Θεσσαλονίκη , 9 Ιουνίου 2012

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση-συζήτηση με τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη

left-red-arrowΚαλησπέρα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο, γιατί βρισκόμαστε στο δικό τους χώρο.

Χαίρομαι γιατί βλέπω αυτόν τον χώρο, που είναι ένας χώρος θεσμικός, συμβατικός να είναι σήμερα πιο όμορφος και πιο δυναμικός, γιατί τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων τα έχετε καταλάβει εσείς, νέοι άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, αγόρια και κορίτσια. Και είναι μεγάλη η χαρά για εμένα το να συζητήσουμε σήμερα γύρω από την πολιτική κατάσταση, την προοπτική της χώρας και της οικονομίας, γύρω από τα δικά σας προβλήματα και τα δικά σας όνειρα γιατί πρέπει να αρχίσουμε να ξαναονειρευόμαστε στην πατρίδα μας. Αλίμονο αν η δική σας γενιά, η γενιά των νέων Ελλήνων πάψει να ονειρεύεται!

Χαίρομαι επίσης γιατί βλέπω εδώ πρόσωπα δυναμικά, αποφασισμένα να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Γιατί η χώρα μας χρειάζεται πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεπεράσει μια κρίση, που δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, αλλά έχει δυστυχώς μεγάλο βάθος. Και πρέπει να συγκρουστούμε με το συλλογικό μας εαυτό προκειμένου να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της χώρας, όχι μόνο του κράτους, όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας.

Και εσείς θα μας βοηθήσετε. Εσείς πρέπει να γίνετε οι συγγραφείς αυτής της νέας αφήγησης για το μέλλον της Ελλάδας, για την πραγματική Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και αυτό είναι δύσκολο, γιατί δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, συσπειρώνεται σε μια συντηρητική βάση. Εμφανίζεται ένας δήθεν ριζοσπαστισμός, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα επαγγέλλεται την ακινησία, την στροφή στο παρελθόν, τον κρατισμό, τον συντεχνιασμό. Δεν ονειρεύεται και δεν σχεδιάζει την Ελλάδα του 2020 του 2030, αλλά θέλει την επιστροφή στην Ελλάδα του ’80 του ’70 μερικές φορές στη δεκαετία του ’50.

Το πρωί, μιλώντας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της βόρειας Ελλάδας, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την κατάσταση της χώρας. Θα θυμίσω με λίγες φράσεις τι είπα, απλά και μόνο για να τροφοδοτήσω τη σημερινή συζήτηση μαζί σας.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός πολιτικού αδιεξόδου, που θα κάνει ακόμη πιο οξύ το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Διασπάται η κοινωνική συνοχή και η εθνική ενότητα. Στην κοινωνία διαχέεται ένταση και βία, ακυρώνονται βασικοί κανόνες της πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης των Ελλήνων.

Από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση. Για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, γιατί διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα!- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης. Εκεί είχαμε ένα δικομματισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα εκλογικής δύναμης, τώρα έχουμε ένα δήθεν δικομματισμό, που δεν δικαιολογείται από τους αριθμούς.

Όσοι σκέφτονται ότι τη λύση τη δίνει το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν ξέρουν καλή αριθμητική. Γιατί ούτε με τις 50 έδρες σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία να έχει νομιμοποίηση, αντοχή, κοινωνική στήριξη, ικανότητα εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης της χώρας.

Οι Έλληνες θέλουν να εκπροσωπούνται, να αντιπροσωπεύονται στη νέα κυβέρνηση. Δεν θέλουν να γίνει τίποτε ερήμην τους και σωστά και οι ξένοι θέλουν να έχουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα που δεσμεύεται.

Άρα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής συνευθύνης και εθνικής ενότητας. Αλλιώς δεν πείθεται κανείς. Ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση η οποία δεσμεύεται μακροχρόνια για τη χώρα και η υπογραφή της έχει αξία.

Άρα πρέπει να σπάσει ο τεχνητός διπολισμός, πρέπει να αναδειχθεί ο πόλος της ευθύνης. Ο πόλος της εγγύησης. Η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλει το εύρος της συνεργασίας που απαιτείται. Η μόνη δύναμη που προτείνει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Το ΠΑΣΟΚ.

Είναι παράδοξο αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, που ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, που σήκωσε το βάρος της κρίσης, βάρος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογούσε, γιατί άλλοι κρύφτηκαν σιώπησαν διάλεξαν την ευκολία της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, που έχασε συντριπτικά μεγάλο μέρος της δύναμής του και που έχει ως προτεραιότητά του να ανασυσταθεί, να ανασυγκροτηθεί, να ξαναφτιάξει την φυσιογνωμία του. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν καλείται, εκ των πραγμάτων, λόγω του αδιεξόδου να εγγυηθεί τη λύση. Και θα το κάνουμε αυτό. Όχι γιατί θέλουμε να μείνουμε σε καρέκλες κυβερνητικές που δεν τις θέλουμε. Ας πάρουν άλλοι να δουν τη «γλύκα» αυτής της ευθύνης. Αλλά γιατί, πρωτίστως, υπάρχουμε χάριν του έθνους και πρέπει να δώσουμε απάντηση στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Άρα διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Θα στείλω αύριο μια επιστολή με τα οκτώ βασικά σημεία και θα ζητώ από τους Αρχηγούς των άλλων Κομμάτων να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή. Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης εθνικής ευθύνης, με σεβασμό στη δημοκρατία, με όλες τις θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία, που απαιτούνται για να λειτουργεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα.  Ένα κράτος Δικαίου, μια πολιτεία που αμύνεται στη βία. Μια πολιτεία που κρατάει ενωμένη την κοινωνία και προσφέρει στους πολίτες ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα σύγχρονη, ανταγωνιστική.

Δεύτερον, πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα διαπραγματευτούμε τη δεύτερη φάση της σύμβασης, γιατί εμείς διαπραγματευτήκαμε εν μέσω πολλών δυσκολιών την πρώτη φάση: πηγαίνοντας σε εκλογές, με υπονομευμένο εσωτερικό μέτωπο, με μια συντηρητική δεξιά Ευρώπη απέναντί μας. Χωρίς να υπάρχει Πρόεδρος Ολάντ. Χωρίς να έχουν κινητοποιηθεί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Και έχω πει ποια είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να αναθεωρηθεί η σύμβαση. Είναι αυτά, για τα οποία αγωνιστήκαμε, αυτά για τα οποία παλέψαμε. Σε πολλά πετύχαμε σε άλλα αποτύχαμε, αλλά πετύχαμε να βάλουμε τη ρήτρα της αναθεώρησης που προβλέπεται στη σύμβαση.

Άρα είναι διαδικασία της σύμβασης στην οποία είναι υποχρεωμένοι να μετάσχουν οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευτυχώς που προλάβαμε. Γιατί αν είχε προηγηθεί η Ισπανία, δεν θα πετυχαίναμε όλα αυτά που πετύχαμε: τη μείωση του χρέους, τη μείωση των τόκων, τη μείωση των επιτοκίων, τη στήριξη των Τραπεζών, τη στήριξη της ρευστότητας. Δείτε τι γίνεται τώρα με τις ισπανικές Τράπεζες.

Το επόμενο σημείο είναι η παράταση για τρία χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά αυτό σημαίνει χρόνια με έλλειμμα που πρέπει να μας στηρίζει κάποιος. Άρα θέλουμε παραπάνω χρηματοδότηση, γιατί θα διογκώνουμε το χρέος και πρέπει να ξανακάνουμε το χρέος βιώσιμο. Για να μπορέσουμε επιτέλους να γίνουμε ανεξάρτητοι, έστω να αποκτήσουμε βιώσιμο χρέος καθ’ οδόν προς το 2020.

Και εξηγώ στην επιστολή πως μπορεί να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Και θα πω αύριο στη διακαναλική συνέντευξη ποιό είναι το ολοκληρωμένο και απώτερο σχέδιό μου για τη μείωση του χρέους. Σας λέω τώρα ότι μειώσαμε το χρέος 53,5 ποσοστιαίες μονάδες στο χρέος  που είχαν στα χέρια τους οι ιδιώτες διεθνώς. Κερδίσαμε 110 δις. Αυτοί έχασαν το 75% σε καθαρή παρούσα αξία σε σχέση με τα χαρτιά που είχαν.

Τώρα με τη βοήθεια των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που θα κερδίσουν πολλά από την υπόθεση αυτή, θα αποκαταστήσουν τις απώλειές τους και θα πάνε ακόμη παραπάνω. Μπορούμε να κερδίσουμε 30 μονάδες χρέους. Και το απώτερο σχέδιο που θα παρουσιάσω αύριο αλλά αυτό θα το κρατήσω για αύριο, μας δίνει μια προοπτική, μια «καβάτζα» για τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες χρέους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 50 μονάδες του ΑΕΠ εκφραζόμενες σε χρέος.

Με απλές κινήσεις, τις οποίες τις έχουμε ανοίξει στη διαπραγμάτευση, τα έχουμε πει στην πρώτη φάση. Ξέρουμε τι ζητάμε, από ποιους τα ζητάμε, γιατί τα ζητάμε.

Πρέπει βεβαίως να συμφωνήσουμε και στα άλλα σημεία τα οποία περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα που έχουμε παρουσιάσει. Δηλαδή να συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ανάγκη από οικονομική δραστηριότητα, από επενδύσεις, από ανάπτυξη, από θέσεις δουλειάς. Γιατί εδώ ακούμε προτάσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα αποθαρρύνουν κάθε οικονομική δραστηριότητα κάθε επένδυση και αυτό εμφανίζεται ως πρόοδος και ως ριζοσπαστισμός.

Και βεβαίως, πρέπει να συμφωνήσουμε στο κοινωνικό πακέτο, το οποίο αφορά πρωτίστως εσάς τους νέους. Το πακέτο για την ανεργία των νέων για την αυτεπιστασία των δήμων, για την κοινωφελή εργασία, για την κατάρτιση, για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Δεν θέλω να επαναλάβω την πρωινή μου ομιλία. Θέλω να θυμίσω μερικά κρίσιμα σημεία πάνω στα οποία πρέπει να κινηθεί ο «καμβάς» της επόμενης εβδομάδας γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει την άλλη Κυριακή το βράδυ η χώρα να μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Βιώσιμη κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Και πρέπει από τη Δευτέρα να γίνουν κινήσεις που στηρίζουν και δεν υπονομεύουν την οικονομία.

Γιατί αυτοί οι δύο μήνες προεκλογικής περιόδου -στην πραγματικότητα 8 μήνες, άρχισε το Νοέμβριο η προεκλογική περίοδος- είναι τραγική για τη χώρα, για τον τουρισμό, για την ενέργεια, για τις Τράπεζες. Πρέπει αυτό να σπάσει.

Και πρέπει να σας πω ότι τα μηνύματα που στέλνουμε διεθνώς είναι δυστυχώς μηνύματα αρνητικά. Στέλνουμε το μήνυμα μιας χώρας η οποία δεν έχει στρατηγική, δεν έχει ρυθμό, δεν έχει καμβά. Και αυτό μας αδικεί, αδικεί την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν μόνοι μας να τροφοδοτούμε την ύφεση και την ανεργία και να ακυρώνουμε τις ελπίδες τις δικές σας. Τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, των νέων αγροτών, των νέων οι οποίοι μπορούν να είναι πραγματικά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ανάπτυξης.

Είχα την ευκαιρία χτες να μιλήσω με νέους αγρότες. Μα ήταν όλοι τους εξαιρετικοί. Ο καθένας είχε να πει κάτι σημαντικό. Μια ιδέα για το νέο αγροτικό συνεταιρισμό, για νέα προϊόντα, νέα προϊόντα που απορροφούνται στην αγορά διεθνώς, που ανεβάζουν την εθνική οικονομία. Βιολογικά προϊόντα, σπιρουλίνα, στέβια, νέες ιδέες για νέους παραγωγούς.

Είχα την ευκαιρία στην Αθήνα να μιλήσω με νέους επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, βιολόγους, μηχανικούς, ανθρώπους της έρευνας. Βλέπω συνεχώς ανθρώπους που αγωνιούν. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε, αυτή είναι η Ελλάδα που δημιουργεί. Η δική σας Ελλάδα είναι η Ελλάδα που μας αξίζει όλους μας και δυστυχώς κάποιοι θέλουν να σας την πάρουν μέσα από τα χέρια. Μην τους αφήσετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: ΠαιδείαΘεσσαλονίκηΠολιτικές Ομιλίες, 2012