Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2015 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα Ιωάννινα

 

Φίλες και φίλοι των Ιωαννίνων, Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, την ημέρα που γιορτάζει και ο πολιούχος. Χαίρομαι γιατί αναπνέω μαζί σας τον αυθεντικό και αναζωογονητικό αέρα της Ηπείρου. Γιατί η Ήπειρος έχει παράδοση, είναι στέρεη, είναι αληθινή  .Και έχει πολύ μεγάλη σημασία, ιδίως τις ημέρες αυτές, λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που θα κρίνουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες, ν’ απευθύνεσαι σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι ν’ ακούσουν την αλήθεια γιατί όλη τους τη ζωή λένε την αλήθεια και αγωνίζονται για την αλήθεια. Αυτοί είστε εσείς. 

Χαίρομαι γιατί εδώ στα Γιάννενα, αλλά και σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, έχουμε δυνατά, ανανεωμένα, μαχητικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στις εκλογές το υψηλότερο δυνατό ποσοστό και να υπερβούμε κάθε πρόβλεψη. 

Χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ παλιούς μας βουλευτές από τα Γιάννενα και τους άλλους νομούς της Ηπείρου, ανθρώπους που αγωνίστηκαν στη Βουλή, ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Χαίρομαι γιατί είναι εδώ σήμερα όλο το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο, δυνατό! 

 Χαίρομαι γιατί βλέπω ώριμους ανθρώπους με γνώση και σοφία που ξέρουν τι σημαίνει αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, που θυμούνται τον ανένδοτο, που αγωνίστηκαν την εποχή του 1-1-4, όταν τίποτα δεν ήταν αυτονόητο. 

Χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ τη μεσαία γενιά, που έδωσε τη μεγάλη μάχη του αντιδικτατορικού αγώνα, τη γενιά του Πολυτεχνείου, τους ακόμη νεότερους της μεταπολίτευσης. Αλλά ευτυχώς βλέπω και νέα πρόσωπα χωρίς καμία φθορά, χωρίς καμία ρυτίδα. Αυτοί είναι το μέλλον της παράταξης, το μέλλον της πατρίδας. 

Και όταν λέω, φίλες και φίλοι, «όλο το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», εννοώ εδώ, στην κοίτη του, στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάτω από τα σύμβολά μας. Αυτή είναι η κοίτη της παράταξης. Εδώ, στη δική μας κάλπη πέφτει η χρήσιμη ψήφος.

Αυτή που επιτρέπει να παίξουμε τον εγγυητικό ρόλο για την πατρίδα, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα εποχή της παράταξής μας μετά το μνημόνιο, μετά την κρίση, μετά τη φθορά. 

Φίλες και φίλοι, το λέω κάθε φορά που μιλάω τις μέρες αυτές, το 2010 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά σ’ ένα τραγικό ιστορικό δίλημμα. Δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο, δεν έκανε αυτό που ήμασταν συνηθισμένοι να βλέπουμε να γίνεται όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης και δεκαετίες πριν, από τότε που υπάρχει ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Δεν κατήγγειλε ο επόμενος τον προηγούμενο, δεν έδειξε με το δάχτυλο τις ευθύνες του, δεν είπε «να, η καμένη γη». Δεν είπε «ψηφίστε με αλλά θα υποστείτε τις συνέπειες των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης, τιμωρήστε τους, αλλά δοξάστε εμένα κι ελάτε όλοι μαζί να ζήσουμε την εμπειρία της πτώχευσης, της χρεοκοπίας, της διάλυσης της οικονομίας, της εξαφάνισης των καταθέσεων, του εκμηδενισμού, της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων». 

Αναλάβαμε βάρη που δε μας αναλογούσαν, πήραμε πρωτοβουλίες απ’ όσες έπρεπε και αφήσαμε τους άλλους να κρυφτούν από πίσω μας, να ξεχαστούν οι ευθύνες της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, όταν μεγάλωσε και έσκασε η φούσκα της κρίσης.

Αλλά δεν κρύφτηκε μόνο αυτή η περίοδος. Πίσω από τη δική μας ευθύνη, από τα δικά μας βάρη, από το δικό μας κόστος το ηθικό και συναισθηματικό, που είναι σημαντικότερο από το πολιτικό, κρύφτηκε και η νέα περίοδος της αντιμνημονιακής ΝΔ που έτρεχε στις πλατείες των αγανακτισμένων μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Ακροδεξιά, μαζί με τις αριστερίστικες ομάδες, πριν ανακαλύψει ότι υπάρχει ένας δρόμος ευθύνης, ένας δρόμος που οδηγεί τη χώρα έξω από την κρίση, στη νέα εποχή, που είναι αυτή η εθνική στρατηγική που εμείς προτείνουμε, εμείς υπηρετούμε.

Άργησε να γίνει αυτό. Έγινε μόλις το Νοέμβριο του 2011. Και όσοι ζητούν εξηγήσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη Δεξιά, η απάντηση είναι ότι δε συνεργάστηκε κανένα ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά, η Δεξιά αναγκάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση να προσχωρήσει στις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Καρατζαφέρης. Και μετά τις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε πεισματικά να μετάσχει στην ευθύνη, ούτε καν ως αντιπολίτευση δεν έδωσε συναίνεση και στήριξη, ενώ επιμέναμε και επιμένουμε, δέχτηκε η ΔΗΜΑΡ, άλλαξε γνώμη, οπισθοχώρησε, χάθηκε. Διδακτική ιστορία για το μέλλον. 

Εμείς δεν αλλάξαμε τις απόψεις μας και ο καθένας από σας, η καθεμιά από σας μπορεί να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια στον τόπο αν είχε γίνει πραγματικότητα το όνειρο της ΝΔ να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα είχε συμβεί αν η χώρα είχε οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές το 2012, δηλαδή σ’ έναν ακόμη εκβιασμό για ν’ αλλοιωθεί η βούληση και η ψήφος του εκλογικού σώματος.

Δε θα υπήρχε το δικό μας φρένο, δε θα υπήρχε η δική μας ευαισθησία, δε θα υπήρχε η δική μας σταθερή και καθαρή στρατηγική κατεύθυνση. Αλλά δυστυχώς, η ιστορία είναι άδικη και σκληρή. Χάθηκε  πολύ γρήγορα, σαν αεράκι, η ανάμνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και των κυβερνήσεών του. Χάθηκε η μνήμη των μεγάλων εποχών, της αλλαγής, της εθνικής κυριαρχίας, της λαϊκής κυριαρχίας, του αγώνα για τους μη προνομιούχους, για τους μικρομεσαίους. Ξεχάστηκε το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες», λες και όλα έγιναν μ’ ένα μαγικό ραβδί, από μόνα τους. Και η Ελλάδα πήγε από την κατάσταση του 1981 στην κατάσταση του 2010 αυτόματα, χωρίς κανείς να έχει βάλει πλάτη, χωρίς κανείς να έχει αποφασίσει, χωρίς κανείς να έχει ψηφίσει. Αλλά μήπως ξεχάστηκαν μόνον αυτά; 

  • Εδώ ξεχάστηκε το γεγονός ότι αν δεν έδινε τον ηρωικό αγώνα της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμισι χρόνια δε θα υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμυνας της δημοκρατίας κατά του νεοναζισμού, της Χρυσής Αυγής. Μόνοι μας μιλούσαμε επί ένα χρόνο για την ανάγκη να κινητοποιηθεί η έννομη τάξη της δημοκρατίας. 
  • Δεν θα είχε γίνει τίποτε, σας διαβεβαιώ, για την προστασία των αναπήρων, για τα φιλόδοξα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων αλλά και των επιχειρήσεων για να διατηρούν υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
  • Δεν θα είχαμε την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ασφάλισης. 
  • Δεν θα είχαμε το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που τώρα εφαρμόζεται πιλοτικά.
  • Δεν θα είχαμε διασφαλισμένη την πρώτη κατοικία από κάθε απειλή πλειστηριασμού.
  • Δεν θα είχαμε τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. 
  • Δεν θα είχαν οι Τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν τώρα ριζικά, φιλικά μέτρα για τα στεγαστικά δάνεια.

Ο κατάλογος αυτός είναι μακρύς, πολύ μακρύς, και πάει και αλλού σε πιο δύσκολα γήπεδα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Γιατί ζούμε σε ένα κόσμο ταραγμένο, επικίνδυνο. Στη γειτονιά μας, και νότια και ανατολικά, υπάρχουν άπειρες κρίσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσα προβλήματα ανοιχτά.

Αλλά βλέπετε υπάρχει σταθερή κατεύθυνση. Η χώρα πορεύεται με ασφάλεια, ασχολείται με το οικονομικό πρόβλημα με την κρίση, με αυτό που βιώνει κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση αλλά δεν περισπάται η προσοχή της κοινωνίας προς άλλα θέματα. Δεν έχουμε αφήσει να χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα εθνικά θέματα και τα θέματα εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να καταδημαγωγηθεί η κοινή γνώμη. Κι αυτό είναι μια ακόμη πολύ μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης.

Νομίζουν κάποιοι -γιατί αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί- ότι εκλογές έχουμε το στοίχημα είναι ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποια κυβέρνηση, σαν να είμαστε μια κανονική χώρα, σα να γίνονται εκλογές στον Καναδά, σα να γίνονται εκλογές στην Ελβετία. Δεν είναι έτσι. 

Η Ελλάδα είναι χώρα δυτική, ναι. Η Ελλάδα είναι χώρα ανεπτυγμένη, ναι. Η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, ναι. Η Ελλάδα, εις πείσμα διαφόρων, είναι και θα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα κανονική, είναι δυστυχώς ακόμη σε κρίση. Αναρωτιούνται πολλοί «Πως είναι δυνατό μετά από τόσους κόπους τόσες θυσίες, πάλι σε κρίση είμαστε; Πάλι κινδυνεύουμε; Πάλι κρεμόμαστε από μια κλωστή;». 

Έχουμε πετύχει, φίλες και φίλοι, πολλά. Η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ελλάδα του 2010. Στο κολοσσιαίο πρωτογενές έλλειμμα του 12,5%, στο κολοσσιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15,7% τώρα εμείς αντιτάσσουμε πολύ ισχυρά χαρτιά: πρωτογενές πλεόνασμα, το καλύτερο στον κόσμο, κοντεύουμε να φτάσουμε σε δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή ακόμη και με τα τοκοχρεολύσια ξεπερνάμε τα πάντα, κερδίζουμε σε ανταγωνιστικότητα, μηδενίζουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έχουμε ισχυρές τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες.

Αλλά, παρ' όλα αυτά υπάρχουν δυσκολίες και υπάρχουν δυσκολίες για ένα και μόνο λόγο: γιατί δεν υπάρχει συναίνεση πολιτική, γιατί δεν υπάρχει υπευθυνότητα, γιατί δεν υπάρχει σοβαρότητα, γιατί δεν λέμε την αλήθεια. Δυστυχώς γιατί η κοινωνία δεν αντέχει ακόμη και σήμερα να ακούσει την αλήθεια. 

Πριν από λίγους μήνες, μια μεγάλη πορτογαλική τράπεζα απεδείχθη φούσκα και προκάλεσε μια μεγάλη κρίση. Παρ' όλα αυτά, η Πορτογαλία έχει γυρίσει στις αγορές, έχει πολύ καλές αποδόσεις των ομολόγων της, όλοι λένε καλά λόγια γι' αυτήν. Η Ελλάδα που έχει να εμφανίσει πολύ καλύτερα οικονομικά στοιχεία, είναι ο παρίας ,ο φτωχός συγγενής, είμαστε εκτός αγορών, πάλι θέλουμε στήριξη από τους εταίρους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γιατί; Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Γιατί δεν σέβονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις την υπογραφή και τις δεσμεύσεις της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει σεβασμός στη συνέχεια του κράτους. 

Εκλογές γίνονται διαρκώς στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, Κοινοβούλια, αλλά υπάρχει συνέχεια των κρατικών πολιτικών, της εθνικής στρατηγικής. Η αυστριακή Κυβέρνηση είναι αυστριακή Κυβέρνηση όποια κόμματα κι αν μετέχουν. Εδώ δεν μπορέσαμε να εκλέξουμε συναινετικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχει συμβολικές αρμοδιότητες. Εδώ, δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε όλοι στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης να τελειώνουμε μια ώρα γρηγορότερα με το Μνημόνιο και να γυρίσουμε στην ομαλότητα.

Και όπως είπα και στη συνέντευξη πριν από λίγο, όταν δεν δίνεις συναίνεση, μετά όταν θα έρθει η ώρα να τη χρειαστείς, δεν θα τη βρεις και δεν θα την πάρεις τη συναίνεση και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο διχασμού και ασυνεννοησίας, με κόστος για τους πολίτες, με κόστος για τους φτωχούς και αδύναμους, με κόστος για τις επιχειρήσεις, με κόστος για τους ανέργους. Γιατί η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ξεσπά στα επιτόκια, ξεσπά στη ρευστότητα. Είναι αυτόματη και άμεση η σχέση πολιτικού γίγνεσθαι και οικονομικής ζωής. 

Νομίζουν κάποιοι ότι αυτά που λέμε είναι θεωρίες, ότι αυτά που λέμε είναι υψηλή πολιτική ή είναι παιχνίδια μεταξύ κομμάτων. Ενώ αυτά είναι η ζωή και η καθημερινότητα του κάθε ενός ανθρώπου στη χώρα αυτή και ιδίως του πιο αδύναμου, γιατί αυτός έχει ανάγκη από το κράτος, αυτός έχει ανάγκη από την πολιτική. 

Οι άλλοι αφήνουν τις ζημίες στην Ελλάδα, βγάζουν τα ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουμε να καταρρεύσουν για να αγοράσουν τα εθνικά πλούτη, φτηνά. Και μας κουνάνε και το δάχτυλο και μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε το κράτος και ο δημόσιος τομέας. Και κανείς δεν αναρωτήθηκε ποιες είναι οι ευθύνες των επιχειρήσεων, του ιδιωτικού τομέα, άλλων εκπροσώπων εξουσίας. Γιατί δεν είναι μόνο η πολιτική εξουσία, έχει κι άλλες όψεις η εξουσία όχι μόνο επίσημες και ανεπίσημες, που επηρεάζουν τον εθνικό βίο. 

Κανείς άλλος δεν έχει ευθύνες στον τόπο αυτό, μόνο το πολιτικό σύστημα. Και τελικά αποδεικνύεται κατά ένα περίεργο τρόπο από όλο το πολιτικό σύστημα μόνο το ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι άλλοι ωραίοι είναι! Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί ξανά την κυβέρνηση και η Αριστερά θυμάται ότι από την εποχή του εμφυλίου δεν έχει πάρει εξουσία και τώρα για πρώτη φορά διεκδικεί να πάρει την εξουσία, 15 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού.

Μα το στοίχημα των εκλογών φίλες και φίλοι δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει αλλά πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος και προς ποια κατεύθυνση. Και τι παρακολουθούμε τώρα; Παρακολουθούμε μια τυφλή σύγκρουση, ένα δίπολο το οποίο είναι παντελώς ανεξήγητο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ένας εκφοβίζει ,ο άλλος καθησυχάζει. Ο ένας λέει ωμά «εάν δεν είμαι εγώ η χώρα θα διαλυθεί», ο άλλος λέει «μη φοβάστε τίποτε, τους κρατάμε όλους, η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποχωρήσει, έχουμε μπροστά μας όσο χρόνο θέλουμε και όσα λεφτά θέλουμε». 

Το 2009 δεν ειπώθηκε το «λεφτά υπάρχουν», αλλά έτσι ακούστηκε, έτσι εισπράχθηκε από την κοινή γνώμη. Και τώρα λένε πάλι «έχουμε τα λεφτά που θα χρειαστούμε, θα τα πάρουμε από έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, όλα είναι πάρα πολύ απλά και δεν έχουμε κανένα λόγο να συμφωνήσουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, μπορούμε να πάρουμε μια παράταση έξι μήνες και άλλους έξι μήνες και γιατί όχι μερικά χρόνια μέσα στο Μνημόνιο».

Προσέξτε το μέγεθος του παραλογισμού: Οι αγωνιστές του αντιμνημονιακού αγώνα παρακαλάνε την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στο Μνημόνιο, χωρίς νέο δάνειο, αλλά με τους σκληρούς όρους του Μνημονίου και με την ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας! Βγάζετε νόημα εσείς από αυτό; Αυτό σημαίνει η χώρα μένει στο περιθώριο, η χώρα μένει εκτός αγορών, η χώρα μένει με ακριβά επιτόκια, η χώρα μένει χωρίς επενδύσεις, χωρίς δουλειές, η χώρα μένει στην ανεργία και στη μιζέρια. Και αυτό είναι το όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος. Όχι, εμείς δεν θέλουμε την ολική επιστροφή στο παρελθόν ως δήθεν μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η ψήφος και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς μέλλοντος της χώρας φοβούμαι ότι είναι χαμένη ψήφος, είναι ψήφος άρνησης των συναινέσεων. Οι μονομάχοι αυτού του δήθεν δικομματισμού διχάζουν, δεν συνεργάζονται, δεν ενώνουν. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απαιτεί συναινέσεις, συνεργασίες, συμπαρατάξεις, εναλλακτικές λύσεις, εθνικής συναίνεσης. Γιατί υπάρχει μια εθνική στρατηγική. 

Θα συναντάτε, φαντάζομαι, πολλούς φίλους σας, που πιστεύουν ότι υπήρχε το 2010 ένας εύκολος δρόμος, ότι η κρίση είναι μια συνωμοσία σε βάρος της χώρας, ότι οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση είναι κυβερνήσεις δοσιλόγων, έτσι λένε, που συνεργάστηκαν με ξένα συμφέροντα για να πλήξουν τον απλό πολίτη.

Αυτό ακούστηκε στην Κύπρο από τους αδερφούς μας, όταν εμφανίστηκε το πρώτο σχέδιο, το πρώτο μνημόνιο και το απέρριψαν δημοκρατικά και ηρωικά κι έψαξαν να βρουν άλλη λύση με δάνειο από τη Ρωσία, άλλη λύση για το τραπεζικό σύστημα κι όταν γύρισαν βρήκαν το σχέδιο Β χειρότερο από το πρώτο με κούρεμα των καταθέσεων.

Αλλά υπάρχουν κι αυτοί που λένε «εντάξει, ό,τι έγινε-έγινε, τώρα διορθώσαμε τα δεδομένα, η οικονομία μπορεί να πάει καλά, τώρα έχουμε να εμφανίσουμε πλεονάσματα, ισχυρές τράπεζες, θετικό ρυθμό ανάπτυξης, άρα μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στα παλιά, στο χαμένο παράδεισο». 

Είπα πριν από λίγο: Ο παράδεισος χωρίζεται από την κόλαση από μία πόρτα, ψάχνοντας το χαμένο παράδεισο μπορείς να βρεθείς σε μια οικονομική και κοινωνική κόλαση. Γιατί όλοι πάθαμε ένα σοκ στο 2010, αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε και να γυρίσουμε προς τα πίσω για να οργανωθούμε και το πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα περιμένουν κάποιοι ότι από τις 26 Ιανουαρίου και μετά όλα θα ξαναγίνουν όπως το 2009, δηλαδή εμείς μεν εκπροσωπούμε το μνημόνιο, που το έφερε η κρίση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες δυνάμεις της Αντιπολίτευσης εκπροσωπούν τα αίτια της κρίσης. Μας κατηγορούν εμάς για τη μεταπολίτευση, αλλά προτείνουν να γυρίσουμε στις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης. 

Κι είναι δικοί μας άνθρωποι, γιατί έτσι τους είχαμε μάθει, αυτοί που περιμένουν, από το ΠΑΣΟΚ κυρίως προέρχονται. Αλλά έχουν κάνει λάθος και δε θα βρουν αυτό που περιμένουν, οπότε το σοκ θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αυτή είναι η προειδοποίηση των Ιωαννίνων όπως είπα πριν λίγη ώρα στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

  • Γι' αυτό λέμε στον ελληνικό λαό ακούστε τις αλήθειες μας, ακούστε τις προτάσεις μας, ακούστε τις δεσμεύσεις μας. 
  • Γι' αυτό λέμε στον ελληνικό λαό η κρίσιμη και χρήσιμη ψήφος είναι εδώ στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Παράταξη. 
  • Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα είναι τρίτο κόμμα τρίτη εντολή εγγυητής και καταλύτης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό, με εμπειρία, με γνώση, με υπευθυνότητα, με βιώματα. 

Αλλά, προσέξτε, φίλες και φίλοι, μας κατηγορούν ότι δε θέλουμε να λείψουμε από καμιά κυβέρνηση. Όχι, δεν είμαστε ο αναγκαίος κυβερνητικός εταίρος, δεν είμαστε το συμπλήρωμα και η ουρά κανενός, δεν είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ. Δεν ήρθαμε εμείς στην πολιτική της ΝΔ, η ΝΔ ήρθε στην πολιτική τη δική μας. Δεν πήγαμε εμείς στην πολιτική της ΔΗΜΑΡ της παλιάς, εκείνη ήρθε για ένα μεγάλο διάστημα στη δική μας πολιτική. 

Και ακούω το λογικό επιχείρημα που λέει: Ναι, αλλά αν ο λαός δώσει ισχυρό ποσοστό σε μια άλλη αντίληψη, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα μικρότερο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, πώς θα επιβάλλετε την άποψή σας; Δεν εκφράζουμε την άποψή μας, εκφράζουμε την άποψη της πραγματικότητας, της αλήθειας, του εθνικού συμφέροντος. Κι αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται συνεργασίες, συνθέσεις, στη βάση της αλήθειας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τίποτα ψεύτικο, με τίποτα υποκριτικό, με τίποτα δημαγωγικό, με τίποτα ανεφάρμοστο, με τίποτα επικίνδυνο. 

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει προς το καλύτερο. Ευχόμαστε να πάει προς το καλύτερο και χωρίς τη δική μας συμμετοχή, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να πας προς το χειρότερο και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. 

Γι' αυτό λέμε στον πολίτη: Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη που έχει κόκκινες γραμμές και απέναντι στις δεξιές εμμονές και την αισθητική της Δεξιάς -το βλέπουμε αυτό να ξετυλίγεται τώρα προεκλογικά κατά έναν τρόπο ο οποίος είναι εντυπωσιακός πραγματικά, γιατί θυμίζει παλιές δεκαετίες- αλλά έχουμε κόκκινες γραμμές και σε σχέση με τον δογματισμό και τις ψευδαισθήσεις της Αριστεράς που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει Ευρώπη. Είμαστε εμείς ευχαριστημένοι από την Ευρώπη, είμαστε ευχαριστημένοι από την κρατούσα αντίληψη; Δε θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη κοντά στις απόψεις του νότου, κοντά στις απόψεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του νότου; Βεβαίως, αλλά ψηφίζουν οι λαοί, ψηφίζουν τα Κοινοβούλια.

Και δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από το ευρωπαϊκό. Ακόμη και η δεξιά συντηρητική Ευρώπη, είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη διεθνή οντότητα. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να φτιάξεις συσχετισμούς. Εμείς είμαστε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εφαπτόμεθα με τις μισές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές άλλες κυβερνήσεις όπου μετέχουν τα σοσιαλιστικά κόμματα ως εταίροι. Μπορούμε να συμμετέχουμε στους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι εκτός κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να βοηθήσει σε κανένα Εθνικό Κοινοβούλιο κι εκεί που ψηφίζει, όπως συμβαίνει με τη Γερμανική Βουλή ψηφίζει πάντα εναντίον των προγραμμάτων των ελληνικών, εναντίον της χρηματοδότησης, εναντίον της παράτασης, εναντίον της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. 

Βέβαια, η θέση είναι επίζηλη, πολλοί θέλουν την τρίτη θέση. Δε λέω ότι θα ζήσουμε τη ντροπή να είναι φορέας της τρίτης εντολής η Χρυσή Αυγή, έτσι; Αντιλαμβάνομαι τη στεναχώρια του κ. Καμένου που δεν μπορεί να παίξει μαζί με τον κ. Τσίπρα, παρά τις προσκλήσεις στο παιδικό πάρτι που του στέλνει. 

Αλλά προσέξτε, είχαμε ζήσει την ελπίδα που γέννησε η παλιά ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 και τώρα βλέπουμε να υπάρχει το Ποτάμι που είναι τα στελέχη της παλιάς ΔΗΜΑΡ, προσωπικότητες απολίτικες που χαίρονται γιατί είναι εκτός πολιτικής και δε θέλουν πολιτική και καραμπινάτοι νεοφιλελεύθεροι που έχουν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη και εφάπτονται με τους Ευρωπαίους νεοφιλελεύθερους. 

Καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του, μπορεί να διαλέξει ως τρίτο πόλο, ως εγγυητή και καταλύτη όποιον θέλει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί πράγματι να εγγυηθεί την εθνική στρατηγική. 

Γι' αυτό φίλες και φίλοι εμείς λέμε όχι στη λιτότητα. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος περικοπές μισθών και συντάξεων. 

  • Και δεν επιτρέπαμε να κλειστεί μια συμφωνία τώρα με περικοπές μισθών και συντάξεων.
  • Δεν επιτρέπαμε να κλειστεί μια συμφωνία η οποία προβλέπει ομαδικές απολύσεις.
  • Δεν επιτρέπαμε να κλειστεί μια συμφωνία η οποία προέβλεπε αλόγιστες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μελέτες. 
  • Δεν επιτρέπαμε να θιγούν άλλο τα δικαιώματα των πολιτών και ιδίως των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί θέλουμε αξιοκρατία, αλλά δε θέλουμε καιάδα, δε θέλουμε απειλές, γιατί σεβόμαστε τον ρόλο του δημόσιου υπαλλήλου, του εκπαιδευτικού λειτουργού.
  • Γιατί λέμε ναι, χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο μισθολόγιο, αλλά και ειδικό επίδομα για να πάει ο νέος δάσκαλος και ο νέος καθηγητής σε ένα ακριβό νησί ή σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό. Γιατί αυτό δεν είναι μισθός, είναι στοιχειώδης αποζημίωση για τη δουλειά του, για να μπορεί να ζήσει και αυτός και η οικογένειά του. 
  • Εμείς λοιπόν λέμε ναι στη σταδιακή ενίσχυση των εισοδημάτων, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει οικονομία, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια. 
  • Εμείς λέμε ναι θα αποκατασταθούν σταδιακά μισθοί και συντάξεις, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μπορείς να καταβάλλεις μισθούς και συντάξεις. 
  • Εμείς λέμε ναι μπορούμε να χτυπήσουμε την ανεργία στην καρδιά της και το έχουμε αποδείξει με προτάσεις μετρημένες μία-μία, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν επενδύσεις, επιχειρηματίες, δάνεια, νέες θέσεις εργασίας. 

Εμείς λοιπόν είμαστε που πραγματικά εγγυόμαστε την αλλαγή, την έξοδο από το μνημόνιο και την είσοδο σε μια νέα φάση, που είναι τελείως διαφορετική, φάση αξιοπρέπειας και αποκατάστασης της ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Και δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί η στείρα, λανθασμένη και προκλητική συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ, για το αν αντέχουμε ή δεν αντέχουμε. 

Διαβεβαιώνουμε τον Έλληνα πολίτη ότι στις 25 Ιανουαρίου όταν πάει να ψηφίσει, εμείς θα έχουμε προστατεύσει τη χώρα, η χώρα θα είναι ακέραιη, οι τράπεζες θα λειτουργούν, η οικονομία θα υπάρχει, η διαπραγμάτευση θα είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της. Το τι θα γίνει στις 26 του μηνός θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Αλλά, όπως έχουμε πει, η σχέση Δημοκρατίας και αλήθειας είναι δύσκολη, γιατί όλοι θέλουν να ακούν την αλήθεια, αλλά δυστυχώς πολλές φορές ψηφίζουν το εύκολο ψέμα. Και αυτό τώρα δεν δικαιολογείται. Εμείς λοιπόν λέμε ναι στην ισχυρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και τους δανειστές, αλλά όχι στις ψευτολεβεντιές, όχι στους ερασιτεχνισμούς.

Έχουμε καταφέρει ένα τεράστιο έργο σε σχέση με το χρέος και τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup που υπάρχουν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό είναι κούρεμα, αυτό είναι βιωσιμότητα, αυτό είναι ανακούφιση για τις μελλοντικές γενιές. Γιατί όπως λέγαμε και προηγουμένως, οι χώρες δεν εξοφλούν το χρέος τους, το εξυπηρετούν και το αναχρηματοδοτούν κι εμείς έχουμε μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης κατά 60% και μόλις βγούμε στις αγορές και βγούμε από το μνημόνιο θα έχουμε άνετη ικανότητα αναχρηματοδότησης.

Και ταυτόχρονα το κουρέψαμε, το αναδιαρθρώσαμε, αφήσαμε στην αγορά μόνο το 10%, το 90% το χρωστάμε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όχι σε σπεκουλαδόρους και κερδοσκόπους της αγοράς. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει τέτοιο χρέος, έτσι διαρθρωμένο, με τόση μεγάλη διάρκεια, με τόσο μικρό επιτόκιο, με τόσο μεγάλη περίοδο χάριτος και μάλιστα χρέος που δεν ανήκει σε funds αλλά ανήκει σε πολιτικά όργανα που ελέγχονται δημοκρατικά.

Αλλά πρέπει να μπορείς να εξηγήσεις στον Σλοβένο, στον Κύπριο, στον Μαλτέζο, στον Φιλανδό, ότι αυτό που του προτείνεις έχει λογική. Γι΄ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η συσστράτευση και η συνευθύνη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν σε μια ενεργή ισότιμη και αποτελεσματική συμμετοχή στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Γι΄ αυτό λέμε ότι η θετική ψήφος είναι εδώ, η χρήσιμη ψήφος είναι εδώ, η αποτελεσματική ψήφος είναι εδώ. 

Φίλες και φίλοι, εμείς απευθυνόμαστε σε όλον τον ελληνικό λαό, αλλά πρωτίστως σε αυτούς που είναι σάρκα εκ της σαρκός μας, στους ανθρώπους που έφυγαν από μας και πρέπει να ξαναγυρίσουν. Μην περιμένουν τη δεύτερη απογοήτευση, γιατί η δευτέρα πλάνη θα είναι χείρον της πρώτης. 

Απευθυνόμαστε και σε αυτούς, που είναι λίγοι αλλά κρίσιμοι, που πιστεύουν σε μας, ανήκουν στην παράταξη, μας εκτιμούν και μας θαυμάζουν, δε θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δε θέλουν περιπέτειες. Λένε «μήπως ψηφίσουμε ΝΔ να είναι πρώτη για να πάρει το μπόνους». Αλλά εάν το σενάριο που ισχύει είναι η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ τότε το μόνο πραγματικό αντίβαρο, η μόνη πραγματική εγγύηση, είναι το ΠΑΣΟΚ, η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Και το ζήσαμε αυτό, το ζήσαμε στις ευρωεκλογές, γιατί στις ευρωεκλογές η ΝΔ έχασε ήρθε δεύτερη και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κράτησε την κυβέρνηση, τη στρατηγική, τη διαπραγμάτευση, τη χώρα.

Είναι τα πράγματα απλά, μετρημένα, γι΄ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. 

Αλλά πώς να πεις την αλήθεια, όταν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουμε χρόνο, όπως είπα και στην αρχή, ενώ αυτό σημαίνει μνημόνιο και πάλι μνημόνιο, στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα. 

Πώς να πεις την αλήθεια ότι κάποιοι πιστεύουν ότι είναι εύκολο να μαζέψουμε λεφτά με έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, όταν όλοι βλέπουν τι γίνεται και τη δυσκολία των τραπεζών, τη δυσκολία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι δεν μπορέσαμε δυστυχώς την προηγούμενη εβδομάδα να πάρουμε τα λεφτά που θέλαμε από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού εημοσίου.

Πώς να γίνει αντιληπτή η αλήθεια, όταν ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν ακολουθήσαμε το σωστό δρόμο, γιατί υπήρχε ο εύκολος δρόμος; 

Τώρα έφτασε λοιπόν η ώρα της αλήθειας και αυτήν την αλήθεια είμαστε υποχρεωμένοι να την πούμε ολόκληρη και μέχρι το τέλος. Γιατί όταν κάποιος ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα της ψευδαίσθησης ή του ψέματος, τώρα πλέον αυτό το πληρώνει πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ σκληρά. Το έχουμε ζήσει, δε θα το ξαναζήσουμε, αλλά έχουμε το δικαίωμα ηθικό, ιστορικό και πολιτικό, να προειδοποιούμε και να υπογραμμίζουμε. Δεν κινδυνολογούμε, προτείνουμε τη συναίνεση, τη συστράτευση, τη λύση. Και η λύση δεν είναι ιδιοκτησία μας, η λύση είναι ιδιοκτησία του έθνους, αλλά το έθνος που το εκφράζει ο λαός, το εκλογικό σώμα, πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και την προοπτική του και να μη «μασήσει». Δεν μπορεί κανείς να «μασήσει» εύκολα ψέματα εδώ που φτάσαμε. 

Αυτόν τον αγώνα δίνουμε τώρα φίλες και φίλοι κι έχουμε μπροστά μας λιγότερο από μια εβδομάδα. Κάθε μέρα είναι κρίσιμη. Έχουμε τα ωραία μαχητικά ψηφοδέλτιά μας, αλλά κυρίως έχουμε εσάς, την κάθε μια και τον καθένα από σας και όχι μόνον εσάς, αλλά και όσους εσείς εκπροσωπείτε.

Εσείς είστε το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, εσείς είστε τα στελέχη μας, οι εκφραστές μας, εσείς πρέπει να μεταδώσετε την αλήθεια που δίνει προοπτική στον τόπο, στην οικονομία, στα παιδιά μας. 

Εμπρός λοιπόν, ας δώσουμε αυτόν τον αγώνα, το ΠΑΣΟΚ τρίτη δύναμη, εγγυητή σταθερότητας και προοπτικής, η Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ, στην κοίτη της, η κρίσιμη ψήφος πέφτει εδώ. Γεια σας και με τη νίκη, για την παράταξη, για την πατρίδα. Γεια σας!

 

17.01.2015 Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στα Ιωάννινα from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2015Εκλογές 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375