Άρτα, 27 Απριλίου 2014

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Άρτας

Όταν ήμουνα το 1999 Υπουργός Ανάπτυξης και  ήμουνα αρμόδιος τότε για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την ενέργεια και τον τουρισμό και τον καταναλωτή, ήμουνα αρμόδιος και για την έρευνα και για την ανάπτυξη. Αυτά έχουν διασπαστεί τώρα σε διάφορα υπουργεία.

Τότε λοιπόν ο Θανάσης Τσαυτάρης, ο οποίος ήταν συνάδελφός μου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με εντυπωσίασε όταν μου ανέπτυξε τις ιδέες του για την έρευνα, γιατί είναι διάσημος ερευνητής γενετιστής, και έτσι τον παρακάλεσα να γίνει Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Kάναμε διάφορα πράγματα μαζί στο Υπουργείο Ανάπτυξης τότε, όταν σχηματίσαμε την κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 και μας προτάθηκε -μεταξύ άλλων- να καλύψουμε θέσεις του Υπουργού Γεωργίας. Ήξερα ποιος άνθρωπος είναι ώριμος, παρ’ ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά είναι άνθρωπος της επιστήμης, της έρευνας και της παραγωγής, να αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης. Και χαίρομαι γιατί έχει αποδείξει ως τώρα και αποδεικνύει διαρκώς την αφοσίωσή του στον τομέα αυτό, αλλά και την  ικανότητά του να προσεγγίζει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις.

Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι στην Άρτα. Η Άρτα είναι μια περιοχή με την οποία συνδέομαι στενά γιατί έχω πολλούς φίλους, όπως και η Πρέβεζα βέβαια, και άλλες περιοχές.

Έχω ασχοληθεί με τα προβλήματά της από διάφορες θέσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση. .Από θέσεις ευχάριστες, όπως είναι η θέση του Υπουργού Πολιτισμού μέχρι πολύ δύσκολες και δυσάρεστες όπως είναι η θέση του Υπουργού Οικονομικών. Και χαίρομαι γιατί έχουμε κάνει διάφορα βήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Δεν σας κρύβω όμως ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο ήθελα να έρθω στην Άρτα τώρα, είναι για να τιμήσω τον Χρήστο Γκόγκα, ο οποίος είναι το παράδειγμα του αγρότη που δεν φταίει σε τίποτα και σηκώνει ένα τεράστιο βάρος. Γιατί ανήκει στην κατηγορία αυτών των βουλευτών μας, της προηγούμενης Κ.Ο. όπου μπήκε τελευταία στιγμή, για να επωμιστεί δύσκολες αποφάσεις και στη συνέχεια τον τίμησε ο λαός εδώ και επανεξελέγη και είναι χαρά μας που έχουμε έναν βουλευτή στην Άρτα, γιατί το αξίζει και η Άρτα. Και καλείται να απολογηθεί για όλη τη μεταπολίτευση, για όλη την περίοδο της προσαρμογής και του μνημονίου, την ώρα που υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται, που λοξοδρομούν, που ασκούν εύκολη κριτική. Και υπάρχουν διάφοροι αθώοι, σαν τον Χρήστο, οι οποίοι σηκώνουν αγόγγυστα το βάρος αυτής της εθνικής υπόθεσης.

Γιατί και από τη συζήτησή μας και από την επίσκεψή μου στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό που έχει το πιο επώνυμο προϊόν ίσως, της περιοχής και της χώρας στην πτηνοτροφία και από τη συζήτηση με τους φορείς και από την υπεύθυνη τοποθέτηση που κάνανε όλοι οι φορείς αδιακρίτως, μου δημιουργείται μια εντύπωση -που την έχω πάντα αλλά τώρα πια έχει αρχίσει και εντείνεται πάρα πολύ το φαινόμενο αυτό- πως υπάρχουν δυο είδη πολιτικής και δυο είδη πολιτικών προσώπων.

Υπάρχει η πολιτική της ευκολίας, των συμπαθητικών λόγων, της δημαγωγίας, που μπορεί να μην είναι καν δημαγωγικός ο εύκολος λόγος. Μπορεί να είναι απλά φιλικός. Δεν κοστίζει τίποτα το να λέει κανείς πράγματα τα οποία είναι ευχάριστα. Δεν καλείται να αποδείξει τίποτα, δεν καλείται να διαχειριστεί τίποτα, να πάρει καμία δύσκολη απόφαση.

Διεκδικεί όμως την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν μας λέει τι θα την κάνει την ψήφο αυτή. Ούτε ζητάει ο εκλογέας να του πει τι ακριβώς θα την κάνει. Είναι όλοι ευχαριστημένοι και γίνεται ένα πολύ ωραίο επικοινωνιακό παιχνίδι με τα μέσα ενημέρωσης, με πολίτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται, με πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική διαχείριση των θεμάτων, με την κρίση, με το μέλλον της χώρας μετά την κρίση.

Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία των πολιτικών και της πολιτικής που κουβαλάνε τα βάρη της χώρας, που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, που υφίστανται τη φθορά, την κριτική και που τους τα ζητάνε όλα. Να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, να διαχειριστούν μεγάλα θέματα. Όταν λέω μεγάλα θέματα εννοώ από τη βιωσιμότητα του χρέους, μέχρι με το να μην διαταραχθούν οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Γιατί έχουμε πολλούς τουρίστες και έχουμε μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση αλλά υπάρχει μια παγκόσμια κρίση στην Ουκρανία η οποία προκαλεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στις σχέσεις του δυτικού κόσμου με τη Ρωσία, μέχρι το Λούρο ποιος θα τον καθαρίσει, που είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν την αλιευτική τους παραγωγή. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ ίδιας κατηγορίας θέματα. Είναι τα θέματα της ευθύνης της χώρας.

Τι θα είχε συμβεί εάν η χώρα τώρα δεν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η χώρα είχε αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, εάν δεν είχαμε πάρει τις δύσκολες αποφάσεις, εάν θα υπήρχε τώρα ΕΣΠΑ για να μιλάμε για τις υποδομές, για να μιλάμε για τα επόμενα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα. Να μιλάμε για την πύλη του Αράχθου, να μιλάμε για τη νέα ΚΑΠ και τις χρηματοδοτήσεις. Να μιλάμε για τράπεζες. Θα υπήρχαν τράπεζες; Τράπεζες φύγανε και ήρθαν και δεν θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε κάνει όλη αυτή τη διαχείριση, η οποία δεν αφορούσε τους τραπεζίτες, γιατί οι μέτοχοι έχασαν τις μετοχές τους, αλλά αφορούσε τις καταθέσεις. Την προστασία των καταθέσεων των πολιτών και η μέση κατάθεση στην Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή κατάθεση. Είναι μια κατάθεση που κινείται σε επίπεδο μικρότερο των 5.000. Αυτές τις καταθέσεις θέλαμε να σώσουμε.  Γιατί οι μεγαλύτερες καταθέσεις είχαν φύγει προ πολλού. Είναι μέσα στα 70 εκατομμύρια των καταθέσεων που αποσύρθηκαν στην πρώτη κυρίως φάση της κρίσης, όταν είχαν μυριστεί ότι έρχεται η κρίση, ή μόλις την είδαν να ξεσπά.

Αυτή είναι η δυσκολία που έχουμε. Και όσοι απευθύνεστε σε εμένα, με ευγένεια, και μου λέτε «θέλουμε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θέλουμε να λύσετε το άλλο πρόβλημα», έχετε υπόψη σας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει αποδεκατιστεί, έχει κουραστεί, έχει εξουθενωθεί, έχει τιμωρηθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ για τη μεταπολίτευση, αλλά η Ν.Δ. να διεκδικεί την πρώτη θέση και να παλεύει με ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκφράζει το παλαιό ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο θέλουμε να ξεπεράσουμε. Την περίοδο της μεταπολίτευσης που όλοι λένε ότι είναι η περίοδος της κρίσης, η μήτρα της κρίσης, κάποιοι την υπόσχονται να παραμείνει αλώβητη λες και μπορεί να μείνει αλώβητη μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες και επιβάλει πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Κάποιοι σου δίνουν γιατί κάποιοι θέλουν να πάρουν. Έτσι δεν είναι;

Σου δίνουν μια βοήθεια γιατί θέλουν να πάρουν μια ενιαία αγορά. Αυτή είναι η μεγάλη σύμβαση που υπάρχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σε βοηθώ με κάποια κονδύλια για να ενισχύσω τις υποδομές σου, τον εκσυγχρονισμό σου, την ανάπτυξή σου. Σου δίνω την ευκαιρία να κινείσαι κι εσύ σε μια ενιαία αγορά. Θέλω κι εγώ να κινούμαι σε μια ενιαία αγορά. Λίγο -πολύ αυτό είναι.

Και όλο αυτό που έχει γίνει με πολύ μεγάλη σκληρότητα τα τελευταία 4 χρόνια, οι όροι που επιβλήθηκαν, είναι στην πραγματικότητα όροι ανοίγματος αγοράς και εσωτερικά  και διεθνώς.

Αλλά τα λεφτά είναι πολλά. Τα λεφτά που έχουν βάλει είναι πολλά. Να σκεφτείτε ότι είναι 240 δισεκατομμύρια ευρώ το δάνειο περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ το κούρεμα του χρέους που έγινε και περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά που ποντάρει κάθε μέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μιλάμε για 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη ενίσχυση που έχει γίνει ποτέ. Για μια χώρα 11 εκατομμυρίων. Να δείτε το επίπεδο της χώρας, τον συσσωρευμένο πλούτο που έχει η χώρα.

Όταν μια χώρα με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι η Ουκρανία, μια χώρα η οποία έχει παράλια πολύ σημαντικά, στην Αζοφική, στη Μαύρη Θάλασσα, έχει μια ενδοχώρα τεράστια, ψάχνει να βρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια και η ενίσχυση που παίρνει από το ΔΝΤ τώρα για τα επόμενα δυο χρόνια είναι 18 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή, η οποία πάει και έρχεται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια, επειδή ποτέ δεν μπόρεσε να κουρέψει το χρέος της σωστά, είναι μια χώρα με τεράστιο πλούτο πρωτογενούς παραγωγής. Τεράστιο. Αφάνταστα μεγάλο. Πανίδας και χλωρίδας, φυτικής και ζωικής παραγωγής με τροπικά δάση, με μεγάλες εκτάσεις, με τεράστια κτηνοτροφία, αγωνίζεται να περικόψει τώρα από τις χώρες που την έχουν δανείσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλάμε αυτά ότι είναι ποσά τα οποία σε εμάς είναι η μισή δόση της δόσης. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος που λέγεται Ελλάδα και της οικονομικής διαχείρισης που λέγεται η κρίση στην Ελλάδα.

Η Βενεζουέλα, την οποία κάποιοι «ερωτεύτηκαν» όταν ήταν πρόεδρος ο μακαρίτης ο Τσάβες και τώρα ο Μαδούρο, που καταστρέφεται ως χώρα και που έχει μπει σε διεθνή διαπραγμάτευση. Διεξάγεται διεθνής διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα των ομόρων χωρών, είναι μια χώρα η οποία έχει πετρέλαιο. Είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Και δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και να λύσουμε και το θέμα της μικρής ΔΕΗ, να λύσουμε και το θέμα της μεγάλης ΔΕΗ, να λύσουμε και το θέμα των υποδομών. Ποιοι εμείς; Πρέπει να ψηφίσετε, ξέρετε, για να το κάνουμε.

Εάν δεν μας ψηφίσετε και θέλετε να ψηφίσετε άλλους, ας το λύσουν οι άλλοι με τους όρους τους. Αν πιστεύετε ότι θα έρθουν κάποιοι οι οποίοι θα λύσουν αυτομάτως όλα τα θέματα και το θέμα «Πουρνάρι 1», «Πουρνάρι 2», δεν θα γίνει ποτέ τίποτα και δεν θα διακινδυνεύσει ποτέ με πλημμύρες η πόλη της Άρτας, τότε θα κάνετε μια άλλη επιλογή εσείς ως εκπρόσωποι του λαού και της κοινωνίας της Άρτας. Για να μιλάμε καθαρά, έντιμα και φιλικά.

Σας τα λέω για να είμαστε συνεννοημένοι. Γιατί παίζονται πολλά σε αυτές τις εκλογές. Μην νομίζετε ότι πηγαίνουμε εκπαιδευτική εκδρομή. Ότι θα πάμε θα βγάλουμε τον Δήμαρχο, θα βγάλουμε τον Περιφερειάρχη, όλοι είμαστε αγαπημένοι και μετά θα βγάλουμε και ευρωβουλευτές. Και οι ευρωβουλευτές μας μπορεί να λένε ο ένας ό,τι θέλει για τη μειονότητα της Θράκης, ο ένας να θεωρεί ότι είναι ένα «πολιτικό πράγμα» –εντός εισαγωγικών.

Ο άλλος να θεωρεί ότι υπάρχουν και Πομάκοι και Ρομά, ότι θα πάμε να λέμε στο Κοινοβούλιο διάφορες ωραίες ιστορίες στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Δεν είναι αυτό. Γιατί εάν τα πράγματα πάνε προς μια κατεύθυνση άλφα, θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, θα συνεχίσουμε την πορεία  μας, θα βγούμε από την κρίση. Θα αξιοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, την επάνοδο στις αγορές, τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα αρχίσει να τρέχει ξανά η πραγματική οικονομία, θα γυρίσει ο τροχός, θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Αν τα πράγματα δεν πάνε στο άλφα, αλλά πάνε στο ωμέγα, ή δεν πάνε στο ωμέγα, αλλά πάνε κάπου στο κάπα, λάμδα, μι, νι της αλφαβήτας αντιλαμβάνεστε ότι και εκεί θα υπάρχει ένα πρόβλημα. Διότι η χώρα αντί να ακολουθήσει την πορεία της με τις δυσκολίες, τις αντιφάσεις, τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα, θα μπει σε μια περιδίνηση του ποιος έχει δίκιο, ποιος έχει την εξουσία, ποιος έχει τη νομιμοποίηση, τι λέει η δημοκρατία, τι θέλει να πει ο λαός.

Να έρθει να μας πει τι θέλει ακριβώς και να πάρει την ευθύνη των πράξεών του. Όλη τη μεταπολίτευση την κάνανε τα κόμματα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου την έκανε μόνος του; Τι έγινε στη μεταπολίτευση; Ξέρετε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει συναίνεση. Είναι μια χώρα που δεν έχει καμία σύμπνοια. Δεν έχει βρεθεί τίποτα σωστό, αφού το θέτετε κι έτσι. Ναι εμείς αγωνιζόμαστε με τη Ν.Δ. που είναι ο αντίπαλός μας και κατεβαίνουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές ως αντίπαλοι μετωπικά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Ν.Δ. έχει τον Γιούνγκερ υποψήφιο και κατεβαίνει με μια πλατφόρμα για την Ευρώπη. Εμείς κατεβαίνουμε με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχουμε τον Σουλτς υποψήφιο και μια άλλη πρόταση. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία. Στη μεγάλη Γερμανία τα δυο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση κατεβαίνουν χώρια στις ευρωεκλογές. Έτσι δεν είναι; Ο Σουλτς ανήκει στην αντιπολίτευση, στο SPD.

Αυτή είναι μια πρόταση. Θέλαμε να έχουμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα και το ΣΥΡΙΖΑ τον θέλαμε τον Ιούνιο του 2012 και το Μάιο του 2012, αλλά η επιλογή είναι να ακολουθήσουν ένα άλλο δρόμο. Η επιλογή είναι να πάνε με τον κ. Καμμένο, με τον κ. Πολύδωρα. Είναι μια άλλη επιλογή. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια εσφαλμένη επιλογή. Είναι άλλο να συνεργάζεσαι με τη συντηρητική παράταξη, με τη δεξιά και είναι άλλο να συνεργάζεσαι με την εθνικιστική συνωμοσιολογική Ακροδεξιά. Έχει μια διαφορά. Έτσι δεν είναι; Είναι η διαφορά του συνταγματικού τόξου που λέγαμε, όταν αγωνιζόμουν μόνος επί έναν ολόκληρο χρόνο να πείσω ότι η Χρυσή Αυγή είναι πρόβλημα. Αστυνομικό πρόβλημα, ποινικό πρόβλημα.

Και λέγαμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Μάλλιαζε η γλώσσα μου για να γίνει αυτό κι έπρεπε να δολοφονηθεί ο ο Φύσσας, που πήγε άδικα, για να κινητοποιηθούν όλοι, και η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας και η κοινή γνώμη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γιατί η κοινή γνώμη τα παράγει τα φαινόμενα αυτά.

Ποια είναι η κοινή γνώμη; Κοινή γνώμη δεν είναι αυτή που στις δημοσκοπήσεις λέει «θα ψηφίσουμε Χρυσή Αυγή»; Έλληνες πολίτες, κοινωνία είναι κι αυτοί. Τι νομίζετε ότι είναι η κοινωνία; Όλα μέσα είναι. Άρα αυτό έτσι, για να έχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα συνεννοηθούμε και κατ' αρχήν να μην καλλιεργούνται φόβοι. Κανείς δεν πρόκειται να πουλήσει ούτε τους ποταμούς ούτε τις θάλασσες ούτε τα νερά, τίποτε απολύτως. Αυτά έχουν ανυπολόγιστη αξία, ανήκουν στη χώρα, Δεν πουλιούνται.

Θα δούμε πώς θα γίνει το σήμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με στόχο να μη φορτώνεται ο πολίτης στο λογαριασμό του. Γιατί αυτή τη στιγμή το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ το πληρώνει ο καταναλωτής, να έχετε υπ' όψιν σας. Αυτό είναι το θέμα. Και η σύλληψη η πανευρωπαϊκή, γιατί αυτό μας βάζει να κάνουμε, μας βάζει να κάνουμε αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, η πανευρωπαϊκή σύλληψη είναι να δημιουργηθούν όροι ανταγωνισμού οι οποίοι θα επιτρέψουν να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά. Να μην υπάρχουν -κατ' αρχάς- άδικες επιδοτήσεις σε διάφορες μορφές ενέργειας και τελικά αυτά να μη φορτώνονται στον καταναλωτή. Αυτό είναι όλο το θέμα. Και να γίνουν οι επενδύσεις όχι από τον καταναλωτή ή το κράτος, αλλά να γίνουν και από κάποια ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επενδύοντας προσπαθούν να βγάλουν κάποια λεφτά.

Κι όταν λέμε ιδιωτικά συμφέροντα, δεν εννοούμε κατά κυριολεξία ιδιωτικά, συνήθως εννοούμε ξένα δημόσια συμφέροντα. Γιατί δεν υπάρχουν αμιγώς ιδιωτικά συμφέροντα. Δηλαδή το να έρθει η γαλλική ΔΕΗ ή να έρθει η ιταλική ΔΕΗ, όπως κι εμείς θα μπορούσαμε να πάμε, και πήγαμε στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία ή στην Αλβανία να κάνουμε το ίδιο, δε σημαίνει ότι είναι ιδιωτικά τα συμφέροντα. Απλώς ανοίγουν οι αγορές και μπαίνουν και άλλοι παράγοντες μέσα στο σύστημα.

Δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να πλημμυρίσει την Άρτα, οι επενδύσεις που δεν έχουν γίνει στο Πουρνάρι 1 και στο Πουρνάρι 2 θα γίνουν, και μήπως πέσει και κανένα ευρώ το οποίο δεν είναι από τον προϋπολογισμό ή δεν είναι από το ΕΣΠΑ, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Γιατί φυσικά τα έργα αυτά είναι σύνθετα έργα, είναι έργα τα οποία δεν εξυπηρετούν μόνο ενεργειακούς σκοπούς, εξυπηρετούν και σκοπούς αρδευτικούς, υδρευτικούς, γενικότερα αναπτυξιακούς, τονώνουν την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το δίκτυο των τεχνητών λιμνών της ΔΕΗ είναι ένα δίκτυο ασύλληπτης ομορφιάς, γεμάτο από τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Άρα υπάρχουν σύνθετες επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν και στον τομέα αυτό και δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τίποτα.

Θα δούμε και ποια είναι η κατεύθυνση των πιθανών ενδιαφερομένων να μετάσχουν, οι οποίοι θα προτιμούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν στη μεγάλη ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους για ν’ ανοίξει τον ανταγωνισμό σε σχέση κυρίως με τα λιγνιτικά πεδία.  Αλλά βλέπετε, αν πάω στην Ελασσόνα να μιλήσω τώρα ή στη Δράμα, είναι δυο περιοχές που έχουν τεράστια λιγνιτικά πεδία, θα μου πουν «προς θεού, μην αξιοποιήσετε τα λιγνιτικά πεδία γιατί δε θέλουμε, γιατί έχουμε τουρισμό, γιατί έχουμε άλλες προτεραιότητες, διότι φοβούμαστε μην τυχόν και μολυνθεί η περιοχή». Άρα δεν έχουμε λιγνίτη, πληρώνουμε πανάκριβα το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο το φέρνουμε από τη Ρωσία και όταν δεν το φέρνουμε από τη Ρωσία το φέρνουμε από την Αλγερία, το φέρνουμε από το Κατάρ, το φθηνότερο το φέρνουμε από τη Μποτάς, από την Τουρκία, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο.

Ως εκ τούτου έχουμε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα. Για φανταστείτε να κλείσει η στρόφιγγα η ρωσική για κανένα μήνα τι πρόκειται να γίνει και τι επιβάρυνση θα έχουν οι οικονομίες όλες. Και τι κρίση πολιτική είναι αυτή που θ’ αντιμετωπίσουμε.

Άρα λοιπόν, εμείς κάνουμε μια σύνθετη, υπεράνθρωπη προσπάθεια, πρέπει ο καθένας από σας να τα σκέφτεται όλα αυτά μαζί. Και βεβαίως θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα. Εάν δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ να κάνει αρχικά την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δε θα υπήρχε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αν δεν παίρναμε την πρωτοβουλία να κάνουμε την αιρετή Περιφέρεια δε θα υπήρχε αιρετή Περιφέρεια.

Τι δεν ακούσαμε για την αιρετή Περιφέρεια. Η Νέα Δημοκρατία ήταν μεγάλος αντίπαλος της ιδέας της αιρετής Περιφέρειας. Τώρα θέλουμε την αιρετή Περιφέρεια και ως αναπτυξιακό μοχλό, να έχει όλο το ΠΕΠ, και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα το έχει. Δε θέλουμε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά υπάρχουν ορισμένες κρατικές Υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να είναι παρούσες: Οι Εφορείες, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα δάση.

Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα διοίκησης του κράτους γιατί έχουμε διάφορες κρατικές ευθύνες και υποχρεώσεις, αλλά φυσικά θέλουμε να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο η αιρετή Περιφέρεια στην οποία πιστεύουμε. Και θα φανεί και ποιος είναι ο πραγματικός συσχετισμός του τελευταίου και ποια κόμματα έχουν ρίζες στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Όπως και στα Επιμελητήρια, τα Συνδικάτα, τους Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς, παντού. Και ποια δεν έχουν, γιατί είναι σχήματα ευκαιριακά διαμαρτυρίας..

Άρα λοιπόν θα ενισχύσουμε θεσμικά την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και φυσικά ξεμπλοκάραμε τώρα τους οδικούς άξονες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε μια διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη που ήταν το «γεφύρι της Άρτας», γιατί αυτή η διαπραγμάτευση για την επανέναρξη των οδικών αξόνων από τότε που είχε κάνει ο φίλος μου ο Σουφλιάς τις συμβάσεις αυτές των 5 μεγάλων οδικών αξόνων. Φυσικά έχει αδρανοποιηθεί, άλλαξε το τοπίο πανευρωπαϊκά κι έφτασε στην πραγματικότητα να κάνουμε μια ριζική επαναδιαπραγμάτευση.

Και άρχισαν οι άξονες και δουλεύει κόσμος. Και η Ιόνια Οδός γίνεται πραγματικότητα. Και χαίρομαι που λέει εδώ το ΤΕΕ να συνδέσουμε με τα Τζουμέρκα. Εντάξει, αυτό είναι εύκολο, το κάνουμε. Το θέμα ήταν να ξανάρχιζε ο δρόμος και η σιδηροδρομική σύνδεση που ήταν το μεγάλο όνειρο του φίλου μας, του Χρήστου Βερελή, ο οποίος ήθελε να φέρει το σιδηρόδρομο στη Δυτική Ελλάδα.

Πράγματι η μόνη χώρα χωρίς υποδομές σιδηροδρομικές είναι η Ελλάδα. Γιατί παραδοσιακά κανείς δεν ενδιαφερόταν για το σιδηρόδρομο, επειδή είναι δίκτυο. Δε συνδεόταν με κάποιον τόπο άρα και με κάποια πολιτική υπόσχεση, ήταν ένα δίκτυο, σημείο. Από σημείο σε σημείο.

Θα γίνει λοιπόν κι αυτό και έρχεται και ο ΤΑΡ. Βλέπετε τι δυσκολία έχουμε να πείσουμε τη διέλευση του ΤΑΡ. Εδώ πάει να περάσει ο ΤΑΡ και έχουμε συνεχώς προβλήματα από πού θα περάσει. Ο ένας δε θέλει εδώ γιατί είναι εύφορη περιοχή, ο άλλος δε θέλει εκεί, γιατί το χωράφι του χάνει την αξία του, είναι μια δυσκολία μεγάλη. Ο ΤΑΡ σαν ιδέα είναι καλή αλλά δείτε τώρα τι δυσκολίες έχουμε στην κατασκευή του, που θα γίνει κι αυτό, είναι μια πραγματικότητα ο ΤΑΡ.

Και βέβαια όταν είστε δίπλα στον ΤΑΡ είναι λογικό, δε θα έχετε πρόσβαση στο φυσικό αέριο; Φυσικά και θα έχετε πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Είναι η φτωχότερη Περιφέρεια κατά κεφαλήν λέτε η Ήπειρος. Πράγματι. Για να ξέρετε, είναι η πρώτη στο σύνθετο δείκτη καινοτομίας η Ήπειρος. Όσον και αν φαίνεται περίεργο.

Είναι μεγαλύτερη η συμβολή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ; Κατά έναν περίεργο τρόπο ,στο σύνθετο ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας η Ήπειρος μετά την Αττική είναι η πρώτη Περιφέρεια. Πιο πάνω κι από την κεντρική Μακεδονία το ΕΚΤ Θεσσαλονίκης και τα Ερευνητικά Κέντρα και το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης..

Άρα και το ΤΕΙ όπως και το Πανεπιστήμιο, έχει τεράστια προοπτική και είναι ένα πολύ μεγάλο στοιχείο προόδου. Και χάρηκα και για το νοσοκομείο, μ’ εντυπωσίασε για την ακρίβεια, γιατί εδώ πάντα υπάρχει το δέλεαρ να φεύγει ο κόσμος και να πηγαίνει στο Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με το παραμικρό.

Το να μένουν κάποιοι στα νοσοκομεία τα νομαρχιακά, ας το πούμε, που έχουμε, είναι μεγάλο επίτευγμα γιατί δε μένει κανένας. Η ροή είναι να πηγαίνουν μόνο στα Τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και να υπάρχει ένα δίκτυο Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων με στελέχωση, με υποδομή, με κόστος και να μην πηγαίνει ο κόσμος. Γιατί είναι πολύ εύκολο να πάει δυο χιλιόμετρα παραπέρα και να πάει σε μια μεγάλη πανεπιστημιακή κλινική. Άρα το σημειώνω αυτό για το νοσοκομείο της Άρτας.

Επίσης σημείωσα και τις άλλες παρατηρήσεις: ότι πρέπει φυσικά να δώσουμε όλη μας αυτή την έμφαση στην επιχειρηματικότητα την τοπική, συμφωνώ σ’ όλα αυτά, για το Επιχειρηματικό Πάρκο, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε τις Κυριακές τα καταστήματα υπάρχει λόγος ν’ ανοίγουν στην Άρτα. Θα δοκιμαστεί αυτό σε τρεις τουριστικές περιοχές που ούτως ή άλλως άνοιγαν. Γιατί η Ρόδο, η Κέρκυρα και η Μύκονος ανοίγουν ούτως ή άλλως, δεν είναι εκεί το θέμα.

Ούτε σουπερ μάρκετ θα γίνουν στην άκρη της πόλης ούτε η υπεραγορά  θα χτυπήσει τη μικρή επιχείρηση της Άρτας. Αλλά η Άρτα, όπως και κάθε νομός αυτού του μεγέθους και αυτής της σύνθεσης, της παραγωγικής και αυτό ισχύει για όλους τους νομούς, για όλη την Ελλάδα, θα ξεκινήσει μέσα από τις υγιείς τοπικές δυνάμεις.

Όποιος κάνει καλά τη δουλειά του θα πάει μπροστά. Αν δηλαδή ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός στον οποίο πήγα σήμερα έχει υψηλή ποιότητα, υψηλά standards υγιεινής, τις πιστοποιήσεις, το καλό προϊόν, την κάθετη επεξεργασία, βγάζει κοτόπουλο φιλέτο κτλ., μπορεί να είναι νόστιμο και υψηλής γαστρονομικής αξίας, εάν αυτά όλα συνδεθούν με τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, με την κουζίνα κτλ., φυσικά θα κάνουμε μια σύνθετη ενέργεια.

Αν τώρα από τη βιομάζα των πτηνοτροφείων και των κτηνοτροφείων του νομού Άρτας καλύπτεται η ενεργειακή ζήτηση της Άρτας, δηλαδή μπορεί να ηλεκτροδοτείται η πόλη της Άρτας, αυτό είναι κάτι το εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι; Είναι σαν την τηλεθέρμανση που έχουν στην Κοζάνη ή τη Μεγαλόπολη, μέσα από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Τα λέω αυτά γιατί οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι μονάδες εφεδρείας στη ΔΕΗ, είναι πάντα μονάδες υψηλού κόστους που μπαίνουν όταν δε μπορείς να πάρεις από αλλού, στο pick της ζήτησης. Και ως εκ τούτου σε οποιοδήποτε σχήμα δε μπορούμε να δίνουμε διαρκή ενέργεια, άρα δε μπορείς να έχεις παράπλευρες ωφέλειες του τύπου «τηλεθέρμανση» που δίνει ο λιγνίτης, ας  πούμε.

Λοιπόν, και ο Υπουργός Γεωργίας σημειώσαμε αυτά τα οποία μας είπατε. Ο Χρήστος Γκόγκας δίνει έναν αγώνα συγκινητικό για τα θέματα της περιοχής και της Ηπείρου γενικότερα όπως και για τα θέματα της παράταξης αλλά κι εσείς είμαι βέβαιος ότι θα προβληματιστείτε από αυτά που σας είπα.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι υγεία σε όλους και χρόνια πολλά μετά το Πάσχα.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜοντέλο ΑνάπτυξηςΠεριφεριακή ΑνάπτυξηΠολιτικές Ομιλίες, 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375