Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012

 

Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην Εθνική Συνδιάσκεψη για τη διαδικασία ανασύστασης της παράταξης

left-red-arrowΦίλες και φίλοι παρακολούθησα από το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης όλες σχεδόν τις ομιλίες και έχω πλήρη αίσθηση του πνεύματος που αναπτύχθηκε στην αίθουσα αυτή σήμερα και θέλω λοιπόν εξ ονόματος όλων σας, να αντλήσω τα συμπεράσματα της σημερινής δυναμικής διαδικασίας.

Το κεντρικό μήνυμα της σημερινής εναρκτήριας Συνδιάσκεψης, ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιο είναι: είστε εσείς οι ίδιοι. Με τη δυναμική σας παρουσία, την αισιοδοξία σας, την ετοιμότητά σας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς γιατί είστε εδώ. Αποδείξατε σήμερα πως το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό, έχει πίστη, αγωνιστικότητα, ιστορική αυτοσυνειδησία. Το ΠΑΣΟΚ με εσάς έδειξε σήμερα απευθυνόμενο στον ελληνικό λαό ότι το μέλλον του ανήκει. Και είναι ωραία η ιστορική σύμπτωση που ανέδειξε ο Γιάννης Σουλαδάκης, η εναρκτήρια Συνδιάσκεψη της ανασύστασης, να συμπίπτει σχεδόν χρονικά με την πρώτη πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, του 1977. Μετά από 35 χρόνια πρέπει να αναλάβουμε ουσιαστικά τις ίδιες πρωτοβουλίες. 

Σας ευχαριστώ λοιπόν για την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μου, για την αντοχή σας και κυρίως για τις σκέψεις σας από όπου πηγάζει η πολιτική μας πρόταση. «Η σκέψη σου, πρότασή μας», λέει το σύνθημα της ανασύστασης.

Και επειδή τέθηκαν τα σχετικά ερωτήματα, δώσατε μόνοι σας απάντηση. Εσείς οι ίδιοι εγγυάστε την αυτοοργάνωση, τη δημοκρατική λειτουργία της Παράταξης, τη συλλογικότητά της. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα.

Το δεύτερο μήνυμα μας λέει πως η ανασύσταση δεν είναι μια οργανωτική επινόηση, δεν είναι μια πολιτική τακτική. Η ανασύσταση είναι υπαρξιακή ανάγκη της Παράταξης. Το μήνυμα που φέρατε από όλες τις περιοχές της χώρας, από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας είναι πως όλοι περιμένουν ριζικές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Ναι, του μικρότερου εκλογικά ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται όμως στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Πάνω μας εξακολουθούν να είναι –αν και με κακή πρόθεση συχνά- τα βλέμματα όλων, τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτές οι ριζικές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, θα γίνουν από εσάς. Από τους πολίτες, που συγκροτούν όχι μόνο την βάση, αλλά και την ψυχή της Παράταξής μας.

Περιμένουν όλοι –και αυτό θα τους δώσουμε- ανασύσταση με νέα, απλά οργανωτικά σχήματα. Όλοι πιστεύουμε στην αυτοοργάνωση, αλλά κατά βάθος όλοι θέλουμε ένα νέο στελεχικό δυναμικό, που να εκπροσωπεί αυθεντικά κάθε τοπική κοινωνία.

Η ανασύσταση γίνεται από όλους σας από όλους μας αντιληπτή ως επιστροφή στην κοινωνία, ως ένας ουσιαστικός ειλικρινής βαθύς διαρκής διάλογος με τους πολίτες. Με την ανασύσταση κινητοποιούμε τους πολίτες, δεν τους προκαταλαμβάνουμε, τους κινητοποιούμε και τους καλούμε να έρθουν και να συνδιαμορφώσουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας.

Υπάρχει κι ένα τρίτο ευκρινές μήνυμα. Σήμερα είπατε όλοι είπαμε όλοι ένα δυναμικό όχι. Δυναμικό και απόλυτο όχι, σε όσους παρασιτούν πολιτικά εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, σε όσους θεωρούν ότι η πολιτική τους παρουσία έγκειται στο να αναπαράγουν τη μιζέρια, την απαισιοδοξία, την γκρίνια και να τονίζουν το δικό τους προσωπικό ρόλο, χωρίς να έχουν συνείδηση της προσωπικής τους ευθύνης, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως τα μεγέθη άλλαξαν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έχουν αλλάξει όχι μόνο οι καταστάσεις, αλλά και οι ρόλοι των προσώπων.

Όποιοι νιώθουν χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς ότι ανήκουν στην Παράταξη αυτοοργανώνονται ισότιμα, χωρίς παραγοντισμούς, χωρίς πόζες. Έρχονται να φτιάξουμε μαζί τη νέα φυσιογνωμία της Παράταξης.

Σήμερα είπατε «όχι» στις ατομικές στρατηγικές, τους προσωπικούς μηχανισμούς νέου τύπου, που τάχα δήθεν εκφράζουν τάσεις ή ρεύματα. Ρεύμα είναι μια προσπάθεια με βάθος και παράδοση, όπως για παράδειγμα η Αριστερή πρωτοβουλία. Ρεύμα δεν είναι μικρές και ευκαιριακές παρέες.

Χαίρομαι γιατί από την αντίδρασή σας στη σχετική μου αναφορά, φάνηκε να συμφωνούμε όλοι δυναμικά πως δεν μας φταίνε ούτε το όνομα ούτε τα σύμβολα. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτά. Δικό μας καθήκον είναι να δώσουμε νέο, ζωντανό, επίκαιρο, αξιόπιστο περιεχόμενο στο όνομα και τα σύμβολά μας.

Φίλες και φίλοι σήμερα διατυπώσαμε με σαφήνεια το ιδεολογικό  αξιακό, πολιτικό, προγραμματικό στίγμα της Παράταξης. Συμφωνούμε όλοι πως το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος θα είναι πάντα δημοκρατικό, λαϊκό, πατριωτικό, ριζοσπαστικό. Ήταν και θα είναι πάντα μια δύναμη εθνικής ευθύνης. Εξέφραζε και εκφράζει πάντα τους Έλληνες δημοκράτες και σοσιαλιστές, εκφράζει πάντα τα μεγάλα ρεύματα της προόδου και των μεταρρυθμίσεων.

Εκφράζουμε και θα εκφράζουμε πάντα, αυτή είναι η φιλοδοξία μας ως μαζικό Κόμμα, ως πλειοψηφικό ρεύμα που θέλουμε να ξαναγίνουμε, όλο το φάσμα από τη συντηρητική Παράταξη μέχρι την κομμουνιστική Αριστερά.

Χαιρετίζω την παρουσία της αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και των Οικολόγων Πράσινων με το δικό τους ιδιαίτερο ύφος. Είμαστε ανοιχτοί στον ισότιμο διάλογο, το εννοούμε θα το κάνουμε. Το κάναμε. Και η σημερινή πράξη έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε ρυθμό στη διαδικασία της αυτοοργάνωσης. Έχετε στα χέρια σας τα δώδεκα σημεία για τη διαδικασία της αυτοοργάνωσης. Περιμένω προτάσεις, παρατηρήσεις, βελτιώσεις. Η επικοινωνία μας θα είναι πάντα αμφίδρομη.

Ήδη όμως από τώρα αρχίζουμε να κινούμαστε και συμβατικά, μέσω των γραφείων του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα γεωγραφικά επίπεδα, αλλά και μέσω του διαδικτύου. Αρχίζουμε από τώρα να φτιάχνουμε το νέο, αυθεντικό Μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ξανά νόημα στην έννοια και το ρόλο του μέλους του ΠΑΣΟΚ.

Αρχίζουμε σταδιακά τη συγκρότηση των νέων Οργανώσεων από κάτω, προς τα πάνω, σε δημοτική, νομαρχιακή και περιφερειακή βάση. Και παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα  να συγκροτήσουμε όλα τα αναγκαία δίκτυα στη βάση της κοινής επαγγελματικής δραστηριότητας, της κοινής εμπειρίας, των κοινών ενδιαφερόντων, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι πανταχού παρόν όπως είπα, μέσα στη κοινωνία, με ευελιξία, με ετοιμότητα, με λόγο, με ικανότητα παρέμβασης.

 Βαδίζουμε φίλες και φίλοι οργανωμένα στο συντακτικό μας συνέδριο που θα θέσει τις οργανωτικές και προγραμματικές βάσης της παράταξης, θα αποφασίσει για όλα.

Το συντακτικό συνέδριο δεν θα είναι παρέλαση αξιωματούχων. Το αποδείξαμε και σήμερα. Δεν θα είναι φιέστα. Θα είναι ένα κανονικό συνέδριο όπως αυτά που οργανώνουν όλα τα κόμματα με παράδοση και θεσμικό χαρακτήρα στην Ευρώπη. Όλα τα κανονικά, δημοκρατικά, συλλογικά κόμματα.

 Όμως φίλες και φίλοι και τελειώνω μ’ αυτό, ο ιστορικός και πολιτικός χρόνος δεν σταματάει, δεν μας περιμένει όσο εμείς ασχολούμαστε με την αυτοοργάνωση και την ανασύσταση της παράταξης.

Οι κρίσιμες προτεραιότητες της χώρας εξελίσσονται τις επόμενες εβδομάδες. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κουβαλά στους ώμους του ένα τεράστιο εθνικό βάρος. Είμαστε ως κόμμα εκλογικά και κοινοβουλευτικά μικρότερο, αλλά η ευθύνη μας είναι πάντα μεγάλη και οι προκλήσεις, οι εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις ακόμα μεγαλύτερες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Μόνο εμείς είπαμε τι σημαίνει αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης, μόνον εμείς προτείναμε συγκεκριμένα σημεία, μόνο εμείς παρουσιάσαμε συγκεκριμένα επιχειρήματα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαπραγμάτευσης και συζήτησης με τους εταίρους μας για την ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσίασα την εθνική στρατηγική όχι την κομματική πρόταση. Και είμαι βέβαιος ότι από τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αρχίζει σε λίγο στη Βουλή, θα προκύψει μέχρι την Κυριακή το βράδυ αυτό που για μας είναι προφανές και αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την χώρα, δεν υπάρχει άλλη εθνική γραμμή, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση. Θα έρθουν όλοι στα λόγια μας και αυτό θα είναι μια μεγάλη  πολιτική, ιδεολογική και ιστορική δικαίωση για την παράταξή μας.

Αύριο το πρωί θα έχω την ευκαιρία στη συνάντησή μου με την Τρόικα, με τους εκπροσώπους των θεσμικών εταίρων της χώρας να παρουσιάσω αυτά που είπα στη Κοινοβουλευτική ομάδα, αυτά που θα πούμε στη Βουλή, την εθνική στρατηγική. Και δεν θα μιλήσω εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσω όπως έχω υποχρέωση εξ ονόματος του έθνους, στο όνομα όλου του ελληνικού λαού.

Γιατί έτσι εννοούμε τον ρόλο της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης. Έτσι εννοούμε την δική μας ευθύνη. Και θα τιμήσουμε την ευθύνη που έχουμε ενώπιον του ελληνικού λαού.

Φίλες και φίλοι σήμερα εδώ με έναν ωραίο τρόπο ξανασυναντηθήκαμε ως πρόσωπα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Και το πρόσωπο είναι σπαθί. Είναι πάντα καθαρό και ευανάγνωστο, γιατί μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να ξανακοιτάξουμε κάθε Έλληνα πολίτη στα μάτια. Πρέπει να ξανασυναντηθούμε με όλη την ελληνική κοινωνία. Με τη δική μας νέα κοινωνική συμμαχία.

                        Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό και θα το κάνουμε. Βγαίνουμε όλες και όλοι. Βγαίνω και εγώ προσωπικά πολύ πιο αισιόδοξος μετά από τη σημερινή εναρκτήρια Συνδιάσκεψη. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε κάτι πολύ σημαντικό. Διαμορφώσαμε τον πιο καλό οιωνό για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, για το μέλλον της Παράταξης για το μέλλον της χώρας.

                        Σας ευχαριστώ, ξεκινάμε, προχωρούμε, κερδίζουμε.

                        Γεια σας.

 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2012