του λαού της και να γίνει το συντομότερο δυνατό, μια ισότιμη, πραγματικά ισότιμη χώρα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, που είναι καθισμένη στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπραγματεύεται. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη, όπως και η δανειακή σύμβαση, είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης, διαρκούς αντιπαράθεσης και διαρκούς συμφωνίας γιατί μόνο έτσι προχωρούν τα πράγματα στο σημερινό κόσμο.

Οι προσπάθειές μας να σχηματιστεί Κυβέρνηση μετά τις 6 Μαΐου, απέτυχαν. Και απέτυχαν γιατί κάποια Κόμματα είχαν στραμμένα εξ αρχής τα μάτια τους στις επόμενες εκλογές. Είχαν θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των εκλογικών τους ποσοστών, με τη σκέψη, τη μικροκομματική βέβαια και παλαιοκομματική σκέψη, ότι αυτό προέχει. Ότι σημασία έχει να ενισχύουμε τα ποσοστά μας.

Υπήρξαν και πολιτικές δυνάμεις που δεν τόλμησαν να μετάσχουν στο βάρος της διακυβέρνησης, δεν τόλμησαν να αναλάβουν ευθύνες που μπορούσαν εκείνη τη στιγμή να αναλάβουν, οδηγώντας τον τόπο μας σε μια κατεύθυνση προοδευτική, ριζοσπαστική αλλά πάντα ευρωπαϊκή.

Εμείς δεχτήκαμε όλες τις πιθανές λύσεις. Προτείναμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Δεχτήκαμε την ιδέα της οικουμενικής Κυβέρνησης για δυο χρόνια, με όριο και όρο να μην διαταραχτεί η ευρωπαϊκή θέση της χώρας, να μην φύγουμε από το ευρώ. Δεχτήκαμε ακόμη και την ιδέα μιας Κυβέρνησης της κομμουνιστογενούς Αριστεράς, αν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης, με τη δική μας στήριξη ή με τη δική μας ανοχή, εφόσον βεβαίως -αυτό είναι αυτονόητο και απαράβατο- μας διαβεβαίωναν -και αυτό μπορούσαμε και να το επιβλέψουμε οι ίδιοι- πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Το 85% των Ελλήνων πολιτών θέλει τη χώρα στο ευρώ. Το 85% των Ελλήνων πολιτών δεν αντέχει περισσότερες θυσίες, εισοδηματικές περικοπές. Θέλει να αλλάξει η ατμόσφαιρα, θέλει να πάψουμε να ζούμε σε ένα καθεστώς ύφεσης, να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης, να αποκτήσουμε προοπτική, αισιοδοξία, να χαμογελάσουν ξανά οι Έλληνες, να νιώσουν τα παιδιά μας ότι έχουν μια θέση κάτω από τον ήλιο της πατρίδας.

Ποιος διαφωνεί με αυτά; Αυτά είναι τόσο απλά, τόσο θεμελιώδη, τόσο αυτονόητα που πραγματικά συσπειρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα είναι πώς το πετυχαίνει κανείς αυτό και πώς το πετυχαίνει με ασφάλεια, χωρίς παιχνίδι με τη φωτιά, χωρίς να ανατρέψουμε αυτό που έως τώρα πετύχαμε, το κεκτημένο. Με σεβασμό δηλαδή στις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός για να βγούμε από την κρίση και να ξαναγίνουμε μια χώρα ισότιμη και δημοσιονομικά κυρίαρχη. Γιατί όταν είσαι ο μόνιμα δανειζόμενος, δεν είσαι ισότιμος, έχεις την ανισότητα αυτού που ζητά, σε σχέση με την ισχύ αυτού που δίνει.

Δεν πέτυχαν οι προσπάθειές μας και οδεύουμε ξανά σε εκλογές. Και τώρα έχει στηθεί ένα περίεργο και πλαστό σκηνικό. Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτο Κόμμα στις εκλογές, αλλά εάν μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση και ποια Κυβέρνηση.

Είπα προηγουμένως, ότι δεν υπάρχουν πια δυο πόλοι, πέρασε η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και η χώρα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά την ψευδαίσθηση του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, που με το όνειρο μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και τελικά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Άρα ποιοι είναι οι δυο πόλοι; Είναι κανείς που έχει τώρα την ψευδαίσθηση, την αυταπάτη ότι θα κυβερνήσει μόνος του τόπο; Δεν κυβερνιέται λοιπόν ο τόπος, παρά μόνο εάν υπάρχει πρόγραμμα, σχέδιο.

Και θέτω ένα απλό ερώτημα: όλη αυτή την περίοδο, την περίοδο των διερευνητικών εντολών και των διαβουλεύσεων, υπό το συντονισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τι πρότειναν τα Κόμματα. Ποιο είναι το Κόμμα που έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης; Ποιο είναι το Κόμμα που έχει προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το κόμμα αυτό είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, μόνο η Δημοκρατική Παράταξη, μόνο η υπεύθυνη Κεντροαριστερά.

Εμείς προτείνουμε μια ολόκληρη στρατηγική, όχι για εσωτερική κατανάλωση, για να πείσουμε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος για να αυξήσουμε τα ποσοστά μας -προφανώς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας, την επιρροή μας στο εκλογικό σώμα- αλλά προτείνουμε ένα σχέδιο, που το δοκιμάζουμε και το διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη.

Ένα σχέδιο, που μπορέσαμε να το συζητήσουμε προχθές την Τρίτη με τον Φρανσουά Ολάντ το νέο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, που είχε την καλοσύνη να με καλέσει σε μια μακρά και ουσιαστική συνάντηση. Προκειμένου να ακούσει τις απόψεις, όχι του Προέδρου ενός κόμματος, αλλά ενός ανθρώπου που γνωρίζει μέσα από την εμπειρία του πώς λειτουργεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές σύστημα. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.  Πώς μπορούν να διαμορφωθούν και να μεταβληθούν οι συσχετισμοί. Πώς μπορούμε να πείσουμε τους κρίσιμους κρίκους και στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Αμερική και όπου χρειάζεται, για να αποκτήσει η Ελλάδα αυτό που της ανήκει, αυτό που της αξίζει, γιατί είναι μια ευλογημένη χώρα με τεράστιες δυνατότητες που αδικεί δυστυχώς τον εαυτό της.

Και το σχέδιό μας το παρουσιάσαμε στα 27 Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ευρώπης, που μας άκουσαν, όχι απλά και μόνο με προσοχή, αλλά με διάθεση ενεργούς συμπαράστασης. Που την εκφράσανε ξέροντας πως η Ευρώπη, ακόμη και σήμερα, είναι μια Ευρώπη στην πλειοψηφία της συντηρητική. Μία Ευρώπη που πιστεύει σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα κράτη, πώς πρέπει να εξυγιαίνονται δημοσιονομικά και να αποκτούν ανταγωνιστικότητα, αλλά η ιστορία δεν σταματά ποτέ.

Σηματοδοτεί πολλά πράγματα η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. Σηματοδοτεί πολλά πράγματα το γεγονός ότι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τέθηκε ξανά η διάσταση της ανάπτυξης και η διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Και αυτό είναι η μεγάλη συμβολή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, μέσα στους οποίους εμείς, η ελληνική Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, παίζουμε έναν πολύ σημαντικό, αξιόπιστο και υπεύθυνο ρόλο. Σε αντίθεση με άλλους που νομίζουν ότι η Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είναι ένα σκηνικό για μία εσωτερική ελληνική κοκορομαχία.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Με άλλο μάτι μας βλέπουν στο εξωτερικό, όπου δυστυχώς πρόσωπα και καταστάσεις αποκτούν τις κανονικές τους, δηλαδή τις μικρότερες διαστάσεις που έχουν.

Θα σας δώσω απάντηση στο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε Έλληνα: ποια Κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί στις 18 Ιουνίου και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ; Το σωστό όμως είναι πριν δώσουμε την απάντηση  στο «ποια Κυβέρνηση», να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση αυτή». Γιατί εάν συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στον τόπο, τότε ευκολότερα θα δώσουμε απάντηση στο ποιος είναι ικανός, κατάλληλος, αξιόπιστος να το κάνει αυτό.

Εμείς λοιπόν, σε αντίθεση με αυτούς που δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο, σε αντίθεση με αυτούς που πιστεύουν ότι το σύστημα στην Ευρώπη αντέχει μονομερείς ενέργειες που κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο -γιατί και οι άλλοι μπορούν από τη δική τους μεριά να κάνουν μονομερείς ενέργειες, διακόπτοντας την εκταμίευση των δόσεων του ταμείου και την εκταμίευση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων και των πόρων της ΚΑΠ για τους Έλληνες αγρότες- εμείς λοιπόν, σε αντίθεση με αυτούς, διατυπώνουμε μία οργανωμένη πρόταση για την αναθεώρηση των  δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή των όρων που έχουν αρνητική επίπτωση, τροφοδοτούν την ύφεση, μειώνουν το εισόδημα, μειώνουν τη ζήτηση, αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο.

Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι κρατάμε τα θετικά της δανειακής σύμβασης, και ελπίζω να μην εκπλήσσεται κανείς ακούγοντας ότι η δανειακή σύμβαση έχει και θετικά. Γιατί το γεγονός ότι έχουμε πάρει έως τώρα 150 δισεκατομμύρια ευρώ είναι θετικό. Τα έχουμε ανάγκη, για την οικονομία μας, για τις Τράπεζες, δηλαδή για την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα είχαμε και τα έχουμε ανάγκη για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Άρα είναι χρήσιμοι και οι Ευρωπαίοι που μας δίνουν τα 150 δις και θα μας δώσουν και τα άλλα 90 έως τα 240 δις ευρώ. Ίσως δεν ξέρετε ότι από τα 150, τα 75, δηλαδή τα μισά, καταβλήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, όσο στην Ελλάδα είχαμε προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της 6ης Μαΐου και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών και των διαβουλεύσεων.

Γι' αυτό καλούσα τα άλλα Κόμματα να πουν τι εννοούν όσοι αυτοχαρακτηρίζονται αντιμνημονιακοί και ζητούν μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Να μην παίρναμε τα 75 δισεκατομμύρια που ερχόντουσαν;

Έχω ρωτήσει την προηγούμενη Δευτέρα τα Κόμματα που μιλούν ακόμη για καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Παρότι οι Έλληνες κάνουν ένα μικρό παιχνίδι με την αλήθεια πιστεύοντας ότι δεν εννοούν αυτό που λένε όσοι μιλάνε για καταγγελία, αλλά το λένε και έχει σημασία το τι λέμε.

Έχει σημασία να οικοδομούμε τη σχέση μας πάνω στην αλήθεια και όχι πάνω σε ένα κατά συνθήκην ψεύδος, γιατί το κατά συνθήκην προεκλογικό ψεύδος στρέφεται τελικά κατά του πολίτη, κατά του λαού, κατά της οικονομίας, κατά της πατρίδας. Και εμείς το έχουμε κάνει αυτό στο παρελθόν και έχουμε αναλάβει την ευθύνη μας και δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε, κι αυτό είναι μια θεμελιώδης ποιοτική και ηθική διαφορά στη δική μας συμπεριφορά.

Καλούσα λοιπόν όλες τις τελευταίες ημέρες τα Κόμματα που δηλώνουν αντιμνημονιακά και καταγγελτικά να μας πουν: θέλουν να πάρουμε τις επόμενες δόσεις; Θέλουν να πάρουμε τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση και τη στήριξη των Τραπεζών, όχι των μεγαλομετόχων τραπεζιτών, αλλά των καταθετών. Γιατί τα λεφτά αυτά έρχονται για να προστατεύσουν τα 170 δισεκατομμύρια καταθέσεων που είναι ο κόπος, ο ιδρώτας και το κομπόδεμα του ελληνικού λαού. Θέλουν.

Άρα λοιπόν να το κεκτημένο. Να τα θετικά της δανειακής σύμβασης. Είναι σημαντικό να προστατεύονται οι καταθέσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε λεφτά στο ταμείο για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι σημαντικό να πάρουμε τα λεφτά που πήραμε, 30 δισεκατομμύρια, για να μπορέσουμε με αυτά να κουρέψουμε 106 δισεκατομμύρια χρέους που είχαν στα χέρια τους οι ιδιώτες διεθνώς, μειώνοντας το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ, κάνοντας δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει γίνει στα διεθνή χρονικά, πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση που έγινε σε χώρες όπως η Αργεντινή για παράδειγμα.

Είναι θετικό να παίρνουμε λεφτά προκειμένου να τονώσουμε τη ρευστότητα στην αγορά, να πάρουν κεφάλαια κίνησης οι επιχειρήσεις, να κρατηθούν στη ζωή, να κρατήσουν εργαζόμενους, να προσλάβουν νέους ανέργους; Είναι.

Είναι θετικό να έχουμε τα λεφτά για να δώσουμε πίσω τον ΦΠΑ που χρωστάει το κράτος; Είναι θετικό. Διψάει η αγορά, διψάει η Πελοπόννησος, η Κορινθία, όλη η Ελλάδα. Είναι θετικό να πάρουμε 6,5 δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε τις οφειλές του κράτους στις επιχειρήσεις; Περιμένει η αγορά και διψάει, 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος.

Είναι σημαντικό να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον υποχρεωτικό δανεισμό που κάνουν στο κράτος, 10 δις με τα έντοκα γραμμάτια, ώστε αυτά τα λεφτά να πέσουν ως ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης; Είναι σημαντικό.

Είναι σημαντικό να έρθουν τα διαρθρωτικά ταμεία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ξεμπλοκάρει τα μεγάλα έργα, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες στην Πελοπόννησο; Είναι σημαντικό να δουλέψουν τα εργοτάξια, οι υπεργολάβοι, οι εργαζόμενοι, η τοπική οικονομία.

Είναι σημαντικό να πάρουμε τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ανεργία των νέων, για κατάρτιση, για νεανική επιχειρηματικότητα, για κοινωφελή εργασία, για αυτεπιστασία στους Δήμους; Είναι.

120.000 θέσεις δίνει μόνον το πρόγραμμα αυτεπιστασίας των Δήμων σε νέους ανθρώπους. 100.000 θέσεις εργασίας δίνουν τα μεγάλα έργα αν ξεμπλοκαριστούν. Το 1/4 της ανεργίας που έχουμε, που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, και στις νεανικές ηλικίες ξεπερνάει το 52% του ενεργού πληθυσμού. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Πού οικοδομείται η πρότασή μας; Στη βασική ιδέα η δημοσιονομική προσαρμογή να μη γίνει μέχρι το τέλος του ΄14, αλλά να παραταθεί για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, και ήδη έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι στον έναν παραπάνω χρόνο και έχουμε βρει τα λεφτά για τον έναν παραπάνω χρόνο και μπορούμε να βρούμε τα λεφτά για άλλους δύο επιπλέον χρόνους, ώστε να γίνει πιο ήπια, πιο ομαλή, λιγότερο επώδυνη η προσαρμογή. Xωρίς περικοπές σε εισοδήματα, χωρίς νέα ύφεση, αλλά με ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε όμως συμφωνία μαζί τους, γιατί χρειαζόμαστε και κάποια μικρά πρόσθετα κονδύλια από αυτούς για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και μπορούμε να το πετύχουμε.

Πότε το πρότεινα αυτό; Όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τα ποσοστά του στις 7 Μαΐου; Όχι. Το έχω προτείνει στη Βουλή που διαλύθηκε, μιλώντας αμέσως μετά την εκλογή μου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 20 Μάρτη, το έχω προτείνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο αμέσως μετά το Πάσχα βλέποντας ότι ο Ολάντ εκλέγεται, ότι αλλάζουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας.

Τώρα τα σκεφτόμαστε και τα λέμε αυτά; Όχι. Λέμε ξανά αυτά για τα οποία αγωνιζόμασταν στη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να βγαίνουμε να τα λέμε δημαγωγώντας στις τηλεοράσεις. Έπρεπε να δίνουμε σιωπηλοί τη μάχη για την πατρίδα και τη σωτηρία την ταμειακή της χώρας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Γιατί δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς λαό. Όταν μιλάμε για τη χώρα εννοούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και κυρίως τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αγωνιζόμασταν να τους πείσουμε «μη ζητάτε περικοπές εισοδημάτων, τροφοδοτείτε την ύφεση. Μη ζητάτε πρόσθετα μέτρα για συνταξιούχους και μισθωτούς, δεν τα αντέχει η κοινωνία.

Αγωνιζόμασταν να τους πείσουμε ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη άνεση στο χρόνο προσαρμογής. Ότι δεν έχει νόημα να πολώνουμε και να απογοητεύουμε έναν ολόκληρο λαό. Όλα όταν τα λέγαμε αυτά ήμασταν από κάτω. Δεν είχαμε μειώσει το χρέος, δεν είχαμε πάρει το νέο δάνειο, δεν είχαμε εισπράξει τα 150 δις και μιλούσαμε με ένα πολιτικό συσχετισμό ο οποίος ήταν απολύτως γκρίζος, συντηρητικός. Οι ομογάλακτοι αδερφοί του κ. Σαμαρά, τα συντηρητικά κόμματα είναι αυτά που κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τώρα αυτά που τους λέμε τα καταλαβαίνουν γιατί τα ξέρουν. Ξέρουν τι ήταν αυτά που είχαμε πει, τι ζητούσαμε και πού αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο, να βρεθούμε με το κεκτημένο με το οποίο έχουμε βρεθεί σήμερα.

            Μειωμένο χρέος, μειωμένοι τόκοι, βιώσιμο χρέος, εξασφαλισμένο δάνειο και τη δυνατότητα να πέσουν λεφτά στην αγορά για επενδύσεις και απασχόληση. Άρα πάνω σε αυτό οικοδομούμε την πρόταση μας των 6 σημείων. Όχι νέες περικοπές στα εισοδήματα, όχι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν το αντέχει η κοινωνία, δεν το αντέχει η οικονομία, χρειαζόμαστε ζήτηση για την ανάπτυξη.

Το δεύτερο σημείο είναι οι εργασιακές σχέσεις στις συλλογικές συμβάσεις. Ποτέ δεν θέλησε η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων.

Επιβλήθηκε αυτό μέσα στον συσχετισμό των δυνάμεων επειδή και κάποιοι κύκλοι επιχειρηματικοί ελληνικοί το ζητούσανε μυστικά από την τρόικα και επέμεναν. Και το έχω πει αυτό κατ’ επανάληψη. Και ξέρουμε ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν τις επαφές απ' ευθείας με την τρόικα ερήμην της κυβέρνησης. Δώσαμε αγώνα με τον τότε Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας να τους πείσουμε ότι πρέπει στην Ελλάδα να ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα θέματα αυτά.

Τρίτο σημείο. Μέσα από τη δανειακή σύμβαση μπορούν να πέσουν άμεσα 50 δις στην αγορά, στις επιχειρήσεις για ανάπτυξη και απασχόληση.

Από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, από την επιστροφή των καταθέσεων, γιατί οι Έλληνες πήραν 75 δις από τις Τράπεζες και φιλοδοξούμε μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον πολλά από αυτά να γυρίσουν. Μέσα από την επιστροφή του ΦΠΑ και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Μέσα από την αλλαγή των κανόνων του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» που έχουμε προτείνει για να μην αποκλείεται κάποιος και μπαίνει στη μαύρη λίστα επειδή του έσκασε μια επιταγή μέσα στην ανέχεια και την έλλειψη τζίρου της αγοράς. Μέσα από τις προτάσεις που έχουμε κάνει για να κινηθεί το Ταμείο Προστασίας και Εγγύησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης με ένα μόνο σκοπό: κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις.

Το τέταρτο σημείο είναι το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων για το οποίο μίλησα. Το πέμπτο σημείο είναι το αναπτυξιακό πακέτο της Ε.Ε. να μετατραπεί από λόγια σε πράξεις. Να λειτουργήσει αντιγραφειοκρατικά η Κομισιόν, να λειτουργήσει αντιγραφειοκρατικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να μη ζητάει εγγυήσεις με ρήτρα δραχμής όταν θέλει να βοηθήσει σε ένα ελληνικό έργο, να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα και μεγάλα διμερή προγράμματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Και έκτο σημείο αυτό που σας είπα για το Κοινωνικό Ταμείο, για την ανεργία την νέων, με άμεσα μέτρα και άμεσο αποτέλεσμα. Άμεσο. Υλοποιήσιμο σε εβδομάδες, σε μήνες. Αυτή είναι η πρόταση μας και σας εξηγώ πώς έχει προκύψει και πώς τεκμηριώνεται. Και αυτή γίνεται δεκτή από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που είναι το στήριγμα μας και το μέσον για να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Όχι με κραυγές, όχι με μαγκιές, αλλά με προτάσεις, αξιοπιστία, διάλογο, τεκμηρίωση, γνώση, αγώνα.

Υπάρχει τώρα το εξής παράδοξο. Πιστεύω είναι πολλοί οι Έλληνες που καταλαβαίνουν ότι το μόνο που μπορεί να γίνει, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτό που λέμε. Οργανωμένη, συμφωνημένη με τους εταίρους αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης, παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τα 6 σημεία, αλλά κρατάμε το δάνειο, κρατάμε τη μείωση του χρέους, κρατάμε το Ταμείο μας με λεφτά που τα χρειαζόμαστε.

Ίσως όμως κάποιοι κάνουν την πονηρή σκέψη ότι αφού αυτή είναι η μόνη διέξοδος και η μόνη λύση, εκεί θα πάμε, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουμε και ανεξαρτήτως του ποιος αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα πράγματα και να διαπραγματευτεί. Δεν είναι αυτό μια σωστή και υπεύθυνη λύση, γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, αν οικοδομείς το μέλλον σου σε ένα ψέμα, δηλαδή σε μια αμοιβαία παραπλάνηση, είσαι καταδικασμένος να ζήσεις την επανάληψη της ιστορίας που έχει ζήσει η χώρα.

 Πρέπει να οικοδομήσουμε τη σχέση μας στην αλήθεια και την αξιοπιστία. Κι εμείς που έχουμε κάνει τα δικά μας λάθη και έχουμε υποστεί πολύ μεγάλες συνέπειες και πολιτικές και ηθικές και συναισθηματικές, δεν μπορούμε να μπούμε στο παιχνίδι αυτό. Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει.

Τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη κυβερνητική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί με ασφάλεια και προοπτική για τη χώρα είναι η πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ, η πλατφόρμα της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς.

Προσέξτε όμως. Δεν σημαίνει αυτό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει το συμπλήρωμα και η τσόντα του ενός ή του άλλου για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Δεν μας ενδιαφέρει να υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες. Δεν θα υπάρξουν γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες στις 18 Ιουνίου.

Μας ενδιαφέρει όμως να προσδιορίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, να δώσουμε αισιοδοξία στον άνεργο, μέλλον στο νέο. Άρα ούτως ή άλλως η μόνη λύση είναι κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά που την εκφράζει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ισοτιμία.

Δεν είναι όμως Κεντροαριστερά ο τυχοδιωκτισμός, ο καιροσκοπισμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, το παιχνίδι με τη φωτιά. Δεν είναι Κεντροαριστερά να υποδύεσαι εν έτει 2012 τη χειρότερη, την πιο πελατειακή και παλαιοκομματική όψη του ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό είναι ρετρό, δεν είναι ανανέωση και ριζοσπαστισμός. Αυτό είναι επιστροφή στις κακές όψεις του παρελθόντος.

Και δεν εννοώ επιστροφή στη δεκαετία του ’80 των μεγάλων τομών και αποφάσεων, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε την εικόνα της χώρας. Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ριζοσπάστης και έκανε αλλαγές. Τώρα, κάποιοι κάνουν το ριζοσπάστη, τον λαϊκιστή και το δημαγωγό, στο όνομα της συντήρησης και της ακινησίας, που στην πραγματικότητα υποστηρίζει τα πιο κατεστημένα συμφέροντα στον τόπο αυτό.

Πέρα της επένδυσης που κάνει στο παρασκήνιο με υπόγειο τρόπο το οριζόντιο «κόμμα της δραχμής», που εκφράζει όσους έβγαλαν τα λεφτά τους σε ευρώ έξω και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα της δραχμής, όχι μόνο τη δημόσια αλλά και τις ιδιωτικές περιουσίες. Για να μιλάμε καθαρά στον τόπο αυτό, γιατί όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Γι' αυτό εμείς, φίλες και φίλοι, ανοίγουμε έναν πολυμέτωπο αγώνα γιατί είναι πολυπολικό το σύστημα. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά που οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο σε τυφλές εκλογές, με τη φενάκη της αυτοδυναμίας. Δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής και αυτοσυνειδησίας για το σημείο στο οποίο παρέδωσε τη χώρα, κατεστραμμένη το 2009 και τώρα η συσπείρωση δεν είναι συσπείρωση της Κεντροδεξιάς, αλλά συσπείρωση μιας καθαρής Δεξιάς, συντηρητικής Παράταξης με βασική δεξαμενή τους υπερσυντηρητικούς χώρους της, όχι τους κεντρώους χώρους της.

Ανοίγουμε φυσικά και μέτωπο με κάθε εκδοχή δήθεν αριστερής δημαγωγίας και λαϊκισμού. Και δεν θέλουμε να βλέπουμε το επικίνδυνο παιχνίδι του διφορούμενου και επαμφοτερίζοντος λόγου, όπου άλλα λέει ο ένας άλλα λέει ο άλλος, άλλος μιλάει προσωπικά άλλος μιλάει υπεύθυνα, αλλάζουμε κάθε μέρα άποψη και τελικά δεν ξέρει ο πολίτης ποιον ψηφίζει, για ποια πολιτική.

Εμείς μιλάμε στην κοινωνία. Ναι, εμείς που σηκώσαμε το βάρος των επώδυνων μέτρων και δεχτήκαμε την οργή του κόσμου και χάσαμε ένα μεγάλο μέρος της Παράταξή μας, εμείς κοιτάμε στα μάτια τον άνεργο και του λέμε: «Φίλε άνεργε ποιος άλλος σου δίνει συγκεκριμένη λύση και συγκεκριμένο σχέδιο; Πως θα βρεις δουλειά; Θα βρεις δουλειά με μια χώρα που δεν θα έχει επενδύσεις; Δεν θα έχει ρευστότητα; Δεν θα έχει επιχειρήσεις να λειτουργούν γιατί δεν θα έχουν κεφάλαιο κίνησης;».

Ναι, έχουν πολύ μεγάλη σημασία μέτρα υποστήριξης των ανέργων, τα επιδόματα, η καθολική υγειονομική περίθαλψη που έχουμε προτείνει χωρίς αριθμό ενσήμων, έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει η αυτεπιστασία των Δήμων και η κοινωφελής εργασία και το πρόγραμμα για την κατάρτιση, αλλά θέλει δουλειά μόνιμη. Η δουλειά η μόνιμη χρειάζεται επένδυση και δημιουργία θέσεων εργασίας. Στηρίζω τις επιχειρήσεις στηρίζω τον άνεργο, με τους τρόπους που είπαμε.

Ποιος άλλος έχει πει συγκεκριμένους τρόπους για να πέσει χρήμα στην αγορά για την ανάπτυξη και την απασχόλησης; Κανείς. Εμείς μιλάμε στο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, τον ακάλυπτο που δεν ενδιαφέρεται για τις συλλογικές συμβάσεις παρ' ότι έχουν τεράστια σημασία, γιατί του μειώνεται ο μισθός στο επίπεδο της ατομικής σύμβασης εργασίας, γιατί η επιχείρηση είτε είναι σε ανάγκη, είτε εκβιάζει λόγω της κατάστασης. Αλλά υπάρχουν και πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κατάσταση ανάγκης, που ο εργοδότης δουλεύει πλάι – πλάι με τον εργαζόμενο και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Και το ξέρετε πολύ καλά κι εδώ στην Κορινθία και στην Πελοπόννησο.

Ποιος ευθύνεται για την κρίση στον τουρισμό λόγω ακυβερνησίας και εσφαλμένων  μηνυμάτων στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης; Αυτό θα μεγαλώσει την ύφεση και την ανεργία στον τουριστικό τομέα.

Ποιος τολμά να πει στον Έλληνα αγρότη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Ουγγαρία αρνήθηκε να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, απεφάσισε να της κόψει τα κοινοτικά κονδύλια. Ποιος τολμά να πει στον συνταξιούχο ότι ναι, έγιναν περικοπές στα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα άδειας, ναι. Υπάρχει πρόβλημα με τα επικουρικά Ταμεία, τα οποία δεν επιχορηγούνται από το κράτος, έχουν διπλή χρηματοδότηση: εργοδότες – εργαζόμενοι.

Ποιος εγγυάται στον συνταξιούχο ότι θα του καταβληθούν οι επόμενες συντάξεις του οι επικουρικές; Ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο; Αφορά το Μάιο και τον Ιούνιο; Εκεί σταματάει το μυαλό τους και ο ορίζοντάς τους; Εμείς λοιπόν μιλάμε στον άνεργο, στο μισθωτό, στον συνταξιούχο, στον αγρότη. Άρα εμείς θα δίνουμε καθαρές απαντήσεις στα δυο καθαρά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν δυο πόλοι, υπάρχει πολυπολικό σύστημα υπάρχει μία πρόταση συγκροτημένη, αναγκαστική κατά βάθος. Κυβέρνηση δεν γίνεται χωρίς το ΠΑΣΟΚ, η μόνη πολιτική είναι αυτή που προτείνουμε, έχει σημασία η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ψήφος ασφάλειας, προοπτικής, ελπίδας.

Φίλες και φίλοι της Κορινθίας, ταυτόχρονα πηγαίνοντας προς τις εκλογές ανασυγκροτούμε την Παράταξη. Έχουμε σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. Εσείς πρέπει να πάρετε την υπόθεση αυτή στα χέρια σας, οι πολίτες του χώρου, οι πολίτες της Παράταξης, για να πετύχουμε τους εκλογικούς μας στόχους, για να έχουμε ισχυρή παρουσία σε όλους τους νομούς, στην Κορινθία σε όλη την Πελοπόννησο σε όλη την Ελλάδα και για να ξαναγεννήσουμε το ΠΑΣΟΚ το λαϊκό, το πατριωτικό, το κεντροαριστερό, της δημοκρατικής παράδοσης.

Το ΠΑΣΟΚ που ονειρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ που έφερε στην Ελλάδα τη μεγάλη Αλλαγή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα επιτεύγματα, αυτά, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας, που έφτιαξαν μια ρωμαλέα Μεσαία Τάξη, που έδωσαν απάντηση στους αδικημένους και τους απόκληρους ολόκληρων δεκαετιών, από τον Εμφύλιο και μετά.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 13%. Είναι το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει την κεντρική τάση της ελληνικής κοινωνίας, την ψυχή του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το δικό μας ΠΑΣΟΚ, η δική μας Δημοκρατική Παράταξη.

Εμπρός λοιπόν, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι, ας πάρουμε αυτή την υπόθεση στα χέρια μας για να σταθεί η χώρα όρθια, για να δώσουμε ελπίδα στον Έλληνα, για να έχουμε την ικανοποίηση ότι η Ελλάδα ξαναβρήκε την ισότιμη θέση της, στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Γεια σας και με τη νίκη.

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2012

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών



https://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375