Αθήνα, 10 Απριλίου 2014

  

Εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και ήρθατε σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους της Ελιάς ενόψει των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Είναι καλός οιωνός το γεγονός ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ γίνεται την ημέρα που η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές, δηλαδή την ημέρα που, όπως είπα και μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό, η διεθνής αγορά επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό, χειροπιαστό και πρακτικό τρόπο την αλλαγή σελίδας, την επάνοδο της Ελλάδας, την κανονικότητα στην ομαλότητα, στη θέση μιας διεθνώς αξιόπιστης χώρας που είναι ένα ισότιμο πραγματικά κράτος μέλος της ευρωζώνης.

Η αγορά γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο βαθιές είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και πόσο σημαντικά είναι τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού. Είναι πραγματικά η σημερινή μέρα, μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό, στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται και υποβάλλονται στις θυσίες για να αποφύγει η χώρα την απόλυτη ταπείνωση, τον ευτελισμό, τη διάλυση, την πτώχευση, την ασύντακτη χρεοκοπία.

Ναι, είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έγινε Αργεντινή ή Βενεζουέλα. Είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια ξαναμπαίνει στις αγορές με τρόπο απολύτως συγκρίσιμο, θα έλεγα αριθμητικά καλύτερο από τον τρόπο που επανήλθαν στις αγορές η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

 

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τη στιγμή που έχουμε τέτοια ανταπόκριση από την αγορά, τη στιγμή που καλύπτεται η προσφορά μας οκτώ φορές και επιτυγχάνουμε τόσο χαμηλά επιτόκια ενόψει των συνθηκών, να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, να υπάρχουν πολιτικές -βγήκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες- που εκφράζουν τη λύπη τους, στην πραγματικότητα τη βαθιά ενόχλησή τους για την επιτυχία της χώρας.

Αυτό αποδεικνύεται ότι θέλουν το μνημόνιο. Αποδεικνύεται, όπως είπα, ότι ζουν ως πολιτικά παράσιτα λόγω του μνημονίου, μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου και της κρίσης. Και δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν εάν λείψει το μνημόνιο, εάν λείψει η κρίση, η επιτήρηση, η τρόικα.

«Πυροβολούμε τα πόδια μας», λέει ο κ. Τσίπρας, επειδή ξαναγυρίζουμε στις αγορές και γυρίζουμε με ένα επιτόκιο το οποίο είναι πάρα πολύ καλό για τις αγορές, αλλά είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο του δανείου που έχουμε πάρει στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Τον ευχαριστούμε, γιατί κατά βάθος μας συγχαίρει αναδρομικά, ενώ μας έχει καταγγείλει με τον πιο οξύ τρόπο, χυδαίο πολλές φορές, για την επιτυχία της δανειακής σύμβασης.

Πράγματι η δανειακή σύμβαση μας δίνει εντυπωσιακά χαμηλό επιτόκιο, μόλις 1,2%, στο δεύτερο πρόγραμμα που μας έχει χορηγηθεί μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Αλλά κάποιοι το έκαναν αυτό. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, κάποια πρόσωπα. Και εάν ένα κόμμα είναι αυτό που δικαιούται σήμερα να λέει ότι κάτι καταφέραμε, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ χάραξε αυτό το δύσκολο δρόμο μόνο του για ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ μόνο του, οι ηρωικές κοινοβουλευτικές του ομάδες των εκλογών των 2009 και των εκλογών του 2012, είναι αυτές που έχουν τραβήξει το κάρο και έχουν σηκώσει στην πλάτη τους αυτό το τεράστιο, το δυσανάλογο βάρος.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κατάφερε το 95% της δημοσιονομικής προσαρμογής, το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που το ΔΝΤ μας είπε χθες ότι είναι ήδη 1,5% και ως κυκλικά προσαρμοσμένο, δηλαδή λαμβανομένης υπόψη της ύφεσης, φτάνει το 5,5%. Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα, έχει συντελεστεί κατά το 95% περίπου πριν τις εκλογές του 2012.

Από τα 28 δισ. ευρώ της συνολικής προσαρμογής σε απόλυτους αριθμούς, τα 25 δισ. ευρώ είναι ένα επίτευγμα αμιγώς του ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο της κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία συμπράττουμε με τη Ν.Δ., κρατώντας όλες τις διαφορές, κρατώντας υψωμένες τις ιδεολογικές και αξιακές μας σημαίες. Και αυτές οι διαφορές, νομίζω, τις τελευταίες μέρες λόγω διαφόρων περιστατικών, φαίνονται πάρα πολύ καθαρά, υπογραμμίζονται, φαίνονται ανάγλυφα.

Γι’ αυτό έχει και πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος του προοδευτικού πόλου, γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τώρα λοιπόν ψάχνουν τα επιτόκια του μνημονίου και του δανείου. Αυτά τους αρέσουν. Μα, αυτά είναι επιτόκια διακρατικά. Είναι επιτόκια διαθεσμικά. Είναι επιτόκια μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας και διαπραγμάτευσης που έγινε. Και βέβαια, σημασία έχει το μέσο επιτόκιο που βαραίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα σε ένα διάστημα 30 ετών. Έτσι πρέπει να βλέπει κανείς τα πράγματα.

Η μεγάλη μας επιτυχία σε σχέση με το χρέος είναι ότι το 2012, το Μάρτιο, το κουρέψαμε σε ποσοστό 65% του ΑΕΠ. Το κουρέψαμε σε πραγματικούς όρους, δηλαδή με όρους καθαρής παρούσας αξίας, 160 δισ. ευρώ, 80% του ΑΕΠ με ονομαστικούς όρους, 65% του ΑΕΠ. Αν υπολογίσουμε ότι διαθέσαμε και 14 δισ. ευρώ για τις μη συστημικές τράπεζες που έπρεπε να εκκαθαριστούν, ας αφαιρέσουμε 7% και να πούμε ότι το μειώσαμε κατά 58% σε όρους ονομαστικούς και κατά περίπου 75% σε όρους καθαρά παρούσης αξίας.

Αλλά δεν κάναμε μόνο αυτό. Κάναμε μια εντυπωσιακή, τη μεγαλύτερη διεθνώς αναδιάρθρωση, γιατί το χρέος έγινε ένα χρέος 30 ετών, με πολύ καλά τακτοποιημένες λήξεις, με περίοδο χάρητος και κυρίως με ένα εντυπωσιακά μικρό μέσο επιτόκιο. Το μέσο επιτόκιο από περίπου 4,9% που ήταν, το κάναμε 2,1% συνολικά και τώρα έχουμε το περιθώριο να γυρίσουμε στις αγορές, να δανειζόμαστε, φυσικά με μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι το διακυβερνητικό δάνειο που παίρνουμε από τους εταίρους μας, αλλά αυτή η διαφορά χάνεται μέσα στα 30 χρόνια. Μηδενίζεται.

Γιατί σημασία δεν έχει μόνο η επιστροφή με όρους ταμειακούς, ή με όρους λογιστικούς. Σημασία έχει τι σημαίνει επιστροφή ως αποτύπωση της δυναμικής της εθνικής οικονομίας. Τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις, για τις επενδύσεις, για την απασχόληση, για τον τουρισμό. Τι σημαίνει για τη δυνατότητα να πηγαίνει ο μικρός επιχειρηματίας στην τράπεζα και να δανείζεται. Γιατί η τράπεζα αυτή είναι ανακεφαλαιοποιημένη, ισχυρή, υγιής και κινείται μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικό μιας Ελλάδας που κρίνεται βιώσιμη, όχι  μόνο ως χρέος, αλλά και ως οικονομία και γυρίζει στις εκλογές.

Φαντασιώνονται οι κύριοι και οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ το κούρεμα που θα γίνει με όρους Λατινικής Αμερικής. Μα, έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα χωρίς να ανοίξει μύτη. Φαντασιώνονται τα μικρά επιτόκια. Τα έχουμε πετύχει και τα έχουμε φέρει στη χώρα.

Κι αυτό που θέλει η Ελλάδα στην πραγματικότητα είναι μετά τη δεκαετία, όταν κάποια στιγμή αρχίζουν να συσσωρεύονται κάποιες λήξεις, τακτοποίηση των λήξεων για να διατηρηθεί το πλεονέκτημα της περιόδου χάριτος και να έχουμε μια εξομάλυνση, αλλά εξομάλυνση επιπέδου τριακονταετίας. Γι’ αυτό το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν συγκρίνεται με το χρέος καμίας άλλης χώρας. Γιατί είναι ένα χρέος που το 80% βρίσκεται στα χέρια θεσμών και κρατών όχι κερδοσκόπων. Είναι στην πραγματικότητα μη εμπορεύσιμο, είναι ασφαλές και γιατί έχει όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που είπαμε. Και ως καθαρή παρούσα αξία, αν προεξοφληθεί σήμερα, είναι πολύ μικρότερο από το δημόσιο χρέος πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Γι’ αυτό αντιδράνε οι αγορές όπως αντιδράνε. Οι αγορές δεν κάνουν χάρες. Οι αγορές ξέρουν πάρα πολύ καλά, είναι ο αυστηρότερος κριτής. Έχουν την οσμή του κέρδους και δίνουν αποστομωτική απάντηση σε όσους μιλάνε για βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι βιώσιμο, απολύτως βιώσιμο και αυτό φάνηκε σήμερα στην επιλογή που έκαναν οι αγορές, οι οποίες μας ξεπέρασαν κι εμάς, γιατί μας έδωσαν όσα λεφτά θέλαμε με μικρότερο επιτόκιο απ’ ό,τι περιμέναμε και πάντως σίγουρα καλύτερο από ό,τι το αντίστοιχο ιρλανδικό και πορτογαλικό.

Και το άλλο επιχείρημα της αντιπολίτευσης: «Γιατί παίρνετε λεφτά αφού δεν τα χρειάζεστε; Έχετε τα λεφτά του δανείου». Πάλι υπερασπίζονται το μνημόνιο. Ναι, έχουμε τα λεφτά του δανείου. Δηλαδή του μνημονίου. Οι λάτρεις του μνημονίου εμφανίζονται τώρα. Οι κρυφομνημονιακοί, όπως ειπώθηκε σωστά. Και η απάντηση είναι ότι φυσικά δεν έχουμε ανάγκη, γιατί έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα χάρη στο δάνειο. Από την άλλη μεριά όμως, θέλουμε να τοποθετηθούμε μέσα στις αγορές. Θέλουμε να μας πιστοποιήσουν την επάνοδο στην κανονικότητα. Θέλουμε να μας εξοπλίσουν με πολιτικά επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση που κάνουμε.

Και βεβαίως, αυτή είναι μια μέρα που ανήκει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανήκει στην προσπάθεια που έχουμε κάνει όλη η κοινοβουλευτική, κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω εδώ στο χώρο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην ιστορική Χαριλάου Τρικούπη, ότι αυτό είναι πρωτίστως έργο δικό μας. Έργο δικό σας, έργο των βουλευτών μας, έργο των κυβερνήσεών μας.

Δεν θέλουμε να μας το πιστοποιήσει, ή να μας το πιστώσει κανείς. Ξέρουμε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και θα κάνει καιρό να καταλάβει ποια είναι η επίπτωση της κάθε ενέργειας σε μακροοικονομικό ή διεθνές επίπεδο στη ζωή του. Αλλά θα φανεί αυτό. Θα φανεί. Θα φανεί στο πώς κινούνται οι επιχειρήσεις, στο πώς κινούνται οι τράπεζες, στο πως ανοίγουν οι δουλειές, πως αρχίζουν οι επενδύσεις, πως επανερχόμαστε στην κανονική κατανάλωση, στα προ κρίσης επίπεδα, γιατί έτσι προχωράει η οικονομία, έτσι θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης.

Και έρχονται οι κύριοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και λένε τώρα η Ελλάδα έχει τις καλύτερες επιδόσεις, έχει το καλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, έχει ένα ελεγχόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%, κοντά στο 2%, κάτω δηλαδή από το γενικό ευρωπαϊκό όριο, έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από εφτά χρόνια.

Κι έτσι θα φτάσουμε πραγματικά σε μία αποκλιμάκωση του χρέους η οποία θα είναι γεωμετρική, εντυπωσιακή, γιατί ο συνδυασμός πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικού ρυθμού ανάπτυξης θα «τρώει» με μεγάλη ταχύτητα το χρέος, με όλα τα χαρακτηριστικά που είπαμε, με το χρέος που έχει μικρύνει ως καθαρά παρούσα αξία, με την περίοδο χάριτος, με τα μικρά επιτόκια, με τις καλές λήξεις, που μέσα από ένα rollover, από μία ελαφρά μετακίνηση των λήξεων, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα διατηρήσει αυτά του τα χαρακτηριστικά. Χωρίς να πάμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο του ολλανδικού, του φινλανδικού ή του σλοβενικού Κοινοβουλίου, χωρίς να εισπράττουμε αρνήσεις και χωρίς να δημιουργούμε πολιτικό πρόβλημα εις βάρος μας, ανακυκλώνοντας μια αρνητική συζήτηση.

Γιατί όλα αυτά που σκέπτονται το 2014 αυτοί, εμείς τα έχουμε κάνει το 2011 και το 2012, αλλά τα έχουμε κάνει με τεράστιες δυσκολίες, με εναντίον μας χυδαιότητες, συκοφαντίες, ύβρεις, γιατί βρήκαν την ευκαιρία πάνω στην κρίση πάνω στην αγωνία των Ελλήνων, πάνω στις θυσίες τους, να στήσουν ένα πολιτικό πανηγύρι.

Αυτό το πολιτικό πανηγύρι τελειώνει τώρα και η μεγάλη δοκιμασία, η δοκιμασία στις 18 Μαΐου και στις 25 Μαΐου δεν είναι δοκιμασία του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς, της Κεντροαριστεράς, είναι δοκιμασία της ετερόκλητης αντιμνημονιακής Αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μία Περιφέρεια δε θα πάρουν, ούτε ένα μεγάλο Δήμο και θα φανεί η οροφή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες, πατάει βαθειά, είναι παράταξη. Άλλο τι λένε οι δημοσκοπήσεις ή ποιο είναι το συγκυριακό αίσθημα το οποίο υπάρχει. Δείτε τι γίνεται στους Δήμους, δείτε τι γίνεται στις Περιφέρειες, δείτε τι γίνεται στα Επιμελητήρια, στις Ομοσπονδίες, παντού. Ο κόσμος θα γυρίσει στην κοίτη του, στη δική του στέγη.

Ναι, κανείς δε θέλει να του κόβουν το μισθό και τις συντάξεις, να του χαλάνε τη βολή του, κανείς δε θέλει να αλλάζουν οι όροι λειτουργίας της αγοράς, κανείς δε θέλει να ανατρέπεται ένα κεκτημένο. Ποιος θα αντιμετώπιζε τέτοια θέματα, τόσα πολλά θέματα, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο; Έπρεπε να γίνει αυτό για να αποφύγουμε τα τρις χειρότερα, τα οποία τα βλέπουμε μπροστά μας, τα βλέπουμε δίπλα μας.

Γιατί δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα η Ουκρανία και η αγαπημένη Λατινική Αμερική κάποιων. Δυστυχώς, ταλαιπωρούνται λαοί υπερήφανοι, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους. Διεθνής διαπραγμάτευση αρχίζει για την εσωτερική κατάσταση στη Βενεζουέλα, διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που είναι στα όπλα αυτή τη στιγμή γίνεται υπό διεθνή διαιτησία. Αυτή είναι η κατάσταση.

Άρα, λοιπόν, έχουμε πολλά να κάνουμε και θα δώσουμε αυτή τη μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ως ΠΑΣΟΚ μέσα από την Ελιά, που είναι η δημοκρατική παράταξη, που είναι ανοιχτή σε όλους εκείνους που ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί, αλλά θα ανταποκριθούν μετά τις εκλογές, βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών, πειθώμενοι εν όψει της ανάγκης.

Και βέβαια η στιγμή των εκλογών είναι πάνω στιγμή συστράτευσης, πανστρατιάς και ενότητας κι αυτό αφορά όλα μας τα στελέχη, τα στελέχη της βάσης, τα μεσαία μας στελέχη, τα κορυφαία μας στελέχη, τα ιστορικά μας στελέχη που δε χρειάζονται πρόσκληση. Γιατί εδώ είναι το σπίτι τους, είναι δική τους ιστορική υποχρέωση να βοηθήσουν. Και ξέρω ότι όλες και όλοι έχουν αυτό το αίσθημα συμμετοχής και συνευθύνης και είναι πάντα η πόρτα και οι διαδικασίες ανοιχτές. Γιατί ο χώρος τους ανήκει, δεν ανήκει μόνον σε αυτούς που ασκούν καθήκοντα μια περίοδο στα όργανα του κινήματος.

Και βέβαια αυτό αφορά τους φίλους μας και τους συντρόφους μας σε όλη την Ελλάδα. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και φωτίζει την Ελιά, η οποία χάρη στον ήλιο αποκτά τη δυνατότητά της να ανεβαίνει. Μου είπε κάποιος πολύ έμπειρος και σοφός παρατηρητής μια φράση για την Ελιά: «Η Ελιά είναι ένα δέντρο που μπορεί να μη δίνει μεγάλη σκιά δημοσκοπική, αλλά δίνει πολύ μεγάλους καρπούς, οι καρποί έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

Είναι επίσης η στιγμή τώρα να κάνουμε μια πρόσκληση σε όλες τις δυνατότητες της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης. Και φυσικά στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Δήμους, το καλύτερο αποτέλεσμα για τις Περιφέρειες και την περιφερειακή ανάπτυξη, το καλύτερο αποτέλεσμα για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Γιατί εμείς έχουμε ταυτότητα, δεν περιφερόμεθα ούτε κάνουμε έλεγχο φρονημάτων για να δούμε τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Εμείς είμαστε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, με τον Μάρτιν Σουλτς και με το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Διασφαλίζουμε τη σταθερότητα, διευρύνουμε τη δύναμη του προοδευτικού πόλου της Κεντροαριστεράς της ευθύνης και αλλάζουμε πραγματικά σελίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Και τώρα που κατεβαίνουμε με χωριστά ψηφοδέλτια παντού και κυρίως εμείς ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία ως συντηρητικό κόμμα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φαίνονται καθαρά όλες οι ιδεολογικές και αξιακές διαφορές.

Γιατί σημασία έχει να τονίζουμε την ταυτότητά μας και να μαχόμαστε για την ταυτότητά μας. Αλλά φυσικά το μέτωπό μας είναι ανοιχτό στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την ευκολία, την ισοπέδωση, την επιστροφή στο παρελθόν. Το μέτωπό μας είναι ανοιχτό με το ΣΥΡΙΖΑ και τους εταίρους του, τους δεδηλωμένους ή τους εξ αντικειμένου εταίρους, γιατί φυσικά όταν έχεις να κάνεις με ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες, τι άλλο σχόλιο χρειάζεται;

Ούτε είναι η ώρα τώρα να επαναλάβω τα όσα έχουμε πει για τη Χρυσή Αυγή, γι αυτή την πανηγυρική δικαίωσή μας όταν επί τόσο καιρό, επί ένα χρόνο και παραπάνω μόνοι μας εμείς λέγαμε και ξαναλέγαμε για το συνταγματικό τόξο και την ανάγκη συσπείρωσης και δεν είχαμε ανταπόκριση. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν οργανώνει δίπλα στην Ελιά και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς αυτό το εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, το αυθεντικό, το νεανικό, το ανανεωμένο, ένα ψηφοδέλτιο το οποίο πραγματικά προσωποποιεί τη νέα πρόταση για την πολιτική καλύτερα από κάθε άλλο ψηφοδέλτιο. Μπορεί να κερδίσει σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ψηφοδέλτιο οποιουδήποτε άλλου κόμματος και του πιο αντισυμβατικού και του πιο καινούριου. Ο κάθε ένας από τους υποψηφίους μας θα μπορούσε μόνος του να είναι μία διαφορετική πρόταση για την πολιτική, αλλά με ευθύνη και συνέπεια στρατεύεται στην υπόθεση αυτή της Κεντροαριστεράς της ευθύνης.

Φυσικά, είμαι στη διάθεση της Εκλογικής Επιτροπής και για τη δική μου συμμετοχή, όπου κριθεί αναγκαίο, αλλά κυρίως τα στελέχη μας, οι υπουργοί μας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά, οι βουλευτές μας που πρέπει να έχουν την περιφέρειά τους και μία τουλάχιστον στα πρώτα καθήκοντα που έχουν, τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα στελέχη των τομέων μας, πρέπει να οργώσουμε τη χώρα.

Ο ωφέλιμος χρόνος είναι σχετικά σύντομος, είναι λιγότερο από ένας μήνας αν λάβουμε υπόψη τις διακοπές του Πάσχα, τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε λόγω παράδοσης και θρησκείας. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε εξαιρετικά έξυπνα οργανωμένοι και στοχευμένοι σε αυτό που κάνουμε.

Δημιουργούμε λοιπόν σήμερα, προκειμένου να συντονίσουμε αυτή τη μεγάλη Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία μετέχει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο και οι Τομείς της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και τα κυβερνητικά μας στελέχη, συγκροτούμε μια 15μελή Γραμματεία στην οποία όπως έχω προαναγγείλει μετέχουν: ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που είναι άλλωστε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η Τόνια Αντωνίου, ο Δημήτρης Καρύδης ο Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, ο Νίκος Σαλαγιάννης ο Γενικός Διευθυντής, ο Λευτέρης Κατσικαρέλης που έχει τον Τομέα του Οργανωτικού, ο Φώτης Χατζημιχάλης που έχει τον Τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας που έχει τον Τομέα του Κυβερνητικού Έργου, η Νάντια Γιαννακοπούλου ως Εκπρόσωπος του Πολιτικού Συμβουλίου στο κυβερνητικό σχήμα και ως νέο στέλεχός μας με κοινοβουλευτική εμπειρία.

Σε αυτούς τους 13 προστίθεται ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Τάκης Ρήγας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πάρις Κουκουλόπουλος, ώστε να υπάρχει ένα σχήμα καθημερινής λειτουργίας και καθημερινού συντονισμού όλης της προσπάθειας.

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιοδειών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να συνδυαστεί με το πρόγραμμα της Ελιάς, το οποίο απολύτως σεβόμαστε και στο οποίο εμείς θα προσφέρουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Σας ευχαριστώ λοιπόν πάρα πολύ για την ανταπόκριση και τη στράτευση.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2014

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375